Tuesday, March 29, 2011

AYAM SAMBAL HIJAU....

Assalamualaikum.....salam kesejahteraan....alhamdulillah syukur teramat sangat....beban kat kepala ku ringan sikit hari ni....yang ditunggu sampai jugak akhirnya....he he...payment masuk dah....macam nak menjerit je rasa...bukan senang jaga duit ni....kita menunggu payment...kita pulak kena kejor....macam2 nak bayor....Argghhhhh....leganya rasa.....Sememangnya kita sentiasa teruji dan diuji....sesungguhnya hanya Dia yang lebih tau ape yang terbaik untuk hambaNya.....Alhamdulillah....syukur....syukur....

 
Stress ke pening ke....tak sihat ke....aktiviti kat  "  Kitchen Is My World  ".....seperti biasa....Menu bersiaran untuk hari ni resepi simple je....Ayam Sambal Hijau....

 

 

 

 

 
Upppsss.....siaran tergendala.....lamanya hampir seminggu tak bersiaran.....patut2 entry ni ku publishkan 23.3.2011....yang lepas....nak wat camana kan....kita merancang je....konon2 kalau tak sihat nak lawan jugak....nak digagahkan jugak tuk update blog....malangnya aku tewas ...bila demam dtg balik....batuk pun makin menjadi2....kemuncaknya....bila kepala sakit....emmmm....tak leh lawan dah....tumbang aku hampir seminggu....

 
Alhamdulillah hari ni aku masuk opis semula.....pagi tadi buat kerja yang mana patut....duit macam air....nak dapat macam kekura....nak habis macam ribut.....zapppp....kejap ada kejap tak de dah.....ha ha ha...tak nak cite pasal keje kat opis la....kepala ku sakit lagi nanti.....Jom la kite ke "  Kitchen Is My World  " yang dah lama bercuti....sambung kembali cerita resepi Ayam Sambal Hijau.....cerita resepi berminggu dulu....he he he...




 

 
 
AYAM SAMBAL HIJAU...
 
BAHAN-BAHANNYA...
  • 1 kg ayam dipotong sederhana kecil....dicuci dan ditoskan.
  • Serbuk kunyit dan garam secukupnya untuk digaul rata bersama ayam....kemudian digoreng sehingga masak...jangan terlampau lama digoreng....ketepikan...
  • 2 biji bawang besar  *
  • 2 - 3 ulas bawang putih  *
  • 9 - 11 biji cili padi  *
  • 7 biji cili hijau  *
  • 2 batang serai dititik  *
  • 1 biji bawang besar lagi....dihiris
  • 1/2 batang "leek"....dihiris
  • 2 biji cili hijau....dihiris
  • 7 biji tomato cherry
  • 1 ketul chicken cube
  • Garam dan gula secukup rasa...
  • Minyak secukupnya untuk menumis...
 
CARA-CARA PENYEDIAANNYA....
  • Kisar sume bahan2 yang bertanda  *
  • Panaskan minyak....tumis bahan2 kisar bersama serai  sehingga naik baunya.....kacau sekali sekala dan biarkan bahan2 tumisan dimasak hingga pecah minyak....
  • Tambahkan sedikit air.....dan masukkan ayam yang telah siap digoreng tadi.....kacau sebati....perlahankan api....biarkan kuah agak pekat.....tambahkan garam dan gula secukup rasa.....garam jgn letak byk2 ya....ayam yang digoreng tadi pun dah berperisa garam....nanti terlebih masin lak kuahnya.....
  • Akhir sekali masukkan bwg, cili hijau dan leek yang telah dihiris dan jugak tomato cherry....gaul sebati....siap dah...tutupkan api.....



Makanan ringkas tapi sedap......


Akhirnya.....publish jugak entry Ayam Sambal Hijau hari ni.....punyala lama terperap....he he....bila lama bercuti.....vitamin M pun banyak dalam bdn....nak mulakan balik menulis....payahnya....kebuntuan idea....kering akal dan minda....dok byk sgt makan ubat kot.....ape2 pun pada mereka yang masih sudi2 lepak2 kat " rumah " ku yang tak seberapa ni....amatla berterimakasihnya.....kunjungan anda amat dialu2kan......Terimakasih daun keladi.....jika sudi dtgla lagi......Enjoy Cooking......






4 comments:

Ayu said...

Assalam kak cek,
sedapppnya nampak ayam sambal hijau ni!!!
kecur kita tengok..apa kak cek masak semuanya kita suka tau..sedap2 belaka..belum try tapi mesti sedap punya..


thanks kak cek for the wishes tu ya..itu anak kita yang no.2 yang kecik tahun ni 5 tahun yang girl tu..hehe..kita dah tua masih ada anak kecik lagi..hahah

cik cek said...

Waalaikumsalam...Ayu...masak biasa2 je...tgk Ayu nya masakan lagila kak cek kechur...kalau bab2 kuih tu lagila comey2....rajin Ayu...

Mana ada tuanya Ayu...nasib baik dpt girl yg last tu kan....kalau tak kena ada lagi sorang tu...he he...

Nieza said...

wahh sedapnya kak simple tapi sedap...haha nk panggil akak ke ni? tak tau umur akak brapa btw saya panggil akak dulu yer kalau tak betul bg taula. msk ni pedas tak kak?saya suka pedas2 ni nanti boleh cuba ni..:)

cik cek said...

Nieza muda lagi dari akak....akak dah 40++...he he...anak2 pun dah bujang teruna ngan anak dara...
Ayam sambal hijuau...kalau Nieza suka pedas leh tambah lagi cili padinya....senang2 nanti cubala resepi simple akak ni....