Monday, May 16, 2011

KEK TERBALIK....he he.... :) :) :) :)



Assalamualaikum....Salam Kesejahteraan.....


SABTU 14hb MAY 2011....vision homes s2

Rentetan Perbualan......

Ibu  :  Dah masak ke kek tu...

Chef 2 :  Lum lagi...dah cucuk kat tgh dia...masih lum masak....

Chef 1  :  Ha ah Ibu...lum masak lagi....

Ibu  :   Masak la lagi...

Chef 1 & Chef 2  :  Ok ibu...

Ibu  :   Kat tepi kek masak dah ke....

Chef  2  :   Jap...Jap....( memberi arahan pada Chef 1....dan kedengaran bunyi geseran rak dalam       microwave.....)

Ibu  :  Ngape tu.....

Chef 1 & Chef 2  : ( silent....)

Ibu  :  Kek tebalik ke.....

Chef 1 & Chef 2  : ( masih diam seribu bahasa..........soalan tak berjwb.....????? )


Kek Terbalik?....Upside Down Cake ke....rasa geli hatinya masih dok ada sampai skrg ni...bila diingat balik aku akan tersenyum sendiri.....agak2 teman2 sumela...apa akan jadi kalau dalam pertandingan masak...tetiba tanpa dijangka....kek yang kita masak terbalik....tak dapat nak digambarkan situasinya macamana kan....mesti panik dan frust gila...


Gambar Ihsan Google....sekadar hiasan...

Ha ha ha ha ha...itulah insiden yang terjadi ujung minggu tempohari.....cuma bezanya bukan dalam pertandinganla....kalau tak confirm pengsan...nak wat camana kek dah terbalik....ketepekkkkk....telangkup habis menyembah lantai....kek yang separuh masak gagal diselamatkan....hu hu hu....Dua org new chef assistant ku....terdiam...senyap je...kelu utk berkata....

Masa kejadian aku kat dpn....dok tgk tv....bila aku jenguk kedapo.....ha ha ha...sangkaan ku tepat sekali....Muka diorg temangu2 nak wat camana ngan kek ni...molek je terlangkup kek tu...terus terkuar dari loyang kek....
Tanpa berputus asa...cepat2 aku masukkan semula kedalam loyang kek....masuk semula dalam microwave....kononnya nak dibakar semula....hu hu hu....masak...tapi rupanya ha ha ha....kelako...kelako...
Untuk dua org my new assistant chef.....kenangan terindah tu....he he he...sampai bila2 pun tak leh lupa...masa entry ni ditulis....aku masih dok tersenyum sendiri....insiden yang tak dijangka ...menjadi kenangan menarik utk dikongsi bersama....masih rasa nak tergelak lagi ni....he he he....punyala gelihati...tak sempat lak nak snap gambo....gambo kat atas sekadar menggambarkan keadaan camana rupanya bila kek terbalik.....he he he....

Kepada kedua2 new chef assistant....jgn putus asa ekk...sekali kek terbalik...takkan selalu kek akan terbalik...good job sebenonya....practice make perfect kan...lebih pada ni ibu dah rasa....baking2 kek selalu ya....Cooking is fun kan.....dan sememangnya diorg tak putus asa....
Sunday morning....operasi membaking coklat kek utk kali kedua bermula lagi.....he he he.....agak2 sape eek dua org new chef assistant tu ....cuba teka....cuba teka.....he he he....  :D
Kitchen Is MyWorld....meriah sungguh minggu ni.....EnjoyCooking....EnjoyEating....





36 comments:

nazamohdnizam said...

entry yg menarikkkk..dahsyatnye 2 org new asstnt tu kan?kan?hahahaha

Citarasa Rinduan said...

hheheheh..
walau entry nie ala2 lawak..
ayu nak puji semangat anak2 cik cek..
mereka mmg terbaiklah......

PEWEET!!!!

ps: nak teka, tapi kesian kat mereka berdua.. sure mereka malu..heheh

cik cek said...

Naza...baik punya cheflah....good2 job....:)

cik cek said...

Ayu...gelagat diorg ni mencuit hati...sampai skrg ni kak cek masih senyum2 sendiri...tak putus asa buat lagi...harap2 diorg pun kuat semangat mengharung hidup kan Ayu...:)

sape chef2 tu...he he kita tau sama tau udahla ye...he he he :)

Along Maklong said...

cek.. maklong pun terikut2.. tersenyum sorang baca n3 cek ni..
bagusnya chef tu.. tak putus asa..

Diana @ Melley Mey said...

heeheeheee.... percubaan yg baik... x per2.. lain kali cuba lagi kan... tahniah n pujian harus d berikan d atas kerajinan mereka berdua membuat kek tu... cuba lg jgn putus asa... nie mmg kenangan terindah rasanya... hiihiii.. ;)

HomeKreation said...

Sabor nya cikgu kita, ketawa je tengok kek terbalik... cikgu mithali lah ni, thumb up. Kek terbalik leh buat lain tapi yg penting galakan tu penting kan....

cik cek said...

Maklong...memang gelihati rasanya...kek terbalik...asalkan diorg tak putus semangat udahle...:)

cik cek said...

Diana....

Kenangan terindah untuk dikenangkan...he he he...semangat kena tinggi....:)

cik cek said...

Along...

kak cek tak leh nak marah dah...kek pun dah terbalik...last2 dok gelak beramai2 tgk jelah kek yg dah terbalik tu...he he he...

Belajar dari kesilapannnn.....:)

nazamohdnizam said...

cikcek:ibuibu..hot entry seyy..thumbs up!hurmm..dahsyta sungguh asstnt2 chef ibu tu kan?hahaha..sepatah kate ibu"dlm byk2 kek yg ibu buat kek ibu belum pernah terbalik"hahaha..sepatah kate mimi lak"dah macam cindarella dah mimi tengok"huhuhu..

mmg dahsyat peristiwa ni..

Antan Bertingkah said...

Kelakar pulak ye...kalau anak2 saya tu, masa tu mau pucat gila, takut ibunya menyinga...hehehe..tapi dah terbalik kan...nak buat cam mana lagi dah....

izahdaut said...

laa... alkisah.. hehhee..
pengalaman mahal tu.. mesti ingat sampai bila2..

mala said...

CC - ala... ingatkan dpt tgk "upsidedowncake" yg Ori. hehehe tak pa lama2 pandai la Chef2 tu bakar cake. cc dok dpn tepi goyang kaki tgk TV. tau-tau kek dah terhidang nyum!

Puan Ros @ Tadika Sinaran Intelek said...

cik cek ,biar kek terbalik,jangan rumah terbalik ya

cik cek said...

Izah...begitulah ceriteranya...menarik sebenonya masa kejadian tu...dok pakat gelak ramai2...he he....:)
Sampai bila2 takkan lupa kek terbalik....

cik cek said...

Betul tu Antan...kek pun dah terbalik...tak leh nak marah pun...gelak2 lagi adala...he he he..punyala exited nak buat kek...bagi resepi yg simple nak cuba buat resepi yg susah...last2 terbalikla pulak....he he he...:)

cik cek said...

Mala...ingat kan... kak cek nak suruh diorg wat 'upsidedown cake' pulak pas ni....mesti jadikan...:)

cik cek said...

Ha ha ha...setuju sgt ngan Kak Ros...setakat kek terbalik ok lagi...kalau rumah terbalik lagila parahnya....:)

Treat and Trick said...

Dah terjadi apa nak buat? Bukan rezeki kita tapi boleh buat lagi kan..

http://treatntrick.blogspot.com

CT Delima said...

As'salam kak cek

memang senyum memanjang ct dok baca entri kak cek ni. tak apa kak, percubaan pertama memang banyak kes2 macam ni. apalagi chef cilik yang ingin mencuba sesuatu yang baru. beri galakkan agar mereka tahu betapa susahnya nak menjadi 'chef' nanti kan kak.

norlie said...

hahahaha..suka..

cik cek said...

Treat and Trick...

Ya kan...benda dah jadi tak leh nak wat pe..jadi kenangan je...buat lagi kek...cuba lagi...he he :)

cik cek said...

Waalaikum CT....

kelako kan....kalau tgk muka2 'chef' tu masa kejadian siannnya...he he bertungkus lumusla nak buat kek coklat...tup2 terbalik...he he...kelu tak terkata diorg...tapi ok je....esoknya diorg wat balik kek coklat lagi....he he he...:)

cik cek said...

Norlie....

Tak mampu menahan gelakkan....bila tgk muka diorg pun kak cek dah tergelak...he he he...:)

MulutPayau said...

Assalamualaikum Cik cek...
Tersenyum sorang2 Mp baca entri ni...teringat zaman remaja dulu blajar buat kek ngan mak...macam2 terjadi..hingga kini Mp tak pndai buat kek...(kes putus asa)

cik cek said...

Waalaikumsalam MP....

Bila diorg dah berfamily nanti cita ni confirm akan timbul balik kes kek terbalik...memang lucu sangat....:)

cik cek said...

naza....kenangan terindah...he he he.....:)

AZLINA said...

Assalamualaikum Cik Cek...ketawa sorang2 bc crite ni. nasib baik new chef x kena apa2 dgn master chef tu..haha..benda2 mcm ni la akan jd sweet memories nnt kan! smoga new chef x serik buat kek lg lps nie...owh yea, thanks atas kata2 smangat yg diberikan.. appreciate sgt!!

Ayu said...

Assalam kak cek,
kesiannya..kek terbalik..mesti hampa budak2 tukan..sayang ..tak apalah ini dijadikan pengalaman yang manis..mesti dia orang akan ingat sampai bila2 dan akan berhati2 in the future..hehe..

cik cek said...

Waalaikumsalam Azlina...

master Chef kena byk sabo...nanti assistant tak nak tlg lagi payah jugak kan...memang akan jadi sweet memories...ingat sampai bila2...

Itu je yg mampu kak cek lakukan...semuga Azlina terus tabah ya....berat mata memandang berat lagi bahu yg memikul...

cik cek said...

Waalaikumsalam Ayu...

kenangan terindah dalam hidup diorg...cerita yang menjadi bahan gurauan...he he...bukan senang memasak rupanya kan...asalkan diorg tak patah semangat oklah tu...:)

inahar ali said...

salam cik cek..hahaha..tergelak baca citer ragam anak2 ni kan!! xper lelama nnti depa improve leh masuk junior masterchef lak..hehe!!

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam kak chek..
harap2 assistant chef kak chek tak putus asa untuk terus membantu ibunya masak2... pasti ianya jadi satu kenangan manis bila dikenang2 di masa akan dtg.. hehe..

cik cek said...

Salam Ina...

memang akan tersenyum2 bila igat balik peristiwa kek terbalik ni...hope diorg tak putus asa ek...takkan selalu kek terbalik je kan...:)

cik cek said...

Salam Madiha....

Tula yang diharapkan....hope lepas ni masih rajin dok tlg kak cek masak2 kat dapo...:)