Friday, October 28, 2011

Cekodok Keledek Ungu....



Assalamualaikum....Salam Kesejahteraan....

Bersiaran kembali di petang Jumaat...cuaca kat luar mendung...nampak gayanya hujan lagila petang ni...aku masih kat opis ....sunyi...sesunyinya...lunch time...aku...memang jadi penghuni setia opis ni...ngan dok masih batuk2 lagi...sensornag mengetuk keyboard ni....peneman setia aku jugak ni....Staff2 sume pun dah kuar...ingat kejap2 lagi pun nak baliklah...merehatkan diri...yg masih tak bape sihat ni....

Cuti Depavali tempohari....tak kemana... cuti2 kat rumah je....ada tak ada ke rumah jiran...auntie yg selalu bagi buah mangga.....he he...beriya dia menjemput soh p beraya kat rumah dia...hidup berjiran kan...pegi jugakla kejap tengahari tu...sempat gak buat buah tgn Muffin tuk auntie....itu yg paling senag dan ringkas....Menu breakfast pagi tu Mel dah goreng Cekodok Keledek ni...memang aku selalu buat cekodok ni...kali ni dia nak buat oklah....aku cuma tinggal makan je...hehe...alhamdulillah....cekodok yg ringkas...cepat tapi sedapppp....nak gak resepi ke....boleh jugaklah...aku copy je resepi yg pernah aku buat dulu ya....




CEKODOK KELEDEK...

BAHAN-BAHANNYA.....
  • 200 grams keledek dikupas kulitnya....dan dipotong/dihiris memanjang...
  • 130 grams tepung naik sendiri...self rising flour....
  • 20 grams tepung jagung...
  • Air secukupnya...
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1 sudu besar gula...
  • Minyak masak secukupnya untuk menggoreng...


CARA-CARA PENYEDIAANNYA...
  • Keledek dikupas kulitnya...dipotong/dihiris memanjang...Rendam keledek dalam air....mengelakkan jadi lebam....
  •  Bancuhkan tepung naik sendiri...tepung jagung...garam dan gula dengan air secukupnya...
  •  Adunan jangan cair ya...biar pekat sikit...
  •  Masukkan keledek kedalam bancuhan tepung...
  •  Panaskan minyak dalam kuali...
  • Ambil  1 sudu besar bancuhan tepung ngan keledek...goreng sehingga kuning keemasan...
  • Angkat dan toskan minyaknya....
  • Siap tuk dihidangkan...sedap dimakan ketika masih suam2....bolehla dicecah ngan cili sos ke sambal kicap ke...sambal tumis....sume pun boleh....



Senangkan resepinya...sesuai dimakan tuk bekpas atau minum petang...kalau malam2 rasa cam malas nak makan nasi leh jugak buat cekodok simple ni...nak guna keledek kaler lain pun boleh...kalau sekiranya tak de keledek...leh jugak diganti ngan kentang......bolehla dicuba tuk minum petang nanti....sedapppp.....
Happy Weekend tuk sume pembaca dan kengkawan ......
Happy & EnjoyCooking....KitchenIsMyWorld...


22 comments:

Gee® said...

pergh!! tengah sejuk2 ni kalau dapat mkn cekodok yg panas2 tu... alangkah sedapnya yer...terlior!!

MULAN said...

waaahhhh.. apa2 cekodok pon semua saya suka.. x pernah try yg kaler ungu ni..

MULAN said...
This comment has been removed by the author.
hazila said...

Hari tu baru perasan ada keledek warna ungu, mula mula ingat keledek jepun rupanya lain lain...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

aduhh kak chekk.. cuaca kat sini dah ler mendung ajer... kak chek tayang pulak cekodok keledek yg mengancam tuh... buat lapar jelahh.... nak bancuh nescafe dululahh.. meh kak chek bg cucur tu dua tiga keping.. hehehe... cantik kaler diaaa...

Lieya said...

Amboiii sedapnyeee... jadi lapar perot tengok...

mala said...

cantiknya color purple ... have a nice weekend kakcek

Liza said...

fuhhh...mmg kreatif la kak cek ni..

HomeKreation said...

Sedap ni CikCek....

nuwairani ismail said...

nani baru noticed yang kak cek ni keje rupenye.ingatkan suri rumah...kagumnya dengan kak cek yang rajin masak, boleh deco dengan props macam2, masak macam2...setahu nani keledek pepel ni lagi manis berbanding yg putih tu.

rahel said...

Kak Cek..Rahel dah sampai ni..ada bawak banana cake..nak tukar ngan cekodok ubi ungu..sodap.

Jay said...

I love all the cooking inspiration, I get from your space.;)
Tasty Appetite

cik cek said...

Gee...
Emmm....memang best...:D

Nur-nba said...

Salam.. Kak Cek, fisrt time nampak cekodok kaler ungu macam ni.. Rupanya campur keledek.

Kalau Kak Cek datang Kluang, bolehlah singgah rumah bonda Nur, dekat sangat dengan Gunung Lambak tu. Ni emel Nur : dianajib79@yahoo.com.my
Kalau cuti sek, selalunya Nur ada di kg. Kak Cek bolehlah contact Nur ye.. :)

Mamasya said...

Aslmkum cik cek

ptg hari singgah blog cik cek tumpang minum ptg dg keledek ungu tu....
re; Cik cek apam mekar sy kukus dgn api paling besar...

Along Maklong said...

cek.. ingatkan roti jala je yg boleh berwarna warni.. cekodok pun berwarna jugak.. purple gitu.. nampak sedap.. nak rasa seketul dua boleh..

Totie@Tomy said...

macam nak rasa jerk..kreatif resipi ni...bole saya try...

inahar ali said...

alahai termiss sudaaa..sedaapnyer nmpak cekodok keledek nih..kt umah kita asik2 cekodok telur jek..dh itu jek kodok yg anak2 suker..adoyaai!

cik cek said...

Salam pada sume2 teman2 yg tinggalkan komen2 anda kat sini...maaf ya...agaka lewat kak cek balas komen...

Mulan >>
Tak de kaler ungu..keledek kaler lain pun boleh...:D

Hazila >>
Keledek ungun ni kekadang ada dijual...kekadg susah nak jumpa...kak cek selalu beli kat pasar malam je...

Madiha >>
memang sesuai sgtkan kalau cuaca mendung...hujan2 ke...perut tu lapo je memanjang...bolehhh...jom kita makan cekodok sesama...:D

Lieya >>
Memang sedap..nak2 mkn masa baru2 masak...fuhhh...boleh habis sepinggannn...:D

Mala >>
Kaler cantik...mkn pun sedap...happy weekend mala...

Along Roz >>
Memang sedap...rangup2..lemak2 manis...:D

Nani >>
Tq Tq...tak rajin mana Nani...ikut yg mana sempat je...dan jugak ikut mood....Ha ah...keledek purple lebih manis dari keledek biasa...

Rahel >>
bawak banana cake...wah! bestnya...jgn lupa bwk balik cekodok ek...tq Rahel...

Jay >>
Tq Jay....:D

Salam Nur-nba >>
memang sedap sekodok kaler ungu ni...nanti Nur try ek...
Tq Tq...Insyaallah..manalah tahu kan kot2 kak cek tersesat ke Kluang...boleh gak contact Nur...kenal2 kan...Tq NUr...:D

Waalaikumsalam Mamasya...
ya...jemput2 masuk...leh kita mkn petang sesama...
ooooo....guna api beso rupanya masa kukus tu...nanti kak cek nak try lah...tq Mamasya bagi tau tip2 dia...:D


Maklong >>
He he...cekodok pun ada kaler maklong...purple lagi...sedap maklong....jom mkn sesama...:D

Totie@Tomy >>
Memang senang dimasak sedap dimakan...tryla buat ya...berbaloi2..:D

Ina >>
Cuba2la buat cekodok keledek ni...mana tau kot2 anak2 berubah selera...

Nieza said...

wahhhh menarik sungguh cekodok keledek ungu ni kak...lum pernah mkn lagi..:)

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum kak Cek..
Wahhh cantik la keledek purple.. jarang jumpa di sini. Yg bnyk keledek oren tp mmg best keledek kaler apa pun.. Suka makan keledek. Rebus jer pun sedap sbb rasa manis nya tu kan..

Deliah's Deli said...

sgt menarik!! kalau letak keledek warna2 lain, mungkin manarik juga..tkasih,nanti saya nak cuba ni :)