Wednesday, July 6, 2011

NostalGia....semalam adalah sejarah.....



Assalamualaikum....Salam Kesejahteraan....



"  Dulu....masa zaman p motong getah....mak selalu bawak bekal nasi ngan ikan masin....bungkus ngan daun pisang ....buat mengalas perut waktu rehat masa motong nanti....gelap2 lagi dah turun p motong....bila tiba masa makan....mak bukak bekal nasi yang dibawak tadi...masih berbentuk bekas periuk lagi nasi tu....nasi dibelah 3....tuk mak...tuk abg uji dan tuk abg....makanlah berlaukkan ikan masin yg dibawak sekali tadi....petik2 cili api yg ada kat kebun getah ...dimakan bersama ikan masin dan nasi tadi....berseleranya makan masa tu....sedap sungguh....perut lak memang tengah lapo....dapat makan pun dah syukur sgt....."

Setiap perkara yang kita lalui semalam adalah sebuah sejarah yang mesti kita terima kenyataannya hari ini supaya kita dapat perjuangkan untuk hari esok....

Kenyataannya hari ni....perjuangan sentiasa diteruskan untuk kenyataan hari esok yang harus kita hadapi....


Secebis kisah berpuluh tahun dulu....kisah my hubby....sekali pun aku tak melalui saat2 itu tapi aku dapat merasai kepayahan hidup ketika itu.....dengan izin tuhan dan doa seorg ibu.....hari ini mak tak perlu motong getah lagi...dan rasanya hati mak berbunga gembira dan bangga...doanya diperkenankan tuhan....berkat kepayahan membesarkan anak2 akhirnya hari ni mak mampu tersenyum .....alhamdulillah.....syukur......dan yang pasti perjuangan masih diteruskan......





Setiap kali makan nasi berlaukkan ikan masin....pastinya nostalgia mengimbau kembali....Wah!....he he dan sebenarnya kisah ini memang kisah benar dan benar belaka....bezanya sekarang ikan masin ni tak dimakan ketika pegi motong getah....peristiwa yg cukup lama berlalu tapi berbekas diingatan dan ceritanya dikongsi bersama family skrg ni....dan itulah resepi asal ikan masin ni ...yg skrg dah diubahsuai.....Paling best menu ikan masin ni memang menjadi menu penambah selera sekali pun hanya sekadar menu sampingan.....fuhhh....tak leh buat selalu ooooo....takut penimbang berat bdn asyik naik je...tambah gebu bdn....tak leh nak stop makan bila ada menu ikan masin ni....tak pecaya ....kena cuba ....nanti confirm pecaya punya....camana nak buatnya...he he senangla sgtnya....


IKAN MASIN NOSTALGIA.....penambah selera....

BAHAN-BAHANNYA....
  • Beberapa potong/keping ikan masin tenggiri.....
  • Cili Api....dihiris dan ditumbuk kasar2...
  • Bawang besar...dihiris2
  • Limau kasturi....masa ni aku guna lemon sebab limau kasturi dah tak de dalam fridge...he he
  • Sedikit minyak untuk menggoreng...


CARA-CARA PENYEDIAANNYA...
  • Ikan masin tenggiri digoreng....guna minyak sikit je tau....ketepikan....
  • Bawang besar dan cili api digoreng agak layu dan angkat.....
  • Limau kasturi dibelah....perahkan limau keatas ikan masin tadi....dan bolehla dimakan bersama ngan bwg dan cili yg telah di goreng layu tadi....makan bersama nasi panas2 ....fuhhhh...memang berselera makan....


Nota  :
Sukatan utk bahan2 terpulang memasing ya....

Sesape yg rasa cam tak de selera nak makan...tambahkan menu ikan masin ni dalam menu hidangan....confirm terbukak selera....sungguh....tapi nak sedap memang guna ikan masin tenggiri ni...ikan masin lain aku tak pernah cuba la pulak...bila goreng je ikan masin ni ...perghhhh....bau nya harum semerbak satu rumah...melangkau rumah jiran....emmmmm....kena la cuba baru tau penangan ikan masin ni...

....KitchenIsMyWorld....EnjoyCooking.....










23 comments:

Sheila Shafeareen said...

Salam ni lah salah satunya lauk penyeri mkn nasi heheh rasanya dpt lauk ikan masin gan telur dadar pun dah cukup...nak pulak di grg besama bawang serta lada kecik pehhh menyegat....

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak cek...
kisah2 silam mmg tak dapat d lupakan kan akak.. lagi2 ler pengorbanan n susah payah kedua ibubapa semasa membesarkan kita.. memang sentiasa berada d dalam diri kita..

wah ikan tu mmg nampak menyelerakan sekali akak... makan ngan nasi putih panas nie boleh buat bertambah2 nasi nie... lauk2 lain x yah lg tgk dah.. nie pun dah cukup dah.. sedaaapnyaa

Ucu Faridah said...

assalamualaikum kak.cek..
ikan kering ni penangan nye hebat..kalau masak habis berbau satu rumah..siap dengan langsir2 lagi terkena tempias bau ikan ni....
tapi yg best tu...kalau makan sampai dah x ingat berapa kali tambah nasi...nak2 digandingkan dgn tom yam ke...sup ayam ke..heiii kecur liur...
lagi satu ikan ni mahal sikit dari ikan kering yg lain...
ikan ni fav kami sekeluarga n cara masak pun sama....

Along Maklong said...

cek..

ikan masin dengan maklong tak boleh dipisahkan dari kecik hingga maklong dah tua ni.. bukan nak banyak.. secubit dua jadilah.. tapi kadang boleh hebis sekor.. hehe.. maklong suka ikan gelama jeruk.. resepi ni nampak macam sedap je.. mesti nak cuba..

cik cek said...

Salam Sheila...

memang pun ...lauk ikan masin ni pun dah cukup ....sedap je makan....menambah selera....tak sesuai bagi mereka yg sdg berdiet...he he :)

Treat and Trick said...

Wah sedapnya ikan masin kalau di goreng bau nya harum semerbak, lama kak tak makan ni...

http://treatntrick.blogspot.com

cik cek said...

Waalaikumsalam Diana....

Pengorbanan org tua pasti tak dilupakan...sentiasa dalam ingatan ....
Betul tu diana...lauk lain tak nampak dah...cukup dah ngan ikan masin ni...betambah2 nasi ..tak sedo dah bape pinggan makan..he he ...:)

AZLINA said...

Assalamualaikum Cik Cek...aiii setuju bebeno ler, mmg kalau dpt lauk ni pyh nak control mkn, laju je menyuapnye kan..hik2..

cik cek said...

Waalaikumsalam Ucu....

He he...sama lah kita...memang family fav ni...tak dinafikan...memang baunya melekat....lama baru nak ilangkan...tak kisahlah....janji sedap dimakan...:)

cik cek said...

Maklong....

Memang memula nak makan sikit je...pas tu makan lagi dan lagi...sedo2 dah licin piring...he he...mak long kena cuba ikan masin tenggiri ni lak...confirm maklong susah nak stop makan...he he :)

cik cek said...

Treat & Trick....

Memang harum semerbak baunya...sok leh lah masak ikan masin ni...tambah selera makan...memang sedapp...:)

cik cek said...

Waalaikumsalam Azlina...

He he...bila dah sentuh je ikan masin ni...confirm payah nak stop makan...tapi memang sedaplah...penambah selera...lauk lain tolak tepi dah...:)

Maira Anjami said...

salam kak cek^^..
walaupon sye tak pandai mkn nasi ngan ikan masin,tapi rase terliur tgk ikan masin akak..nampak sedap je..hehe

Nieza said...

akak, sedapnya lauk ikan masin ni...memang terangkat mkn nasi panas-panas ni. nostalgia tu kenangan terindah kan kak..:)

mala said...

huloq nasik 2 pinggan !!

hazila said...

Semalam saya goreng ikan gelama masin sebab tiba tiba teringin nak makan ikan masin...

ady said...

as-salam kak cik cek
adoiii,kak cik cek sedap tu ikan masin...mkn dgn nasi panas2.. confirm mak mertua jln kat sebelah pun tak sadar

cik cek said...

Nieza....

Memang sedap...memang terangkat...tak bgn2 dok betambah2 nasi dalam pinggan...he he...

Mana leh lupa kan Nieza...nostalgia memasing...sampai bila pun diingat...

cik cek said...

Salam Aira...

Alaaa...ruginya tak makan ikan masin...nanti cubala masak ikan masin cam ni...dan cuba2 makan...confirm kena ngan selera....:)

cik cek said...

Mala...moh tamboh nasi lagi ni...fuhhh....sedapnya....:)

cik cek said...

Hazila....

Bestkan makan ikan masin...penambah selera....tak sedo bepinggan dah nasi betambah...he he ...:)

cik cek said...

Waalaikumsalam Ady....

Confirm sedap...nasi pun betambah...he he mak mertua lalu sebelah tak nampak ok lagi...kot2 wife kat sebelah pun tak perasan ...ada pulak yg merajuk nanti....he he...penangan ikan masin....:)

Deliah's Deli said...

telan air liur tgk pic tu! :)