Tuesday, October 4, 2011

LITTLE SWEETS COCONUT CANDY......I'M BACK..... :D



Assalamualaikum.....Salam Kesejahteraan....


Puasa sakan...Raya sakan ....Cuti sakan sungguh kannnn....Memang cukup lama menyepi....Dapo kat rumah tak cuti pun....aktiviti masak2 tetap macam biasa...malah sgt sibuk dari bulan puasa yg lalu hinggalah kebulan raya...sampai raya pun abis dah....Rutin harian tetap macam biasa....Maaf banyak2 ya....aku sudah kehabisan tenaga sebenonya....blog sendiri pun tak de mood nak bukak apatah lagi nak bw ke rumah kengkawan....sedihnya aku ni....sampai hari ni pun kesihatan bdn belum cukup pulih sebenonya...ditambah pulak ngan vitamin "M" yg cukup banyak dah terkumpul dalam badan....perkara yang lumrah bila tak berapa nak sihat ...nak buat apa pun malassssss la sgtnya.... Hari ni kugagahkan juga ....kaku rasa nak berceloteh kat sini bila terlalu lama menyepi.....Pada para pembaca dan kengkawan yg singgah dan bertanya kabo....terimakasih sesgt ya....




Melepaskan sendiri hajat dihati....dari hari Majlis Sambut Menantu rumah abangku tempohari...kat rumah ni aktif sungguh mengacau candy....Coconut Candy memang fav family abang ku dan aku sendiri...menu org2 lama jugak ni....masa majlis tempohari seronok rasa hati bila ramai tetamu yg hadir suka ngan candy yang dibuat....semput2 jugakla aku mengacaunya....penat tapi happy dan puas hati ....walaupun plan asal aku nak buat cupcake...tapi keadaan kesihatan belum begitu mengizinkan....ini je yg termampu aku buat....alhamdulillah...Esok harinya pengantin baru kena kacau candy lagi....sume org nak bwk balik....aku cuma jadi pemerhati...kesian Elly....tak pe kan Elly....akhirnya sume org dapat bwk balik candy ....yayyyyyy....

Masih belum puas bercandy lagi...he he he...minggu lepas turn aku lagi mengacau candy....sebelum ni aku guna teknik microwave...kali ni guna manual punya cara....kacau dalam kuali uuuuu....fuyoooo....dalam pada tak larat...tapi sebab dok teringin nak makan....gagah2 jugakla mengacau lagi....cuma yang bestnya bila guna Non Stick Pan yang aku beli dari Cosway ni....kerja jadi mudah dan cepat...tak membazir...candy tak de yang melekat langsung kat tepi kuali....best kan....utk 2 biji kelapa parut...aku kacau dalam lingkungan 1 jam ....selebihnya proses menekan dalam loyang amik masa dan tenaga sikit lagi....he he...exercise ....jgn tak exercise.....




Jom kita semak resepinya...masih guna resepi yang sama aku pernah guna dan buat sebelum ni....


COCONUT CANDY 

BAHAN-BAHANNYA...
  • 5 cawan kelapa parut putihnya sahaja...( sukatan kelapa dalam cawan dimampatkan/ditekan....)
  • 740 grams susu pekat...
  • 2 cawan gula pasir...
  • 1 sudu kecil esen vanila..
  • 60 grams butter..
  • 3 helai daun pandan disimpulkan....
  • Pewarna  hijau dan oren.....( Warna ni ikut citarasa masing2 k...)
  • Pembalut candy/coklat berwarna warni.... ( Ada di jual kat bakery shop....)


CARA - CARA PENYEDIAANNYA.....
  • Kelapa parut dimasak didalam kuali bersama daun pandan yg disimpulkan tadi..( Sebaiknya guna Non Stick Pan....)
  • Bila kelapa parut dah agak kering sedikit....masukkan susu pekat dan gula...juga vanila esen
  • Masak dan kacaulah adunan sehingga pekat dan tidak melekat lagi dikuali....
  • Setelah pekat baru  masukkan butter....masak dan kacau lagi hingga betul2 masak....untuk memastikan candy cukup dimasak....ambil sedikit candy bulatkan dan masukkan kedalam air sejuk...bila candy tidak berubah bentuk dan agak keras sedikit bila dipicit...bermakna candy telah cukup dimasak...
  • Keluarkan candy dari kuali...bahagikan kepada 2 bahagian...campurkan pewarna...dan uli sebati warnanya...
  • Sediakan 2 loyang bersaiz 7" x 7" ...sapukan shortening...lapikkan ngan aluminium foil melebihi dari ketinggian loyang....sapukan sedikit butter....
  • Masukkan adunan candy kedalam loyang...rata...tekan dan mampatkan....pastikan betul2 mampat...
  • Proses menekan dan memampat candy harus dibuat pantas dan ketika candy masih lagi panas....
  • Setelah candy sejuk...simpanlah dalam fridge lebihkurang 1 - 2 jam....semalaman pun tak pe...
  • Keluarkan dari fridge....potonglah candy mengikut saiz kesukaan masing2....Balutlah dengan pembalut warna warni....siap dah candy kita..... :)


.

Kalau tak larat nak kacau banyak2...boleh guna separuh dari sukatan kat atas....letih tgn kacau oooo....5 cawan .... lebihkurang 2 biji kelapa....arghhhh.....lenguh2 sumenya....he he he...





Zaman sekarang ni memang susah gak nak jumpa coconut candy ni.....selalunya aku suka makan candy ni bila lepas makan nasi....saja mulut tu nak rasa yang manis2...emmmmm....memang sedap....cuma pada penghidap kencing manis.....dinasihatkan tidak memakannya....manissssss.....kalau nak merasa gak boleh....sebiji je tau...lebih2 tak leh...... :)

Sesape yg rasa teringin nak makan candy ni bolehla mencuba...best...sedapppp....
Pada sume kengkawan blogger....maaf ya...banyak2 maaf sangat....belum berkesempatan nak BW lagi....Insyaallah...ada kesempatan pasti aku menyinggah rumah teman2 sume....

KitchenIsMyWorld......Enjoy Cooking......


19 comments:

azlin mrs'Hairil said...

nyum2....i love candy :)

tun_telani said...

cik cek.. dlm buku resepi tun ada coconut candy niii.. versi mat saleh.. rupa2nyer mak saleh tu pun amik resepi tradisional malaysia rupa2nye.. hihi.. tun xpenah lg merasa nih.

sitiezahim said...

lama cuti kak...hehe

cik cek said...

Azlin....mmmm...memang sedapppp...resepi ada dah ...senang2 try buat nanti k...

Tq...tq...singgah sini....salam kenal2 dari kak cek...

cik cek said...

Salam Tun....

Tq..Tq ek masih sudi singgah 'ghumah' kak cek yg lama dok sunyi sepi...
Tak pasti la pulak sapa tiru sape ek...he he...setau kak cek...kak cek pun belajo dari mak jugak...tak kisahla kan...yg penting ...sedapppp...:)

cik cek said...

Siti Zahiem....

Tq...singgah2 sini...tu la pasal...bila lama sgt cuti...nak mula balik punyala tak rajinnya....macam dah kehabisan tenaga la pulak....he he he....jom makan candyyy...yummyyyy....

rahel said...

Cik,sedap,manis je candy kelapa ni kan...lamanya Cik bcuti..

cik cek said...

Salam Rahel...

Memang lama kan cuti....bila lama sgt cuti....nak buat apa pun dah macam hilang mood...sib baik mood masak2 lum ilang lagi...ni dah berapa minggu asyikla mengacau candy....emmm...memang sedapppp....setiap kali buat confirm abis....
Tq ya Rahel...singgah kesini lagi...:)

Cendana Kasih said...

sedapnyer candy kelapa..selalunya time raya jer baru jumpa, itupun kat kg2...tp skrg dah jarang dah orang nk buat... manis tp sedap :)

cik cek said...

Cendana Kasih....

Memang pun....skrg ni susah nak jumpa walaupun hari raya...CK...resepi ada dah...leh la cuba buat nanti...manis tapi sedappp...betul...betul..betul...
Tq ...tq...singgah "ghumah" kak cek..senang2 dtg lagi ek.... :)

Mamasya said...

Aslmkum Cik Cek

Sy angkut sebalang candy tu bawak balik boleh..hi...hi..dah lama tak mkn...
lama betul Cik cek cuti raya..sunyi sepi blog, ingatkan sy yg lama cuti berblog...cik cek lagi lama cuti...pas ni rajin2lah update...

Mamasya said...

Aslmkum Cik Cek

Sy angkut sebalang candy tu bawak balik boleh..hi...hi..dah lama tak mkn...
lama betul Cik cek cuti raya..sunyi sepi blog, ingatkan sy yg lama cuti berblog...cik cek lagi lama cuti...pas ni rajin2lah update...

cik cek said...

Waalaikumsalam Mamasya...

He he...memang lama sungguh cuti...bila dah lama jadila malasnya...Insyaallah pas ni kak cek cuba rajin2kan diri balik mengupdate....
Tq ya Mamasya singgah sini...jgn lupa bwk balik candy tu ek.... :)

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Salam cik cek.kalau jadi kita nak buat projek ni dgn anak-anak kat skolah.

nuwairani ismail said...

lama betol kak cek ni menyepi...harap2 pasni sentiasa keluar dengan mcm2 entry la ye...rindu dengan celoteh kak cek...

1st time jumpa resepi candy mcm ni...haih...5 cawan kelapa padat, banyak tu...kalau sy surrender dah bab mengacau tu..hihih

Lieya said...

Sedapnye kak coconut candy... biasa men beli je kat kedai.. lepas ni kalau terasa nak makan dah boleh buat sendiri dah.. tq kak tepek resepi cekedis dolu2 kale ni.. ehehehee... lieya link akak ye... tq

cik cek said...

Salam Kak Ros....

Menarik projek Kak Ros tu...anak2 kecik mesti suka candy ni...bila tgk bungkusan kaler2 tu lagila diorg teruja....semuga projek kak ros sukses....
Tq Kak Ros ek singgah kesini lagi...:D

cik cek said...

Salam nani...

Lama kan kak cek cuti...Insyaalllah pas ni akak cuba update blog selalu..Tq..Tq..masih sudi singgah kesini lagi....

Nani....kalau 5 cawan tak larat buat je separuh sukatan...mesti bolehnya...cubala buat...sedap...:)

cik cek said...

Salam Lieya...

Skrg memang susah nak jumpa candy cam ni lagi...teringin nak makan kenala buat sendiri....resepi ada dah...nanti Lieya cuba buat k...

Tq ya singgah kesini...salam kenal dari kak cek...:)