Monday, October 17, 2011

Kiwi Panna Cotta....Panna Cota lagi...he he...:D



Assalamualaikum....Salam Kesejahteraan....


Selera manusia memang selalu berubah...dari tak suka tetiba dah jatuh cinta...he he he...macam akulah....Dulu2...kalau bab menu tuk dessert ni jarang sekali ku nak ngapik apa tah lagi nak buat...tetiba sekrg lain lak jadinya....Hari tu baru je buat MangoPeach PannaCotta....pas tu beli lak buah kiwi minggu lepas...Gold Kiwi and Green Kiwi....Gold Kiwi...emmmmm...memang manissss rasanya...Green Kiwi...masam2 manis....Kugabungkan 2 jenis kiwi ni...buat lagi PannaCotta last week....virus PannaCotta telah melanda...he he he....kebetulan Mimi lak suka gak makan...jadi tu yg rajin nak buat...kalau tak de sape yang nak makan....tak kuasa I nak buat....ape2 jelah....





Resepinya sama yg ku guna sebelum ni...MangoPeach PannaCotta....tukar buah je...bahan2 lain tetap sama...jadinya ku copy je ya resepi yang dulu kat sini....

KIWI PANNA COTTA....

BAHAN-BAHANNYA...

Kiwi Puree :
  • 4 - 5 biji buah kiwi( dibuang kulit dan ambil isinya...) 
  • Sukatan puree lebihkurang 250 - 300 gram....
  • Buah kiwi dikisar halus....

A  Lapisan Bawah : Panna Cotta..

  • 100 grams whipping cream
  • 100 grams fresh milk
  • 30 grams gula castor
  • 1 sudu kecil gelatine
  • 2 sudu besar air sejuk dari fridge
  • 1 sudu kecil vanila...

B  Lapisan Tengah :  Potongan Kiwi

  • 100 grams kiwi puree
  • 25 grams gula castor
  • 1 sudu kecil gelatine
  • 2 sudu besar air sejuk dari fridge
  • 1 - 2 biji kiwi..dibuang kulit dan dipotong kiub

C  Lapisan Atas  :  Kiwi Mousse

  • 150 grams kiwi puree
  • 1 - 2 sudu besar perasa oren  Sunquick
  • 25 - 30 grams gula halus
  • 1 sudu kecil gelatine
  • 2 sudu besar air sejuk dari fridge
  • 120 grams whipping cream...dipukul sehingga kental...(stiff..)

CARA-CARA PENYEDIAANNYA...

A Lapisan Bawah : Panna Cotta....
  • Panaskan whipping cream bersama susu segar dan gula diatas api sederhana kecil.....kacau sebati ...bila adunan mula berbuih2 kecil dan gula larut...matikan api....
  • Campurkan gelatine ngan air sejuk...kacau sebati...masukkan dalam microwave...tekan High tuk 30 saat - 1 min...( aku cuma perlu masa 30 saat sahaja...)..campuran akan mendidih...
  • Keluarkan dari microwave...kacau larutkan ..( pastikan gelatine betul2 larut dalam air...)
  • Masukkan kedalam campuran whipping cream..masukkan vanila esen...kacau sebati.....biarkan  sekejap...suam2 pun ok dah...
  • Tuangkan kedalam gelas saiz tinggi @ ikut kesesuaian memasing....masukkan kedalam fridge...biarkan seketika utk campuran tadi mengeras.....

B  Lapisan Tengah  :  Potongan Kiwi....
  • Panaskan Kiwi puree bersama gula  diatas api sederhana kecil...kacau sebati....bila gula dah larut...bolehla matikan api....
  • Campurkan gelatine ngan air sejuk...kacau sebati...masukkan dalam microwave...tekan High tuk 30 saat - 1 min...( aku cuma perlu masa 30 saat sahaja...)..campuran akan mendidih...
  • Keluarkan dari microwave...kacau larutkan ..( pastikan gelatine betul2 larut dalam air...)
  • Masukkan kedalam campuran Kiwi puree...kacau sebati....kemudian campurkan potongan2 kiwi...kacau lagi...
  • Bila dah agak suam2 ...tuangkanla keatas lapisan panna cotta dalam gelas tadi....Anggaran sukatan agak2 ya...masukkan semula kedalam fridge...biarkan seketika utk lapisan tengah/kedua mengeras.....

C  Lapisan Atas  :  Kiwi Mousse...
  • Panaskan Kiwi puree bersama ngan perasa oren sunquick dan gula diatas api sederhana kecil...kacau sebati...bila dah agak suam...matikan api...
  • Campurkan gelatine ngan air sejuk...kacau sebati...masukkan dalam microwave...tekan High tuk 30 saat - 1 min...( aku cuma perlu masa 30 saat sahaja...)..campuran akan mendidih...
  • Keluarkan dari microwave...kacau larutkan ..( pastikan gelatine betul2 larut dalam air...)
  • Masukkan kedalam campuran kiwi puree...kacau sebati....
  • Campurkan 1/3 sukatan whipping cream yang telah siap dipukul kental/stiff tadi kedalam campuran kiwi puree...kacau sebati....kemudian masukkan semula campuran ni kedalam baki whipping cream...kacau sebati lagi...
  • Tuangkan campuran Kiwi Mousse ke atas lapisan tengah tadi....masukkan semula kedalam fridge...biarkan seketika utk lapisan atas./ketiga mengeras...Decoration selebihnya terpulang citarasa memasing k....

Nota  :
Untuk proses mengeraskan setiap lapisan ....aku masukkan kedalam frezzer dalam lingkungan masa 15 - 25 minit...anggaran masanya begitula...tujuannya... proses mengeras lebih cepat...cuma jgn biarkan terlalu lama...membeku pulak lapisan tu...lain lak jadinya nanti...lepas 10 minit...bolehla ditinjau...kalau lapisan dah ok..tak cair lagi..kira ok dah tu....kalau masih belum mengeras ...biarkan seketika lagi....
Campuran gelatine ....kalau tak masuk dalam microwave....air sejuk ...boleh digantikan ngan air panas...larutkan terus gelatine ngan air panas sebelum digunakan...


 Kiwi Gold berwarna kuning keemasan....Green Kiwi...memang kaler hijau.....

 Teknik utk buat lapisan senget....letak kat bekas telur disendal ngan kotak yg sesuai...supaya kedudukan cawan menyenget.....

  
   
  


Panna Cotta....emmmm....nyum2 yummmyyyyy.....sejukkkkk je menelannya...not so creamy bila kita dah gabungkan ngan lapisan buah2an dan lapisan mousse kat atasnya...rasa creamy...masam manis buah kiwi...emmm...memang serasi....
Happy & Enjoy Cooking....KitchenIsMyWorld....



24 comments:

nonierahman said...

sedapnya...tgh sakit tekak nie,makan benda sejuk,mmg ubat lah :)

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

wahh... meliurkan! ada buat extra tak kak chek.. leh sy ngendeng secawan.. hehe... cekodok tempe kat bawah tu pun menariklah kak.. yumyumm

Liza said...

Susahnya nak buat... kak cek, order je la..blh?hiihihi

Treat and Trick said...

Amboi sedapnya kalau makan tengah cuaca panas....


http://treatntrick.blogspot.com

mala said...

adoi la tgh panaih lit-lit ni KL. cheq singgah bawak sudu sendiri :-)

Sue @ Nenie said...

Salam...Nampak sedapnya panna Cotta ni...Saya memang selalu malas nak buat desert sebab kurang pasaran kat rumah ni

sitiezahim said...

wahhh cun cun...kretip la akak ni..hehee...

JaSSNaNi said...

wow.. macam2 cara kiwipanacotha tu posink.. ke kiri.. ke kanan.. ke depan.. ke belakang.. letak bunga letak itu ini.. macam2 posink.. canteknye shoot... yang desert ni memang sedap sesangat.. tapi blom pernah makan kiwi lagi.. nyum nyum.. terliur lak...

MULAN said...

gerraaaammmmmm.... nak sikitttttt...

ady said...

as-salam cik cek
ady tengok aje lah kiwi panna cotta tu cik cek..npk sedap..

cik cek said...

Nonie....

memang sesuai sgt....sejuk je rasa tekak nanti...:D

cik cek said...

Madiha....

Boleh2 sila2 amik ...sesuai makan tgh cuca panas ni...
Cekodok tempe...umphhhh...memang sedapppp.... :D

cik cek said...

Liza....

Orait...no hal nya...:D

cik cek said...

TnT....

memang sesuai sangatnya...yummyyyy....:D

cik cek said...

mala...

Meh2 ...mai makan sama2....ala tak yah susah2 bwk sudu...he he :D

cik cek said...

Sue...

he he...bila kurang pasaran memang tak rajin nak buat kan...sat2 lagi kita je yang makan...:D

cik cek said...

:D siti zahiem...tq tq...jom makan panna cotta...

cik cek said...

JaSSNani...

Jom2 rasa kiwi pannaCotta...yummyyy...:D

cik cek said...

Mulan...

meh2 jemput makan... :)

cik cek said...

Waalaikumsalam Ady....

Meh2 join makan ngan kak cek...nyum2 yummyyyy....:)

nuwairani ismail said...

rajinnya kak cek ni....buat banyak2 panna cotta mcm ni...siap kasi senget2 lagi coraknya...

dZana said...

waaa.. banyaknya cikcek.. bgelas2 tu.. trasa sejuk smpi ke tekak..

cik cek said...

Nani...rajin tu idak le...cuma teringin nak makan...jadi kenal buat...he he ...bab senget2 tu saje nak menry..bila tgk kengkawan buat senget2 kita pun nak cuba la jugak...puas hati...berbaloi..rasanya yummyyyy...:D

cik cek said...

dZana....

Bykkkk dapatnya...sebab guna gelas yg kecik dan comel...sebab tula dapat bykkkk...:D