Friday, May 27, 2011

CookeD without RecipE......



Assalamualaikum....Salam Kesejahteraan....


Masak Tanpa Resepi......betul pe....kalau kita kat rumah selalu2nya masak lebih byk tanpa resepi dari tgk resepi...yang penting bahan2 asas keperluan masak + sikit ngan kreativiti...maka terhasillah masakan kita utk hari itu.....sedap tak....kena ikut air tekak dan air tangan sendirila .....sesedap rasa....kena ngan selera...kira oklah tu....Kebiasaannya masak tak tgk resepi ni...menu yg dah biasa kita masak....atau pun menu yang ringkas2 je....main agak2 je sukatannnya....macam mak2 kita dulula kan......bila dunia semakin canggih...byk kemudahan yang ada....kalau dok terpikir2 nak masak ape ek hari ni....click2 je.....sume maklumat dihujung jari anda....menggunakan kemudahan yg ada kan....pun berbaloi2....byk dapat ilmu....boleh dicuba...dan byk dapat pengalaman dalam dunia masakan ni.....jadi ke tak jadi tu belakang kira...yg penting kita cuba....try & error....kalau tak takkan la terjadi insiden Kek Terbalik....he he he....

Jadi utk hari ni cuma ada sessi jamu2 mata jelah ya.....resepinya...upsss....memang tak ada  catatan yg dibuat...anggaran sukatan bahan2 sume pun main agak2 je.....Masak ape yg terlintas dikepala..... :)
Hujung minggu yg lalu......Breakfast disediakan oleh...anak bujang lagi....dah dia nak masak...aku ok jelah....dia sibuk masak2 kat dapo...aku sibuk kemas rumahlah....Sesekali menjenguk ke dapo...Atiq dok sibuk tanya...aku bagi tau yg mana perlu...Siap kemas....siap mandi....breakfast dah ada kat atas meja....WoW!....selalu2 macam ni...boleh tambah gebu bdn dibuatnya.....utk seketika .....biru mata hitam kami pagi tu....breakfast ala2 western gitu.....oklah....rezeki...jgn kita tolak....







Burrrpppp.....Alhamdulillah....kenyang kami pagi minggu hari tu....terkulat2 nak ngabiskannya....byk oooo....rasanya.....he he he....sedappppp....mashed potato....nyum2...yummy....heavy meal sungguh ni....nasib baik dah kemas rumah....pas breakkfast leh lepak2....Wah!.....

Atiq buat mashed potato....ngan gravynya....dadar telur....salad....hirisan ayam panggang ( ni beli kat Jusco je...)....eh! eh! mana pegi kentang gorengnya....ha ha ha....bila kami dah habis makan...baru perasan kentang goreng dok ada dalam microwave....Chef sudah lupa maaaa....last2 kentang goreng tak de kwn...makan2 sambil tgk tv....he he he....Tq Tq Atiq...masak breakfast pagi minggu hari tu....besttttt.....

Cuti sekolah datang lagi.....Abg ku dan isteri dari Kuching turun ke Seremban.....anak2 buahku Yan & family esok sampai...Ili hari Sabtu.....Semestinya hari2 cuti yg amat busy....Meriah bila dapat berkumpul lagi.....
Blog ku bakal menyepi buat seketika....bila ada kesempatan aku akan menulis lagi..... berkongsi cerita dan resepi yg mana ada.....Happy School Holidays...buat sume.........

KitchenIsMyWorld.....EnjoyCooking.....



19 comments:

Aqil said...

Wah rajin tul anak akak...sedap plak tue terliur tgk mashed potato ngn gravy tuh fav my little prince..bertuah akak ;D

Ayu said...

Asslam kak cek,
sedap namapk mashed potato yang Atiq buat tu..wah..keluarga nak datang mesti sibuk ni....apa2 pun enjoy your weekend & happy holidays ya..

cik cek said...

Aqil...minat masaknya lebih pada western styke...tak kisahla kan janji dia nak masak2....kita mkn je....he he ...utk 1st ytrial...kira luluslah tu....:)

cik cek said...

Waalaikumsalam Ayu...

Sedapppp....bolehla kan utk cubaan masak kali pertama...org dah tolong kita masak2...alhamdulillah...kita tolong makan2 je....

Seronok bila family berkumpul....Tq...kat S'pore cuti sek jugak ke....ape2 pun happy2 berhujung minggu.....:)

MULAN said...

waahhhhh... sedap nya tu... kesian kentang goreng.. hehee...

Zaliedana said...

Assalam kak,wah best da ank bujang yg rajin turun dapo nih..Dah la masak sedap2..Sy nak tggu ank dara 2 org nih turun dapo mmg lambat lagi lah,skang turun gak,tapi turun menambahkan kja ummi,huhu..

cik cek said...

Mulan....

kelako je kan...boleh lupa kentang gorneng....memang kesian...sian...tapi kena makan jugak...he he :)

cik cek said...

Waalaikumsalam Zaliiedana...

boleh jugak relax jap dari masuk dapo pagi tu....he he...
takpe2 kecik2 dia kacau ummi...beso nati tlg ummila pulakkan....:)

hazila said...

Saya selalu masak tanpa resepi, kalau org request mula gelabah nak ingat balik.

mala said...

tak dak resepi yg sedap! hehehe

bobhandburry said...

Korset PB RM1299 Baru dan Original. Warranty Seumur Hidup. Cepat sementra stok masih ada.

http://www.zuwairiaiman.com

Hafizah Mohamad said...

Assalamualaikum kak cik cek...fiza suka la anak teruna akak tu...rajin sungguh dia masak memasak...tgk pulak mengiurkan...hadoi...akak mmg selalu bawa dia masuk dapo ke masa kecik2 dulu...rajin sungguh...=)...

aLoY said...

sedap nyer.. meleleh air liur..

Nieza said...

amboi kak, rajinnya anak akak tu...bagus ada pembantu yer...sedap lak menu akak tu:)

♥LOVE2COOK♥ said...

Datang menjamu mata ni!!! Uish alangkah sedapnya western dish ni...;)

Happy Holidays ;)

Deliah's Deli said...

wao..msk tanpa resepi jd mcm ni..sedap tuh!! slmt bercuti!

Nur Alkaf said...

Rajin bebeno Atiq. Nama seiras adik saya. hehe.. tapi Atiq saya tak rajin masuk dapur. Bertuah nyer sapa dapat Atiq akak tu..... heheheheeee

Wattie said...

Assalamualaikum Cik Cek,
Berselera betul nampak hidangan tanpa resepi ni, kebiasaannya begitulakan, kita dah tau mengagak masakan yg selalu dibuat, tak payah buka buku kecuali kalau nak tukar selera....

Ayu said...

Assalam kak cek,
sunyi aje..jalan2 berholiday ke tu?..
rindu dnegan kak cek tau..