Tuesday, December 6, 2011

SupRisE.....SupRisE....suprise lagi ke... :-D



Assalamualaikum...Salam Kesejahteraan....


Kek apa yang ku buat tuk birthday Mimi tempohari...ada yang meneka ...Rainbow Cake....tepat dan tak silap lagi...nak buat macamana kan ...top list fav kek kat rumah sekarang ni...kalau buat kek2 lain tak de pulak yang nak makan kang...penat je buat...jadi...tak yah nak pikir byk2 .....Rainbow Cake resepi asasnya....dan penampilannya je berbeza....ngapela pulak...Rainbow Cake dah jadi kek apa la pulak....jom2 kita cuci mata....
Supriseeeee......he he he....



 From Rainbow Cake dah berubah rupa jadi Checkerboard Cake....boleh je la kan...rasa yang sama ...penampilan je berbeza...so hari ni kek tak de lah kaler pelangi2...cuma guna dua kaler ...turqoise dan warna asal je....Buatnya pun tak susah sebab guna baking pan khas utk buat checkerboard cake....beli lama dah...baru ni rasmikan...he he he...beli baking pan ni kat kedai bakery Amore e-bake....Jadi pada kengkawan yang berhajat nak buat kek ni bolehla beli baking pannya kat kedai bakery...rasanya mesti ada jualkan....

Memula dulu penah tgk checkerboard cake ni kat blog Ayu S'pore @ curlybabesatisfaction...masa tu barula tau...oooooo...ada acuan khas nak buat checkerboard cake ni....kebetulan ke kedai bakery...ada lak acuan kek ni dijual...belila....dah lama terperap...baru sampai seru nak guna acuan kek ni...thanks bebanyak Ayu...bagi info pasal checkerboard cake ni...kalau tak memang tak tau pun masa tu ada acuan kek ni...he he...
Boleh juga nak buat checkerboard cake ni tanpa guna baking pan yang khusus...guna kerajinan dan kreativiti...boleh jenguk kat blog Ita @ MasamManis ...memang tabik spring kat adik kita sorang ni...sangat kreatif...sangat rajin...hasilnya emmmm...memang superb.....

 
Nak semak resepinya boleh semak kat entry ku yang terdahulu ya...cilck je kat sini  Macam aku selalu cakaplah...Rainbow Cake ni sentiasa jadi pilihan kat rumah ni...cuma aku selalu ubah penampilan je...kekadang buat kek...jap kang buat cupcake...kali ni jadi Checkerboard Cake ....Pengubahan rupa...pengolahan teknik dekorasi je....
Dah semak kan resepinya...bahan2nya simple je kan......nak tau ke camana proses dekorasi tuk buat Checkerboard Cake ni...oklah...aku kongsikan kat sini yang mana termampu....jom2.....

Nilah rupanya Checkerboard Cake Pan Set....didalamya ada 3 biji baking pan termasuk mould utk checkerboard cake...nampak kan gelung putih ditengah2 baking pan tu...itulah mould yang digunakan utk menghasilkan checkerboard cake tu....
 
PROSES PENYEDIAAN & DEKORASI...CHECKERBOARD CAKE....
Resepi kek click kat sini

Step 1
  • Sapukan baking pan dengan shortening dan ditaburkan sedikit tepung...kemudian keluarkan lebihan tepung dari baking pan....letakkan gelungan mould checkerboard cake bewarna putih kedalam baking pan...

Step 2
  • Adunan kek yg telah siap dibancuh..dibahagikan kepada 2 bahagian....warnakan satu bahagian dengan kaler yang dikehendaki ( aku guna kaler turqoise...nak guna kaler lain pun boleh)...dan satu lagi dibiarkan plain warna asal....
  • Masukkan adunan ini kedalam piping bag ...bertujuan memudahkan proses utk meletakkan adunan kedalam baking pan....
  • Baking Pan 1...picitkan adunan yg berwarna turqoise dibahagian paling luar dan juga dibahagian tengah mould....anggaran separuh sukatan dari ketinggian baking pan....kemudian picitkan pula warna plain/asal adunan kek diantara dua bahagian bewarna turqoise tadi.....angkat gelungan mould perlahan2 dari adunan kek yg telah disi kedalam baking pan...
  • Baking pan 2.masukkan semla gelungan mould kedalam baking pan.dan ulangi proses meletak warna yang sama seperti tadi....akhir sekali cuci dan lap bersih gelungan mould... 
  • Baking pan 3...letakan semula gelungan mould kedalam baking pan... proses yg dilakukan adalah...picitkan warna plain/asal dibahagian luar....dan bahagian tengah mould...warna turqoise diantara bahagian warna plain.asal adunan kek.......
  • Pastikan gelungan mould dikeluarkan dari baking pan sebelum proses mebakar kek....

Step 3
  • Panaskan oven 180 darjah Celcius....bakar setiap satu adunan kek dalam lingkungan 13 - 15 minit @ pun sehingga kek masak ( bila lidi dicucuk bersih...bermakna kek telah cukup dimasak....)
  • Keluarkan dari oven...biarkan sekejap....keluarkan kek dari baking pan...dan biarkan betul2 sejuk sebelum memulakan proses dekorasi....

Step 4
  • Letakkan kek (dari baking pan pertama ) di lapisan paling bawah....letakkan fresh cream diatas kek...ratakan
  • Lapiskan dengan lapisan kek (dari baking pan ketiga)...dibahagian tengah....letakkan fresh cream diatas kek...ratakan..
  • Lapiskan dengan lapisan terakhir kek (dari baking pan kedua )...bahagian paling atas...Letakkan fresh cream...sapu rata menggunakan spatula....

Step 5
  • Sapukan fresh cream diatas dan juga disekeliling kek...rata kan...

Step 6
  • Menggunakan sudu...tekan atas fresh cream....pusingkan turn table kek...(menghasilkan lekuk diatas dan di sekeliling frosting kek...)

Step 7..8...9
  • Sagat coklat masakan...taburkan dibahagian tengah dan juga tepi kek....


Step 10
  • Hiris nipis buah strawberry...susun diantara coklat yang ditaburkan diatas kek...dan letakkanlah buah strawberry dibahagian tengah kek....siap dah


Nota :
Bahagian dekorasi ni sebenonya terpulang pada idea dan kreaticviti memasingla ya...rasanya pembaca dan kengkawan pasti banyak idea yang lebih hebat dan menarik....
Seeloknya kek diletakkan di dalam fridge @ chiller dulu utk beberapa jam @ semalaman sebelum dipotong...hasilnya potongan kek lebih kemas...( tak macam kek yang ku buat...kejap je simpan dalam fridge...pas tu dah kena potong...hasilnya..potongan comot dan tak berapa kemas... :-D )


Tak berapa nak puas hati ngan hasil checkerboard cake ni...mungkin masa proses menyusun lapisan kek ni tak betul2 perfect kedudukannya...jadi hasil checkerboard tu tak berapa cantik ...kemas dan sempurna...lenkali leh try lagi...bila buat kek nak cepat siap ...he he...hasilnya serupa itulah kan..

Ape2 pun nak terimakasih bebanyak pada teman2 dan keluarga sume atas ucapan.harilahir..serta doa tuk Mimi....Semuga doa..impian...dan juga harapan akan menjadi kenyataan...Insyaallah......

Happy & Enjoy Cooking @ KitchenIsMyWorld....


83 comments:

EmbunRosaliza said...

Assalam cik cek, cantik menarik tetariknya kek kat dlm tu, mmg rajin n kreatif cik cek, untung anak2 ibunya pandai deco n buat kek cantik2

Zaliedana said...

Kak Cek,ct berkenan sgt2 ngan mould tuh,kira jatuh cinta pndang pertama gitu,kolo akak xkeberatan,leh syer x rega nya.. adeiii kna cari juga nih,cam xpernah nmpk lak,igt mmg xda mould ni,nak wat mcm kak ita mmg pakai xwat la,hehe..Akakxda hadiah ka utk pemenang yg bgi jawapan yg betui utk kek besday tuh,hihi..Kalo da,kat sy n kak Ct Delima bagi mould nih ya,wakaka..

Citarasa Rinduan said...

oh.. inilah rahsianya..

ayu kan cik cek, tak berapa pandai bab2 cari mould tu.thanks syer ya..

ayu tukar kek dengan bubur asyura boleh?

KOALAJEPONG said...

kak cekkkkk....cantek nyer kek dia..menawan sgh...kat mana la nk crk mould tue...waduh2

Acik Erna said...

Assalam cik cek..cantiknya cake pan set tu.ada jual kat mana2 kedai kek ke..teringin pulak tu..cantik

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam kak cekk...
ohh.. inilah dia kek yg menjadi teka teki tu yer.. hehe.. cantiklah kak cek buat.. sy pernah tgk dah lama dulu kak ida merpati tunjukkan kan acuan kek ni.. mmg cantik kejadiannya yer..

Nieza said...

memang menarik..mould tu pun buat saya tertarik juga tapi mana nk cari ni.:)

anymz said...

salam cik cek..nak tanya sikit boleh?..mano nak dapek an mould tu?..kira kalo takat semban je harap bagi tau ya..kalau KL pun masih boleh pegi beli lagi tapi kalau johor hadoi lah...kena kirim kat cik cek aje lah nampaknya..huhu

lina said...

salam cek - ALLAH hu ALLAH ada mould ye :) baru tahu....cantik sgt kejadian cake nya. Nak tahu juga kat mana nak beli mmg dh lama intai cake pelangi ni :)

chikadakbiru said...

assalamualaikum cek..la nih baru la saya faham kejadian kek nih....susah tuh nak buat yerr..nih pun dr kira cantik lerr :)) tahniah..sure sedap tak hengat nih

cik cek said...

Waalaikumsalam Rosa....
Ni je yg larat kak cek buat...sib baik ada cake mould checkerboard ni...kalau tak memang pengsan nak buat...he he

cik cek said...

Zaliedana...
Bekenan ke...kak cek beli mould ni lama dah ...setahun dulu kot...he he...punya la lama...baru ni rasmikan...ada 2 jenis mould ni...satu produk wilton..dan satu lagi yang biasa ....harga tuk Wilton tu lebihkurang Rm80+++ cam tu ...harga tuk yg biasa Rm45...kalau tak silap kak cek...kalau betul2 berhajat nanti kak cek p kat kedai bakery yg dekat je ngan rumah kak cek...inbox add n contact no. Zaliedana kat FB kak cek...NoorLizah Bt Zainal (Cek)...k

cik cek said...

Ayuuuuuu...
Lamanya tak singgah sini...bawak bubur asyura ke...jom2 kita tuko2 menu ...kecik tapak tgn..nyiru kak cek tadahkan...:)
mana yang ada mesti kak cek kongsikan...:)

cik cek said...

Koalajepong....
Tq..TQ...kak cek beli pan set ni kat bakery shop dekat je ngan rumah kak cek....bekenan ke...:)

cik cek said...

Waalaikumsalam Acik Erna...
Kak cek beli cake pan set ni kat bakery shop ..berhampiran ngan rumah kak cek...memang selalu beli bahan2 baking..kat situ je...sume ada ke...jatuh hati ke ngan pan set ni...kalau berhajat inbox no phone ngan add kat FB kak cek...NoorLizah Bt Zainal..(Cek)

cik cek said...

Salam Madiha...
Sib baik ada acuan cake pan set ni...kalau tak jenuh pengsan nak membuatnya...he he...:)

cik cek said...

Nieza...
kak cek beli kat bakery shop ..dekat je ngan rumah kak cek...kedai comel je..tapi macam2 ada...:)

cik cek said...

Salam kak Nim...
Kek Smban 2 je....sekitar Auckland...dokek2 ngan Hospital Columbia tu...tapi sebelah belakang lagi ...area bangunan yg baru...namo kodai eaa Amore e-bake..
Cek memang selalu p situ je...macam2 ado....

cik cek said...

Salam Lina....
Kak cek beli kat bakery shop..sekitar rumah kak cek je...kedai tu memang2 macam2 ada...kak cek kalau pegi memang leka...:)

cik cek said...

Waalaikumsalam chikadakbiru...
Sib baik jugak ada cake pan set ni...kalau tidak mau pengsan nak buat kek ni...he he...buat yang mana mampu je ni...kek nak cepat siap...he he...:)

rahel said...

Ops..cantenya kek tu..bagi la Rahel sepotong..kesian ni dari tadi lagi leleh liur tengok kek tu..

AZLITA AZIZ said...

salam kak Cek..
Happy b'lated b'day buat mimi

kak cek cantiknya kek...
warna biru yang lembut dan acuan tu pon alamak geramnya ita tengok..
mudah dan senang kalau guna acuan yg macam tu kan kak.. sekali bakar aje terus jadi keknya..

nanti nak cuba ronda2 kat kedai kek ada tak jual agaknya..

kalau buat wedding kek pun cantik kan kak

HomeKreation said...

Wah CikCek....hebat! Untung nya adik CikCek...kek birthday yg sungguh bergaya. Along ada nampak acuan tu somewhere (tak ingat dah) tapi tak paham kegunaan nya...maceh kongsi!

cik cek said...

Rahel....ala ciannya adik kak cek sorang ni...ni kak cek dah siap tapaukan...jgn lupa bwk balik nanti k.... :)

cik cek said...

Salam Ita...tq ya ucapan birthday tuk Mimi...
ya ...proses jadi lebih senang guna acuan checkerboard cake pan set ni...cuma hasil yg kak cek buat ni tak bape kemas...banding ngan Ita punya...nampak perfect sgt...tapi mesti buat dia rumit kan...ape2 pun kak cek memang suka tgk hasilkreativiti Ita....tgn berseni....
Wedding kek...sesuai sgt...bila potong kek...suprise!...cuba Ita cari kat bakery shop...kak cek memang beli kat bakery shop...macam2 ada...

cik cek said...

Along...tq tq...he he...ni bukan adik kak cek tau...anak dara kak cek..anak bongsu...
Tak susah nak guna acuan kek ni...senang je...lebih mudah ..banding kalau kita nak buat cara manual...

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Adoi renyahnya cikcek, cuma manusia2 yang mempunyai kesabaran tinggi yang mampu membuatnya, Tabik sama cikcek

cik cek said...

Kak Paty...
Anak punya pasal...bersungguh jugak la buat kek ni...sib baik ada acuan checkerboard cake pan set ni...tak la susah sangat kalau nak buat cara manual...boleh pengsan rasanya kalau nak buat manualnya cara ...tabik gak kat akak...selalu buat menu best2...:)

kzai said...

salam cik cek..
Happy b'lated b'day buat mimi..
kretif nye kek dgn acuan ni kan..kdg2 terfikir gak..mcamana leh jd kek dam ni kan..rupanya ada acuan khas..lagi sonang kojo kan..hehehe
cek..berapa Rm harga mould ni?..jenama wilton ye..mesti mahal ni kan cek...blh ronda2 cari plk..

cik cek said...

Salam kzai...
Tq ya ucpan tuk anak dara akak Mimi...beso dah...
Bila ada acuan kek ni keje jadi lebih senang ..memula dulu pun tak tau gak...bila p kedai bakery terjumpa acuan ni...oooo...ni rupanya acuan yang diguna...ada gak jenama bias jual kat kedai yang akak beli tu...untuk yg biasa harganya sekitar Rm45...jenama Wilton lebihkurang Rm80+++...cam tula reganya...yg biasa pun ok gak...masa beli ni yg biasa tu tak de jual lagi...tu yg beli jenama Wilton...tapi memang berbaloi..

Gee® said...

canteknya kek...

Along Maklong said...

salam cek..
kek cek ni.. mengingatkan maklong zaman remaja maklong.. mak tiri maklong selalu buat kek bentuk macam ni.. kami kata kek dam..
tau2 dah siap.. maklong tak tengok pun cara dia buat.. jadi terliur dengan cek ni.. tinggalkan untuk maklong sepotong ya..

Ida,Japan said...

wahhh cik cek..lg cantikk rupa dlm keknyer..suka la, sini tak de acuan checker board..bila balik m'sia nanti harus dibeli gak

KOALAJEPONG said...

waaa...nk2...nt ina inbox kak cek kat fb ye..jap nk add...ina dah jatuh cinta dah ngam mould kak cek...

Melly Octaviana said...

Cantik cake nya .. Happy belated bday to ur daughter,wishing her all the best.. ;)

quinnie said...

geramnya saya tengok mould tu kak..rasa nak beli jugak....cantik la kek warna biru..suka tengok...:)

CT Delima said...

As'salam Kak Cek cayanggg

memang bertuah badan dik Mimi sebab punya ibu yang pandai buat kek yang sangat cantik. warna turqoise tu memang terkenan lama betul mencari tapi tak jumpa.

Dulu ada trpandang acuan macam ni kak cek, tapi biasalah dulu2 tak pernah main masak2 bagai, jadi malas nak sambar sekarang macam rugi lah pulak..hehehe. Kak cek..CT tu memandai jer kan kak cek..hahaha

Kakwan (K1) - citarasawan said...

Salam Chekkk,,, K1 suke kombinasi kaler kek tu cantikk,, K1 penah wat dulu long2 time ago.. tapi mould nyer ntah ke mana dh ilang.. nmpknya kena pi cari mould lagi x tahan hati ni nengok chek pnya.. Hepi belated besday to besday girl Syamimi... kebetulan K1 pun wat rainbow kek gak..

Ayu said...

Assalam kak cek,
wah!!! betul juga tekaan ku rainbow but checkered cake..heheh..dah jumpa dah acuan checkered board tu ya..senang kan gunakan acuan tu..cantik warna kek kak cek ni!!!..kita pun nak jadi anak kak ceklah..boleh tak kak cek..hehehe

Rabiatun Adawyah said...

assalamualaikum kak...nampak sedap ler kek ni..tapi agak susah juga nak buatnyer yer..banyak kerja..hihihi,..:)

cik cek said...

Gee...
Tq...Tq...:)

cik cek said...

Maklong...
Maknanya org dulu2 lagi pandai buat kek ni...masa tu tak taula ada tak acuan macam ni @ pun diorg buat cara manual....memang hebat....nostalgia ya maklong...:)

Sonia (Nasi Lemak Lover) said...

wow, this look like store-bought cake! well done. Thanks for stopping by my blog.

cik cek said...

IdaJapan...
Balik M'sia nanti beli ya...leh buat kek dam2 ni...he he..:)kat sana tak de jual ke...

cik cek said...

Koalajepong...
dah jatuh cinta ke...orait...nanti inbox kak cek kat fb ya...:)

cik cek said...

Melly...
Tq...terimakasih juga ucapan tuk anak kak cek Mimi...:)

cik cek said...

Q...kalau dah geram kena beli tu...tak malam2 tido termimpi2 pulak...he he...saje nak guna kaler turqoise ni...cantikla pulak...he he...:)

cik cek said...

Waalaikumsalam CT sayang....
He he..Pas ni kalau jumpa acuan kek ni terus je sambo tau...lebih mudah nak buat kek dam ni bila guna acuan...cepat dan ringkas...
Kaler turqoise tu pun kak cek beli kat Amore e-bake gak...macam2 kaler ada..pilih je yang mana suka...kak cek kalau singgah situ...mau leka dibuatnya...he he

cik cek said...

Salam K Wan...
Tq ucapan tuk Mimi....he he...berjaya gak cek menggoda Kak Wan...pas ni kenala selongkar balik caari mould kek tu...kan kan...
Ya...cek dah tgk rainbow cake yang kak wan buat....cantikkkkkkkk....:)

cik cek said...

Waalaikumsalam Ayu...
Ya...akhirnya dapat gak kak cek acuan kek yg menawan hati kak cek ni...1st time tgk kat blog Ayu..kak cek puas la mencari...mana nak beli acuan kek macam tu...tup2 p bakery shop...tgk2 eh2 ni macam sama ngan acuan yg Ayu tunjuk kat blog...memang rezeki...terus beli...baru ni rasmikan...he he..thanks Ayu...kalau tak memang kak cek tak tau ada acuan khas nak buat kek dam ni...he he...
nak jadi anak kak cek? ha ha ha..boleh2 no halnya...pas tu kita sama2 gebu...asyik dok masak2 pas tu makan...he he he..

cik cek said...

Waalaikumsalam Tun...
kalau guna acuan khas kek ni ok je..tak susah sangat...macam masak kek2 biasa gak...:)

cik cek said...

Sonia...
Tq...Tq...kak cek buat yang mana mampu je...
Tq jugak ya sudi singgah jenjalan ke dapo kak cek...:)

Ucu Faridah said...

ucu baru blik dr kedai bakery tadi, nampak juga benda alah tu..alahai apasal la lambat c.cik punya blog ni..kena pi cari jugak ..nak jugak kreatif mcm c.cek....

cik cek said...

Ucu...
he he...tak pe2...hari ni p balik kedai bakery tu...beli acuan kek..pas ni mesti kek2 ucu lebih cantikkkkk....:)

Mamasya said...

Aslmkum Cik cek

rasa nak terus ngap je kek yg dah potong tu..hi..hi...suka warna biru dg putih...dam ni. ohh gitu caranya buat....nampak cam susahkan tp hasilnya mmg cantik menawan....
re; betul tu Cikcek...nasi lemakpun dah mcm2 versi ada....boleh tambah koleksi masakan.

MULAN said...

wuiihh... tak tahannya tengok kek tu.. adoooii... byk nya telan air liur ni..

nOOrsha said...

cantiknye checkerboard kek ni..kaler biru n putih..comey je nampak :)

azi said...

Salam Kak Cik Cek..
Cantiknya kek tu akak...memang kreatif dan rajin orang yang membuatnya..:)..saya ni...banyak sangat huruf "M" ....bila le nak rajinnn...he..he..

cik cek said...

Waalaikumsalam Mamasya...
He he...kalau dekat dah lama boleh ngap sesama kan...pas tu dok risau gebu bdn...adoiai!...
Guna acuan checkerboard cake ni tak la susah sgt...kalau buat secara manual mau pengsan...he he...:)

cik cek said...

nOOrsha...
Tq..Tq...1st time kak cek buat...bila menjadi walaupun tak bape bak kemas...rasa happy sgt...tak sabo nak porong..nak tgk corak dam tu...lenkali nak buat kaler2 lain lak...:)

cik cek said...

Mulan...
Kalau tak tahan tu tandanya kena buat kek ni..kang kempunan susahla pulak..he he...kalau dok sebelah rumah leh jugak kak cek ngantokan..kan..:)

cik cek said...

Salam Azi...
He he...kalau tak kerana birthday anak dara kak cek tu ntah bilala rasmi acuan kek ni...akhirnya lepas jugak hajat dihati...byk gak vitamin M dalam bdn ni...he he...

Rima said...

Salam KCik
I hv the same mould but i think kan i only used it hmmm dua kali hahaha.. lepas tu benda ni tercampak one corner.. senang if ade mould dia.. memudah kan kerja kita.. btw ur cake looks pwettyyyy!

cik cek said...

Salam Rima....
Tq ya singgah kesini....
He he...kak cek pun baru je resmikan mould ni...punyala lama dibeli ...sebabkan birthday anak dara akak barula guna acuan ni...memang senang ada mould ni kan...kalau buat manual..adoiai! mau pengsan...cantik ke...sukanya....tq tq...nak belajo lagi dari Rima...kek yg Rima buat cantik dan kemas je...:)

Treat and Trick said...

Cantik sungguh kek ni, buat akak terpegun sekejap, macam ni boleh buka kedai Cek...

http://treatntrick.blogspot.com

cik cek said...

Treat and Trick...
Cantikk...senyum sampai telinga kak cek...tq tq...bukak kedai...adoiai...lum berani lagi...:)

chocoluv@cikton said...

salute kak cek.. cantik menarik tertarik kek kak cek memang da bom lah...

KOALAJEPONG said...

alamak kak cek...tk jupe la id kak cek kat fb

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum kak Cek..
Cantiknya kek akak... Tak pernah pula Naz tau pasal Checkerboard cake pan set ni..Tq bg info.. Comel dan lawa kejadian kek ni.. I like it!

cik cek said...

Cikton...
Tq tq...cake da bomb...he he...leh la cuba buat kek ni...nak senang memang ken guna acuan kek ni....tak perlu merenyah sangat...:)

cik cek said...

Koalajepong...
Tak jumpa ke....akak guna nama Noor Lizah bt Zainal (Cek)...tak pun bagi add kat akak pulak k....

cik cek said...

Waalaikumsalam Naz...
Kak cek pun tau pasal acuan kek ni dari blog Ayu Singapore...pas tu ke bakery..jumpa la pulak...terus beli...punyala lama dok terperap...baru je rasmi masa nak buat birthday anak akak ni...he he...pas ni cuba cari acuan ni...bolehla buat kek dam....:)

Wattie said...

Assalamualaikum Cik Cek,
Waaaaa banyaknya komen, sampai kat kita dah ujung2 dah tp masih nak komen gak....kek tu cantikkkkk sesangattttttt, teringin la. Dulu tgk Ayu buat pun kemain gojes lg, tak leh jadi ni, nak kena pi intai gak acuan tu

cik cek said...

Wattie....
Seronok bila buat kek ni menjadi...pas ni p intai2 kat bakery ek....kak cek tungguuuu Wattie nya kek pulak pas ni...:)

Asmara said...

kak cek! teringinnya nak makan kek cantik macam ni! terasa nak beli pulak. hehe..

cik cek said...

Asmara....
Ala ciannya...kalau dekat...leh gak kak cek ngantokan...takpe2...pas ni p jenjlan kedai bakery...tgk2 kalau ada mould kek tu....:)

Nuridah said...

Assalamualaikum Kak Cek,

alahai kita selalu dtg terlambat...maaf ya...selamat hari jadi buat Mimi..mcm dh terlewat gitu ucapan...hmmmm tak per kan.

Kek yg dihasilkan sungguh lah cantik sekali...menawan mcm dibeli dari bakery....ada seni lah tangan kak cek nie...hahah....

Mrs Hakim said...

Salam Kak Cek,
Saya try cari id dlm fb akak..tak jumpa lah..byk kali try..kang teradd org lain lak..hehehehhe.. saya pun nk oder juga dgn akak mould chekered kek tu..kt terngganu susah nk cari..

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Cek...He he he...tengok mould akak ni teringat plak mould saya yang duk bertapa kat rak simpanan tu..pernah sekali guna dulu tapi sebab silap budget adunannya tak cukup untuk buat 3 lapis, jadi 2 lapis jeeee..Then itulah last saya gunakannya sehingga sekarang....Beli kat Yummie@Bangi....

Tgk Kek Kak Cek ni, tetiba pula macam bersemangat balik nak kacau waktu pertapaan mould saya itewwwww...... ^___________^

AZLINA said...

Huishhhh...tak tahan tengok kek ni, cantiknyaaaaa. Sabor je laa.. :))

Nur-nba said...

Salam.. Kak Cek, suka tengok hasil kek ni.. Cantiknya.. Kalaulah dapat rasa sepotong.. :)

athirah kamaluddin said...

kak che, dah try cari fb akak, tapi xjumpa..berkenan la mould tu..kat sini xjumpa :(

Siti Nasreen Khairun-Nisaa said...

kat mana nak beli ckeckerboard cake pan ni. kat penang mana ade jual checkerboard pan nih.