Friday, November 11, 2011

Non Baked Blueberry CheeseCupcake.....



Assalamualaikum...Salam Kesejahteraan.....





Sekadar memenuhi permintaan Naza...teringin lak nak makan Blueberry Cheesecake....click2 la mencari resepi...macam3 versi ada....pilihla yg mana suka...last2 punya la byk dah save resepi...tup2 amik  resepi yg senang je...he he...amik resepi cheesecake yg pernah aku buat sebelum ni...cuma tambahkan bluberry filling je...
Bila dah byk sgt tgk resepi...feningla pulak nak pilih....he he....Resepi ni ku amik dari Non Baked Marble CheeseCuit yg pernah aku buat sebelum ni...dan asal resepi ni pulak aku amik kat Rima @.bisousatoi ...macam biasa....ada sikit olahan yg kubuat kat resepi ni...kali ni bluberry filling kugunakan....basic resepi non baked cheesecake yg boleh dipelbagaikan....ape2pun nak timakasih gak kat Rima..tuanpunya resepi asal cheesecake yg sedap ni...mudah dan sedap....maaf ya Rima...kak cek dah ubah macam2....


NON BAKED BLUEBERRY CHEESEcupcake....


BAHAN-BAHANNYA..


UTK BASE...LAPISAN BAWAH...
  • 1 paket 150 grams coklat Maltesers
  • 12 keping Digestives Biscuit
  • 80 grams butter dicairkan


UTK FILLING...LAPISAN ATAS....
  • 250 grams cream cheese ( kuarkan dari fridge dan biarkan dalam suhu bilik supaya cream cheese lembut )
  • 1 sudu kecil vanila esen
  • 200 ml dairy whipping cream
  • 1/2 cawan gula castor
  • 1/4 cawan air panas
  • 1 1/2 sudu besar serbuk gelatine
  • Blueberry filling secukupnya.....( aku beli kat bakery shop je..)
  • Sedikit bluberry paste utk topping kaler purple.....


CARA-CARA PENYEDIAANNYA...


UTK BASE...LAPISAN BAWAH..
  • Coklat Maltesers dan Digestives Biskut dihancurkan....( Aku kisar je ngan food processor....)
  • Gaul sebati coklat Maltesers dan Digestives Biskut yang dhancurkan bersama butter yg telah dicairkan...
  • Sediakan muffin pan dan letakkan papercup kedalamnya....
  • Masukkan bahan2 utk base yg telah digaul sebati kedalam setiap papercup....ditekan/mampatkan...ketebelan lapisan agak2 ya....terpulang pada citarasa memasing....
  • Setelah siap ....simpan dalam fridge lebihkurang dalam 30 minit.....

UTK FILLING....LAPISAN ATAS....
  • Campurkan gelatine kedalam air panas.yg baru mendidih..kacau sebati...dan masukkan kedalam microwave on high utk tempoh masa 20 saat....kuar dan ketepikan....kalau tak guna microwave...campurkan gelatine kedlm air panas mendidih...biarkan 'bloom' utk 2 minit kemudian larutkan.....
  • Menggunakan stand mixer @ food processor....pukul whipping cream sehingga kembang dan ringan...stiff peak foam....masukkan kedalam fridge....
  • Pukul pulak cream cheese bersama gula sehingga lembut dan licin ...masukkan vanila esen...pukul sebati...
  • Masukkan campuran gelatine tadi ( kacau lagi ya sebelum dimasukkan.....)...Pukul lagi hingga kembang....
  • Akhir sekali kaup balikkan whipping cream kedalam adunan filling sehingga sebati....
  • Letakkan blueberry filling keatas base/lapisan bawah dalam papercup tadi...( jgn letak byk ya...agak2...) ratakan filling blueberrry....kemudian masukkan filling creamcheese keatasnya pulak...buat sehingga adunan habis...tinggalkan dalam 1 - 2 sudu besar utk deco purple kaler kat atas lapisan cream cheese tadi...( campurkan blueberry paste bersama lebihan creamcheese...) Masukkan kedalam piping beg....gunting bucu piping bag...sikit saja guntingannya...picitlah keatas lapisan creamcheese...dan buatlah lorekan diatasnya jika suka dgn menggunakan lidi bersih @ pencungkil gigi....
  • Simpan semula kedalam fridge dalam lingkungan 4 - 5 jam...sebaiknya biarkan semalaman sebelum sedia utk dimakan...


Nota  :
Jika tidak mahu menggunakan papercup...bolehlah digantikan ngan loyang springfoam..@ pun loyang kek biasa yg telah disapu ngan shortening..pas tu dilapik pulak ngan aluminium foil melepasi ketinggian loyang....bertujuan...memudahkan utk mengeluarkan kek dari loyang....
Utk deco purple kaler tu kalau tak de bluberry paste boleh je guna kan pewarna unggu....


   

Lebih mudah menggunakan papercup bila tang nak makan ataupun nak jadikan buah tgn....just letak dalam cupcake box....senang kan....


 Naza ckp..."sedapnya ibuuuu...".Ili ckp...."sedapnya cikkkk...".Mimi ckp...eh2 dia no komen....maknanya tak gemola tu...hu hu hu....memang dia tak makan pun....Atiq...emmm...tak nampak pun dia makan...sama jugak ngan my hubby...bila ku bwk sebiji suruh dia rasa...dia dah senyum2 je..." tak larat nak makan dah..." katanya....so kesimpulannya...cheesecake tak lehla nak buat selalu kat rumah ni kecuali ada yg teringin @ berhajat nak makan....


Sekadar mengubah penampilan....rumit sikit masa nak letak basenya satu persatu dalam paper cup tu...tapi bila dah siap...comel je....dan senang lak nak makan...tak delah rasa bersalah sgt bila makan tu...sebab buat dalam paper cup kekecik...he he....

Sebeno2nya aku masih tak puas ati lagi ngan hasil kejadian cheesecupcake ni...he he...memandai je ngubah nama ek...next time nak try buat lagi.....tgkla kalau ada yg request nak makan cheesecake ...bolehla ku berexperimentasi lagi....Buat masa ni ....adoiyai! tak larat dah nak makan....he he...tambah gebu2 bdn ni nanti....Ape2 pun.....suka masak...happy & enjoyyyyy....sila2 la cuba kalau teringin nak merasa....:D


80 comments:

Asmara said...

kak cek! sedapnya! tetiba rasa nak mkn ciskek lak. :D

nonierahman said...

kak cek,comelnya...senang nak makan nie hehehe

Faiz said...

kak cek! saya tahu kek ini sgt sedapkan..hehehe cuma berhati2 kalau terlebih makan wahahha

cik cek said...

Asmara...jom makan ciscupcake yg cecomel ni....:D

cik cek said...

Nonie...

Memang senang nak makan..cecomel je saiz cupcake ni....:D

cik cek said...

Faiz....

He he...memang sedapppp...tapi bahayaaaa kalau mkn byk2..tambah gebu2 bdn nanti...:)

Assoc.Prof.Dr.Hj.Su'aidi Dato'Hj.Safei said...
This comment has been removed by the author.
Chik Mimi said...

wah best ni kak ciskek lagi

Ros said...

Salam cik cek,

Amboi lawanya,nak rasa sikit boleh dak....

cik cek said...

Chik Mimi...jom makan ciskek...yummy...

cik cek said...

Salam Ros...

Bolehhhh..tak de halnya...jom2 kita makan sesama..:D

Mamasya said...

Aslmkum cik cek

dah lama betul tak buat ciskek. tengok Cik cek tayang...terliur pulak..
comeilah rainbow kek kat bawah tu...deco yg putih tu cun sgt!

cik cek said...

Waalaikumsalam Mamasya...

Kak cek pun tak selalu buat...tak ramai penggemonya...ada yg nak makan baru kak cek buat...
deco biasa je tu Mamasya...asal boleh je...he he...

nuwairani ismail said...

mende yg gune gelatin ni kene postpone dulu la. takde stok kat sini. nak balik semenanjung nanti pulun cari...

Kualiburuk said...

Cik Cek nampak sedap amat cuti sekolah bebudak nih den nak coba lah...

cik cek said...

Nani....balik nanti cuba buat ek...waaa...cuti pjg tul ni Nani...balik ke mana tu....Selamat Bercuti2....lagi seminggu cuti sekolah kan...

cik cek said...

Gee @ Kualiburuk....

Memang sodap ni...nanti cubo yo....:D

hazila said...

Saya pun terfikir nak buat ciskek tapi entahlah, cam takde mood ye juga.

EmbunRosaliza said...

Assalam cikcek, ciskek ni, kalo selalu mkn mmg jemu, tapi sebulan sekali ok la heheh, kena buat ikut permintaan la kalo mcm tu, tapi lagi enjoy bila yg kita masak atau buat tu semua sukakan cikcek

Ummi said...

Assalam kak Cek....waaaah terbaiiikk....nampak sungguh menggoda tekak akak ni taaauuu....adeeeii, camne la nak kurangkan cis dlm badan ni eh, pandang sana nak, pndang sini nak.. ^__^

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Cek..wahh bagusnya buat cheese cake dalam cup cake ni...satu idea yang bagus terutama bagi keluarga yang rakyat jelatanya tak suke cheese cake tapi sorang jeee yang nak makan...boleh buat 2~3 biji secukupnya jeeee.....kurangkan pembaziran ni....

cik cek said...

Hazila...

Bila mood dah ada nanti leh la buat ciskek ni ek...simple dan sedap...:D

dZana said...

waduh.. smlm bertingkat2 .. hr ni berspiral2 pulak.. cantik n rasa sayang nk mkn..

cik cek said...

Waalaikumsalam Rosa...

Memang tak leh makan selalu ciskek ni...bukan sebulan sekali...berbulan2 baru la tergerak nak buat..tgk permintaan...kalau ramai yg suka memang baru best kita nak masak...:D

cik cek said...

Waalaikumsalam Ummi...

Sesekali mkn...tak de halnya..he he...tak yah pandang kiri kanan...jom2 kita makan sesama...he he...:D

quinnie said...

rajinnya kak cek..memang sesuai kalau nak dibuat gift..hantaran kawin pun sesuai...:)

cik cek said...

Sue....betul sgt tu...kalau tak nak buat byk2 kurangkan la sukatannya...tak yah membazir...kan kan...lagi pun penghuni kat rumah tak ramai yg suka makan ciskek ni...tu yg buat dalam paper cup comel2 je...

cik cek said...

dZana...

Hari ni dah jadi setingkat je..comel2 berspiral...he he..jom2 mkn ciskek pulak....:D

cik cek said...

Quinnie...

Memang saje buat dalam papercup...bila kekecik takdela muak sgt nak makan...bolehla abis sebiji ciscupcake tu...kalau beso2 kak cek pun tak larat nak makan...:D

Yana Shaiful said...

Salam Kak Cek..nak 3 bijik..dh lama xmkn ciskek ni haa..tergoda nengoknya hihiii

cik cek said...

Salam Yana....

Meh2 amik ciskek...kak cek dah tapaukan ni....he he..:D

Wattie said...

Salam aidil adha buat Cik sekeluarga,
Kalau dapat seketul kan ke bagus, geram jer kita kat sini menengoknya, sabo jer la

K.Nor said...

salam k.cek.. kalau satu bj tak cukup ni.. 5 bj boleh? heheh geram jer tengok ciskek :)

cik cek said...

Salam AdilAdha tuk Wattie...
He he...ciskek dah jadi ciscupcake...senang nak makan sebab kekcik je saiznya...:D

cik cek said...

Nor...

No problem... jgn lupa bwk balik ...mkn sesikit je tau...mewah bdn kita nanti..he he...tu yg kak cek buat ciskek saiz kekecik je...tak dela rasa bersalah nak makan...cewah!

rahel said...

Mat petang Kak Cek.
Waaaa...Kak Cek goda Rahel lagi dengan blueberry cheesecake..sedapnye...konfirm dah abis ni..hihi.

mala said...

ewah-ewah kak cek - bercis pulak hari ni. anything special today, 11.11.11?? have a good weekend!

CT Delima said...

As'salam kak cek


rajin betul kak cek ni mendeko2 kan. nak jadi jiran lah macam ni..hehehe. sesuai betul dengan filling bluebery tu kak, tambah sedap lagi dapat rasa blueberry cheese dari kak cek ni..emm yummy!

Liza said...

salam kak cek...kreatif kak cek buat cheese cake tu, siap letak dlm bekas cupcake lg...kat umah Liza pun kalau benda2 cheese ni kureennnggg sikit....hihihi

Cheq Sue said...

wah...kak cek asik tayang kek aje...kite ni dah la merasa nak makan kek sesangat...nak kena buat sesuatu la agaknya..

amal said...

suka suka! cheese cake , baru makan td , cousin buad , ehehe. terubat setelah sekian lama tak makan cheese cake.


jemput singgah kak
http://applehijaulife.blogspot.com/2011/11/ice-cream-gorengg.html

Nieza said...

sedapnya....lama tak mkn ciskek ni...kalau buat maunya mkn byk lak:)

anymz said...

akak pun buat ciskek semalam tapi tak masuk entri..hehe
meh sini 5 kotul ciscake kat sini.nampak nyummy tul.:)))

Kakwan (K1) - citarasawan said...

salam cek,, ciskek ni wat kecik lgi baik kan senang nk makan,, klu potongan yg besar2 tu mmg x larat nk abiskan.. :P yummyy..

Citarasa Rinduan said...

amik kooooo

ayu lambat sampai.. hhahhahah..
cik cek.... nak gak.. nak gak.....

PS: sebenarnya family dah makan produk yang cik cek cdgnkan tu... 4Life.....terima kasih atas cdgnn..
i miss uuu

IZA AKMA said...
This comment has been removed by the author.
IZA AKMA said...

sedapnyer kak cek..cantik purple color tu..bak mai dua tiga kak cek..nak buat ntah bila lah

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

memang nampak sedap la cheese kek ni.Mesti dah habiskan cik cek

bobiedanbad said...

yummy! i love cheese

Ayu said...

Assalam kak cek..wah..kita tadi berhenti kejap kak cek dah masukkan entry baru ya..cantik deco2 yang kak cek buat tu..sama juga lah kak cek kat rumah kita ni cheesecake memang tak boleh jalan ..pandang sebelah mata pun takkk..heheh..lagipun kalau makan tak boleh nak makan banyak..takut muak gitu..alangkan cream cheese yg kita buat untuk cake frosting tu pun kalau boleh jangan letak..haha memang tak peminat cake yg bercheese langsung kiranya lah kak cek..uish tanpa disedari dah jadi novel about cheese pulak ya..wakaka

cik cek said...

Rahel...

Ciscupcake yg senang dibuat ...sedap dimakan...cuma tak leh mkn byk2 bahayaaaa...he he..naik penimbang bdn nanti...he he...:D

cik cek said...

Mala...

Tak de yg special hari ni...he he...biasa2 je...have a nice weekend tuk Mala gak...tak nak rasa ciskek ke...:D

cik cek said...

Waalaikumsalam CT...

Kalau dok berjiran confirm dah lama kak cek anto kan....takut CT lak tak larat nak makan...he he :D

cik cek said...

Salam Liza...

Sebab tak ramai penggemo..tu yg buat dalam bekas papercup...mkn sesikit tak la rasa muak sgt....sesekali je buat ciskek ni Liza...tak laku sgt....

cik cek said...

Cheq Sue...

Teringin..berhajat..ada masa nanti lehla buat ciskek senang ni...

cik cek said...

Amal...

Dah ada resepi ni..sesenang nanti leh try buat k....
Tq ya singgah n follow cikcek...salam kenal2....:D

cik cek said...

Nieza...

Lehla try buat....kak cek buat sekadar memenuhi permintaan je...kak cek pun mkn seketul tak larat dah nak mkn...sib baik buat dalam paper cup cecomel...leh jugakla habis dimakan..:D

cik cek said...

Kak Nim...

Nak tunggu ciskek Kak NIm pulak pas ni...Kak Nim buat ciskek ape ek...leh gak merasa..:D

cik cek said...

Salam Kak Wan...

Memang pun kan..bila buat dalam paper cup kekecik ni...tak lah muak sgt nak makan...kalau sepotong beso...tu dia...tekulat2 nak ngabiskan...kan..

cik cek said...

Ayu CR....

Alaaa...siannya adik kak cek sorang ni...bz2 pun sampai gak kesini...tq Ayu....maap ya ciskek pun abis dah..lenkali ek...:D

p/s...alhamdulillah kalau Ayu dah gunakan produk 4Life tu...sekadar berkongsi....teruslah amalkan ya...Insyaallah kita berusaha..semuga dgn izinNya...mak mertua Ayu dan husband Ayu bertambah baik kesihatannya....

cik cek said...

Iza Akma...

Ups...maaf ya dik...dah abis ciskeknya...lenkali kak cek buat ..kak cek anto ek....

cik cek said...

Kak Ros...
Memang sedap ciskek ni...sesenang nanti Kak Ros try ek...

cik cek said...

bobiedanbad...

penggemo ciskek ya...ada resepi...bolehla cuba2 buat nanti...:)

cik cek said...

Waalaikumsalam Ayu....

He he...tak leh lawan Ayu...sekali post entry tu dia....macam2 menu ada...pilihla yg mana suka..sume pun best2 .....
Ciskek ni buat atas permintaan Ayu...kalau tak..kak cek pun tak rajin nak buat...cam Ayu cakaplah...memasing buat tak pandang je..he he...baik buat Rainbow Cake...yg pasti abis dimakan...cheese memang tak larat nak mkn...cuma sesekali bolehla kan...

HomeKreation said...

hehehe... belum tidoq lagi... jadi burung antu malam ni... awat cek pun tak tidoq lagi... jamu lah Along dgn ciskek ni... meh kita dua pekena dgn kopi kaw...hehe

Totie@Tomy said...

sedapnya..makan satu pun sah2 dah bole kenyang ni..

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

wow ini memang boleh masuk list.... pojaan hati akak. suka ni akak amik resipi ya.

chocoluv said...

nak cuba buat nanti..en suami suka ni..

Amie said...

aduh kawan! lebar kelopak mata melihat hidangan yang sangat istimewa...... cantik banget! Amie bagi 7 bintang!!!!!!

cik cek said...

Kak Paty...
menu pujaan hati kak paty ke ni...nanti leh try buat ek...:)

cik cek said...

chocoluv...

Wah! fav en.suami ke...haaa..lehla buat...mesti dia suka....:)

cik cek said...

Amie....
Wah! bestnya dapat 7 bintang...he he...yayyyy....:D

Treat and Trick said...

Cantiknya hiasan kek ini, nampak lemak berkrim!


http://treatntrick.blogspot.com

kzai said...

salam cicek..wah tinggi sgh menara pelangi kt bwh tu..kalu dekat blh minta sebiji...cc ni lebihan wat ranibow cake gak ye..rajin cikcek..hehehe

sitiezahim said...

ciskeeekkk!!! besnye kak...tapi ngenangkan lemak2 yg akan terhasil tuh menyebabkan tak bape bes..huhu

ady said...

as-salam cik cek
wahhh cantik deco cheese cupcake ni..look fantastic...

Totie@Tomy said...

mintak sebiji..hehe kat secret resipi tak ada mcm ni..sedap...

MULAN said...

pernah buat tapi tak jadi.... tapi resipi lain... sedih sunggohs nya...

nak try la.. sedaps nya ciskek...

JaSSNaNi said...

Umaaakkaii.. banyaknya komen.. ehehe

assalamualaikum.. kak cek.. sihat ke? amboiiiii sedapnya cheese kat atas tu.. nani lom pernah wat.. hari tu test skali nak wat japanese cheese kek.. tapi tak jadi.. punya la manis.. itu pun beli yg dah ready tepung dlm kotak tu.. takot dah nak wat.. sebab masuk dlm cik tong.. rugi je.. kalau teringin sangat kena beli je sepotong.. ehehehe.. :)

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum kak cek..
Wah rajinnya buat bekas2 kecik dan paipkan corak2 atas kek tu..
Kek rainbow akak tu cantiknya...