Thursday, June 27, 2013

Turkish Pide segera punya....



Assalamualaikum..Salam Kesejahteraan..


Okay...now turn Turkish Pide lak masuk n3...lama dahhh buat ni...dan sememangnya byk kali dah buat turkish pide ni...jatuh cinta bila tgk menu ni kat blog adik sayang yg sorang ni Ayu@Curlybabe's Satisfaction...berkira2 bila la sampai seru nak buatnya...bila dah mula buat...dah rasa...makan...emmmm...dah jadi menu fav kat rumah ni pulak....Tq ya Ayu share resepi ni....
Hari ni aku cuma nak kongsikan turkish pide versi segera punya...camana tu...Resepi asal kena buat doh tuk  turkish pide ni...kali ni tak yah bersusah2....ada puff pastry segera  dah boleh buat...he he...sume nak senang ya....Apa2 pun mintak izin ya Ayu copy resepinya kat sini....TQ


TURKISH PIDE
Resepi Asal/Sumber : Resipidiana/Ayu@Curlybabesatisfaction
Salinan/Olahan  : KitchenIsMyWorld

BAHAN-BAHAN untuk DOH
  • Puff Pastry segera jenama KAWAN secukupnya

 BAHAN-BAHAN INTI PIDE

  • 250 g daging cincang
  • 250 g cheese mozarella, dipotong nipis
  • 150 g cheese cheddar, dipotong dadu
  • 2 biji tomato, dipotong dadu
  • 1 biji bawang dpong dadu
  • 1/2 sudu teh serbuk lada hitam
  • 1/2 sudu teh serbuk cayenne
  • 1/2 sudu teh serbuk hot cajun
  • 1 sudu besar minyak zaitun
  • 3 biji telur
  • Daun sup secukupnya, dipotong halus
  • Garam secukup rasa, serbuk perasa jika suka

BAHAN SAPUAN PIDE

  • 50ml susu segar
  • 1 biji telur

CARA PENYEDIANNYA INTI PIDE

  • Panaskan minyak didalam kuali.Tumis bawang besar sehingga layu.Masukkan serbuk lada hitam, cayenne,hot cajun, garam dan serbuk perasa. Gaul sebati.
  • Masukkan daging cincang. masak sehingga daging bertukar warna dan masak betul. Angkat dan ketepikan
  • Didalam mangkuk yang besar,campurkan tomato, daun sup, cheese mozarella dan cheddar dan daging yang telah disejukkan tadi. Gaul rata. Inti pide pun telah siap untuk digunakan.

CARA MEMBUAT PIDE
  • Keluarkan puff segera dari frezzer...biarkan seketika dalam suhu bilik sebelum digunakan...
  • Sapukan butter/minyak zaitun dan ditaburkan sedikit tepung dalam bekas muffin @ ramekins @ acuan yg bersesuaian....
  • Canaikan puff pastry...masukkan kedalam acuan....tekan2kan...bentukkan lebihan pastry yg berlebihan dari acuan..
  • Masukkan inti pide kedalam acuan lebihkurang 3/4 penuh dari saiz acuan ( jgn letak penuh ya...nanti nak letak telur pulak...)
  •  Campurkan bahan untuk sapuan pide dan sapu tepi pide.
  • Bakar pide dalam oven pada suhu 180C selama 8 - 10 minit sehingga puff pastry masak.
  •  Pecahkan sebiji telur dalam mangkuk dan pecahkan kuningnya. 
  •  Bila waktu membakar 8 - 10 minit telah tamat. Keluarkan pide, tuangkan telur yang telah disediakan diatas pide pada bahagian tengah inti dan bakar selama 2-3 minit sehingga telur masak.
  • Pide pun siap untuk dihidangkan.  Enak dimakan panas.
Nota :
Untuk tambahan aku taburkan sedikit mixed herbs Itali kat atas telur sebelum dibakar sekali lagi...harum semerbak baunya...ala2 pizza sikit...

Senang kan....cer tengok kat dalam frezzer...ada tak stok puff pastry....leh buat tuk minum ptg ni....Mudah dan sedapppp...crispy2 gitu....Dua2 versi turkish pide memang sedappp...nak buat versi asal turkish pide bolehlah singgah dapo dik Ayu ya...lenkali ku letak lak n3 versi asal turkish pide ni....

Happy&Enjoy Cooking@KitchenIsMyWorld

5 comments:

Mamasya said...

Aslmkum Cik Cek

dtg jamu mata dg turkish pide....belum pernah buat. mudah guna puff pastry .kek choc...yummm
re; ukuran jubah Egypt besar dr ukuran Msia. cik cek boleh tengok ukuran baju kurung yg dipakai.

mala said...

ke Turki pulak kak cek ....

cik cek said...

Waalaikumsalam Mamasya...
Eya...sume nak yang senang je mama...tak yah bersusah nak buat doh dia...amik masa...
Eya bekenan akak tgk jubah tu...

cik cek said...

Mala...
Ha ah...jommmm...:)

faa.rosli said...

sedapnyaaa....lapar..