Monday, May 9, 2011

My 1st Trial.....DAIM CAKE IKEA....from VisionHomes....



Assalamualaikum...Salam Kesejahteraan...


 

Lewat tengah malam...tik tok tik tok...jam dinding berbunyi...sume org dah lena diulit mimpi...aku masih lagi disini....berkongsi rasa dan cerita pada sume....Hujung minggu yang tak kemana...Hari Ibu ...seperti hari2 biasa...tak ada sebarang agenda istimewa pun....sekadar menerima ucapan dari teman2...saudara mara dan anak2 tersayang sudah cukup memadai....Hari Ibu boleh diraikan bila2 waktu,,,tak gitu....seeloknya begitulah...

Awal pagi bangun...Mel dah siapkan sarapan...Nasi Goreng Belacan....tq Mel....sedapppp....sarapan pun bertambah aku makan...bila org lain yang masak...sedap je rasanya....cuma berdua je sarapan hari ni...aku dan cik hubby....sembang2 biasa je...Atiq awal2 pagi dah kuar....aktiviti biasa....Golf....he he he...boleh geng ngan ayah...jumpa je cite tak de lain...golf jugaklah....ha ha ha....Mimi...bercuti ke Pulau Tioman...Wah! Bestkan....

Masing2 punya aktiviti sendiri...aku macam biasala....Kitchen Is My World.....Daim Cake...menu utk hari ni...cubaan pertama...try & error...berexperimentasi lagi....Memang dah lama teringin nak buat....sejak pertama kali makan kat IKEA ari tu...aku memang mencari resepinya...click sana sini...last2 jumpa resepi ni...so hari ni tiba masa untuk aku mencuba....tidak perfect...masih belum mencapai piawaian lagi...ada  bahan2 yg perlu ditambah lagi....Rupa dan Rasa hampir sama walaupun tak serupa....kena explore lagi pas ni.....belum menepati citarasa yang aku inginkan...Wah! kena try lagi nampaknya.....Ape2 pun jom kita cuci2 mata dulu k.....












Masih ada yang kurang.....resepinya...nanti dulu ya.....masih perlu dimodifiedkan lagi....bila dah dpt yang betul2 perfect pasti aku kongsikan disini....Daim Cake IKEA...muaaahhhh...memang superb...best sgt....kalau ke IKEA tak makan cake ni memang tak lengkap.....sekalipun cukup ramai org...tapi pengunjung IKEA tetap setia berbaris panjang....Aku pun baru sekali merasa Daim Cake IKEA...terus jatuh cinta....sedapppp sgt....nak ke sana selalu memang aku tak rajin....boleh dikira ngan jari aku ke IKEA....ha ha ha...tu yang beria2 dok mencari resepi Daim Cake ni...hasil cubaan pertama ni belum memuaskan hati...kena try & error lagi....Misi mencabar diri sendiri lagi nampaknya...hopefully sukses...:)

Kalau dah tau buat Daim Cake ni...bila nak makan tak yahla bersesak2 ke IKEA lagi kan....boleh buat sendiri....puas hati...jimat belanja lagi...he he....Insyaallah akan ku cuba lagi nanti....meskipun hasilnya nanti tak setanding Daim Cake IKEA....sekurang2nya kita mencuba...Cooking Is Fun kan...enjoy...kalau kurang menjadi kita buat lagi.....tungguuuuu ya....my 2nd trial Daim Cake IKEA.....



KitchenIsMyWorld....Enjoy Cooking.....Enjoy Eating.....






32 comments:

mala said...

assalamualaikum - setiap kali ke IKEA benda ni mmg wajib makan ...

Kak Sam said...

Ala nak ke ikea jauh sgt le. So sabar menunggu di sini

nOOrsha said...

bes bes bes....nanti jgn lupe resepinye ye..ekceli x pnh mkn pun daim cake..kat seremban ade ikea ke?rasenya xde kan..huhu...jauhle nk ke kl semate2 nk mkn kek./..hihi

RynaHakimi said...

Sedapnya akak kek tu..ala, bagi la resepi..nak try jugak =)

cik cek said...

Waalaikumsalam Mala...

He he memang sedap kan Daim Cake IKEA...menu wajib makan kalau kesana...sedap hingga menjilat sudu...he he :)

cik cek said...

Sam...sabo sat noo....confirm kak cek letak resepinya nanti...ada perlu dimodifiedkan lagi....tunggguuuuu....:)

cik cek said...

nOOrsha....kalau rasa Daim Cake ni ummphh...teru leh jatuh cinta...sedap gila...dasat tu...
Kak cek pun dok seremban...sedih...tak de IKEA...tu yg nak makan Daim Cake kena wat sendiri...tungguuuu...kak cek letak resepinya nanti k...

cik cek said...

Salam Ryna...

Kak cek pun exited nak share ngan teman2 sume..kejap je lagi ek...dh dpt resepi yang menepati citarasa kak cek mesti letak kat sini...nanti sume leh cuba...nak ke IKEA jauh kan...tungggguuuuu ya...:)

Zaliedana said...

Assalam kak,huhu jakun toi,xpernah makan daim kek ikea pong..Nmpak sedap jer kak cek,nnti kak cek jgn lupa kongsi resepi ya..

lina said...

salam - wah cake ni tak pernah try makan pun sedap ekkk...nnt kalau pi ikea nak cuba.

cik cek said...

Waalaikumsalam Zaliedana....he he kak cek baru sekali penah makan...pas tu teringin lagi nak makan...jadi kenala buat sendiri...Insyaallah nanti kak kongsikan resepinya kat sini...:)

cik cek said...

Salam Lina...

kalau p IKEA cubala makan Daim Cake ni...memang sedap...sedap sgt....:)

Mas said...

mas tak pernah makan lagi Daim kek tu..
nampak sedapp la..

cik cek said...

Mas....kak cek pun baru sekali je makan kek ni kat IKEA...itu pun anak buah kak cek yg bagi tau pasal kek ni...kalau tak memangla tak penah kenal apatah lagi nak rasa kek ni...
Tapi memang kek ni sedap sgt....kak cek punya kek lum sesedap kat IKEA tu...he he...

azi said...

Salam ...
tengok pu sedap kek tu...mesti rasanya pun sedapkan....seronok tgk.kawan blog semuanya pandai buat kek....saya tak berapa pandai...tapi kalau makan memang pandai.....tambah2 kalau kek macam kat atas tu...he..he..

Diana @ Melley Mey said...

waah!! nanti boleh merasa juga org d cnie... nak tunggu resipinya nie.. nak try juga.. ;)

Citarasa Rinduan said...

wah..
cik cek.. sangat3 menyelerkan DAIM kek tu..
ayu tak pernah rasa, lagilah tak pernah ke IKEA

PS: blog cik cek bertambah teman, elok andai bahagian komen di udjust biar pembaca senang nak komen...
boleh ubah di blogspot

Ayu said...

Assalam kak cek,
wah ada kek kat sini..kek DAIM ni, apa rasanya kak cek?..dekat ikea ada jual ke?..kat sini ikea tak halal..so tak tahu pulak ada kek macam ni..nanti bila dah berjaya buat kek ni..bolehlah share recipenya tukan..

cik cek said...

Salam Azi...

Kek ni memang sedap...he he Daim Cake IKEA jauh lagi sedapla dari yang kak cek buat...takpe2 masih lagi try n error....kak cek pun bukan pandai sgt pun buat kek ni...tgk resepi...modifeid yg mana boleh....he he :)

cik cek said...

Diana....

Insyaallah...tungguuu 2nd trial Daim Cake kak cek ek....resepinya akan menyusul nanti...:)

cik cek said...

Salam Ayu..Citarasa Rinduan....

Kak Cek pun baru sekali rasa kek ni...memang sedap...teringin nak makan lagi ...nak ke IKEA aduhai! jauhnya...jadi kenala buat sendiri...

TQ atas saranan Ayu pasal ruangan utk komen pembaca tu....Insyaallah kak cek adjustkan ....tgh dok menggodeh lagi ni...he he...maklum jelah bukan celik IT sgt....:)

cik cek said...

Waalaikumsalam Ayu...

Rasa Kek ni memang sedap Ayu...camana kak cek nak describekan eek...sebab bahan utama kek tak guna tpg...cuma guna ground almond n putih telur...pas tu lapiskan ngan cream cheese and coklat daim yg dicairkan...takpe2...Insyaallah akan kak cek kongsikan resepinya kat sini nanti k...ada lagi bahan yang perlu kak cek tambahkan ....hopefully cubaan seterusnya menjadi....:)

Along Maklong said...

nak kena g ikea ni..
nak rasa keknya macamna..
kalau ada resepinya nak cuba jugak..

kha said...

kek kat ikea tu mmg sedapkan..tp kha lg suka meatball dia..klu pergi kat sni mesti x lepas peluang mkn kedua2 ni..hehe

Kak Rosaliza said...

assalam cik cek, mula tu ingatkn guna coklat daim...nmpk best je tgk tu, mana resepinya

cik cek said...

Maklong kena rasa Daim Cake kat IKEA tu...sedap sangat...resepinya akan menyusul nanti...:)

cik cek said...

He he Kha....kak cek pun...meatball IKEA memang best...Daim Cake pun best...tak rugi membeli walaupun terpaksa beratur panjang...berbaloi2...:)

cik cek said...

Waalaikumsalam Kak Rosaliza....

Memang ada guna Daim candy dalam menu ni....resepinya pasti dikongsikan nanti...kak cek masih dok try n error lagi...sebab bila makan ada something yang kurang dalam ramuan kek ni tak sama cam original taste Daim Cake IKEA...tunggu ya...for my 2nd trial nanti....:)

Ummi said...

Cik Cek...cepat2 experiment...dah ok tayang resepi lak..akak kempunan dah ni...hehehehe..xpn kena pi sambar kat IKEA gak laa...huhu

cik cek said...

Salam Ummi....

Jap2 lum sempat lagi nak berexperimentasi....:)

Selera Dapur Kita said...

best!!!...setia menunggu resepinya.....:)

syada aflaa said...

akak dah letak resepi daim kek ni ke? nak boleh x?..