Monday, October 31, 2011

Tercapai hajat DiHati..... :D



Assalamualaikum....Salam Kesejahteraan....

Apala yang dihajatkan tu...macam beso je bunyinya...he he....hajat kekecik je....hajat selera....Akhirnya tercapai gak hajat nak makan homemade karipap...tu dia...macam dah lama bebeno tak makan karipap....Karipap memang selalu makan..cuma karipap yg tunjuk2 tu...bukan buat sendiri....jadi bila dapat buat sendiri...puasnya rasa hati....puas lak makan....
Memula tu cam malas je nak buat...lepas bekpas hari Sabtu aritu...dok lepak2 depan tv....pas tu teringat lak inti karipap dah buat aritu...dokla tersimpan dalam freezer...sebelum sampai expired date...baikla cpt2 buat...he..he...Hari Sabtu....busy ngan making homemade karipap....Resepi mana yang diamik tu....mana lagi kalau bukan resepi doh karipap Tun....sana-sini org dok buat karipap doh Tun ni....Memang menggoda jiwa sungguh....Aku amik dari dik Tun  ...jadi nak timakasih bebyk sgtttt.....Doh karipap ni memang best....best sesgtnya...nak2 penggemo karipap macam aku ni....memang kena sgt ngan selera...Aku nak mintak izinla ngan Tun  tuk copy/ linkkan resepinya kat sini ya....
Untuk resepi intinya pulak aku amik kat Nor @ secubitgaram ....timakasih bebyknya ..resepi inti yg sedappp....




  
KARIPAP DOH....
Resepi Asal :  Tun

BAHAN-BAHANNYA
  • 4 cawan tepung
  • 2 sudu besar margerin
  • 1/2 cawan minyak masak
  • 3/4 cawan air
  • 1/2 sudu kecil garam


CARA-CARA PENYEDIAANNYA..
  • Panaskan margerin + minyak dalam periuk...tutupkan api
  • Masukkan tepung kedalam periuk yang mengandungi margerin + minyak yang masih panas tadi...gaulkan sebati adunan ini dengan mengunakan senduk yg bersesuaian...jgn guna tgn lak...melecur pulak nanti...
  • Bila adunan dah sejuk...masukkan air dan uli sebati adunan ini sehingga menjadi doh....
  • Siap dah doh karipap...inti....ikut selera memasing....


Nota  :
Aku cuma buat separuh adunan saje dari sukatan diatas...pun byk gak dapatnya....dan yg paling best sume uli guna stand mixer je...he he..tgn sudah tak kuat lagi...Lagi mudah dan cepat...Selepas margerine + minyak dipanaskan...tuangkan kedalam mangkuk pengadun...menggunakan paddle tuk menguli doh...ulilah macam biasa....gaul sebati tepung ngan adunan minyak dan magerine pas tu masukkanlah air sedikit demi sedikit sehingga adunan tadi membentuk doh....Senangkan... :D
 Proses seterusnya rasanya sume org tau kan...canai doh...terapkan bulat2...isikan inti secukupnya...kelimkan...atau pun guna acuan karipap yg sedia dijual kat kedai....goreng hingga keperangan sedikit...angkat dan toskan minyaknya....siap tuk dimakan....




Karipap ....memang my fav dari dulu ...kini..dan selamanya he he...dan karipap yang ku buat ni memang best...dah sejuk pun masih sedap dimakan.....Tq Tq....sekali lagi Tun....doh karipap yg best....dan Nor inti karipap yg sedappppp.....bila digabungkan....emmmmm....memang berbaloilah.....
Happy & Enjoy Cooking....KitchenIsMyWorld....



18 comments:

Citarasa Rinduan said...

choppppppppppppp

Citarasa Rinduan said...

kak cek.. sungguh tau.. petang2 gini dok tayang....

ayu suka makan time panas2..
layan dengan teh o...
meleleq.....................

nak cari karipap... nak cari karipap..

eh.......
nak cari epok2.... (tiak orang johor)

K.Nor said...

k.cek!! nak gak karipap! 1/2 doz cukup la ya.. hehe

tun_telani said...

kak cek!! tq cuba doh karipap nih =) cukup ke wat separuh adunan tu.. tun pun kalau wat byk uli guna mixer mata cangkuk tu. mmg satu adunan dpt lbh 30 bj, apstu tun frozen kan karipap tu =)
mmg berbaloi tgk karipap akak.. penuh inti. kalau jual tu kompom kene letak singgit sebijik, kalau rugi.. hehe

rahel said...

Mat petang Kak Cek.

singgah sekejap..nak ambik karipap yang dalam bekas comel2 tu..nak semuanya..sedap wat minum petang..

dZana said...

wahhh..cantik klim karipap cek tu.. klau akk rupa apa ntah..

mala said...

ai jeles tengok karipap u seksi :-)

quinnie said...

kakcek pun tayang karipap jugak hari ni...adusss....ni tak tahan ni...saya pun kini dulu dan selamanya minat kat karipap..tapi yg buat sendiri la...hehehhe

cik cek said...

Chooooppppp.....Ayu....he he...jom makan karipap...:D

cik cek said...

Nor....Inti sedap....doh sedap....karipap tambah2 sedapppppp....memang sedapppp....meh2 amik karipap sedap....:D

cik cek said...

Tun....
Buat separuh adunan je...sebab kak cek je yg suka makan karipap ni...anak dara kak cek yg ada kat rumah ni...emmmm...kurang minat....
Punyala popular doh karipap Tun ni...kak cek punyala lama tak buat seniri karipap akhirnya tergoda jugak...pas ni memang rajinla buat karipap sendiri...doh yg superb best...tq Tun....:D

cik cek said...

Rahel....
Sesuai sgt buat minum petang...memang bestlah....:D

cik cek said...

dZana...
he he...cantik ke...dah lama tak mengelim karipap..nasib baik tak ilang lagi skil nak kelim2 ni...he he...:D

cik cek said...

Mala...
WoW! seksi uuuu...he he....jgn lupa bwk karipap seksi bwk balik...:D

cik cek said...

Quinne....
He he...bestkan karipap...tak jemu dimakan....sedapppp....ya...memang sedap buat sendiri dari yg main tunjuk2 tu...:D

Ummi said...

Assalam kak Chek, tu diaaa..dah cuba gak karipap Tun ni eh...leh tukar dgn pie akak x? Malas nak buat laaa...makan x malas laakk! ^__^

cik cek said...

Waalaikumsalam Ummi....
He he...tak tahan ...tergoda jua akhirnya...lepas hajat dihati nak makan karipap yg sungguh lama dah kak cek tak buat...boleh2 kecik tapak tgn...mna boleh malas makan ummi...kita dah penat2 masak ..kenala makan kan kan...bestnya dapat pie dari Ummi....jgn lupa bwk balik karipap tau...:D

E-na Lovely Kitchen said...

bila nak sampai seru try karipap tun ni..x tahan tgk ni semua dok tayang...suke mkn karipap tapi takut nak try resepi baru...bimbang x kena dgn rasa yg nak...i komen +ve boleh try...

ooo ada jual kat jusco malaysia ye kak rebung mcm tu...menarik ni...thanks for the info kak...;