Monday, April 11, 2011

KUIH KOCHI KELEDEK UNGU.....


Assalamualaikum.....Salam Kesejahteraan....

 
Aku bukan pengemar kuih koci...tapi kalau inti kelapanya campur durian confirm aku tak tolak....Al maklum sajelah musim2 durian ni...sume benda nak masak ... campur ngan durian....he he....kreatifla kononnya...
Ke Pasar Malam S2 minggu lalu....lalu kat gerai tempat aku selau beli....ubi...pisang...ubi kledek...keladi....tgk2 ada kledek ungu...Jarang2 jumpa keledek warna ungu skrg ni...Belilah lebih sikit...Masa beli ni tak de planning nak wat pe lagi.....

 
Mel diserang angin rajin...nak buat kuih koci keledek....Terus terangla aku nak bagi tau...memang sebelum ni tak penah umur aku nak buat kuih2 koci ni...Alasan pertama tak reti sgt nak bungkusnya....ha ha ha...gelakkkan diri sendiri sebelum orang gelakkan aku...Sungguh aku tak pandai sgt nak bungkus2 kuih pakai daun pisang ni....so bermulala proses pembelajarannya ngan Mel....Berdua aku buat kuih ni....
Cuma cara Mel bungkus yang diajar tak sama mcm kita selalu tgk org jual kuih koci tu....tak kisahla...janji aku dah pandai bungkus kuih koci....Yayyyyyy....happy sgtla pulak...pas ni kalau2 teringin aku leh buat sendiri....he he...tq Mel ajor ibu....:-) Dapat dah satu ilmu.....

 
Meh kita tgk resepinya....senang je....ye ke....

 
 Kuih Kochi Keledek Ungu....bentuk piramid lagi he he...



KUIH KOCHI KELEDEK UNGU....

BAHAN-BAHANNYA...utk dough kuih kochi...
  • 4 biji keledek ungu bersaiz sederhana..( saiz sedang2 je....lupa aku nak timbang...he he..)
  • 10 sudu besar tepung pulut..
  • Secubit garam..
  • Sedikit minyak jagung/sayur utk disapu keatas daun pisang...
  • Daun pisang secukupnya untuk membungkus kuih kochi...


BAHAN-BAHANNYA...utk inti kuih kochi....
  • 1 biji kelapa parut ....( putihnya sahaja....)
  • 10 ulas durian...( masak sekali ngan biji2nya...tapi kalau nak amik isinya je tak de hal..boleh je..)
  • 2 sudu besar gula pasir..
  • 1 ketul gula melaka diracik....( saiz sederhana besar...pun kes lupa nak timbang....)
  • 1 cawan air..
  • 1 sudu besar tepung ubi
  • 2 helai daun pandan disimpulkan....

CARA-CARANYA...utk inti kuih kochi...
  • Masak air bersama gula..gula melaka...durian dan masukkan simpulan pandan...
  • Kacau hingga gula larut dan adunan sebati bersama durian sampai agak likat...
  • Masukkan kelapa parut....kacau sebati...masukkan tepung ubi kacau lagi sehingga inti agak pekat dan tidak melekat lagi dikuali....kira ok dah inti tu....masak dah ..tutupkan api...ketepikan kejap ....

CARA-CARANYA....utk kuih kochi...
  • Keledek direbus sehingga empuk....ditoskan....dilenyek....
  • Masukkan tpg pulut + garam kedalam keledek yang telah dilenyek...
  • Uli adunan  sehingga sebati dan tak melekat kat tgn...siap dough dah...
  • Sediakan daun pisang...potong daun pisang ikut kesesuaian saiz yg dikehendaki....dilayur terlebih dahulu daun pisang sebelum digunakan utk membungkus kochi....
  • Sapukan sedikit minyak keatas daun pisang ....isikan inti kedalam dough kochi yg telah dibulat2kan dan bungkuslah kochi ikut citarasa masing2 k...
  • Panaskan kukusan....susunkan kuih kochi ke dalam loyang kukusan....dan kukuslah kochi lebihkurang 15 - 20 minit atau sehingga kuih masak....Masak dah
  • Biarkan kuih kochi sejuk sebelum dimakan ya....he he...


 Inti kuih kochi...

 Kuih kochi disusun dalam loyang sebelum dikukus....

 Jom makan2 kuih kochi...




Akhirnya utk pertama kalinya aku berjaya buat kuih kochi....he he....dan utk kali ni aku memang suka sgt makan kuih kochi keledek ni...kene sgt  ngan selera ku....Pada sesape nak cuba buat Kuih Kochi Keledek ni sila2la ya....bukan susah sgt pun....he he cuma kena extra rajin sikit...Step pertama kena buat intinya dulu...barula boleh buat kuih kochi.....cubala buat ya.....Enjoy Cooking.....



 

10 comments:

izahdaut said...

kak cek..
cantik nya..kemas gituuu
warne lawa..rasa musti sedapkan..

Chik Mimi said...

cantiknya kak cek teringat lamanya tak buat koci kacang merah

bobhandburry said...

Salam kunjungan... singgah la ke blog saya ;)

http://www.zuwairiaiman.com

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam kak cek..
menariknya koci ni kak cek.. dahlah intinya ada letak isi durian.. pastu guna keledek ungu pulak tu.. menarik sungguh! dah terliur bila dok teringatkan intinya yg sedap tu.. sy pun sama kalau inti kelapa ada durian mmg suka!!

Nieza said...

wahh cantik colour kuih koci ni...my fav colour lak tu kalau kasi saya sure syng nk mkn ni...hehe

cik cek said...

Izah...confirm sedap...kak cek yg tak berapa suka kuih kochi last2 rasa tak cukup pulak...lenkali nak buat lagi...

cik cek said...

Chik Mimi....1st trial jadi...memang happy...sedap tu kochi inti kacang merah....

cik cek said...

bobhanburry...tq...sudi ziarah blog kak cek...Insyaallah nanti kak cek jenjalan kesana ya...salam kenal dari kak cek...:-)

cik cek said...

Madiha...
Waalikumsalam....he he...musim2 durian nak mkn durian bebyk tak larat...last2 tu yang jadi mcm2 kuihla...pengatla pudingla...tak kisahla kan ...janji sedap dimakan kan....

cik cek said...

Nieza...fav color kak cek jugak...
kalau syg nak makan...pandang2 je...:-)