Thursday, December 1, 2011

Red VelVet CupCake...lagi dan lagi.... :D



Assalamualaikum....Salam Kesejahteraan...


Mimi n the gang balik minggu lepas....Atiq pun dah mula cuti semester....tak lama pun...bujang sorang ni tersangatlah sibuk ngan aktiviti....hujung minggu ni nak ke Lembah Beringin lak...ada Tournament Golf antara Politeknik seluruh Malaysia la pulak....Wah! ....kalau tak sibuk tak nama Atiq...he he....

Tak tau nak baut apa tuk Mimi bawak balik kolej...belek2 punya belek...buat red velvet cupcake...Again!...he he..tetiba tekak ni teringin nak makan la pulak..ish2 mengalahkan orng ngidam la...he he....
Utk kali ni amik resepi dari simplyrecipes ...sesaja mencuba resepi yg lain pulak...tak byk beza sebenonya...asasnya sama je...mesti ada penggunaan buttermilk...ramai dah yg tau buat red velvet ni...rasanya emmmm....memang bestkan....frostingnya ...kusuka gabungkan creamcheese ngan coklat ganache....memang gabungan yang serasi...serasi ngan selera ku..org lain mungkin berbeza seleranya.....





RED VELVET CUPCAKE...
Resepi Asal  :  simplyrecipes
Terjemahan/Olahan  : KitchenIsMyWorld

BAHAN-BAHANNYA..
  • 1 1/2 cawan gula castor
  • 113 gm butter
  • 2 biji telur
  • 2 1/3 cawan tepung kek ( ku guna Super Fine Flour Bluekey...)
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1 cawan buttermilk
  • 1 sudu kecil vanila extract
  • 2 sudu besar pewarna merah
  • 1 1/2 sudu besar serbuk koko
  • 1 sudu kecil baking soda
  • 1 sudu kecil cuka 
Penyediaan Buttermilk
Bahan-bahannya..
  • 1 cawan fresh milk @ soya milk ( kali ni ku guna soya milk....)
  • 1 - 2 sudu besar cuka @ jus lemon ( ku guna jus lemon...)
Cara-cara penyediaannya...
  • Kedua-dua bahan dicampurkan...biarkan 5 - 10 minit...hasilnya....campuran akan berketul2 ..seakan susu masam
CARA-CARA PENYEDIANNYA...
  • Panaskan oven 180 darjah Celcius...( ku guna 160 darjah Celcius...Microwave...)
  • Campurkan serbuk koko ngan pewarna merah...kacau sebati sehingga menjadi pes..ketepikan...
  • Campurkan tepung...garam...dan baking powder..gaul sebati ...ketepikan...
  • Menggunakan stand @ hand mixer...pukul butter ngan gula sehingga kembang dan ringan....
  • Masukkan telur satu persatu....pukul lagi hingga sebati ....
  • Menggunakan kelajuan perlahan...masukkan campuran tepung berselang seli dengan buttermilk...dimulai dgn tepung dan diakhiri dengan tepung jugak...masukkan vanila extract dan juga serbuk koko pes tadi...pukul sebati adunan ni....
  • Step terakhir....campurkan baking soda dan cuka...campuran akan berbuih...cepat2 masukkan kedalam adunan tepung tadi....kacau dan gaul sebati.....
  • Sediakan acuan cupcake yg bersesuaian...tuangkan adunan kedalam acuan anggaran 1/2 - 3/4 sukatan acuan cupcake....bakar dalam lingkungan 15 minit @ sehingga cupcake masak...( bila lidi dicucuk bersih..maknanya cupcake masak dah...)
  • Biarkan cupcake betul2 sejuk sebelum proses decoration....
Nota  :
Utk memudahkan proses menuang adunan kedalam acuan cupcake....bolehlah menggunakan ice cream scoop @ pun masukkan adunan kedalam piping bag...potong dihujung piping bag....picitkanlah adunan kedalam acuan cupcake...proses menjadi lebih mudah.. cepat....dan bersih....



CREAM CHEESE FROSTING
Resepi Asal  :  .joyofbaking
Terjemahan/Olahan  :  KitchenIsMyWorld

BAHAN-BAHANNYA
  • 227 gm Philadelphia Cream Cheese ( kalau nak guna jenama lain pun boleh )
  • 1 sudu kecil clear vanila essence
  • 1/2 cawan gula icing
  • 160 ml heavy whipping cream...( ku guna Non Diary Rich Whipping Cream...pastikan whipping cream betul2 sejuk...)
CARA-CARA PENYEDIAANNYA
  • Cream cheese dipukul sehingga lembut 
  • Masukkan gula icing sedikit demi sedikit kedalam adunan cream cheese sehingga habis sambil dipukul sebati..masukkan  clear vanila essence...
  • Menggunakan whisk attachement...masukkan whipping cream sejuk kedalam adunan cream cheese tadi...dan pukul lagi sehingga adunan menjadi kental....sedia tuk digunakan...


CHOCOLATE GANACHE
Resepi Asal  :  joyofbaking
Terjemahan/Olahan  :  KitchenIsMyWorld

BAHAN-BAHANNYA

  • 227 grams semisweet @ bittersweet cooking chocolate (dipotong kecil)
  • 180ml heavy whipping cream
  • 1 sudu besar butter
CARA-CARA PENYEDIAAN
  • Cooking chocolate yg telah dipotong kecil dimasukkan kedalam bekas tahan panas..
  • Heavy whipping cream dimasak atas api sederhana bersama satu sudu besar butter....masak sehingga buih2 kecil mula timbul (jgn dibiarkan mendidih lama ya...). Angkat dan curahkan ke dalam bekas cooking chocolate tadi....kacau sehingga cooking chocolate larut .....siap chocolate ganache...senang kan...
Proses Dekorasi...
Proses ini terpulang kepada citarasa dan idea memasing....kali ni aku cuma buat dekorasi simple je....bila cupcake dah sejuk...aku cuma sapukan creamcheese menggunakan spatula diatas permukaan cupcake...kemudian ku celupkan dalam chocolate ganache...@ pun boleh masukkan sedikit coklat ganache dalam piping bag...kalau tak de piping bag boleh masukkan dlm plastik kecil...potong sikit dihujungnya...dan buatla lorekan diatas frosting creamcheese...Last sekali boleh la letakkan topping coklat kat atasnya...boleh guna apa2 coklat pun...asal cantik dipandang mata...he he...


Resepi kek dan frosting dari ..simplyrecipes & joyofbaking...ku gabungkan menjadi satu resepi...hasilnya...aku suka dan puas hati...

Happy & Enjoy Cooking @ KitchenIsMyWorld.....


67 comments:

Gee® said...

yummy...!! nak seketoi...

cik cek said...

Gee...
Mai sini amik kat rumah kak cek... :)

Citarasa Rinduan said...

wahhhhhh
mujur ada cup cake y tomel..
hilang marah..
auummmmmmmmmmmmmmmm

cik cek said...

Ayu...
Pas makan cupcake ni lagi confirm tak marah lagi...ni kak cek tapaukan tuk Ayu bawak balik nanti...:)

lina said...

salam cik cek - mmg lama tak buar cake ni menarik

cik cek said...

Salam Lina...
Sesenang nanti leh buat cc ni k...sedappp...:)

Zaliedana said...

Assalam kak cek..Siyes ckp sy kalo dtg sini mmg terliur abis tgk masakan akak..CUPCAKE KE,LAUK PAUK KE,KUIH MUIH PON,Semua nmpk sedap..Rajin sungguh akak,bekerja pon sempat lagi wat mcm2..Bertuah anak2 akak..Teruja sy tgk cupcake yg comey sgt nih..Rvc,mmg sedap kan..

cik cek said...

Waalaikumsalam Zaliedana...
Terharu la pulak akak bila zaliedana ckp suka tgk masakan akan...tak rajin mana pun...cuma bila kat rumah boring sgt...nak hilang boring...dok dapo..godeh2la apa yang patut...kak cek selalu masak2 kuih bwk p opis....anak2 pun dah tak larat nak makan..he he...:)

KOALAJEPONG said...

waaaaa kak cek..menggoda sgh rvc akak...sodap nie buat minum ptg

cik cek said...

Koalajepong....
Ya...memang sedap ni...relax2 sambil tgk tv...ngap2 makan ccake ni..pas tu bdn pun mula menggebu...he he

CT Delima said...

as'salam kak Cek

Rinduuuu! peluk2 dulu dengan kak cek..muahh..muahh! maaf kak cek lama tak jalan2 kesini. ct memang sibuk sangat2 sampai blog pun tak sempat nak update. ibu mertua dan adik ipar serta anak2 buah ada dirumah sebab cuti2 sekolah. jadinya kesibukkan memang tahap wonder womenlah ct jawabnya. sampai nak jengah blog dan FB dok curi2 jer ni..hehehe

Kak cek, kalau masak2 tu simpan2 lah sikit untuk ct ni kak. dok ngidam juga ni lama tak membaking..hehehe.

sayang dn rindu dengan menu2 dari kak cek :D

cik cek said...

Waalaikumsalam CT...
Waaa...windunya..hug hug dulu...:)
Bestnya family berkumpul....biasala kan cuti2 ni...seronoknya...bila sume berkumpul memangla busynya...paham sgt kak cek...
Takpe2...kak cek simpan tuk CT k...balik nanti leh bwk cupcake sekali ek...
Dah free nanti update blog ya...mesti byk menu yg dimasak cuti2 ni kan...:)

Mamasya said...

Aslmkum Cik Cek

Wah ada cc RVC dgn topping coklat lagi...yummmm.ingat hari tu kalau topping cheese tak laku nak tambah juga tambah coklat mcm Cik Cek buat tp sbb dah laku...tak buat. tp kalau tambah coklat lagilah cepat licin.
betul tu Cik Cek tengok resepi RVC lebih kurang sama

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Cik..Wahhhh terguda betul saya tgk dia punya frosting....nampak menarik sangat walau pun simple

Sonia (Nasi Lemak Lover) said...

Thanks for stopping by my blog. This is one of the recipe i have bookmarked long ago, but have yet to try out.

Nieza said...

menariknya tgk RVC dok berposing tu kak...memang sedap kena lak ngan topping coklat lagi tu lagi ler best tu:)

Yana Shaiful said...

Salam Kak Cek..yana dtg bwk kek doyan nk tukar dgn RVC 3 ketui hihiii.. xtahan tgk topping coklat tuuu ;=)

Asmara said...

Kak cek! nampak mewah sungguh rvc bila dihias sebegitu! mesti lg sedap dgn coklat kan!

MULAN said...

hadoooiiiii..... kalo dekat memang dah bawak molot ternganga ni... sedaaappp nyaaa....

Ayu said...

Assalam kak cek, itu dia red velvet cake yang sedap nii..lagi & lagi kan kak cek..
maeh ler 10 ketul post kat sini...nak rasa yg kak cek punya ni..hehe

dZana said...

aduhai cikcek.. sangat mgoda.. akk jer yg belum pernah mcuba kek RV ni.. takut fail gaknya.. huuuu... akk tgok2 n belek2 rspi jer..

Amie said...

wow! berguling-guling cupcakes yang comel2 tu....cantik2 belaka, buat lagi dan lagi....nanti boleh bagi2 kami pulak ye Kak Cek...sedapnya!

cik cek said...

Waalaikumsalam Mamasya...
Kak cek memang suka gabungan cream cheese ngan coklat...serasi sgt ngan selera kak cek...tak la rasa muak sgt rasa cheese tu bila dah campur ngan coklat ganache... :)

cik cek said...

Salam Sue...
Dah tergoda kena buat tu...kalau tak mlm nati dok termimpi2 mkn red velvet...he he...

cik cek said...

Sonia...
Tq ya singgah dapo kak cek...sesenang nanti tryla red velvet ni...memang sedappp sgt...:)

cik cek said...

Nieza...
Penat2 RV tu posing...pas tu kita makan...sedapppp...makin gebu bdn kita ...he he...teringin punya pasal...dapat mkn sebiji pun jadilah...:)

cik cek said...

Yana...
Jom2 kita tuko kuih suka sama suka...wah! bestnya kek doyan...jgn lupa bwk balik RVCC ni...tetinggal lak nanti..:)

cik cek said...

Yana...
Jom2 kita tuko kuih suka sama suka...wah! bestnya kek doyan...jgn lupa bwk balik RVCC ni...tetinggal lak nanti..:)

cik cek said...

Asmara...
Cream cheese + coklat ganache...memang bestttt sgt...rasa tak muak sgt...kira serasi bersama gitu...he he...

cik cek said...

Mulan...
Ok...meh2 sini kak cek suapkan...alaaa..cayang adik kak cek sorang ni...:)

cik cek said...

Waalaikumsalam Ayu...
orait nanti kak cek pun guna jetlaju punya...kalau poslaju takut lambat sampai lak...kot sampai pun...takut dah tak rupa kek lagi ...he he

cik cek said...

dzana....
pas ni try buat tau...tak susah pun ...confirm jadi...sekali dah rasa terus jatuh cinta...dan jatuh cinta lagi...memang sedapppp....:)

cik cek said...

Amie...
Tak de halnya...pas ni kak cek buat leh kirim2kan kat Amie pulak kan...leh makan pepuas...pas tu timbang...alamak! makin comey2 kita sumenya...he he...takpe2...bukan hari2 pun makan kan...:)

hemalata said...

Very tempting cup cakes,looks so inviting n mouthwatering presentation too...

Acik Erna said...

cik chek..acik je la yang ketinggalan kereta kuda..sampai sekarang belum berani nak mencuba buat kek ni

anymz said...

cik cek akak nak 8 ketul.esok akak dtg ambik .tunggu akak depan jusco somban ya..depan cimb tu..tak dtg akak bako keta cik cek..hahaha..aa macam cik cek.takot tak?

cik cek said...

Tq..tq hema...

cik cek said...

Achik....
Pas ni try buat...confirm menjadinya...tak susah buat kek ni..bila sekali dah buat...pas tu dah rasa...emmmm...memang jatuh cinta...sedapppp...:)

cik cek said...

Yo...yo....nanti cek tunggu kak Nim kek dopan cimb tu...jgnla bako2..takutttt....ha ha ha..tetiba garang lak kakak kita sorang ni...aaa..jgn lupa bawak paceri nenas sekali yo...he he

EmbunRosaliza said...

Assalam cik cek, sedapnya RV cup cake tu, teringin la pulak, cantik .

cik cek said...

Waalaikumsalam Rosa...
Teringin ke...sok2 boleh buat ek...memang sedappp...:)

Melly Octaviana said...

Cantik nya cup cake ini, boleh tanya kak, ini pewarna nya pake brand apa..? tergoda nak buat juga.. ;)

sitiezahim said...

fuhh baru tgk kak nieza finland tayang..skali akak pon tayang jugeee..nak sikiiittt..heheh

rahel said...

mat mlm Kak Cek...geram tengok RVCC tu...bagi Rahel cungkil ngan garpu..

JaSSNaNi said...

uikkkss, tadi pagi tengok kat umah mamasya wat kek velvet ni.. skrg kak cek lak.. aduhhh... bikin berkobar2 je nani nak wat kek ni.. nak test camne la rasanya.. tak pernah makan lagi ni.. ade lagi tak ni kak cek? kasi nani rasa 1 jadi la..

quinnie said...

rajin lah kakcek ni baking kek..saya kat rumah ni tak dek sape nak tolong makan..tu yg jarang2 masak kek..hehhehe

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Ni cantik cik cek...barulah kek red velvet..selalu kalau yang buat tak nampak red tapi cokolat...K boleh pakai resipi cikcek

Wattie said...

Salam Cik Cek,
Wahhhhh redvelvet edisi baru ker ni, very the creative la......kombinasi yang menyelerakan..... nak 2 ketol.....

Lisa H. said...

Salam cik Cek
Terimakasih datang menjengok my dapur...
I pernah bake sekali aje this red velvet... and i love the texture and the taste but tak berapa suka with the frosting... susah nak pipe onto the cake.
This is a good idea kan ... less messy :D

sudipVSsenduk said...

Wow! red velvet! belum pernah cuba lagi, biasa buat choc & vanilla je... Thanks 4 the resepi.
salam ziarah.

cik cek said...

Melly...tq tq...kak cek guna red color oil base beli kat bakery shop...tak de jenama lak..sebab diorg dah repack kat botol kecik saiz air mineral tu...memang suka guna kaler ni..merah dia terang...
Tq ya singgah ke sini...

cik cek said...

sitizahiem....
Upsss...dah abisla siti...tak pe2...nanti kak cek buat kak cek kirim kat siti k..k...:)

cik cek said...

Sampai dah adik rahel kita ni...lewat la tibanya...RVCC kak cek ni pun abis sudah...lenkali buat kita makan sesama k...:)

cik cek said...

Nani...ala ciannya adik kak cek sorang ni...tak penah rasa ke...ptg ni nani buat k...dah rasa confirm jatuh cinta berkali2...memang sedapppp....nak kak cek bagi rasa...dah abis la pulak...he he

cik cek said...

Q....
Memang hobi kak cek...kat rumah pun tak de yang makan...selalunya kalau kak cek baking ke buat kuih ke...kak cek mesti bwk pi opis....confirm abis...suka bila tgk diorg sume suka makan....

cik cek said...

Kak paty...cantik ke...he he..tq tq...utk resepi ni cek kurangkan serbuk koko tu...selalu cek buat pun memang kaler merahnya kurang menyerlah...mcm kaler coklat2 merun gitu..tapi kali ni memang puas hati...memang red velvet lah...:)

cik cek said...

Salam Wattie....
Memang best kalau buat frosting creamcheese ngan coklat ganache ni...tak muak makan...nanti wattie try buat k...:)nak bagi rasa dah abis la pulak...he he

cik cek said...

Salam Lisa...
Tq juga singgah dapo kak cek...
Resepi frosting cream cheese ni memang ada byk versi...kak cek pun penah buat lain versi ...cair je jadinya...tapi utk resepi yg kak cek guna ni memang elok je hasilnya...nak buat apa2 deco pun boleh..tak cair..molek je kentalnya...cuma kena pastikan whipping cream yg digunakan betul2 sejuk dan kena guna Non Diary Whipping cream....

cik cek said...

sudipVSsenduk..
Tq ya singgah ke sini...nanti cubala buat red velvet ni...gabungan frosting cream cheese ngan coklat ganache tu memang best...tapi kalau nak guna cream cheese je pun boleh...ikut selera memasing....:)

Ucu Faridah said...

nak pinjam rvc kejap boleh...ucu n tiru deko c/cek...terguda jiwa...

cik cek said...

Adoiai!...
Segan la kak cek...ucu punya deco lagi cantik menggoda...nak belajo ngan ucu lah pas ni...ada penegras ke..he he...tak de halnya nak tiru deco yg kak cek buat...deco biasa2 je ni Ucu...nak cepat siap je...he he..:)

Gee said...

rajinnya cik cek... kita blom lagi bake bake mata kita ada injury... nak mengoven juga nih dah gian...

Nur-nba said...

Rajinnya Kak Cek.. Untung anak2 akak dapat ibu yg rajin. Kalau Nur makan sure tak cukup satu.. Hehe bilalah nak rajin macam Kak Cek...

cik cek said...

Gee...
rajin sgt ti idak le...sian lak bila anak2 nak balik kolej tak de apa nak bwkkan tuk diorg...tu yg buat cc...kak cek pun teringin nak makan...he he...
Ngape je..ngape ngan mata...sakit ke...dah ke klinik ke...siannya..dah rehat cukup2 ya....

cik cek said...

Nur...
Ye kan lama tak nampak Nur...sihat ke...tq ya sudi lagi menyinggah ke sini...sian anak2 nak balik kolej...buat la ole2 tuk bwk balik...leh makan ngan kengkawan kat kolej nanti...he he..kalau Nur dekat dah lama kak cek antokan...:)

Diana @ Melley Mey said...

kak cek.... naaak nak naaak cc nie... comel2 sgt ... cantik ler kejadian cc yg akak buat nie.. suka diana tgk..

cik cek said...

Diana....
Alamak...cupcake dah abis....Diana lambat sampai...takpe2..lenkali kak cek buat nanti kak cek anto kat Diana ya...:)