Sunday, July 3, 2011

....HappY BirthDay AtiQ.....kek ape tu....



Assalamualaikum....Salam Kesejahteraan.....


2 hb Julai 2011

Beso dah anak ibu....he he he...pejam celik...20 tahun dah Atiq....dulu kecik je...sekarang ni beso dia dari kita...tinggi lampai....Doa Ibu dan Ayah....semuga Atiq menjadi anak yang soleh....berjaya dan cemerlang dalam hidup....sejahtera dan ceria .....senyum2 selalu....:)

Kek apa yang dibuat untuk Atiq....tarrraaaaa.....MY 1st trial GOLF BALL CAKE....exited....teruja...oklah untuk org yg tak pakar buat kek ni...he he he....Jom kita tgk.....




Hasil tangan org yang tak pakar cam ni lah rupanya...he he he...saja sesuka...sekadar ingin mencuba...Aku buat Rainbow Cake...resepinya boleh amik kat sini...tak ada apa yang ku ubah kecuali frostingnya je...aku lebih suka guna fresh cream ...resepinya click kat sini....(utk plain fresh cream tak perlu letak koko....).lebih senang dan rasanya yang lemak2 manis memang serasi ngan selera penghuni rumah ni...cuma cara nak masak kek ni berbeza sikit dari rainbow cake yang aku buat sebelum ni..dah tgk resepinya ke....simple je kan bahan2nya...

Untuk Golf ball Cake ni aku guna acuan sport ball from Wilton...gambonya rujuk kat bawah ek...acuan bolanya terbahagi 2 bahagian....jadi memasaknya kena separuh ....separuh.....adunan resepi kek rainbow ni cukup2 utk buat Golf Ball Cake ni....selain guna acuan sport ball ni...aku guna loyang saiz 9" utk basenya yg kaler hijau tu....rainbow cake kali ni dah jadi marble cake...he he he...aku terus je masuk selapis demi selapis dalam acuan...tetap guna 6 kaler....rumit sikit...tapi enjoy....cooking is fun......



 Proses dekorasinya aku buat yang mana termampu...he he he yang kelakonya ....sepatutnya permukaan bola golf tu ditekan ngan chopstick..tapi disebabkan aku guna fresh cream utk frosting kek ni...kaedah tu tak lehla nak guna...jadi aku kena pipe icing bulat2 kat atas permukaan bola...he he tangan tak pro...saiz bulatan pun tak sekata...bolehla ek....dan nilah yang termampu aku hasilkan ....Sebaiknya lenkali kalau nak buat frosting untuk sportball cam ni eloklah guna buttercream icing....lebih stiff consistency icingnya....



Happy Birthday to youuuu....
Happy Birthday to youuuu....
Happy Birthday to Atiq.........
Happy Birthday to youuuu....


Sorry ya Tiq...bola golf tak serupa bola golf...patut2 lubang2 kat permukaannya kedlm..he he he bola golf versi ibu.....ape2 pun aku enjoy dan teruja buat kek bola golf ni.... :D

.....KitchenIsMyWorld.....EnjoyCooking......






56 comments:

nuwairani ismail said...

assalamualaikum kak cek...kalau mak sy buatkan kek mcm ni utk besday sy, mmg menangis dah kot..terharunya... bukan senang nk buat bentuk bulan mcm tu. pakai fresh cream pulak tu. cayalah kak cek! happy birthday juga utk ATIQ! semoga menjadi anak soleh, cemerlang dunia akhirat....

HomeKreation said...

Aslmkm CikCek. Tahniah, kek yg hebat! Tentu Atiq pun teruja dgn hasil dari tgn ibu nya. Happy birthday to Atiq. Same age dgn AlongRiz anak Along yg sulong.

Deliah's Deli said...

slmt hr lahir atiq..cantik sgt2 kek tu! blh bayangkan bl potong kek tu,mesti semua akan 'wowww'..ada pelangi!!

Zaliedana said...

Assalam kak Cek,MasyaAllah dah lawa dah tu kak,mmg dah jadi rupa bola tuh..Kalo tgn kejung saya nih xtau lah jadi bentuk pa..Selamat hari lahir utkAtiq,moga mnjadi anak soleh n berjaya dunia akhirat ya..

Cheq Sue said...

amboi...kelasss la kek tu cik cek... kite yang x bulat pun terhegeh-hegeh lagi...tak terhasil dah bola golf segini rupa..

ijayuji said...

Salam kak! happy besday buat ank cik cek jugak! semoga berjaya dunia akhirat insyaAllah aminnnn... waahhhhh! boleh tendang tak bola tu? hihihi... cantek! kalau kita mmg tak terbuat lah kek mcm niii, dah lah mmg tangan keras :D

HaSue said...

Happy birthday...atiQ..semoga membesar menjadi anak yg soleh dan diberkati Allah..

bestnyaa mak sendiri buat kek..mesti teruja je dak atiq nk potong kek mabeles tuu..cantik laa deko kek kak cek..kite baru nak blaja main icing..tp seronok kan deko2 ni..janji rajin cuba n prektis jer..hehe

ady said...

as-salam kak cik cek

Hmmmm....gojesss kek tu...nampak sangat pro hiasannya kak...

cik cek said...

Waalaikumsalam Nuwairani....

He he...baking just for fun...pusing2 kepala jugak kak cek nak buat kek bola golf ni....
Tq atas ucapan tuk Atiq....teruja dan exited....senyum mengulum je dia tgk kek bola golf ni...he he

cik cek said...

Waalaikumsalam Along....

Tq ek ucapan tuk Atiq....waH! kita ada anak rakan sebaya....along nampak mudalah .....ape rahsia tu...he he ...

cik cek said...

Tq...Tq deliah...WoW!...suprise...rainbow/marble kek bila dipotong kan...:)

cik cek said...

Waalaikumsalam Zaliedana....

Tq ya ucapan tuk anak kak cek Atiq....he he kak cek pun bukan terror pun...terkial2 gak nak membuat dan mendeconya...tapi its realy fun....seronok n enjoy.....

cik cek said...

Cheq sue...kak cek pun tehegeh2 nak buatnya...bantai jelah...janji ada bentuk bola golf kira ok la tu kan....:)

cik cek said...

Salam Ika....

Tq ya ucapan tuk anak akak Atiq...he he....bola selalunya leh tendang2 ke ketuk2 ke....bola ni lagi best boleh makan lagi...sedappp....:)

cik cek said...

Salam Sue....

Tq...Tq atas ucapan tuk Atiq....mudah2han....begitulah....

seronok n enjoy deco2 kek ni kan...kak cek pun tak expert lagi....masih dok tekial2...tapi cooking ...baking is fun kan...kak cek memang enjoy sangat....:)
Nak tunggu sue deco2 kek lagi...cantik sue deco kek ari tu...nak2 deco yg tocang ...cantikkk...:)

cik cek said...

Waalaikumsalam Ady....

He he ...jauhnya panggang dari api...mana ada pronya....masih saya budak baru belajar tapi kak cek memang enjoy dan exited sgt deco2 kek ni....sukaaaa....sgt....:)

nOOrsha said...

salam kak cek..cantiklah kek nih.. klo sy yg deco mau bola golf tuko jadi bola2 api...akakaka....hp belated b'day to atiq...seronok ye dpt kek cantik air tgn ibu :)

cik cek said...

Salam Noorsha....

He he...kek bola2 api..dasat tu...kak cek buat yg mana termampu je...tq ucapan tuk Atiq...:)

Kak Rosaliza said...

kreatif kak cek mendeko n buat kek golf tu..kalo saya rasa tak terbuat hehehe

happy birthday buat atiq

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualikum akak..
Happy Birthday buat Atiq.. Moga d pjgkn umur.. sihat tubuh badan.. d murahkan rezeki.. berjaya dalam apa jua bidang yg d ceburi serta berjaya dunia akhirat.. Amin.

akak..
kek tu sungguh cantik tau akak.. kalau diana ler kan.. x tau ler camner nak buat mcm tu... hehehe.. memang menarik kejadiannya tu akak.. pandai akak mendeco kek nie.. suka tgk..

Wattie said...

Salam Cik Cek,
Wahhhh dah macam pro dah ni.....cantik kek tu, saya tak pernah buat lagi kek cam ni, tak reti......Nak tumpang sekaki ucap Happy Birthday to Afiq, semuga jadi anak yang terbaikkkk....

cik cek said...

Ros...kreatif sesuka ati je kak cek buat ke tu...ada ghupa bola golf...kira lulusla kan...he he...and tq ucapan tuk Atiq....:)

cik cek said...

Waalaikumsalam Diana...

Tq Tq wish tuk Atiq...mudah2an....

Kek seadanya ....saja suka2 nak mencuba...ulit nak mendeconya..tapi happy sesgtnya....:)

cik cek said...

Salam Wattie...

Pro ke...he he kalau pro lagilah cantiknya...tu je yang mampu kak cek deco2 setakat ni...sekadar mencuba...seronok n enjoy....:)
Thanks wish tuk Atiq....:)

nazamohdnizam said...

excited tengok kek bola golf ni..hehehe..nak satu?hehehehe..

happy 20th birthday abg atiq..may ALLAH bless..

mala said...

assalamualaikum kak cek - happy birthday to atiq! cantik kek bola golf!

Along Maklong said...

cek..
happy birthday untuk atiq..
fuyooo.. cantik kek cek buat ni..
maklong tabik springlah..

cik cek said...

Naza...he he he...satu pun dah tak ada...yg tinggal cuma turn table je..naza nak kek apa....you name it ...you got it....cewah! macam la dah pro sangat ibu ni...buat kek bola golf ni sampai pusing kepala nak pitam....ha ha ha...:)

cik cek said...

Waalaikumsalam mala....

Tq...Tq ucapan tuk Atiq...selalu dia main golf...bola golf cuma leh ketuk2 je...he he he hari ni buat bola golf boleh makan lak...besa punya...:)

cik cek said...

Tq Tq maklong ucapan tuk Atiq...
Tesengih2...senyum menguntum Atiq tgk kek bola golf...he he he...semput gak nak mendeconya...tapi ok ek maklong....:)

Mamasya said...

Assalammualaikum Cik Cek

Happy belated bday buat Atiq....wah dpt kek bola golf.. .tentu Atiq happy dpt kek cantik yg ibu buat sendiri.
pertama kali tengok acuna bulat utk bola tu..

YANA SHAIFUL said...

Salam K.Cek:

cantiknya kek tuu..klu Tiger Woods tgk ni mst nangis..besday dia xde kek bola golf cani hehee..kreatif tul akak..

Epy belated bfday utk Atiq..:-)

izahdaut said...

pandainye akak buat kek gini... tepuk tangan tepuk tangan. sangat kreatif...

dan happy birthday untuk si bujang..hehe

MULAN said...

happy birthday atiq...

oohh camtu ropanya loyang utk buat golfball cake ni.. besor jugak tu..

cantik kek tu...!!!

cik cek said...

Waalaikumsalam Mamasya...

Tq ucapan tuk Atiq...kak cek pun 1st time tgk dan 1st time jugak membuatnya...memang tehegeh2 kak cek nak mendeconya....macam2 jenis bola leh kita deco....
He he...Atiq senyum sengih dia tgk kek bola golf....

cik cek said...

Salam Yana...

he he..sian Tiger Woods tak dapat kek bola golf...ye la kan asyik ketuk2 bola golf je....kita dapat mkn bola golf lagi...:)

Tq Yana ucpan tuk Atiq...

cik cek said...

Yayyyyy...tepuk tgn utk diri sendiri...yes2 berjaya jugak kak cek nak buat kek bola golf ni....he he...

Tq Izah..ucapan tuk anak bujang kak cek....sume dah balik kolej...tinggalla kak cek sensorang kat rumah,...hu hu

cik cek said...

Tq Mulan....

Acuan tu sedang2 je...dalam gambo nampak beso....sedang elok je saiz kek bola golf tu....he he ....nak buat bola2 lain pun boleh....:)

CT Delima said...

As'salam Kak cek

Hebat sangat2. Dan tahniah serta happy birthday buat atiq semoga menjadi anak yang soleh dan memberikan kebahagiaan buat kedua ibubapa..aminnn

Cantik betul gubahan kek tu. pandai lah kak cek, suka ct tengok :D

cik cek said...

Waalaikumsalam CT...

Tq CT..kak cek baru berani nak mencuba...enjoy dan teruja...dan terimakasih jugak ucapan tuk Atiq...mudah2an...itulah harapan kita...aminnn....:)

Nieza said...

wow..kreatifnya kak...cantikla tu kalau nieza yg buat ni belum tentu nampak rupa bola golf tu..hehe btw happy birthday buat atiq semoga berjaya dunia dan akhirat..amin.

Juwita Jamaludin said...

Salam kak cek.. Baru sempat nak dtg jenguk.. Bestnya mama dia buatkan kek cantik dan kreatif.. umtung anak akak...

AZLINA said...

Assalamualaikum Cik Cek...mmg kelasss la kek golf ball ni, ada kelainan..tentu meriah Atiq potong kek tu, Hepi Belated Birthday!!!

Ayu said...

Assalam kak cek,
wow..kita terlepas naik buggy ler..sebab ada golf ball cake kat sini rupanya..
Happy belated birthday to ATIQ...
Semuga, Atiq diberkati didunia & akhirat insyaallah ya..

Cantik kek bola kak cek nilah..kita belum lagi cuba kek yang bulat2 gini..mesti nak cuba satu hari nanti..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam kak chek..

waa... clap clap clap.. sangat kreatif & berani mencuba... kalau saya belum tentu lagi menjadi kak... mesti hanyar banyar permukaan bola tu saya kerjakan.. hihi... apa2pun.. dah cantik sgt dah tu hasil kerja akak.. mesti anak akak bangga kek besday hasil dari tangan ibunya sendiri.. hepi belated besday buat atiq...

cik cek said...

Salam Juwita....

Tq ek sudi singgah kesini...fun n enjoy dpy buat kek golf tuk anak bujang kak cek...
Tq ucapan tuk sibujang Atiq...:)

cik cek said...

Waalaikumsalam Azlina...

Segannya kak cek..he he Azlina lagila hebatnya...amik tempahan kek khawin lagi...kak cek ni baru2 belajo nak mendeco ...kira bolehlakan tgn org tak pro ni...pas ni nak berguru ngan azlina...tertarik ngan steam bc tu...cam senang je...
Tq ucapan tuk Atiq....:)

cik cek said...

Waalaikumsalam Ayu...

he he..nai buggy pulak ke hari ni...bola golf pun dah lama ilang...
Tq tq ucapan tuk Atiq...mudah2an ....itulah yg diharapkan...aminnn...:)

cik cek said...

Salam Nieza...

Tq ucapan tuk Atiq.....
sekadar sesuka je Nieza...tgn pun dok keras lagi deco2 kek ni...he he kira bolehla kan...asal ada rupa golf ball kira okla kan...:)

cik cek said...

Salam Madiha....

Tq Tq....yayyyy...tepuk tgn lagi tuk diri sendiri...memang mencabar nak buat licin bola golf bentuk bulat ni...sampai pening2 kepala kak cek...tapi ok la kan Madiha..asal ada rupa bola golf kira luluslakan....he he..ape2 pun tq Madiha atas ucapan tuk Atiq tu...:)

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said...

Salam ziarah untuk kak cek.
hepi belated befday utk atiq! =0).

comey n nampak sedap kek tuh...ada lagi ke kak? meh le passing sikit kat saya..blm lunch lagi nih..;0).

cik cek said...

Salam vivi lim....

Tq ucapan tuk anak bujang akak Atiq....:)

Upsss...kek dah selamat dimakan...siannya lum lunch lagi ke...kalau dekat legh kak cek belanja...:)

Salam kenal2 dari kak cek ya...tq singgah ziarah ke sini...

Nuridah said...

Assalamualaikum Kak Cek

Wah cantiknya kek tu...berbola gitu...happy belated birthday buat Atiq....boleh share cake tak?? Hehe.

cik cek said...

Waalaikumsalam Nur....

Tq...dan Tq gak ucapan tu anak bujang kak cek Atiq...
Upss...I'm sorry kek dah lama abis...lenkali..lenkali ek...:)

lina said...

happy belated birthday buat Atiq...wah cantik apa cake tu...

cik cek said...

Tq lina...ucapan tuk atiq...tq ..tq...:)