Tuesday, April 26, 2011

PORTUGESE EGG TART...New Chef Assistant


Assalamualaikum....Salam Kesejahteraan....


Kemana tumpahnya kuah kalau tak ke nasi....he he....bukanla ibu dia ni terror bebeno bab2 masak ni...cuma bolehla sesikit...masak2 untuk makan family sendiri...kira ok la tu kan...Aku cuma ada 2 orang anak je...sepasang lelaki...perempuan....Agak2 yang mana ikut minat aku suka dok kat dapo ni....he he tak dela sepanjang masa dok kat dapo je...tup2 anak bujang yang ngikut....Alahai!....anak dara ku....pernah masak jugak sesekali....rasa masakannnya.....sedap.....tapi kurangla minatnya nak melepak kat dapo....hu hu....agaknya bila dah khawin ....dah ada family sendiri baru betul2 datang seru  nak ka dapo kot....ha ha ha...hopenya begitula ya....Adik ...bila nak masak untuk ibu lak ni....

So....Alkisahnya....Portugese Egg Tart ... hasil air tangan Atiq la ni....aku cuma bertindak sebagai pemantau merangkap Master Chef ....he he....perasanla pulak ibu dia ni....Yayyyy....aku dah ada new  chef assistant kat dapo ku....Wah! hebat....he he....moh2 kita tgk aktiviti New Chef Assistant kat 
 " Kitchen Is My World "....


Mula2 jamu2 mata tengok Portugese Egg Tart berposing....







Gambo tgk dah....selalu bebeno dah masak Portugese Egg Tart ni....memang fav anak bujang ku ni pun...kali ni memang buat banyak....nak bwk ke opis katanya....aku memang guna resepi dari blogger popular kita tu....he he timakasih adik CMG dari DTS....cuma macam biasa aku modified sikit....sorry ya CMG....anyway tq sesgtnya kongsi2 resepi....utk resepi kali ni aku buat 5 adunan...dapat 42 biji kesumenya....berbaloi kan....nak jugak resepinya ke....tak de hal...aku copy je dari entry yang dulu k....



PORTUGESE EGG TART
sumber rujukan Dapur Tanpa Sempadan

BAHAN-BAHANNYA
  • Kulit Puff Pastry secukupnya....aku guna jenama KAWAN...
  • 2 biji kuning telur...pukul sikit2 je *
  • 200 ml whipping cream *
  • 50 ml low fat milk *
  • 40 grams gula pasir halus *
  • 2 keping keju cheesedale....digunting kecik2 *
  • 1 sudu kecil vanila esen
  • Pewarna kuning

 CARA-CARA PENYEDIAANNYA...Tart Filling
  • Campurkan sume bahan yang bertanda  ...masukkan kedalam bekas yang sesuai...
  • Masak dan didihkan campuran tadi dengan api kecik je.... dan selalu dikacau
  • Masukkan esen vanila....
  • Kacau lagi sehingga sume bahan larut dan sebati dan campuran agak pekat sedikit....siap...matikan api..masukkan beberapa titik pewarna kuning kacau sebati.....sejukkan kejap k....


CARA-CARA PENYEDIAANNYA ....Tart....
  • Sapukan shortening dan taburkan sikit tepung kedalam acuan tart ...
  • Canai kulit pastry.....
  • Masukkan kedalam acuan...dan ditekan..
  • Potong lebihan ditepi acuan....
  • Cucukkan sikit2 ngan garpu....
  • Tuangkan adunan filling anggaran 3/4 sukatannya dalam acuan tart...
  • Panaskan oven 180 darjah C......
  • Bakarlah dalam lingkungan 25 - 35 minit atau sehingga tart masak....
Nota :
Kalau nak buat lebih tambahkan adunan ni ya....resepi yang ku letak kat sini cuma utk satu adunan sahaja...


 My New Chef Assistant....he he



Beria-ia tgh sibuk mengasingkan kuning telur ngan putih telur....Master Chef merangkap Ibu...dok membebel...he he

Terkial-kial la nampaknya new assistant ni...ok la kan...saya budak baru belajo....

Haa....hati2 letak filling tu....jangan besemumeh...jangan comot2....ha ha ha...bersungguh2 la nampaknya....

Akhirnya....dengan rasa bangga....senyum sampai telinga....terjadi jugakla Portugese Egg Tart.....



Berapa agak2 boleh bagi markah kat hasil air tangan anak bujangku ni....he he...tak kisahla berapa markah pun...apa yang pasti...enjoy sangat masak2 ngan anak2 kat dapo ni....tak terasa penat pun....



Atiq....bila lagi nak tolong ibu kat dapo ni....he he....ntah bila la lagi agaknya ya....Kalau siang hari...hari cuti...memangla dia tak de kat rumah....Golf Addict sebenonya....tak tau ape mimpinya hari tu nak masak Portugese Egg Tart ni....aku layan je...dah kebetulan dia teringin nak masak...aku ok je....guide je lah yang mana patut....he he penangan tgk Junior Master Chef la ni.....anak2 kecil yang hebat di dapo....kita pun jauhnya kalau nak dibandingkan ngan diorg sume....Ape saje boleh dibuat kan....dimana ada kemahuan disitu pasti ada jalan....


 
Kitchen Is My World.....Enjoy Cooking......



39 comments:

bobhandburry said...

Salam kunjungan.. singgah la ke blog saya ;)

http://www.zuwairiaiman.com

nazamohdnizam said...

hyehye ibu..wahwah..untunglahh ade new asisstant skrg..boleh la rase air tgn new chef pasni..nk suh new assistant ibu masak n nz tinggal mkn je bole?hahaha..chef atiq!!nak egg tartt byk2 boleh?..hoho

ziey said...

kak cek...jauhnye tart dari portugese...bawa mai klate sikit...

Qie Shakila said...

hehe.. go0d j0b.. :) qie nak resepi ni yew ibu.. tq..

cik cek said...

bobhanburry...

Terimakasih sudi berkunjung ke sini...Insyaallah kak cek akan berkunjung balas nanti...:-)

Ayu said...

Wah senanglah kak cek dah ada assistant kat dapur...untung siapa jadi isteri atiq nanti..kita ada anak dara tapi kecik lagi..heheh..
egg tart ni pun dah lama masuk list ..tapi tak sure recipe yang mana yang nak dicuba..

cik cek said...

Naza...cuti ni...New Chef masak...pas tu Naza jadi tukang rasa merangkap tukang makan sekali...pas tu bdn pun menggebu....he he...bahayaaa...oooo...
Alaaaa...setakat Egg tart...mana ada gebunya...he he...:-)

cik cek said...

Ziey...

Tula pasal...jauh tau kak cek bawak sampai ke Seremban....tak po la...pah ni kak cek poh p klate pulok na...:-)

cik cek said...

Qie Shakila...

Orait...nanti dah amik resepi kena buat bagi ibu rasa pulak...tak pun nanti ibu suruh New Chef ibu masak bagi Qie rasa pulak...ok tak..he he

cik cek said...

Salam Ayu...

Ha ha ha...tegelak beso kak cek...tak pelah kak cek booking anak dara Ayu...he he...sebab ibu dia terror masak...anak dia pun mesti pandai gak...nanti sume pun pandai masak...kita leh relax pulak....he he :-)

Ayu...cubala resepi egg tart ni...kak cek memang selalu guna resepi ni setiap kali nak buat Portugese Egg Tart...kena la ngan selera...

!✿❤Cik Izan❤✿! said...

sedapnyaa...saya tak pernah buat portugese tart...takut tak jd...heheh..tart biasa tu pnah... bila kak cek buat terasa memanggil manggil pulak utk membuatnya...

Iza Akma said...

wahh..kak cek dah ada assistant..mudah ler keje kak cek di dapur yer..rasa malas nak ke dapur, leh suruh assistant..seronok gitew..
sy nih tat biasa pun tak terbuat2 lg..tat portugese lagi ler..ntah bila lah tat ni leh terhidang kat dapur saya pulak..pepun sy ambik resepi dulu ya kak..

cik cek said...

Salam Izan...

Jangan tunggu lama-lama...bila dah terpanggil2 nak buat....jom2 buat egg tart....cubala resepi ni...senang je...Insyallah...confirm jadi....

cik cek said...

IzaAkma...

Assistant kejap ada kejap tak de...ikutla mood dia...he he....tapi ok jugak la kan sesekali nak tolong kat dapo...ada jugak kawan borak...
Iza ...cubala resepi ni...Insyaalllah senang je buat dia....dah amik resepi...senang2 nanti cubala ya...

Along Maklong said...

maklong pun senyum sampai ketelinga tengok anak bujang cek pandai buat egg tart.. maklong pun tak pandai lagi tau..
boleh buat menantu ni.. hehehe.. gurau je cek.. anak maklong dah habis kawin semua.. yg masih belajar pun dah kawin..

cik cek said...

Salam Maklong...

Bukan selalu pun...angin rajin dtgla tu...cek layan jela...seronok jugak ada teman kat dapo...kecoh je ngan anak2...
Maklong...cubala resepi ni...senang je...

Kak Rosaliza said...

assalam cik cek..bestnya ada yg rajin memnolong, rajin kemas blk tak heheeh

mala said...

assalamualaikum - handsome assistant ;-)

HaSue said...

rajinnyaaaa ank bujang msk..mcm adik sy kak,yg pompuan tu x minat nk msak2..mkn2 minat laa..si ryo tuh lak yg minat masuk dapo..hehe..
kalo selalu si atiq nih tolong,boleh goyang kaki jelaa emaknya pasnih..tinggal jd pengarah jer..hihi..
btw,terliur lak nengok tart nih..adeh

Mamasya said...

egg tat belum pernah buat lagi...teringin jugak nak cuba...
bagus anak bujang cik cek...nak ke dapur tlg ibu.hero2 sy ber4 tu tak tahulah bila besar nanti...harap2 ada yg rajin nolong kat dapur.

Kak Rose said...

rajinnya anak bujang menolong... bertuah mamanya!

cik cek said...

Waalaikumsalam kak rosaliza...

Ha ha ha...bab kemas bilik...agak2 rajin ke...ikut mood jugak...he he....

cik cek said...

Waalikumsalam mala...

Kalau assistant kak cek tau mala cakap dia hensem..mau senyum mengulum sepanjang hari lak dia nanti....he he

cik cek said...

Sue...

Memang dari kecik suka menyibuk kat dapo...tu yang adik pempuan jadi manja...apa taknya...sume abg dia yang buat....he he...memang tebalik kan Sue....yg lelaki lak suka masak2 ...
Goyang kaki..Aduhai! tambah gebu lagi kak cek nanti...he he...

cik cek said...

Salam Mamasya...

Resepi ada dah tu....senang2 nanti cubala buat k...he he...harap2 sampai bila2 la rajin tlg ibu dia...anak sulung kan...tentunya anak harapan keluarga....

cik cek said...

Kak Rose...

Ya...betuah ibunya ni...he he...angin rajin tlg ibu masa ni...harap2 masa2 lain pun boleh tlg ibu lagi kan kak rose....

AZLITA AZIZ said...

rajin betul anak bujang tu... aii pakal anak dara ita kecik lagi kalau tak... ehem.... ehem... hihi gurau ye cikcek... :)
tapi mmg betullah anak ita yg lelaki 2 orang tu pun rajin tlg ita masak kat dapur... kata org tu pantang lawe...

nazamohdnizam said...

cikcek:

ibu..wahwah bestnyaa..nak request memacam ni..byk mende teringin nak mkn cuti ni..hahaha..yelaa..ibu suh rase n makan itu n ini..mane tak gebunye..hahaha..

cik cek said...

Salam Ita....

He he...memang tebalik kan...kalau dari skrg dah suka sibuk2 kat dapo tlg Ita...memang adala ciri2 suka masak2 tu...tak pe ...galakkkan je...benda elokkan...Chef pun skrg boleh jadi jutawan pe...he he ...cam kita ni Chef kat dapo sendiri jela...tapi okla kan Ita...:)

cik cek said...

Naza....

Haaa...kena buat list ape nak makan tu...jangan ada yang tertinggal...kita kan dah ada assistant skrg ni...order je...Wah! ....last2 nanti ibu jugak yg kena dok kat dapo...he he :)

CT Delima said...

Assalamulaikum kak cek... sejuk perut ibu ya. Rajinnya ank bujang kak cek menolong. Kalau ank dara okey lagi.. hihihi. Tapi sekarang ni org bujang lagi rajin dari ank dara bila memasak didapur, betul tak kak cek.. hehehe.

sedapnya egg tart, ct sekluarga suka makan, tapi nak buat tu..kena garu2 dagu dulu lah.. hahaha

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam kak cek...

hebat sungguh anak bujang kak cek ni... mesti bangga bila anak bujang rajin ke dapor.. kalau anak dara tu mmg patutlah kan.. hehehe...

cik cek said...

Waalaikumsalam CT...

Mudah2han...sejuk perut ibu....
Tula pasal...memang betulla...skrg ni org bujang lagi rajin dari anak dara bila masuk dapo ni...sumenya dah terbalikkan....

CT resepi ada dah....senang2 nanti cubala buat k...senang je...

cik cek said...

Salam Madiha...

He he...ibu manala yang tak suka kalau anaknya rajin tlg2 kat dapo...walaupun tak selalu...bila sesekali diteman anak sendiri kat dapo kita leh senyum jugak sampai telinga he he...
Anak dara kak cek....he he...kurang minat lak dia...:)

Diana @ Melley Mey said...

wah rajin nya dia menolong kat dapur... bagus tu ada minat kan.. ermm.. tgk tart nie memang sedap dan x perna buat lg sebenarnye.. hehehe... Teringin plak nak cuba.. :)

cik cek said...

Salam Diana....

He...he...teringin bebeno dia nak buat Egg tart...haaa...buatla...kak cek jadi mandor kat dapo hari tu....he he :)

Diana...resepi ada dah tu...tak susah nak buat egg tart ni....bila free cubala buat nanti k...

Nuridah said...

Pagi Kak Cek,

wah seronoknya ada assistant nie...portugese egg tart tu mcm dh memanggil nie...mcm nk buat aje!!Happy weekend ya.

Unknown said...

assalamualaikum,kak..mmg best tgk gmbr tart tu..pastry dh ada cuma tgh cari resepi nk membuat nye aje..nk tnya sikit, kalau tak pkai whipping cream tu boleh ganti ngan susu or ape2 tak?

cik cek said...

unknown...
Setakat ni kak cek tak penah cuba lagi buat egg tart tanpa whipping cream....bila guna whipping cream ni rasa lebih creamy dan sedap....dah beli nanti cuba buat k....:)
Tq singgah kesini...