Tuesday, October 25, 2011

TeH TariK satu......Siapppppp.....:D



Assalamualaikum...Salam Kesejahteraan....

Kalau ke kedai mamak...selalu kita dengo teriakkan macam ni kan..." Teh Tarik satu....Siapppppp".....Teh tarik memang minuman kegemaran ramai org kat Malaysia ni....Sarapan pagi tanpa teh tarik....seakan tak lengkap hidup pagi tu....he he....mesti nak pekena teh tarik....Apa minuman kegemaran kengkawan dan pembaca kat luar sana....mesti ada kan....Teh tarik....minuman kegemaran my hubby...dan ramai lagi anggota keluarga yg minat ngan minuman ni....kalau abg ku berkunjung kerumah ku mesti request teh tarik sebelum tido....Sekalipun sekarang dah tak leh minum yang manis2 mesti nak minum teh tarik jugak...selalunya aku modified....susu pekat tukarlah ngan susu cair @ fresh milk....boleh je...janji...teh  tarikkkkk....

My hubby ckp....teh tarik yg ku buat no 2 best in the world....ha ha ha...ckp nak jaga hatilah tu...cuma ngape lak no. 2 bukan no. 1....maknanya...tak cukup best lagi la kan....Tak leh lawan lagi teh tarik kedai mamak mari la....Alahai!....macam2 diorg nikan....20 tahun bersama my hubby....teh tarik ...minuman wajib ada tuk bekpas ngan sebelah malam lepas2 makan nasi...tu diaaaaaa......dari sudut kesihatannya tak elok dok minum teh tarik selalu2....susah jugak nak buang tabiat ni....addict dah ngan teh tarik....kan...kan....Punyala suka sesgtnya ngan teh tarik...my hubby leh rasa...cukup susu ke...kurang teh ke....he he....cerewet ooooo.....

So....sesaja la....nak ubah sikit penampilan teh tarik ni....20 tahun dok rupa tu je kan...bekenanla sesgtnya bila p bekpas kat PappaRich...my hubby meti order teh tarik gelas besar yg ada 2 layer tu...kat bwh susu...kat atas teh....he he...Jadinya...click2la dok cari camana nak buat teh cam tu rupa....jumpa...1st time buat...ayark...silap teknik..tak menjadi uuuu...bercampur terus teh ngan susunya...ha ha ha....tak putus asa...cari2 lagi....terjumpala...cuma nama teh ni memang menarik....Teh Dangdut....kelakokan..memang penah dengo nama ni...cuma sebelum ni tak mengapik pun camana nak buat teh ni....Ingatkan lagu je ada irama dangdut....teh pun tak mo kalah oooo....Jom berTeh Dangdut kita.......


 Nak buih lebih....kena tarik tinggi sikit lagi kot...he he..teh ku buih kurang...

Amacam....serupa tak...setanding tak ngan Teh Tarik kat PappaRich...he he...bolehla kan....Siap beli gelas jernih ni semata2 nak try Teh Dangdut ni tau...sib baik menjadi....angkut bakul sendirila pulakkk....Tak kisahla kan...buat pun tuk kepuasan seniri je....extra penampilan tuk my beloved husband....senyum2 simpul je my hubby..bila teh tarik ni kat depan mata dia....yes!..yes! ..berjaya jugak akhirnya....Nak tau tak camana caranya....nak mintak izin ngan tuanpunya resepi tuk linkkan resepinya kat sini...boleh ya....tq tq sesgtnya...simple dan mudah...sesape pun leh buat.....

TEH DANGDUT...
Resepi Asal  :  .Myresipi.Siti Mariam
Salinan/Olahan  :  KitchenIsMyWorld

BAHAN-BAHANNYA - sukatan utk 1 gelas..

  • 2 uncang teh
  • 3 sudu besar susu pekat
  • 2 sudu besar susu cair (optional...)
  • Air panas secukupnya...mengikut saiz gelas yang digunakan...

  • CARA-CARA PENYEDIAANNYA....
  • Rendam uncang teh dalam gelas...tuangkan air yg betul2 panas kedalam gelas...anggaran separuh lebih sikit dari saiz gelas....biarkan teh direndam seketika ...tuk mendapatkan hasil teh yg cukup pekat....
  • Masukkan susu pekat dan juga susu cair dalam gelas yg lain tapi sama saiz dgn gelas yg merendam teh tadi....tuangkan air yang cukup panas kedalam gelas...anggaran separuh lebih sikit dari gelas..tarik bancuhan susu ini sampai berbuih....
  • Kemudian masukkanlah teh pekat tadi perlahan2 kedalam bancuhan susu yg telah ditarik tadi....
  • Siap tuk diminum.....

Nota  :
Sukatan air bergantung kepada saiz gelas...begitu juga sukatan susu pekat dan susu cair...terpulang kepada citarasa masing2....tapi teh mesti cukup pekat....dan hasilnya akan sama macam teh tarik yang lain cuma berbeza penampilannya....
Kelebihan bila diletak susu cair....teh akan rasa lebih lemak dan seimbang dengan kemanisan susu pekat....
Kalau nak guna teh serbuk pun boleh....
Secara teknikalnya......susu yang ditarik  bukan teh....teh dimasukkan perlahan2 ...menghasilkan teh dan buih susu tarik tadi terapung dilapisan atas....memang menarik...dan cerdik....


Mengapa teh ni diberi nama Teh Dangdut....emmmmm....ngape ek....mungkin bila kita masukkan teh kedalam bancuhan susu....hasilnya akan terbentuk 2 lapisan yang berombak...bergoyang....ha ha ha....berdangdut la namanya teh tu sebelum dikacau sebati tuk diminum....memandai je aku ni kan....cuma berbeza nama dan penampilan je...rasanya...umphhhhh....masih .....Teh Tarik satu.....Siappppppppp.....tak yah ke kedai mamak pun....kat dapo kita...rumah kita pun leh minum kan....kan...Berhajat nak rasa ....sila2lah mencubanya....memang fun....

Happy & EnjoyCooking....KitchenIsMyWorld.....


49 comments:

Ucu Faridah said...

sekarang kt s/alam hujan lebat.....teh tarik satuuuuu..kasi tarik jangan putus hhhhhaa....

mala said...

fuyo!! hat cheq punya tarik tinggi sikit na ... :-)

sitiezahim said...

salam kak...hahahaha menarik gak ni layan dangdut..tak dapat lagu,dangdut pada teh pon jadi lee..hihihi

Yana Shaiful said...

dh penat berdangdut tadi..nak teh tarik 1 gelas besar..tarik tinggi2 tau Kak Cek..hihii

Cendana Kasih said...

woooo...teh tarik... kegemaranku...ni yang tak sabar nk ke kedai mamak ni..heheh (wat sendiri tak sedap..hahaha...keluar duit gak yang best...)

My Little Space said...

Hi Cik Cek

Thanks for stopping by my blog earlier. Sorry for the late reply. The site has been running slow lately. Btw, you have a really lovely site here. Loads of wonderful recipes as well...love your kuih kacang hijau lapis. Really pretty! However, hope to hear from you more often.

Have a great week ahead.
Regards,
Kristy

Kakwan (K1) - citarasawan said...

kelakor nyer teh dangdut ni.. ingat dri indon rupe nya teh tarik..kih kih kih, fav K1 gak ..

cik cek said...

Orait....teh tarik satu siapppppp....he he mau makan apa....:D

cik cek said...

Mala....

Ok no hal nya.....mai amik teh tarik tinggi punya tarik sudah siapppp...:D

cik cek said...

SitiZahiem...
Sesekali pe salahnya kan layan Teh Dangdut pulak....kan..kan...:D

cik cek said...

Yana....
Siapppppp....tinggi nya teh tarik suda mari....he he...:D

cik cek said...

CK....
Kat rumah nya pun kena kuo duit gak pe...kena beli susu...beli teh...he he...tak pa la...teh tarik mamak jugak menggoda jiwa....:D

cik cek said...

Hi Kristy....

Tq Tq singgah kesini...resepi biasa2 je...senang2 dtg lagi k...
Salam kenal dari kak cek...:D

cik cek said...

Kak Wan...
Teh dangdut Seremban mari...meh2 jemput masuk kita minum sesama...leh gak merasa Sheperd Pie yg kak wan bwk tu....:D

dZana said...

boleh tutup kedai mamak ni cik cek.. dah mjadi tu ilmunya..

Kak Rose said...

oooo... cam tu caranya. selama ni tau tengok je x reti nak wat...lg pun hubby kak rose ni teh x brapa tp nescafe pagi dan malam tu dah pasti... tp x de tarik2 la...x de dangdut bagai!

cik cek said...

dZana...
He he ...sian mamak...nanti kena balik negerila pulak....cewah!...buat tuk family je bolehla....he he :D

cik cek said...

Kak Rose...
pas ni buat nescafe dangdut lak kat hubby kak rose...mesti dia senyum sampai telinga...he he...:D

tun_telani said...

tun pernah try!! mmg excited sgt bila jd layer ngan buih2 banyak.. ^^

rahel said...

Kak Cik Cek..Rahel nak oder teh tarik satu..hihihi..

inahar ali said...

fuiyoo..mai sini terus rasa nk bergelek dangdut..hahaha!!

Liza said...

kak cek...liza pun ada buat teh dangdut ni hari tu..mmg suka tgk lapisan dia kan..cantik...

Nuridah said...

Assalamualaikum Kak Cik Cek

ptg2 gini pekena ngan teh tarik...fuhhh...terangkat sampai tk leh jln...hehe...nk segelas!!

nuwairani ismail said...

hish...kak cek buat nani teringin nak minum teh tarik pulak...tapi satu masalahnya, malas betol nak menariknya tu...hadoi.....order kedai mamak jugak la paling senang...

cik cek said...

Tun....
teruja kan tgk layer tu menjadi...he he...jakun tul kak cek ni kan...org lain lama dah tau buat...kak cek baru je nak belajo...he he ..okla kan.Tun...

cik cek said...

Rahel...
Bolehhhh...tak de hal...jom2 minum teh tarik dangdut lagi..:D

cik cek said...

Ina...
Gelek...jgn tak gelek...teh dangdut suda mari...he he :D

cik cek said...

Liza...
Memang happy kan bila buat menjadi...teruja tgk layer tu kan...teh dangdut...teruja jadinya...he he :D

cik cek said...

Nur...Waalaikumsalam...
Jom pekena teh tarik dangdut ....:D

cik cek said...

Nani...
Meh2 jemput masuk...senang je ...tarik tinggi2...emmmm....berdangdut lagi...penat dah...jom la kita minum sesama....

anymz said...

baru lopeh makan mlm ni hah.akak dtg nak order teh dangdut satu..ado lai tak tu?..hehe

Nur-nba said...

Perghh.. teh tarik kaw2.. Nak satuuuuu.. Best minum time hujan2 nie.. :)

EmbunRosaliza said...

Assalam cik cek, teh tarik gelas besar satu... gelek punya..sedapnya lama tak buat versi dangdut

cik cek said...

Kak Nim....
Bulehhhh....tuk Kak NIm cek buat spesel punya...he he :D

cik cek said...

Nur-nba...
Teh tarik satu...siaappppp....he he :D

cik cek said...

Waalaikumsalam Rosa....
Teh tarik gelas besar satu...siapppp....
Memang sedap teh dangdut ni...:D

Juwita Jamaludin said...

salam kak.. kat sini dah la mula sejuk.. sejuk2 ni pekena teh tarik panas ni memang sedap.. huhuuhu

Acik said...

kalu saya buat teh, harus ler dimasak air ngan serbuk teh tu sekali ... huhuhuuuu

azi said...

Kak Cik Cek..
Akak..saya suka sangat teh tarik...kalau sarapan kat kedai..memang minta teh tarik le...tapiiii...akak..saya kena kurangkan minum teh ni ...kan manis...berat makin bertambah ni..he..he..tapiii..kalau akak buatkan...satu "kole" untuk saya aje...:)

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum kak Cek..
Nak segelas kak cek.. Buih kasi lebih ek..hehehe.. Rajinnya akak.. Naz kalau buat ni takut yg tumpah lagi bnyk dari yg boleh diminum..hehehe

quinnie said...

memang sedap teh dangdut ni..masa saya buat dulu..jenuh nak menjadikkan belangnya tu..naik kembong perut duk perabihkan air ni...hehhehe

Ida,Japan said...

nk order gak la teh tarik...tak kira nk jugakkkk

Mamasya said...

Aslmkum Cik Cek

Teh tarik satu...kasi tarik tinggi....tp kurang manis..hi..hi..
sy kalau pagi2 minum teh letak susu cpt rasa kenyang...nanti sarapan kurang mkn.
next week ada jualan bazar xtvt ladies di sini...antaranya ada jual kuih ,teh tarik...tp tak sanggup volunteer nak buat teh sbb tak pass lagi tarik menarik teh ni...

Treat and Trick said...

Cek, teh tarik satu boleh?


http://treatntrick.blogspot.com

CT Delima said...

As'salam kak cek

tenet okey sikit, tu yang laju dok mengomen ni..alhamdulillah dapat gak singgah dapur kak cek kan :)

dah penat tunggu lodding ni, bolehlah hidang teh tarik kaw2 satu ya kak cek..hehehe

Wattie said...

Salam Cik,
Wallaaaaaa teh tarik satu..... susu kasi lebih ya....
Hubby saya antu teh tarik gak, katanya kalau tak minum, badan jadi ketaq...keh keh kehhhh

Jay said...

looks irresistable...such a nice color n tooooooo good..;)
Tasty Appetite

cik cek said...

Alahai! Baru berkesempatan nak jawab komen teman2...hidung berair...batuk2 masih belum kurang...makin teruk adalah...hu hu hu...

Salam Ita >>
He he memang pun...memang ngam pekena teh tarik tu...:D

Acik >>
Mana2 pun boleh...nak rendam ke nak masak teh tu...dua2 pun sesuai...:D

Azi >>
Sebenonya kak cek bukan penggemo teh tarik pun...selalu buat tuk hubby kak cek..teh tarik addict...he he...siap satu koleh tuk azi ni...meh2 minum teh tarik sesama..:D

Nadz >>
No halnya...teh tarik gelas besar buih tinggi 1 siapppp....he he...tau tak pe...kak cek pun bukan pakar pun teh tarik yg biasa tu selalu buat..teh dangdut ni...memang byk gak air yg tumpah...:D

Q >>
He he...siannya...tapi fun kan buat teh ni...dulu dok tetanya2 camana nak buat...bila dah tau ..oooo..tak susah sgt pun nak buat...:D

Ida Japan >>
Teh Tarik Dangdut siappppp....:D

Waalaikumsalam Mamasya >>
Teh Tarik kurang manis siapppp....Wah! manyaknya order..lenguh tgn dah menarik ni...he he :D

T & T >>
Orait...boleh nya...siapppp teh tarik dangdut lagi...:D

CT >>
Haaa...lama tak nampak adik kak cek sorang ni...meh2 masuk pekena Teh Tarik...Dangdut lagi...:D

Wattie >>
Salam...He he..ketaq bdn tak pekena teh tarik...samalah ngan hubby kak cek...hari2 dok pekena teh tarik....:D

Jay >>
Tq...Tq....:D

Nur-nba said...

Kak Cek, memang betul Gunung Lambak tu di Kluang. Kg halaman Nur memang di sana. Nur belum lahir lagi masa tu. Rupanya Kak Cek pernah duduk Kluang.. memang dah lain sangat tempat tu.