Friday, October 14, 2011

Cekodok Tempe....? betul ke ni....betullllll..... :D



Assalamualaikum....Salam Kesejahteraan.....


Lewat petang Jumaat....dah minum ptg ke ....balik dari opis tadi....perut rasa lapo sgt...Naik ke atas...salin baju...turun bawah...bau cam goreng cekodok...Mel buat cekodok petang ni....emmmm...bestnya....semenjak Mel dtg semula keje kat rumah ni...baru la aku ada kesempatan berehat sikit...adala waktu nak mengupdate blog...Alhamdulillah....syukur Mel dtg balik....ringan sikit keje kat rumah ni bila ada pembantu kan...
Wah! ingatkan cekodok ikan bilis biasa je yang dibuat...tup2 Cekodok Tempe....tu dia Medan mari...tempe goreng biasala makan...Cekodok Tempe????....rasanya....WoW! sedappppp....kita org berdua abiskan sepiring Cekodok Tempe ptg ni....tadi lapo...ni...kenyang dah....alhamdulillah.....Jom kita semak resepi ringkas dan sedap ni....jom...jom....





CEKODOK TEMPE....
Resepi Asal : KitchenIsMyWorld..

BAHAN-BAHANNYA...

  • 1 paket tempe...
  • 1 helai daun kunyit
  • Segenggam ikan bilis
  • 1 ketul chicken kiub
  • 3 - 4 sudu besar self rising flour...( tepung naik sendiri...)
  • Air secukupmya...
  • Minyak secukupnya utk menggoreng...


CARA-CARA PENYEDIAANNYA...

  • Tempe diracik halus...
  • Daun kunyit dicuci...dan dihiris halus...
  • Satukan bahan2 yang dihiris dengan tepung...campurkan ikan bilis dan chicken cube....tuangkan air secukupnya....kacau sebati adunan ni...adunan agak pekat...jgn lebih air ya.....
  • Panaskan minyak dalam kuali....gorengkan adunan cekodok tempe hingga warna emas keperangan...saiz cekodok ikut selera memasing ya....bila dah masak...angkat dan toskan minyaknya....
  • Siap utk dimakan.... :D


Nota  :
Sedap dimakan cecah ngan sambal kicap  + chili sauce...emmmm....makan panas2...sedapppp....



Menu minum petang @ sarapan pagi yang ringkas...mudah dan sedapppp....nak tau camana rasanya tempe buat cekodok...cuba2la nanti ya....harum bau daun kunyit...dicampur pulak tempe ...ikan bilis...kerangupan tepungnya bila digoreng...emmmm...memang menyelerakan....
Happy Cooking....KitchenIsMyWorld....


22 comments:

Lieya said...

Biar betoiii tempe buat cekodok?? sedap ehhhh???

Cheq Sue said...

halamak kak cek...betui ka ni? saya kalau tempe pas makan kalau dibuat sambal goreng aje...lain2 tu kureng sikit

cik cek said...

Lieya...

Betoiiiiii....tak caye ke...cer cuba buat...sedap tau....:D

cik cek said...

Cheq Sue....

Betul...betul...betul...sedappp...I tell u...he he...cuba buat...cuba rasa...confirm jatuh cinta... :D

Nieza said...

menarik resepi ni kak..teringin lak nak rasa.

rahel said...

Kak Cek,saya pun mau jugak cekodok tempe tu..cicah ngan sos cili..nanti kalau ada tempe nak wat jugak..menarik.

Along Maklong said...

cek..
bestnya cekodok ni..
tak pernah rasa.. tapi dapat rasakan yg ianya memang sedap.. sebab maklong memang penggemar tempe.. rasa nak cuba malam ni jugak.. hehe..

cik cek said...

Nieza....

Kak cek pun 1st time makan..emmm..memang kena ngan selera...sedappp...:D

cik cek said...

Rahel...

Senang dimasak sedap dimakan...nanti try buat ek...sedappp...:D

cik cek said...

Maklong....

Ada tempe tak kat dapo ....kalau ada..jom2 buat cekodok tempe...tak rugi buat maklong...sedapppp...sedo tak sedo dah abis sepiring...he he...:D

AZLINA said...

Assalamualaikum kak Cek...ni first time dengo tempe buat cekodok, sure sedap ni sebab sy mmg minat tempe..leh try one day..masuk list dulu ehhh.. :)

Oh yea...terpukau kejap nengok kek kat bwh tu, nasib baik tengah diet..hehe

Mamasya said...

Aslmkum Cik Cek dan slmt berhujung minggu. cekodok tempe...baru kali ni tengok..tentu sedap cicah sambal kicap .

Amie said...

tempe goreng tepung biasa makan tapi yang cekodok ni belum lagi... perlu dicuba resepi ni...bunyinya macam sedap je...nak cuba..nak cuba buat...

Mak Peah Bini Sood said...

Wahhhh idea yang sangat best nanti mak nak coba!

Jay said...

wow...so totally impressive recipe...awesome..;P
Tasty Appetite

ady said...

as-salam cik cek
wow resepi baru ni..pandainye cik cek buat cekodok dengan tempe..npk sedap!!!!!

cik cek said...

Azlina...

baru sempat nak balas komen...bz ujung minggu....
Memang sedap cekodok tempe ni...senang nak buat sedap lak dimakan...nanti try la ya...:)
Tengah diet ke...he he...kak cek diet jugak...tapi selalu je langgo pantang...:D

cik cek said...

Waalaikumsalam Mamasya....

memang bz weekend...confirm sedap cecah ngan sambal kicap....:)

cik cek said...

Amie....

Cuba jangan tak cuba....:D

cik cek said...

Mak...

Idea simple dan sedap...mesti org kat ghumah suka kalau mak buat...nanti try ek...:D

cik cek said...

Jay...

Realy taste goood...:D

cik cek said...

Waalaikumsalam Ady....

Kak cek pun 1st time makan...pembantu kak cek ...Mel yang masak...bestka sesekali bila org lain masak kita makan...he he...sekurang2nya boleh kongsi idea dan resepi...senang2 cubalah Ady...ringkas tapi sedappp....:D