Monday, May 23, 2011

NoN Baked MarBLE CHEESECuiT....he he he...



Assalamualaikum....Salam Kesejahteraan.....


Ngape pelik je nama menu ni.....he he....mesti kengkawan dan pembaca kat luar sana tertanya2 ngape CHEESECUIT.....bukan CHEESECAKE.....ha ha ha...nilah akibatnya suka sgt modified resepi....base utk marble cheesecake ni lebih byk dari bhgn lapisan cheesecakenya....masa buat ni adik ku Odi n his family dtg rumah....mula2 teragak2 je nak makan....bila start makan ...." Kak.... sedapla...tak muak pun....ni bukan Cheesecake ....kena ubah nama jadi Cheesecuit....sebab lebih rasa biskut dari kek....." ..so....alkisahnya begitula....Aku plan nak buat separuh adunan je....yg jadi separuh adunan cuma bahagian cheesecake je....utk bahan basenya aku ikut je resepi yg ada...bila dah jadi...tgk2 ha ha ha....jadila NoN BakeD Marble CheeseCuiT....Ape2 pun terimakasih pada Rima tuan punya resepi....memang best rasanya....sedappppp sgt.....Untuk merujuk resepi asal bolehla ke blog Rima...bisousatoi.....Upss...sorry ya Rima...nama menu ni dah berubah....mintak maaf ya...dan mintak izin resepinya letak kat sini....Tq Tq Tq.... :)






NON BAKED MARBLE CHEESECUIT....


BAHAN-BAHANNYA..


UTK BASE...LAPISAN BAWAH...

  • 1 paket 150 grams coklat Maltesers
  • 12 keping Digestives Biscuit
  • 80 grams butter dicairkan


UTK FILLING...LAPISAN ATAS....(sukatan adalah separuh adunan dari resepi asal....)

  • 125 grams cream cheese ( kuarkan dari fridge dan biarkan dalam suhu bilik supaya cream cheese lembut )
  • 1/2 sudu kecil vanila esen
  • 100 ml dairy whipping cream
  • 1/4 cawan gula castor
  • 25 ml air panas
  • 3/4 sudu besar serbuk gelatine


UTK MARBLE - SWIRL...(sukatan adalah separuh adunan dari resepi asal...)

  • 1/2 sudu besar butter
  • 25 grams dark chocolate



CARA-CARA PENYEDIAANNYA...


UTK BASE...LAPISAN BAWAH..

  • Coklat Maltesers dan Digestives Biskut dihancurkan....( Aku kisar je ngan food processor....)
  • Gaul sebati coklat Maltesers dan Digestives Biskut yang dhancurkan bersama butter yg telah dicairkan...
  • Sediakan loyang  Spring Foam....kalau tak de boleh guna loyang biasa...dilapikkan ngan aluminium foil melebihi paras loyang...sapukan ngan shortening....
  • Masukkan bahan2 utk base yg telah digaul sebati kedalam loyang....ditekan/mampatkan....
  • Simpan dalam fridge lebihkurang dalam 30 minit.....





UTK FILLING....LAPISAN ATAS....

  • Campurkan gelatine kedalam air panas.yg baru mendidih..kacau sebati...dan masukkan kedalam microwave on high utk tempoh masa 20 saat....kuar dan ketepikan....kalau tak guna microwave...campurkan gelatine kedlm air panas mendidih...biarkan 'bloom' utk 2 minit kemudian larutkan.....
  • Menggunakan stand mixer @ food processor....pukul whipping cream sehingga kembang dan ringan...stiff peak foam....masukkan kedalam fridge....
  • Pukul pulak cream cheese bersama gula sehingga lembut dan licin ...masukkan vanila esen...pukul sebati...
  • Masukkan campuran gelatine tadi ( kacau lagi ya sebelum dimasukkan.....)...Pukul lagi hingga kembang....
  • Akhir sekali kaup balikkan whipping cream kedalam adunan filling sehingga sebati....


UTK MARBLE/SWIRL...

  • Cairkan butter bersama coklat dalam microwave on high lebihkurang 1 minit ( setiap 30 saat dikacau....) kalau tak guna microwave guna kaedah double utk cairkan coklat...
  • Campurkan coklat cair bersama 2 sudu besar adunan filling tadi...kacau sebati....
  • Utk proses memarblekannya....mudah je...tuang separuh adunan filling atas base tadi.ratakan..kemudian letakkan adunan coklat....menggunakan pisau atau chopstick...campurkan/marblekan kedua2 adunan tadi....
  • Langkah seterusnya masukkan baki adunan filling tadi...ratakan... kemudian tuang baki adunan coklat...dan ulangi proses yg sama .....( marble/swirl...)
  • Setelah siap...simpan didalam fridge...lebihkurang  4 - 5 jam....sebaiknya semalaman....
  • Siap dah..... :D










Tak susahkan buat cheesecake...eh eh ...cheesecuit ni....he he....tak yah susah2 nak membakar pun...Siap terus je simpan dalam fridge....Kalau ingin merasa cheesecuit...bolehla ikut resepi ni....he he he...memang lebih rasa biskut dari cheesecakenya...dan a bit crunchy dan tak muak pun....sedo2 dan makan 2 potong cheesecuit...he he ....kalau nak rasa lebih cheesenya cuma tambahkan lagi 1/2 adunan utk filling dan juga bahan swirl/marblenya....tak ubah apa2 pun dari resepi asal ...cuma kurangkan adunan saje....Rasanya memang ummphhh....berbaloi2 mencuba.....next time leh buat lagi.....

KitchenIsMyWorld....EnjoyCooking......nyum...nyum...yummy..... :D



40 comments:

tun_telani said...

haha.. cute je nama dia.. bagus jugak wat camni, xde laa rasa bersalah ngat kalau nk mkn byk sket.. hihi..

Anna Qawina said...

pelik tgk tajuk tu yg cepat2 datang..kot2 leh secuit 2 rasa..hihi

Aqil said...

yummy2 sedap tue kak..lagi2 ada coklat Maltesers & Digestives Biscuit..hu2 senang plak tue nk wat ;D

mala said...

terasa mcm .... nk buat la hehehe

nuwairani ismail said...

salam ziarah...resepinya senang, sedap tp tang whipping cream ni susah sikit la nk cari kt sandakan...

nazamohdnizam said...

memang sedappppppp kan ibu!!bertambah kalori dan lemak dalam badan naza ni..

cik cek said...

Tun Telani....dah buat kenala makan..he he tolak tepilah rasa cam salah tu...he he :)

cik cek said...

Anna...memang pelik sikit nama menu ni...jom secuit2....sedappp...:)

cik cek said...

Aqil...memang yummy...memang sedap...senang kan buatnya...nanti tryla ya....:)

cik cek said...

Mala...tak yah cam terasa2...jom buat2...sedapppp....:)

cik cek said...

Nuwairani...laaa...ye ke...kat shopping2 complex atau bakery shop tak de ke....nanti cuba2 cari lagi ek...memang senang je buatnya dan sedapppp....:)

cik cek said...

Naza...he he he kalori kurang sikitttt....sebab dah jadi cheesecuit...ha ha ha...tapi memang sedapkan....:)

kzai said...

salam cik cek.wah mengancam npk ciskek ni...siap ada step by step...dh tentu sedap banget ni

hazila said...

Saya sekarang suka makan baked ciskek especially cotton soft Japanese ciskek. Tapi memang senang nak buat yg non baked.

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

nampak menyelerakan lah kak cek.. takdelah muak sgt kan sbb cheese tak byk sgt... hehe..

Ayu said...

Assalam kak cek,
ada lagi ke cheesecuit ni..kita datng dah malam...orang semua dah dapat merasa ya..kita terkedek2 naik beca tadi..heheh

Mas said...

kak cik...
nak gak rasa sepotong...
ada lagi ke tu...

cik cek said...

Salam Zai...

Memang sedap banget ciskek/ciskut ni...he he...berbaloi mencuba...:)

cik cek said...

Hazila...suka makan ciskek ke...elokla cuba ciskek/ciskut yg ni pulak...tak yah nak susah2 masak...chill je dlam fridge...cubala try nanti ek...:)

cik cek said...

Salam Madiha...

Memang tak muak...boleh makan lebih dari sepotong sebab lebih rasa biskut dari cheese...bila makan rasa crunchy gitu...sedappp....:)

cik cek said...

Waalaikumsalam Ayu...

Alaaaa...ngape naik beca...patut2 naik jet terus...confirm dapat rasa...he he he...

Cubala buat Ayu...Ayu lagila terror buat2 kek2 nikan...kak cek sukaaa sgt tgk kek2 yg ayu buat...Wow!

CT Delima said...

As'salam kak cek

mengiurkan bagi ct yang gemar makan ciskek ni. Tapi nasib baik lah kuat makan tapi badan comel jer ya kak.. hihihi

bagus lah kak cek ni siap sediakan step2 nya, senang lah adik2 macam ct ni nak mambuatnya.. macehhh kak cek :DD

aLoY said...

malteser tu bole ganti dgn ape ye kak?? mcm xpenah jupe je kt tmpt sy ni.. nk cuba buat.. nmpk sedap!!

Nieza said...

assalam kak, baru kesempatan nak singgah sini...wahhh byk menu bestx2 dah tertinggal ni...sedap cc tu...nieza suka...kalau byk biskut base tu pun sodap tu...:)

cik cek said...

Waalaikumsalam CT....

Tulapasal....jelezzz je tengok CT maintain slim....ape rahsia ek...he he....kalau kak cek dok sedap je makan....ha....makin gebula bdn....payahnya....

cik cek said...

salam Aloy...

Kalau tak de Malteser rasa kak cek boleh ganti ngan KitKat Bites ataupun mana2 biskut yg bersalut coklat rasanya boleh guna....mesti ok je...tak salah mencuba kan...mana tau lebih sedap jadinya....
Tak susah nak buatnya...nanti aloy cubala ya....:)

cik cek said...

Waalaikumalam Nieza....

Lamanya tak nampak Nieza...ingat lagi kak cek kat sini ek...tq ya dtg menyinggah....

CheeseCuit ni memang tak muak...sedap je makan...sebab lebih rasa biskut dari cheesenya....nanti Nieza cubala buat ya...:)

idazs said...

wah, menariknya kak cek. sekali imbas macam daim cake pun ada. mmm, rasa..rasa.... rasa macam nak cuba je :)

Yani said...

minta cheesecuit sepotong!..

cik cek said...

He he...bila Ida sebut daim cake...teringat kak cek...bilala kak cek nak start 2nd trial buat daim
cake pulak...nak buat lah nanti...
Ida....senang2 nanti cubala ya...:)

cik cek said...

Yani....alamak! ..I'm sorry....dah abislaaa....
Takpe2 lenkali kak cek wat lagi k...

Jun said...

hahahhaaa..mcm2 la kak cek ni..tp nama tu mcm cute jek sebut, ekekeke..tp kan lg kiut kalu dpt rasa..k, dah abis kak? heee

cik cek said...

He he...macam2 kisah bila masuk bab2 masak2 ni kan Jun....bila ingat2 balik...leh senyum2 sendiri....tak kisahla kan...janji bila kita masak ada org yang suka makan....
Alamak! JUn dah lama abisla....:)

MULAN said...

alaaaa..... nak sikit... sedap nya... and tqs for sharing the recipes ya kak cek... senang sbb tak yah bakar...

cik cek said...

Mulan...alaaa...dah abisla....lenkali kak cek wat kak cek kirim kat Mulan ...tak pun resepi ada dah kan...lagi pun senang je tak yah susah2 nak membakar....senang2 nanti Mulan tryla buat ....:)

kha said...

kak cek..nakkkkkkk...sedap je nmpk..!

Bee said...

kak cek, nampak sedap sangat...:)

cik cek said...

kha....sorryyyyyy....dah abisla....he he he....

cik cek said...

Bee....memang sedappppp....nak buat pun tak susah..tak yah nak bakar2...simpan je dlm fridge....senang kan...:)

ady said...

as-salam cik cek

npk sedap ciskek tu..... sungguh menyelerakan yummy..

btw cik cek thank you so much for your birthday wishes...