Friday, April 22, 2011

DAGING BERYANI....


 
Assalamualaikum....Salam kesejahteraan...

 

 
Kebiasannnya...kalau masak nasi beryani...aku masak kari daging je...kali ni ubah selera dan style masak la pulak....Nasi Beryani...makan ngan Daging Beryani...kenala tu kan...Resepi kat mana amik....dapo 
" Kitchen Is My World  "....masak campak2 je....bukan terror pun...chef kat dapo senirikan...apa yang terlintas kat kepala itulah yang dimasaknya....jom kita tgk resepinya....

 

 


DAGING BERYANI...

BAHAN-BAHANNYA...
  • 600 - 700 grams daging lembu...dipotong sederhana kecil...cuci dan toskan...
  • 1 biji bawang besar..  *
  • 2 ulas bawang putih  *
  • 1 inci halia  *
  • 2 biji buah keras  *
  • 1 sudu besar cili kering paste  *
  • 2 sudu besar rempah beryani  *
  • 1 sudu besar rempah kari daging  *
  • 200 ml santan ( 1 kotak Santan Ayam Brand...)
  • 40 grams kerisek
  • 2 btg serai dititik
  • 3 biji kentang...dikupas kulit...dibelah2 empat...rendam dalam air...
  • 7 biji tomato cherry..
  • 1 biji cili merah....di belah empat
  • 1 biji cili hijau...dibelah empat..
  • 1 kpg asam keping...
  • 2 ketul chicken cube...
  • Garam dan sedikit gula secukup rasa...
  • Sedikit minyak utk menumis....
   
CARA-CARA PENYEDIAANNYA...
  • Kisar sume bahan2 yang bertanda  * ...
  • Panaskan minyak dalam periuk....tumiskan sume bahan2 kisar bersama serai yg telah dititik....kacau sehingga naik baunya....
  • Masukkan daging....kacau sebati ngan rempah2 yang ditumis...tutupkan periuk....api kecik....biarkan bahan2 tumisan sebati ngan daging....kacau sesekali....
  • Bila daging mula empuk dan rempah tumisan dah pecah minyak....tambahkan air sedikit...kacau lagi....
  • Masukkan santan dan jugak kerisek....masukkan jugak kentang....biarkan kuah mendidih dan kentang empuk....tambahkan chicken cube ...asam keping...garam dan gula secukup rasa....
  • Kalau suka kuah pekat...tak perlulah ditambah air lagi....
  • Akhir sekali bila daging dah cukup empuk....masukkanlah tomato cherry dan cili merah dan hijau .....kacau sebati....siap dah...tutupkan api.....
  • Bolehlah dihidangkan....ngan nasi putih pun boleh....ngan Nasi Beryani lagi la sedapnya.....


 
Acar Rampai....

 
Nasi Beryani....


Tak sempat nak berposing pun Nasi Beryani ngak kengkawannya ni.....cik abang dah balik nak makan...terus hidang je kat atas meja....he he...Untuk resepi Nasi Beryani click je kat sini.... dan untuk resepi Acar Rampai amik kat sini je....oklah kengkawan....tetiba kepala rasa pening....sembang lagi nanti....
....EnjoY CookinG......





 


20 comments:

YANA SHAIFUL said...

salam k.cek..singgah petang nak mintak nasi beryani sepinggan..:-)

cik cek said...

Salam yana....

Orait....no hal punya....nasi beryani sepinggan siappp....he he....

izahdaut said...

kak cek, makan set beriani tak menjemput saya ke kak.hehe biasa pekena nasi beriani kat JM beriani je.l nak buat sendrik slalu ter buat banyak.habis buang gitu je.sedap nampak set tu kak

Along Maklong said...

cek.. maklong pun sama dgn izah.. makan beriyani kat JM beriyani house, selayang mall je.. tu pun tunggu anak2 belanja.. hehe..

cik cek said...

Alaa...sian adik kak cek sorang ni...janganla merajuk....tek pe2....lenkali kak cek masak confirm jemput Izah k...he he =)

cik cek said...

Maklong....

kat sini tak de jumpa tempat makan yg kena ngan selera...tu yg bila nak makan nasi beryani ...kenala masuk dapo sendiri...hu hu...

CT Delima said...

Assalamulaikum ... wahhh ct paling suka kalau ada org belanja makan nasi beriani ni kak cek. mintak lah sepinggan nasi beriani, kuah tu kasi banjir sikit ehh.. hehehehe

Nieza said...

tu dia nasi dan lauk yg sungguh menyelerakan....sedapnya nengok menu kak cik ni..mebeles gitu..:)

Chik Mimi said...

kak cek gandingan yang mantap best tu,cantik kejadian nasi briyani akak tu

Mamasya said...

Sedapnya set nasi beriani cik cek tu....ada acar rampai lagi membuka selera mkn nasi beriani...

cik cek said...

Waalaikumsalam Ct...

Sepinggan mana cukup....jom2 jemput makan nasi Beryani banjir pulak...he he kak cek ingatkan roti canai je banjir...nasi beryani pun ada jugak...=)

cik cek said...

Nieza...

Memang mabeles....boleh betambah makan...ngapelah Finland tu jauh sgt....kalau sebelah rumah boleh jugak anto sepinggan...=)

cik cek said...

Mimi....

he he...kembang dah idung kena puji....malu2 dah ni....jom mimi apa tunggu lagi...nak makan habis dah..kena la masak pulak...

cik cek said...

Mamasya...

Kak cek kalau masak Nasi Beryani mesti nak ada acar rampai tu...tak lengkap rasanya kalau tak ada....kalau angin rajin kekadang tu kak cek masak Paceri Nenas...he he kali ni kurang rajin sikit...he he

inahar ali said...

waduh..terus laporr bila nmpak nasi beriyani yg menawan nih!! terliur sehh..

Nuridah said...

Assalamualaikum Kak Cek,

Wah ada nasi briyani kat sini...pantang kalo nampak nasi briyani,rasa mcm nak terkam aje...meh Kak Cek kita makan sama2...kita jemput diri sendiri aah....heheh...

cik cek said...

Ina...

He he...Nasi Beryani kak cek tu tak sempat nak beposing pun....amik gambo nasi dok ada dlm periuk lagi...he he...

cik cek said...

Waalaikumsalam Ida...

Sila2kan...jom kita makan Nasi Beryani sesama...bestnya kan...dok sembang2 sambil suap2 Nasi Beryani....emmmm...sedapnya....

anymz said...

masyaAllah...sodapnya cek..mesti dah habis kan?..eh!..ambik lah no tipon akak ni.lenkali kalo buek masak sodap2 tipon akak yo..huhu

cik cek said...

kak Anim...
Bak no.tipon eh...boleh calling2 nanti...
kak anim...nak raso macarons tak ...ado lai ni....