Monday, April 18, 2011

KUIH DANGAI....


Assalamualaikum...SalamKesejahteraan....


 
Lewat malam dah ...baru ada mood nak ketuk keyboard ni...mengadap laptop ni dari siang tadi...bahan2 byk yang nak dipublishkan....bersusun dlm list...memang hilang mood langsung...ada tak ada...singgah jenjalan " rumah " org....jumpa kengkawan baru....jengah jugak kengkawan lama...he he...mcm lama pulak dah kenal....tak kisah la tu...Puas dah jenjalan....stopla kejap...ke dapo pulak....Hari ni tekak teringin lak nak makan Nasi Dagang...walaupun bahan tak begitu mencukupi...aku masak jugak...apa yang ado jelah...
Masak Nasi Dagang pun express je...org lain kukus...aku tanak jelah....Timun tak de lak nak buat acar mentah....ha ha ha...sudahnya goreng sayur kacang panjang ...boleh je lah...ntah ape2 menu hari ni...Masak lak Gulai Ayam...masak ikan kang anak bujang ku tak makan pulak....Aduhai!....Ape-ape pun...nyum2 ...kenyang masuk perut...nak amik gambo pun tak sempat...memang kehilangan mood sungguh hari ni....Nasib baik tak hilang mood nak masak2...kalau tak lapo la perut ni....

Kuih Dangai ....kuih klasik lagi ....memang lama dah tak buat kuih ni....dok teringat ada inti kelapa durian dlm fridge tu...Kebiasaanya lapisan kuih ni org taburkan gula...gula merah atau kaya...utk kali ni aku letakla  pulak inti kelapa durian ni...emmmm...serasi sgt...sedappppp....Jom2 kita tgk resepinya...
Resepinya sama je mcm aku buat dulu....aku copy je kat sini k....






KUIH DANGAI....

BAHAN-BAHANNYA
  • 3 cawan padat kelapa parut muda (putih dia je tau....)
  • 1 cawan tepung pulut
  • 3 sudu besar gula pasir
  • 1/2 sudu kecil garam
  • sedikit air...
  • 5 - 6 sudu besar inti kelapa durian....
Nota  : 
Untuk resepi inti click kat sini k...kalau tak nak guna inti boleh gantikan ngan 2 sudu besar gula melaka yang telah diracik halus + 2 sudu besar gula pasir....


CARA-CARA PENYEDIAANNYA
  • Kelapa parut digaul bersama tepung pulut...garam dan  gula pasir...gaul rata dan digemburkan sambil direnjiskan sedikit air...
  • Bahan yg di gaul dibahagi kepada dua bahagian....
  • Sediakan loyang ( saiz atau bentuk loyang ikut citarasa memasing k )...sapukan shortening kedlm loyang...masukkan bahagian pertama kedlm loyang....dimampatkan tapi jangan terlalu padat sgt...memadai ditekan sikit2 je.....letakkan inti kelapa durian keatas lapisan pertama dan diratakan.....lapiskanlah bahagian yg kedua diatasnya....tekan2kan ...jgn tekan padat sgt k....renjis2kan air keatasnya.....
  • Panaskan oven 180 darjah celcius.....bakar selama 25 - 30 minit.....atau sehingga kuih masak...permukaan kuih akan kelihatan keperangan sedikit....emmmm....masak dah la tu.......biarkan sejuk....bolehla dipotong....






Kuih klasik...bahan2 yang mudah....rasanya yang sedap....tak rugi masak kuih ni....cuma anak2 tak berapa suka...tak pela...ibunya gemo...sambil tgk tv....satu...satu masuk dalam mulut.... :-)

Tik...Tok....Tik...Tok....jam berbunyi....1.45 pagi....sampai masa utk aku mengulit mimpi....Selamat malam pada sume teman2 kat luar sana....bersambung esok pulak....mata dah semakin layu...he he...
....Enjoy Cooking.....


 



6 comments:

Kak Rose said...

kak rose suker sangat kuih ni tp x pernah buat... sllu bli je kat pasar malam... maybe len kali leh try resepi ni... tq for sharing!

cik cek said...

Sama kita...cek pun suka sgt kuih ni...kekecik dulu mak buatkan...kat sini susah nak jumpa kuih ni...nak makan kenala buat sendiri....
Senang2 nanti kak rose buatla ye... :-)

Ayu said...

good morning kak cek.
kuih ni dah lama kita aim nak buat..
tapi selalu recipe yang lain potong queue..

heheh..sedap nampak kuih kak cek ni..

Along Maklong said...

dulu2 selalu makan.. mak mentua maklong selalu buat.. dah bertahun tak makan.. nak cuba juga ni.. tapi bila lah agaknya..
terima kasih kongsi resepi..

cik cek said...

Ayu...dah ptg baru dpt reply komen ni...he he...
Ayu pekabo...sihat2 ceria selalu ya...
Jom2 buat kuih ni...senang sgt buatnya...dan confirm sedap....
Ayu tak suka inti yg ada rasa2 durian kan ...tukar ngan inti lain...tabur je ngan gula settle dah....nanti buat ya...:-)

cik cek said...

Maklong...resepi ada dah....jom2 buat kuih dangai...kuih2 klasik..tradisional ni memang sedap dan susah nak cari skrg ni...ada tapi setakat ni cek tak penah jumpa....