Monday, May 2, 2011

HOMEMADE CHOCOLATE....my 1st lesson....


Assalamualaikum....Salam Kesejahteraan....


Berapa hari tak bersiaran....agak sedikit kehilangan mood nak berblogging ....nak mengupdate blog apatah lagi....bila mengalami sindrom kurang mood ni buat apa pun tak menjadi....on lappy...tgk2 je...nak jenjalan blog kengkawan pun jadi kurang rajin....sorry ya teman2....tak taula ngape....hope sindrom cam ni tak berlarutan...harus kembali teruja berblogging dan blogWalking.....boringggnyaaaaaa.... :'(

....Stress sebenarnya bila ke opis hari Jumaat aritu....banyaknya masalah yang nak dihadapi....its not personal problem...business problem....payahnya....mencabarnya....ape2 pun kena harung jugak...Ya Allah....semuga segala urusan dipermudahkan....sume masalah dapat diselesaikan...yang sulit dapat dirungkaikan...Aminnnnn....

Dengan kepala yang tengah serabut....singgahla ke Amore e - bake....my friend bakery shop....kebetulan ada pulak dia kat kedai..bersembang2la...tanya bila ekk ada homemade chocolate class...Adriana ckp...esok ada class....tak de nak pikir lama2 ...ok lah aku pun join the class...kebetulan my hubby tak de...ke Jakarta ...main Golf....susahnya bila dah jadi Golf Addict nikan....uppsss...bukan nak cite pasal golf kat sini...that is not my world....Jom lah kita ke " Kitchen Is My World "....sekadar berkongsi sedikit ilmu....Homemade Choclate Class kat Amore e - bake....Enjoy sangatnya....hilang masalah seketika....hebatkan ....bila kat dapo ni mampu mengubat jiwa....he he....


My 1st lesson.....HomeMade ChoColate Class.....


Macam2 jenis coklat ada kat bawah ni...hasil dari coklat couverture dan compound coklat....proses membuatnya tidakla susah sangat tapi perlu teliti ...tekun ....bersabar dan juga kreatif...segala aspek teknikal dan pantang larangnya kena ikut...Wah! ada pantang larang juga ke buat coklat ni.....adaaaaa....Peralatan kena bersih....kalau tak buat coklat pun kena pastikan peralatan memasak bersihkan....tangan kena pastikan betul2 kering....

Ada dua jenis coklat yang diggunakan untuk membuat homeMade coklat ni....

Coklat Couverture

Sejenis coklat yang diperbuat menggunakan cocoa butter ( lemak dari biji koko..).. Contoh coklat yang dibuat menggunakan coklat couvverture ialah spt coklat Ferrero Rocher, Cadbury, Belgium Chocolate, Fidani dan kebanyakkan coklat yang bermutu tinggi.  Coklat Couverture terbahagi kepada 3 jenis coklat...
  • Dark Chocolate
  • Milk Chocolate
  • White Cholate
Hasil homeMade coklat dengan menggunakan Coklat Couverture ini lebih sedap dan lemak dan juga lebih lembut. Biar pun harganya agak mahal tapi hasilnya cukup memuaskan hati.....Proses membuat coklat menggunakan Coklat Couverture ini lebih rumit berbanding Compound Coklat....

Compound Coklat.

Juga terbahagi kepada 3 jenis coklat ....Dark...Milk & White.....dan merupakan sejenis coklat yang dibuat menggunakan lemak sayuran sebagai pengganti cocoa butter.  Hasilnya lebih keras berbanding yang dibuat menggunakan coklat converture.  Lebih stabil pada suhu bilik dan paling sesuai digunakan sebagai coklat coating ( salutan Coklat ).....Proses membuat homeMade coklat menggunakan coklat jenis ini lebih mudah dan cepat berbanding couverture coklat dan yang pasti harganya lebih murah...







Coklat Box dari coklat....comel n cute....nak kuarkan dari mould kena hati2 sgt.....kuar ngan penuh kasih sayang..... :-)

Macam2 ada kan...tak tau nak makan dan pilih yang mana satu... :-D


 HOMAEMADE CHOCOLATE

FILLING UTK COKLAT

Ada bermacam filling coklat yang kita boleh gunakan utk diletakkan kedalam coklat...antaranya...chocolate praline..strawberry praline  dan juga nutty praline.....Utk filling coklat yang aku gunakan dalam sesei pembelajaran kali ini ialah Strawberry Praline dan juga jenis kacang yang telah dipanggang...kacang badam....kalau tak de kacang badam bolehla digantikan dengan kacang2 lain....hazelnut ke macadamia nut pun boleh....ikut citarasa memasing la ya....

STRAWBERRY PRALINE....

BAHAN-BAHANNYA...
  • 60 grams whipping cream
  • 30 grams strawberry pie filling @ jem
  • 1/2 sudu kecil strawberry paste
  • 1/2 sudu kecil strawberry esen
  • 150 gram white chocolate - Couverture @ Compound Chocolate..

CARA-CARA PENYEDIAANNYA..
  • Panaskan air didalam periuk sehingga mendidih...tutupkan api...
  • Campurkan whipping cream, strawberry filling, strawberry paste dan strawberry esen kedalam mangkuk tahan panas...
  • Letakkan mangkuk yang berisi ngan sume bahan praline ke atas periuk berisi air panas tadi ...kacau sebati...
  • Masukkan white chocolate kedalam bahan2 yang telah dipanaskan ....gaul sebati sehingga sume white coklat cair sepenuhnya....biarkan seketika...Kaedah ini dinamakan kaedah double boil...pastikan bawah mangkuk tidak terkena air panas yg ada didalam periuk....
  • Masukkan praline kedalam piping bag....utk lebih memudahkan proses memasukkan filling kedalam coklat nanti....
  • Sementara menyiapkan coklat....boleh masukkan praline ke dalam fridge sekejap....


PROSES PENYEDIAAN COKLAT MENGGUNAKAN COKLAT COUVERTURE

BAHAN-BAHANNYA....
  • 500 grams couverture coklat
  • Coklat mould yang bersesuaian....
  • Air panas dan bekas tahan panas utk proses mencairkan coklat..

CARA-CARA PENYEDIAANNYA...

Cara " Tempering " coklat coverture....
Kaedah yang digunakan utk " Tempering " coklat kali ni....ini yang diajar so aku kongsikan disini ya....
Cara yang paling sesuai untuk temper ( proses pencairan coklat....) coklat dalam suhu bilik antara
28 - 32 darjah Celcius ( bilik tanpa hawa dingin...) ialah dengan menggunakan teknik berikut :-

Cara Seeding........
  • Bahagikan 500 grams coklat coverture kedalam dua bekas berasingan  - 250 grams utk setiap satu bekas...
  • Panaskan air sehingga mendidih...tuangkan air panas kedalam bekas yang tahan panas....letakkan mangkuk yang berisi 250 grams coklat couverture keatas bekas berisi air panas tadi...cairkan coklat couverture....
  • Angkat mangkuk yang berisi coklat cair dari bekas air panas tadi...tutupkan bekas yang mengandungi air panas ini....
  • Proses seterusnya....masukkan baki 250 grams coklat couverture sedikit demi sedikit kedalam mangkuk berisi coklat yang telah dicairkan tadi....kacau sebati sehingga sume coklat cair....
  • Jika ada baki coklat yang tidak cair....panaskan campuran coklat atas bekas air panas tadi untuk seketika...( lebihkurang 10 saat....)
  • Angkat semula....sambunglah proses mencairkan coklat sehingga selesai.....

Kaedah TESTING coklat.....
  • Tuangkan sedikit coklat cair keatas lapisan plastik ( Sila lihat gambar dibawah...)
  • Masukkan kedalam peti sejuk....biarkan coklat dalam peti sejuk selama 5 minit...pastikan masa 5 minit tidak kurang atau lebih...
  • Jika coklat yang dikeluarkan dari fridge...coklat tidak cair lagi...ini bermakna coklat sudah ditemper dengan baik dan boleh memulakan proses moulding....( proses masukkan coklat kedalam acuan.....) tetapi sekiranya coklat masih cair bila dikeluarkan bermakna proses seeding tidak mencukupi....apa yang harus dilakukan...proses seeding harus dilakukan lagi dengan memasukkan lagi tambahan coklat sedikit demi sedikit kedalam campuran  coklat cair tadi ( keadaan ini dipanggil undertemper....)
  • Test semula....bila dah ok ( coklat tidak cair lagi....) barulah boleh diteruskan proses selanjutnya...coklat moulding.....

Proses mencetak coklat....coklat moulding....
  • Sediakan acuan coklat...ikut citarasa memasing k....
  • Pastikan tangan benar2 kering...
  • Tuangkan coklat cair kedalam piping bag.....
  • Picitkan coklat separuh sukatan sahaja kedalam acuan...acuan dihentak2 diatas meja (seeloknya dilapikkan dengan kitchen towel...)bertujuan mengeluarkan angin yang ada didalam coklat cair tadi....
  • Masukkanlah strawberry praline...kacang badam atau apa saja filling yang digunakan....
  • Picitkanlah semula coklat cair utk menutup filling yang telah diletakkan tadi kedalam coklat sehingga memenuhi acuan coklat...jgn terlebih penuh pulak ya....
  • Proses yang sama harus dilakukan utk mengeluarkan angin dari dalam coklat....dengan menghentakkan acuan diatas meja....berlapiskan kitchen towel
  • Masukkan ke dalam fridge....lebihkurang 30 minit.....keluarkan dari fridge...
  • Coklat boleh dikeluarkan dari acuan ....siap dah....
  • Menggunakan disposable plastic glove.....susun coklat dalam small paper cup dan letakkan dalam coklat box...atau ape saje bekas yang bersesuaian....utk coklat deco atau pun box deco terpulang pada citarasa memasing k....( ketika proses pembungkusan coklat atau coklat packaging jangan sekali2 memegang coklat tanpa menggunakan disposable plastic glove....kerana coklat akan mudah mencair/melekit dengan tahap kepanasan tangan kita.....)


  
Couverture Milk Chocolate

Compound White Chocolate

Compound Dark Chocolate

Compound Milk Chocolate

Proses mencairkan chocolate...temper Chocolate Courveture

Courveture yang telah dicairkan...250 grams yang pertama



Proses seeding....masukkan baki 250 grams sedikit demi sedikit....kena banyak2 sabo....dah la kepanasan....tak leh pasang air-cond....

Courveture Chocolate yang telah siap proses seeding...

Chocolate Testing....

Lulus....chocolate telah mengeras dalam tempoh 5 minit disimpan dalam fridge...

Proses moulding....masukkan chocolate dalam acuan....dihentak2kan...

Masukkan filling....

Masukkan Strawberry Praline.....

Selesai proses moulding....simpan dalam fridge lebihkurang 30 minit...

Chocolate telah dikeluarkan dari acuan....comel2kan....he he ...perasanla pulak...


Yang ni just coating waffer ngan coklat dan letakkan pattern transfer plastic diatasnya kemudian simpan didalam fridge....lebihkurang 30 minit jugak.....

Setelah dikuarkan dari fridge...tarik lapisan pattern transfer plastic atas waffer tadi...hasilnya corak akan kelihatan diatas permukaan coklat....simple je tapi menarik....
  

Berbagai bentuk acuan dan filling yang digunakan....macam2 ada....



Yang ni ....suprise....dalamnya ada oreo cookies....:-)



White Chocolate with Strawberry Praline filling....emmmmm....

Wajah2 ceria...kepuasan yang tak terhingga.....

Keletihan tapi ceria dan happy tak terkata bila melihat hasilnya......


DARK MINT CHOCOLATE...menggunakan COMPOUND  CHOCOLATE.. 

BAHAN-BAHANNYA....
  • 300 grams Dark Compound Chocolate ( boleh juga guna Milk @ White Compound Chocolate....)
  • 20 grams cocoa butter
  • 1/2 sudu kecil perisa pudina...boleh digantikan dgn perisa lain pilihan citarasa memasing....

CARA-CARA PENYEDIAANNYA...
  • Cairkan cocoa butter bersama dgn perisa pudina....menggunakan kaedah double boil spt diatas...
  • Masukkan chocolate yang telah dicincang kedalam campuran cocoa butter tadi....kacau sebati sehingga chocolate cair sepenuhnya.....
  • Proses chocolate moulding boleh terus dilakukan tanpa melalui proses seeding dan testing spt chocolate couverture....
  • Kaedah yang dilakukan untuk proses moulding/mencetak coklat adalah sama seperti diatas....

Terimakasih Adriana....tenaga pengajar merangkap tuanpunya Amore e - bake....berkongsi ilmu dan pengalaman yang ada kepada murid2nya....hari ni cuma 2 org je yang hadir....tak kisahla berapa org...yang pasti aku enjoy....

Untuk teman2 dan sume pembaca kat luar sana....mintak maafla ya kalau2 teknik ....atau cara pembuatan homemade coklat ni ada kesilapannya....maklum jelah aku cuma budak baru belajar....apa yang ku paparkan disini adalah pengalaman dan pembelajaran dalam sesi class membuat coklat yang aku hadiri....Sekadar berkongsi sedikit ilmu yang ada....tak dinafikan ada berbagai kaedah dalam proses membuat coklat ni....dan ketika ini aku diajar cara paling mudah untuk membuat homeMade coklat ni tanpa perlu menggunakan thermometer utk menyukat tahap kecairan coklat....

Takla susah sebenonya nak buat homeMade Coklat ni....kalau rasa2 teringin mencuba....bolehla cuba berpandukan resepi yang ada....buatla separuh dari adunan diatas....resepi yang ni dpt banyakkkkk coklat.....ingatkan tak de org yang nak makan bila bawak balik rumah.....Wow! dah tinggal berapa biji je tu...mengikut selera ku .....coklat couverture is the best....rasanya emmmmm.....lemak2 manis....sedapppppp...lenkali....confirm akan buat lagi....anak buah ku Ili dah siap tempah for her engagement day nanti...Wah! macamla aku ni terror sangat....bukan pro pun...dok terkial2 lagi ni....he he....tapi seronok jugakkan....misi mencabar diri sendiri lagi ni....harus menyahut cabaran yang dicari....

Pada sesape kat luar sana atau yang dok sekitar Seremban ... nak beli bahan2 membuat coklat dan peralatan membuatnya bolelah singgah kat Amore e - bake....macam2 ada kat bakery shop ni....nak join baking class pun ada.....Mengenali tuanpunya Amore e - bake yang cukup ramah dan mesra....dan sikapnya yang tak pernah lokek ilmu akan buat kita rasa selesa dan seperti dah kenal lama....tak rugi ke sini tau...puas hati.....nak tau kat mana Amore e - bake...click je.kat sini k..... ;-)

" KitchenIsMyWorld....EnjoyCooking....EnjoyEating...."






48 comments:

Kak Rose said...

bestnya dapat buat cekelat sendiri kan....mesti happy sangat tengok hasilnya tu kan... ni yg wat jeles nih

HaSue said...

Assalamualaikum kak cek..
seronoknya sy baca entri kak cek pasal coklat nih...aritu dah baca gak kat satu blog yang terangkan pasal coklat n cara buat homemade ceklat..tapi tak terbuat2 gak sbb susah cari compound ceklat dan sebagainya..penerangan yg detail beserta gambar sekali pasti buat ramai yg bersemangat nak buat sendiri..trm kasih ye kak cek sudi berkongsi..
tengok pun dah puas hati nih.. nanti kalau ada yang nak tahu cara buat coklat sendiri nih leh jer rujuk kat entri akak yg ini..

Apa2pun..nak jugak merasa ceklat kak cek tu..nampak comel n sedap..ehehe..nak inti almond ye kak..pos ke sini sebekas..ekeke

Mas said...

wahhhh..seronoknya buat coklat sendiri...mas tak sampai seru lagi....
cantik2 coklat tu.....gerammnya tengok,...

Puan Ros @ Tadika Sinaran Intelek said...

Salam kak cek, kak Ros tumpang seronok tengok kelas masakan ni.Dah lama simpan angan-angan nak belajar buat coklat,entah knapa tak jadi-jadi nak join.

mala said...

Assalamualaikum kakcek. wah! panjang lebar entry pasai coklat. mintak la coklat sebiji :-)

Deliah's Deli said...

cek,tkasih kongsi teknik bt coklat ni..sy suka yg coffee bean tu..cantik :) pnh tgk corak batik..senang gak ye, transfer je :)

cik cek said...

Salam Kak Rose...

Memang berbaloi2 attend class ni...byk dapat ilmu...memang puas hati dila tgk hasilnya...hilang penat sepanjang hari...
Kak Rose kalau teringin leh la buat nanti k...:)

RynaHakimi said...

Bestnya kalo pandai buat coklat sendiri.. Nak bukak bisnes pon boleh..kat melaka ni tak penah dengar ade kelas coklat macam ni

cik cek said...

Waalaikumsalam Sue....

Seronok rasanya bila dapat kongsi ngan kengkawan sume Sue....bestkan...lenkali sesape teringin nak buat dtgla singgah dapo kak cek ni...tula tujuan asal blog ni...share apa yang mampu buat sume...happy kak cek rasa....bukanla pandai sangat pun...tapi apa yang kak cek belajo dan tau itulah yang kak cek kongsikan...
Susah ke nak dpt compound coklat kat sana...
He he....ni kak cek kirim sekotak coklat utk sue...:)

cik cek said...

Mas ...kak cek dah seru Mas ni....jom2 buat coklat sendiri...tak yah beli lagi....berbaloi2...puas hati....rasanya...emmmm...tak byk bezanya ngan imported coklat...nak2 kalau kita guna coklat couverture...

cik cek said...

Salam kak rose....jom join homemade coklat class...enjoy sangat....

cik cek said...

Walalaikumsamalm Mala...

Letih eek baca entry kali ni....he he...one whole day buat pasal cerita coklat ni...teruja nak share ngan kenkawan sume....
Ni kak cek anto coklat sekotak lagi...he he :)

cik cek said...

Deliah Deli...

Seronok dapat share ngan sume org...
Haa..ah...senang sgt buat pattern transfer tu...memang ada plastic pattern transfer tu...kalau tak manala kita tau camana nak buatnya kan...:)

cik cek said...

Salam Ryna...

Memang puas hati sesangat bila dapat buat coklat sendiri...best kan kalau dpt buat business coklat ni....mungkin ...satu hari nanti...Ryna teknik dan resepi ada dah...cubalah buat nanti k...:)

Bee said...

assalamulaikum cik cek,
terima kasih ya kngsi resepi & cara2 buatnya kat sini..nak sangat bee mencubanya..Insyaallah!!

cik cek said...

Waalaikumsalam Bee....

Happy sangat kalau bee mencubanya...itu je yang mampu kak cek kongsikan.... :)

Aqil said...

salam kak cek
wow byknye coklat...cantik ;D
xsabar kita nk try..tq share resepi n cara2 nk wat

cik cek said...

Salam Aqil....

Try...jgn tak try....best sangat bila menjadi...he he :)

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum kak cek..
waah!! cantik n menarik... rajin nya kak cek... hehhee.. harap suatu hari diana pun dapat buat.. Insyaallah..

cik cek said...

Waalaikumsalam Diana...

Tq2.....akhirnya tercapai jugak keinginan nak buat homemade coklat sendiri....Diana ...nanti cubalah buat k...:)

Naz said...

Assallamualaikum Kak cek..
Tq sudi singgah blog Naz.. Naz 4llow & link blog Kak cek ke blog Naz eh. Salam perkenalan & Salam ukhwah..

Bestnye Kak cek dpt buat coklat sendiri... Teringin nk belajar & buat cam akak.. Bestnye2x... Cantik2 jadinya coklat tu...

cik cek said...

Salam Naz...

Tq jugak dtg singgah n follow kak cek...tak de hal nya...kak cek pun nanti link blog Naz ke blog kak cek...Salam kenal2 dari kak cek...:)

Naz...resepi dan teknik ada dah tu...cubala buat nanti....berbaloi2 buat coklat sendiri...dan ni je yang mampu kak cek kongsikan....:)

tun_telani said...

salam kenal kak cek.. wahh.. bestnyer!!!!! tun nk sgt2x pergi cooking class wat choc n deco2 kek.. xkesampaian lagi..
tq letak n3 yg sgt detail. xyah gi kelas blh wat sendiri nih ^^

Nuridah said...

Assalamualaikum Kak Cek

sihat ke? Mcm lama pulak nur tk singgah kesini...betul ke??

waduh byk nya coklat...geram tengok...kecur pun ada...sib baik kat fridge kita ada coklat...hehe...apa2 pun terima kasih berkongsi resipi2 ini...murahnya hati akak mcm ayu juga ya....kita nak bookmark n3 nie...hehe.

Treat and Trick said...

Amboi Cek, geram kak tgk coklat yg dibuat tu. Terima kasih kongsi ilmu dgn kita semua....

http://treatntrick.blogspot.com

cik cek said...

Salam kenal2...Tun Telani....cantik lak nama ni..
mesti secantik orgnya ...:)

Tun...kalau tak sempat pegi...leh dtg sini tgk resepi dan teknik yang ada tu eek....he he kak cek tak lah terror mana pun...apa yang diajar itulah yang kak cek kongsikan....:)

cik cek said...

Waalaikumsalam ida...

Yala...lama tak nampak...alhamdulillah kak cek sihat...ida pekabo...sihat selalu hendaknya...

Memang banyakkkk hari tu...sekarang abis dah...ingatkan tak de yang minat nak makan...ngap2 satu2 masuk dlm mulut....he he
sekadar berkongsi sedikit ilmu yang kak cek tau...happy sgt dpt share ngan sume org...:)

cik cek said...

Treat n trick...

Itu je yang mampu kak cek kongsikan....harap2 dapat memberi manafaat pada sume org....:)

Ayu said...

Assalam kak cek,
wah very detail kak cek, ini kira mini tutorial, untuk membuat homemade chocolate ya..terimkaseh kak cek sudi berkongsi ilmu & recipe for this..
boleh kita rujuk macam mana nak buat kat sini nanti..thanks so much kak cek..

nak tanya nama untuk daging lommmpap tu sebenarnya spellingnya memang gitu ke kak cek?
atau daging lompap aje?..

cik cek said...

Waalaikumsalam Ayu...

Lama tak nampak Ayu....ayu pe kabo....sihat dan sejahtera selalu hendaknya....
Itu je yang mampu kak cek kongsikan Ayu...kak cek pun baru belajo....dan apa yang diajarkan itulah yang dikongsikan....senang2 nati cubala buat ....

Sebutannya memang Daging Lompap je....saje kak cek letak spellingnya cam tu...sebab nak ikut tajwid sebutannya ....he he macam2 kak cek ni kan... :)

greatsword said...
This comment has been removed by the author.
ady said...

as-salam kak cik cek
Thank you for sharing kak cara2 nak buat HOMEMADE CHOCOLATE ni...nampak gojesss chocolate2 tu..

cik cek said...

Waalaikumsalam Ady....

happy dpt berkongsi ilmu...walaupun kak cek pun masih budak baru belajar...tapi apa yang ada kak cek cuba sampaikan yang mana mampu...silala mencubanya....:)

intan morsalin said...

as-slm kak cek...kenal ka cek dari blog zieya9 indahnya jemariku)tqvm sbb share pasal wat coklat..dah lama search n3 pasal wat coklat..alhamdulillah...akhirnya jumpa gak..
singgah cni & trus follow kak cek

cik cek said...

Waalaikumsalam Intan....

Happynya kak cek dapat membantu apa yang termampu...cuba2la buat k....itu je yang dapat kak cek kongsikan....

Tq....singgah dapo kak cek n follow...salam kenal2 dari kak cek...:)

Citarasa Rinduan said...

assalamualaikum...
salam ziarah cik cek..
terima kasih sbb sudi singgah ke blog ayu.. sangat2 terharu

ayu minta izin boh blog cik cek ke bloglist ayu yer;;;

PS: thanks syer entry ttg buat coklat.. ayu suka makan coklat ... tak kisah apa2 masakkan, janji coklat
bestnya pi kelas

cik cek said...

Waalaikumsalam Ayu...

Tq ya sudi dtg umah kak cek ni....kak cek ok je..kalau ayu nak letak blog kak cek ke bloglist Ayu...tq la sesgtnya...kak cek pun nak letak blog Ayu kat blog kak cek...boleh eek....

Ini je yang mampu kak cek kongsikan...maklum jelah kak cek pun baru 1st time attend class buat coklat ni....harap2 apa yang dikongsikan dpt membantu teman2 blogger masakan yang lain dan juga pada pembaca sume....

Salam kenal2 dari kak cek....:)

Lawa Collections✿ said...

rindunya nak wat coklat sendiri...

Ain Fajar said...

salam kenalan..seronok bc n3 kat blog nie..crita psl blj buat coklat sgt2 menarik minat sy..tq sgt sudi syer ilmu nie..

Eillafasya said...

hai kak.. buleh bagi tips sket tak.. mcam mana kita nak letak batang plastik utk dijadikan tangkai mcm lolipop tu? cucuk aje ke? takut nak try... huhhu

Azie said...

terima kasih kerana berkongsi resepi homemade chocolate di sini. I baru nak belajar membuat nya untuk majlis di rumah kami nanti. pattern tu boleh dibeli di kedai kek juga ke?

Unknown said...

blog cik cek memang membantu kepada sesiapa yang minat buat coklat homemade. anak perempuan saya baru berjinak jinak nak cuba memasak dan dia terasa amat gembira apabila saya menunjukkan blog cikcek. terimakaseh ya. harap dapat resepi coklat yang baru lagi.

aziejaya said...

As salam. Thank you for sharing. Very useful information

Noraisy Salma said...

Salam nk tny buat coklat ada pantang larang x.. Contohnya ada org kata xboleh letak dlm freezer sbb nnt coklat berpeluh.. Then xblh cmpur pewarna time tgh panas? Sy pnh cb2 bt skl, skl dh kn comment mcm tu rse sdih plk sbb xppnh tw ada pntang larang mcm tu..

~Cik Bunga Tulip~ said...

Tringin nk buat coklat sndri utk mjlis kawen bln suploh nanti..sbg doorgift..tenkiu puan empunya blog..cuma msih brpikir compound coklat tu...same jnis cam coklat mskan ke..

hidayu ayumie said...

slm sis.. nk tny mane nak cr cocoa butter tu yer.. selaen kedai bakery

Warganegara Malaysia said...

Assalamualaikum.
Nak tahu, chocolate Couverture tu macamana ek? Kat mnaa boleh beli yg halal?

M.I.D Love said...

Bestnya lau dpt bt sdr...minat sgt ngn kek2 ni tapi xde masa nak buat..tp coklat ni cam simple..menarik...