Friday, May 6, 2011

HOT & SPICY SPAGHETI....bila bujang ke dapur lagi...:)



Assalamualaikum....Salam Kesejahteraan....


Memanafaatkan cuti yang ada....suprise....anak bujang ku ke dapo lagi kali ni....Wah!...ingatkan angin rajin hanya dtg sekali....kalau selalu rajin...ibu boleh gantung apronla pas ni...he he...Untuk kali ini aku cuma bertindak sebagai pencatat resepi je kat sini...selebihnya " Kitchen Is My World "....dah jadi Atiq punya...

Menu makan malam hari minggu tempohari.....HOT & SPICY SPAGHETI.... Fuyoooo....Italian Dish lagi...pasta..pasta....resepinya....he he...hentam sajelah ikut tekak dan selera sendiri...Jom kita tgk apa yang Hot dan apa yang Spicynya dalam menu ni....





HOT & SPICY SPAGHETI...

BAHAN-BAHANNYA....
  • 1 bungkus spagheti....direbus dalam air bercampur ngan sedikit minyak selama 3 minit....angkat dan ditoskan...( Tempoh masa merebus ikut arahan yang tertera atas paket spagheti...dan utk kali ini aku cuma guna separuh sahaja spgheti yang direbus...)
  • 1 biji bawang kuning dipotong dadu  *
  • 2 ulas bawang putih dititik dan diracik halus  *
  • 1/2 inci halia dititik dan diracik halus  *
  • 200 grams daging lembu kisar...cuci dan toskan...
  • 1 sudu besar serbuk kari  *
  • 1 sudu besar cili kering pes  *
  • 1 paket perencah sos spagheti Maggi
  • 1 tin kecil sauce spagheti Prego
  • 2 ketul chicken kiub
  • Garam dan sedikit gula secukup rasa
  • 1 tangkai celery dipotong serong
  • 7 - 9 biji cili api dibelah 2
  • 10 - 12 biji cendawan butang dalam tin cap Ayam Brand ...dihiris2....
  • 2 - 3 sudu minyak zaitun untuk menumis.....


CARA-CARA PENYEDIAANNYA...
  • Panaskan minyak  zaitun dalam bekas bersesuaian....
  • Tumiskan sume bahan2 yang bertanda  * sehingga naik baunya....
  • Masukkan daging kisar ....dikacau sebati....dan biarkan daging kisar masak dan bahan tumisan terbit minyak...
  • Masukkanlah perencah sos spagheti Maggi dan jugak prego....kacau sebati bersama daging kisar tadi....
  • Tambahkan chicken cube...garam dan gula secukup rasa....kalau kuah agak pekat...boleh tambahkan sedikit air....jgn byk sgt air ya....sebaiknya biar kuah spagheti pekat sedikit.....
  • Masukkan cendawan butang....
  • Bila sos/kuah spagheti dah mengikut citrasa selera masing2...maksudnya cukup bahan perasanya...last sekali masukkan celery dan cili api...biarkan sekejap.....
  • Ok....dah siap pun ....senang kan....


Bila bujang masuk kedapo....tgk dapo ku ....ha ha ha...macam2 ado kat atas meja tu...

Tekun ....proses decoration Spagheti....suka2 ati dia je....siap tak bagi aku masuk dapo...he he..

 
Part of deco lagi...tgh dok hiris2 apple....
Aik! sape kat sebelah Atiq tu....monyok je muka....he he

Ntah apelah yang dibualkan 2 beradik ni....tekunnya Nazs mendengo....

Haaa....aku dah ada sorang lagi assistant....he he...sukanya dia dpt tlg abg Atiq ek...

  
Wah! cam nak masuk pertandingan je Atiq.... :)

Tarra....nilah hasilnya....tahniah Atiq.....

Ada gaya chef tak...he he....senyum mengulum....

Nak Introduce sorang lagi bakal Junior Master Chef...Wah!.....NAZS....he he...

Kalau pasal begaya depan kamera amatla pandainya.....

 
Sorang lagi anak ....pengubat rasa sunyi kat rumah.....


Kalau ditanya....happy tak bila anak suka ke dapo memasak....he he...rasanya tak de ibu yang tak suka...biarpun yang gemo ke dapo tu anak lelaki ....tapi alhamdulillah....bila sakit pening kita...adala yang boleh membantu dan diharapkan...lebih2 lagi Atiq anak sulung....ni nak tunggu Mimi pulak masuk dapo...bila agaknya ek....dah ada menyebut...nak belajo masak2 cuti semester ni....he he....kita tungguuuuu....

Tang decoration Spagheti tu ikut citarasa masing2 ya....Atiq cuma letak tomato cherry yg digoreng bersama butter pastu letakkan sikit black pepper...buat roti bakar yg dtabur ngan garlic bread seasoning...pas tu ada potongan epal.....he he....pas ni ada lagi ke yang dimasak anak bujang ni....tunggguuuuuuu....

Menu ringkas yang boleh dimasak oleh sesape saje....kalau berhajat bolehla ikut resepi mudah ni...yang hot...ada cili apinya....yang spicy....ada rempah kari kat dalamnya.....ni confirm selera org Malaysia....mesti nak pedas....baru la best....



KitchenIsMyWorld....Enjoy Cooking...Enjoy Eating....







40 comments:

inaku79 said...

wah, bertuah akak ada anak bujang nak masuk dapur. sekurang2nya klu sakit pening, boleh jgk membantu kan. mak pun kena ambik peranan puji lebih2 sket kasi tambah lg semngat...hehehe

cik cek said...

Salam Ina...

Bohongla kalau tak suka anak suka ke dapo...betul tu...sekurang2nya ada yang boleh kita harapkan...he he...puji ada makna la kan...nanti tambah rajin tlg kita kat dapo...:)

RynaHakimi said...

Salam kak cek

Wah2, pandainya anak bujang akak men'deco' spagetti tu..bleh masuk pertandingan nih..hehe..baguslah kalo pandai masak, takla asyik nak makan kat kedai je kan..Jarang tau anak laki2 suka masuk dapo...bertuah kak cek ni =)

K.Nor said...

salam k.cek.. senyum jer nor baca n3 k.cek arini.. sbb kita sorang ibu pasti happy bila tiba saat camni kan.. mana ibu tak happy dan bangga punya anak yg ada bakat dan rajin kedapur gini.. tahniah buat k.cek dan atiq.. untung nanti bakal isteri.. hehe

Kak Sam said...

Alhamdulillah. Bertuah badan. Suka tengok gambo2 kat atas ni

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam kak cek.. akak sihat?
saya agak kurang sihat sikit skrg ni.. batuk2 sikitlah kak.. tp alhamdulillah.. dah agak berkurangan bila dok minum air asam jawa pekat2.. hehe..

memang bertuah kak cek ada anak yang minat masuk dapur mcm atiq.. ada potensi jadi chef terkenal satu masa nanti.. kerrrr memang dia belajar bidang yg sama? hehehe.. sekarang ni perempuan atau lelaki takde besar dlm bidang masak2... malah.. rasanya lebih ramai lelaki yg jadi chef2 terkenal kan? saya doakan moga2 minat atiq berpanjangan & mana tau boleh berjaya dlm bidang yg dia minat tu.. nampak memang ada bakat.. siap deko2 lagi masakannya...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

takde besar = takde beza

tun_telani said...

wahhh.. spaegetti ala melayu tu.. siap ada serbuk kari..hihi.. tambah cili padi, mmg hot n spicy.. comey je siap deco2.. bertuah mak dia anak bujang rajin ke dapur =)

Puan Ros @ Tadika Sinaran Intelek said...

sejuk hati anak masuk dapur kan sam?anak dara kita yang berdua tu suka masuk dapur tapi basuh pinggan dan mengemas aja Masak ni tak brapa nak suka.Sabor aje la.Itu sebab K.Ros nak simpan banyak2 resepi supaya bile demo memerlukannya, benda tu ada kat depan mata dan tinggal belajar la godek2 sendiri,ikur aja apa yang kita tuliskan.

ady said...

as-salam kak cik cek
wow..pandainye anak bujang kak cik cek masak...mesti sedaplah ni..presentation pun cantik!! good job!

Zaliedana said...

Assalam kak cek,wah bestnya da ank bujang yg rajin masak..Syank2 kecik lagi,harap besar nnti rajin2 belaka lah hendaknya..Pstt,akak sedaplah nmpk spaghetti alal tekak melayu tuh,siap da serbuk kari,hehe..

mala said...

assalamualaikum kak - jealousnya ... bila la anak bujang saya boleh ke dapur ni? lambat lagi nak tunggu :-)

Mas said...

seronoknya tengok anak bujang kak cek tu..
rajin ke dapur...

Ayu said...

Assalam kak cek,
rajin betul atiq kedapur!!..
anak bujang kita pinggan satupun dia tak kuasa nak basuh..heheh

kak cek, kita dah buat daging lompap tu sedapppp!!
nanti kita masukkan entry ya..thanks kak cek for sharing..

nur easy said...

salam..
wah bagusnya adik beradik ni.. suka tengok

cik cek said...

Salam Ryna...

Hati kita berbunga bila tgk anak2 suka ke dapo...family kak cek memang jarang2 makan luar...nak makan ape...masak2 kat rumah je...nak2 husband kak cek memang tak suka makan kat luar...

cik cek said...

Salam Nor...he he kalau Nor senyum...kak cek apa tah lagi...ada jugak yang suka ke dapo walaupun tak selalu dan anak lelaki lak tu....Isteri?...he he lambat lagi kot...harap2 dapat yang suka masak jugak barula kita leh relax kan Nor...:)

cik cek said...

Sam....Alhamdulillah...mudah2an minatnya berpanjangan....Insyaallah...:)

cik cek said...

Salam Madiha..looo...tak sihat ke...dah lama ke batuk...jgn lupa makan ubat tau...

Minat je tu madiha...skrg belajo lain bidang...jauh beza....Insyaallah bakal engineer..mudah2an cita2 dan minat berjalan seiring....

Take care ya dik...doa kak cek Madiha sihat2 selalu....

cik cek said...

Salam Tun Telani...

He he....memang spagheti selera Melayu...mesti nak ada cili dan mesti nak rasa pedas....
he he...betuah sgtnya ni :)

Citarasa Rinduan said...

assalamualaikum..

ya Ampun, nampaknya Atiq dah nampakkan bakat..
like mother like son...

ayu kan, memang tabik bila lelaki terro memasak, dengan gaya hiasannya.. memang dia ada minat dan kreativiti di dapur..

PS: atiq buat spagheti sempena hari ibu untuk ibu ker??

cik cek said...

Kak Rose...sejukkkk rasa hati...
kira ok dah tu kalau rajin kemas...cek pun ada anak dara..pun kurang minat bab2 masak2 ni...harap2 minatnya dtg jugak nanti...

cik cek said...

Salam Ady...

He he...tak nafikan sedap jugak....bolehla kan utk cubaan kali pertama...bolehlah makan satu family.... :)

cik cek said...

Salam Zaliedana....

Spagheti ala2 melayu...okla kan kena ngan selera org kita...pedas2 barula best makan....
Dah minat dia...he he kak cek ok je kalau dia nak masak...masa ni kak cek jadi juri merangkap tukang makan sekali... :)

cik cek said...

Waalaikumsalam Mala...

He he...kejap je beso nanti....dari kecik ajak2lah join ngan aktiviti dapo...dah beso leh tolong mala pulak... :)

cik cek said...

Mas....ibunya lagi seronok....cuti masak sehari...tak leh masuk dapo lagi...he he :)

cik cek said...

Waalaikumsalam Ayu....

Dia tgh rajin tu kak cek biorkan jela...ha ha...bab2 cuci2 pinggan ni anak2 memang selalu mengelat....tak kira lelaki ke perempuan...ha masa tu memasing memang kena leterla ngan kak cek...tak leh leter bebyk...nanti kena tego ngan cik abg kita...he he...:)

Haaa...kak cek dah tgk entry Ayu ...Daging Lompap...teruja n happy sgt...thanks Ayu sudi jugak cuba resepi kak cek yang tak seberapa tu...:)

cik cek said...

Salam Nur....

he he...Nazs ni memang rapat ngan abg dia...kalau kena marah ngan abg Atiq confirm tercebek2 nangis...hibala hati tu...

cik cek said...

Waalaikumsalam Ayu....

He he...Ibu dia tak terror mana pun...masak2 utk makan sendiri bolehla...

Memang dari kecik Atiq ni suka ke dapo...ada sekali tu Ayu...masa tu kak cek demam..tak leh nak bgn...Atiq masa tu darjah 5 ke 6 masa tu..dia siap buatkan burger siap ngan air kopi panas ...letak dalam dulang...anto ke bilik lagi...sebak rasa masa tu....
Harap2 dia terus macam tu...take care family n adik2nya...Insyaallah....

Ha ah la kan...boleh request ngan Atiq ni ...he he...leh cuti masak lagi...:)

ibuintan said...

assalamualaikum Cik cek,

untungnya anak bujang masuk ke dapo, boleh juga cuti2 masak sesekali kan

cik cek said...

Waalaikumsalam ibuintan...

Salam kenal2 dari cek...tq ek sudi jenjalan kat sini...
He he bila dia dah suka ke dapo kita layan jelah...dpt jugak lah becutikan...:)

nazamohdnizam said...

cik cek:ibuibuibu..nmpk sedap..haihhh..bile nz nk jd tukang rase ni?tak sabar rasenye nk jd tukang rase=tukang komen ni..bhahahhaa..

chef atiq..nak marble cheese cake satu..huhuhu

cik cek said...

Naza...memang sedap...rugi naza tak de...he he bila nak menyahut cabaran ibu...tak sabo ibu nak jadi juri dan tukang merasa...wah!

Ha ha ha...tungguuuuu....wakil Atiq jawab...ha ha ha....

Treat and Trick said...

Wah Cek..bestnya anak bujang masuk dapur, boleh ibu gantung apron, ada tokoh jadi chef tau....

http://treatntrick.blogspot.com

cik cek said...

Treat and Trick...

He he ...memang happy sgt...betul tu...silap2 ibu dia leh gantung apron pas ni.... :)

nazamohdnizam said...

cik cek:ibuibu..masih mencari resepi yang the best tuk dipersembahkan..klu tak mmg nz masak kari sardin n kueh kaswi lah nmpknyee..huhuhu..

kalau buat marble cheesecake kene hantar kt sini satu tau..huhuhu

cik cek said...

he he...Wah! Wah! dah ada menu tu...bila nak dtg sini masak2nya...ibu tungguuuuuuu....:)

nazamohdnizam said...

hehehehe..menu special tuk pakcik tuu..huhu..jauhh nak terbanggg ni..hehehehe

cik cek said...

naza...ha ha...dokek yo....:)

airazulaikha said...

atiq masuk dapur??? surprise nya..
:)