Showing posts with label Candy. Show all posts
Showing posts with label Candy. Show all posts

Tuesday, October 4, 2011

LITTLE SWEETS COCONUT CANDY......I'M BACK..... :D



Assalamualaikum.....Salam Kesejahteraan....


Puasa sakan...Raya sakan ....Cuti sakan sungguh kannnn....Memang cukup lama menyepi....Dapo kat rumah tak cuti pun....aktiviti masak2 tetap macam biasa...malah sgt sibuk dari bulan puasa yg lalu hinggalah kebulan raya...sampai raya pun abis dah....Rutin harian tetap macam biasa....Maaf banyak2 ya....aku sudah kehabisan tenaga sebenonya....blog sendiri pun tak de mood nak bukak apatah lagi nak bw ke rumah kengkawan....sedihnya aku ni....sampai hari ni pun kesihatan bdn belum cukup pulih sebenonya...ditambah pulak ngan vitamin "M" yg cukup banyak dah terkumpul dalam badan....perkara yang lumrah bila tak berapa nak sihat ...nak buat apa pun malassssss la sgtnya.... Hari ni kugagahkan juga ....kaku rasa nak berceloteh kat sini bila terlalu lama menyepi.....Pada para pembaca dan kengkawan yg singgah dan bertanya kabo....terimakasih sesgt ya....




Melepaskan sendiri hajat dihati....dari hari Majlis Sambut Menantu rumah abangku tempohari...kat rumah ni aktif sungguh mengacau candy....Coconut Candy memang fav family abang ku dan aku sendiri...menu org2 lama jugak ni....masa majlis tempohari seronok rasa hati bila ramai tetamu yg hadir suka ngan candy yang dibuat....semput2 jugakla aku mengacaunya....penat tapi happy dan puas hati ....walaupun plan asal aku nak buat cupcake...tapi keadaan kesihatan belum begitu mengizinkan....ini je yg termampu aku buat....alhamdulillah...Esok harinya pengantin baru kena kacau candy lagi....sume org nak bwk balik....aku cuma jadi pemerhati...kesian Elly....tak pe kan Elly....akhirnya sume org dapat bwk balik candy ....yayyyyyy....

Masih belum puas bercandy lagi...he he he...minggu lepas turn aku lagi mengacau candy....sebelum ni aku guna teknik microwave...kali ni guna manual punya cara....kacau dalam kuali uuuuu....fuyoooo....dalam pada tak larat...tapi sebab dok teringin nak makan....gagah2 jugakla mengacau lagi....cuma yang bestnya bila guna Non Stick Pan yang aku beli dari Cosway ni....kerja jadi mudah dan cepat...tak membazir...candy tak de yang melekat langsung kat tepi kuali....best kan....utk 2 biji kelapa parut...aku kacau dalam lingkungan 1 jam ....selebihnya proses menekan dalam loyang amik masa dan tenaga sikit lagi....he he...exercise ....jgn tak exercise.....




Jom kita semak resepinya...masih guna resepi yang sama aku pernah guna dan buat sebelum ni....


COCONUT CANDY 

BAHAN-BAHANNYA...
  • 5 cawan kelapa parut putihnya sahaja...( sukatan kelapa dalam cawan dimampatkan/ditekan....)
  • 740 grams susu pekat...
  • 2 cawan gula pasir...
  • 1 sudu kecil esen vanila..
  • 60 grams butter..
  • 3 helai daun pandan disimpulkan....
  • Pewarna  hijau dan oren.....( Warna ni ikut citarasa masing2 k...)
  • Pembalut candy/coklat berwarna warni.... ( Ada di jual kat bakery shop....)


CARA - CARA PENYEDIAANNYA.....
  • Kelapa parut dimasak didalam kuali bersama daun pandan yg disimpulkan tadi..( Sebaiknya guna Non Stick Pan....)
  • Bila kelapa parut dah agak kering sedikit....masukkan susu pekat dan gula...juga vanila esen
  • Masak dan kacaulah adunan sehingga pekat dan tidak melekat lagi dikuali....
  • Setelah pekat baru  masukkan butter....masak dan kacau lagi hingga betul2 masak....untuk memastikan candy cukup dimasak....ambil sedikit candy bulatkan dan masukkan kedalam air sejuk...bila candy tidak berubah bentuk dan agak keras sedikit bila dipicit...bermakna candy telah cukup dimasak...
  • Keluarkan candy dari kuali...bahagikan kepada 2 bahagian...campurkan pewarna...dan uli sebati warnanya...
  • Sediakan 2 loyang bersaiz 7" x 7" ...sapukan shortening...lapikkan ngan aluminium foil melebihi dari ketinggian loyang....sapukan sedikit butter....
  • Masukkan adunan candy kedalam loyang...rata...tekan dan mampatkan....pastikan betul2 mampat...
  • Proses menekan dan memampat candy harus dibuat pantas dan ketika candy masih lagi panas....
  • Setelah candy sejuk...simpanlah dalam fridge lebihkurang 1 - 2 jam....semalaman pun tak pe...
  • Keluarkan dari fridge....potonglah candy mengikut saiz kesukaan masing2....Balutlah dengan pembalut warna warni....siap dah candy kita..... :)


.

Kalau tak larat nak kacau banyak2...boleh guna separuh dari sukatan kat atas....letih tgn kacau oooo....5 cawan .... lebihkurang 2 biji kelapa....arghhhh.....lenguh2 sumenya....he he he...





Zaman sekarang ni memang susah gak nak jumpa coconut candy ni.....selalunya aku suka makan candy ni bila lepas makan nasi....saja mulut tu nak rasa yang manis2...emmmmm....memang sedap....cuma pada penghidap kencing manis.....dinasihatkan tidak memakannya....manissssss.....kalau nak merasa gak boleh....sebiji je tau...lebih2 tak leh...... :)

Sesape yg rasa teringin nak makan candy ni bolehla mencuba...best...sedapppp....
Pada sume kengkawan blogger....maaf ya...banyak2 maaf sangat....belum berkesempatan nak BW lagi....Insyaallah...ada kesempatan pasti aku menyinggah rumah teman2 sume....

KitchenIsMyWorld......Enjoy Cooking......


Thursday, April 14, 2011

CANDY PELANGI....


Assalamualaikum....SalamKesejahterraan....


Agak lama jugak dah tak buat candy ni....tak taula ngape....tetiba anak buahku mention pasal candy dalam fb...lama dah tak makan candy...keinginan membuatnya pun dtgla....ha ha ha...memang candy ni rasanya emmmmmm....manissssss....pada pengidap kencing manis dilarang sgt memakannya...zupppp...naik kadar gula dalam bdn nanti....Dulu sebelum abg ku disahkan mengidap kencing manis...nilah antara fav.nya....kalau aku buat...bab2 potong kecik2...pas tu dibungkus ngan pembalut warna memang kesukaannya....
 
Tak buat banyak pun...sekadar melepaskan hajat je...macam2 hajat aku ni...he he...Cik abang kita kurang ghemola dia...emmm...takkan nak paksa dia makan lak....Aku ngan Mel jela yg ngap..ngap....satu...satu masuk dalam mulut....fuhhh...tak leh makan byk2 jugak....kena minum air masak byk2.....puas hati dpt makan candy....

Kaedah memasaknya aku ubah....dari masak cara biasa aku guna microwave je....malasnya....bukan malas....byk idea sgt dalam kepala...so kreatifla namanya tu...he he...angkat bakul sendiri lagi....
Jom kita tgk resepi dan cara masak guna microwave....







CANDY PELANGI...

BAHAN-BAHANNYA...
  • 2 1/2 cawan kelapa parut putihnya sahaja...( sukatan kelapa dalam cawan dimampatkan/ditekan....)
  • 370 grams susu pekat...
  • 1 cawan gula...
  • 1/2 sudu kecil esen vanila..
  • 30 grams butter..
  • 3 helai daun pandan disimpulkan....
  • Pewarna pink, hijau dan biru...( Warna ni ikut citarasa masing2 k...)
  • Pembalut warna transparent...

CARA-CARA PENYEDIAANNYA...kaedah microwave...
  • Letakkan kelapa parut dan daun pandan dalam bekas bertutup tahan panas utk digunakan dalam microwave...
Step 1 : 
  •  Tekan High - Tempoh memasak 11 minit ...melalui 3 peringkat memasak...5 minit pertama...kacau kelapa...3 minit kedua...kacau lagi...akhir sekali 3 minit ketiga....
Step 2  : 
  •  Masukkan gula..susu pekat dan esen vanila  kedalam kelapa...kacau sebati... Tekan Medium - Tempoh memasak 21 minit....14 kali peringkat memasaknya....Prosesnya sama spt diatas...Setiap satu peringkat harus dikeluarkan dan dikacau sebati...buatlah sehingga proses ini selesai...Peringkat 1 - 7...masa memasak 2 minit setiap satu peringkat...Peringkat 8 - 14 ...masa memasak 1 minit sahaja setiap satu peringkat....
Step 3  :
  • Utk memastikan candy kelapa ni dah cukup masak ....bulatkan sedikit adunan candy dan masukkan  kedalam air sejuk ( air dari dalam fridge...) Jika bentuk candy tetap bulat...tidak pecah dan berderai...dan iannya lembut bila ditekan...maknanya candy dah cukup dimasak...
  • Masukkan butter...kacau sebati...proses kena dilakukan ketika candy panas lagi...
  • Bahagikan kepada 3 bahagian...letakkan pewarna pada setiap satu bahagian...kacau sebati ....
  • Sediakan loyang empatsegi bersaiz 6" x 6"...lapikkan loyang ngan aluminium foil...melebihi ketinggian loyang...sapu ngan butter sedikit...letakkanlah lapisan pertama...ditekan mampatkan dengan kuat....Ulangilah proses yang sama utk lapisan kedua dan ketiga....
  • Biarkan sejuk...tutupkan loyang candy ngan lebihan aluminium foil...masukkan kedalam fridge...semalaman pun tak pe...
  • Pas tu potonglah candy dan balutkanlah candy dengan pembalut warna transparent....ada jual kat kedai...macam2 color ada....Siaplah sudah Candy Pelangi....

Nota  :
Untuk memasak kaedah biasa tak guna microwave....masukkan je kelapa dalam kuali atau bekas yang sesuai ...masak kejap kelapa biar kering sedikit...jgn kering mcm kerisik pulak...he he dah tak jadi candyla pulak....Kemudian masukkanlah bahan2 lain...masaklah dan kacau selalu...sampai adunan candy dah tak lekat kat kuali...ataupun guna kaedah diatas utk tau candy ni dah masak ke belum....Bila dah masak proses selebihnya sama seperti diatas....Terpulang nak guna kaedah yang mana satu k....


Candy dah siap dipotong cube....

Bungkus Candy lak...macam nak jual gula-gula ...he he


Jom...jom...anak2 makan candy....nyum...nyum....


Mana lebih senang eek...masak cara lama atau guna microwave....Kalau cara lama kena berdiri...dok kacau..cam kacau dodol tu....Waaaaa....memang letih....he he...cuma lebih klasik nampaknya....sebabkan aku ni tak larat nak berdiri lelama kat dapo....aku gunala kemudahan yang ada....main tekan2 je...kuar masuk...tekan lagi...lama jugak tu....tapi kira oklah...guna microwave ni....Resepi ada dah....bolehla dicuba...nak guna mana satu cara....tepuk dada tanya selera.....Enjoy Cooking....