Monday, April 18, 2011

KUIH ANG KOO....edisi kedua....



Assalamualaikum.....Salam Kesejahteraan...


Monday morning....mata ooo mata....ngape la ngantuk lak hari ni....selalunya ok je walau pun tido lewat....memang tido lewat pun malam tadi...padan ngan muka sendiri....Mujur la pagi ni kurang keje kat opis...tapi lagi kurang keje ni la mata ku tambah ngantuk....hu hu...Puas kubuntangkan mata ni...he he he....

Kuih Ang Koo lagi....he he..he...2nd Edition...hari tu tak puas hati ngan hasil kejadiannya...Kebetulan inti yang buat hari tu dok ada lagi...jadi tak payahla susah2 nak buat inti dulu...terus  buat dough je....kali ni cedok resepi kat tempat lain lak...aku modified jugak....sikit je ngubahnya....tq tq tq...pada tuanpunya resepi...kali ni menjadi....tak keras macam aritu....puas ati...buat dua kaler lagi....dua inti.....hijau dan merah...inti readymade red bean paste ngan kacang hijau tanpa kulit....emmmm....nyum...nyum...kenyal2...lembut...lemak2 manis.....sedapppp.....Jom kita tgk resepi pulak....


 
  


KUIH ANG KOO....
sumber rujukan dari http://wlteef.blogspot.com

BAHAN-BAHANNYA...
  • 200 grams keledek...dikupas kulitnya...dipotong kecil dan dikukus hingga empuk...
  • 300 grams tepung pulut...
  • 1/2 sudu besar tepung ubi...
  • 2 sudu besar minyak....( aku guna minyak jagung....)
  • 2 sudu besar gula pasir...
  • 160 ml air
  • 2 helai daun pandan yang disimpulkan...
  • Pewarna merah dan hijau....
  • Daun pisang secukupnya utk lapisan dibawah kuih...( daun pisang digunting ikut bentuk acuan dan disapu sedikit minyak...)
  • Inti secukupnya...( utk resepi inti kacang hijau tanpa kulit boleh click je kat sini k....utk inti red bean paste aku beli yang readymade je kat bakery shop....Amore e - bake...sedappp....)
  • Sedikit minyak untuk sapuan diatas kuih Ang Koo....


CARA-CARA PENYEDIAANNYA.....
  • Keluarkan keledek yang telah dikukus dari kukusan....lenyek keledek ketika masih panas...ketepikan...
  • Masak gula...bersama minyak...air dan daun pandan...cukup sampai gula larut sahaja...angkat dan biarkan ia suam...
  • Campurkan tepung pulut...tepung ubi kedalam keledek yang telah dilenyek tadi...digaul sebati....
  • Masukkan pulak air gula yang dimasak tadi sedikit demi sedikit sehingga dough dpt dibentuk/dikepal...lembut dan tidak melekat ditangan lagi....
  • Bahagikan dough kepada 2 bahagian...letakkanlah pewarna merah dan hijau pada setiap satu bahagian...uli sebati dough dengan pewarna...
  • Bulat2kan dough....leperkan ditapak tangan kemudian masukkan inti ...tutup dan bulatkan ...kemudian ditekan kedlm acuan yg telah disapu ngan sedikit minyak...dikeluarkan dan letak atas daun pisang...
  • Susun kuih dalam loyang kukusan....
  • Sediakan pengukus....kukus lah kuih lebihkurang 10 - 12 minit....setelah masak...keluarkan dari kukusan dan sapukanlah sedikit minyak diatas permukaan Kuih Ang Koo....siap dah....
  • Boleh dihidangkan....nak makan kena tunggu sejuk ya....






Pada penggemar kuih ni atau yg belum pernah merasa kuih Ang Koo ....cubala resepi kali ni...lebih senang...kalau resepi sebelum ni dough dibancuh menggunakan santan tapi yang ni tak payah pun ...cuma guna air suam je....ingatkan tak sedap inti red bean paste tu....Baru rasa bila kat opis pagi tadi...Wow! bila makan....nyum2 ...sedap...puas hati....
Beruntung jadi orang Malaysia ni....bermacam jenis kuih boleh kita masak dan makan mau pun dibeli....Kuih Ang Koo ....kuih tradisi Nyonya....kalau org Melayu kita terkenal ngan Kuih Kochinya.....Rasa yang hampir serupa...tapi dengan penampilan yang berbeza....kita org Malaysiakan....Macam-macam ada.....
......Enjoy Cooking.....





34 comments:

ady said...

as-salam
sedapnya kuih ni...dah lama tak mkn kuih macam ni..kalau mak ady buat ...suka letak daging aje..

hazila said...

Salam Cik Cek,
Kita baru je terfikir nak buat kuih angkoo ni. Semalam dok belek acuan tapi tak ambik pulak...

cik cek said...

Waalaikumsalam...

Ady...menarik tu inti daging...boleh kak cek try lenkali letak inti daging pulak...

cik cek said...

Salam Hazila...

Kalau dah terpikir2 tu kena buat..he he...acuan yg zila nak beli tu acuan plastik ke acuan kayu yg antik tu eek...merata kak cek cari acuan kayu...tapi memang tak ada...

Along Maklong said...

cik cek.. berserinya kuih awak ni..
membuatkan maklong terliur je..

cik cek said...

Maklong...jemput2 makan...kalau sebelah rumah dah lama cek anto sepiring kat maklong...

CT Delima said...

Assalamulaikum.. lom pernah makan dan tak pernah buat lagi kuih ni kak cek. kat mana nak cari acuan kuih ni ya. kalau kuih koci ni mmg peminat sejati dr dulu lagi :)

Menarik blog ni ceria sekali. Salam kenal2 juga dari Che CT :)

Kak Sam said...

Bestnya. Bila le nak buat ni.

Uncle Lee said...

Hi Cik Cek, wow! I love these! Long time have not seen this too. I love the colours too.
You are very good. Can see you ada Black Belt in cake making, ha ha.
Have a nice day and keep a song in your heart.
Lee.

cik cek said...

Waalaikumsalam CT...

Acuan kuih ni kak cek beli kat Family Store kat rumah kak cek je....tgk2 ada pulak...ada 2 saiz lagi... kecik ngan saiz besor...nak cari yg acuan kayu tak jumpa....
Dah ada resepi tu...senang2 nanti CT cubala...rasa dia sikit lebihkurang mcm kuih Kochi jugak...

Tq...singgah umah kak cek ya....:-)

cik cek said...

Sam...memang best...cubala buat nanti...

cik cek said...

Uncle Lee...

Tq tq...Thanks for dropping by....
Black Belt...he he...mcm taekwando pulak dah...

Chik Mimi said...

wow merah tu menawan ,ijau tu apa ye hehhehe tak pernah ghase la kak cek kue ni,nnti kena try test baru tau kan

Wattie said...

Assalamualaikum Cik Cek,
Saya tak pernah makan lagi kueh ni, teringin jugak, sedap ker. Klu ada masa leh try

cik cek said...

Salam Mimi...rasa cam panggil anak dara kak cek tu pulak...nama sama...he he..

Merah menawan...hijau...mendamaikan...chewah!
Rasa dia sikit lebihkurang kuih kochi...tapi tak sama jugak...emmm...nak rasa Mimi kena buatlah...he he...Kalau dekat kak cek anto dah sepiring kat rumah Mimi...;-)

cik cek said...

Walaikumsalam Watie...

Ada masa nanti try eek....resepi ada dah tu...

Tq tq...dtg jenjalan kat sini...;-)

Nieza said...

kak,cantik ler warna kuih akak ni...cun bangat..hehe kuih ni memang sedap..pernah mkn tapi tak pernah buat kena ada acuan tu kan.

cik cek said...

hai! Nieza....pekabo....sihat dan ceria selalu ya...

Ha..ah kena ada acuan...baru leh buat kuih koo ni...

Diana @ Melley Mey said...

kuih fav diana nie.. anak2 pun suka makan tp jarang buat... selalu beli jer.. hehehee..

Mamasya said...

Assalammualaikum Cik Cek

belum pernah mkn lagi kuih ang ko ni. nampak ceria dgn warna hijau dan merah terang...

anymz said...

salam cik.
haha..org johor rupo2 ee..tapi dok negori yo..akak ingat kan cik mmg org negori..
wah dah kiro pass lah bahaso nismilan tu cik.
nnti bagi alamat yo.kalo masak sodap2 tu leh akak dtg sambil bawak mangkuk tingkat...

cik cek said...

Salam Diana...

Pas ni tak yah beli lagi...resepi ada dah...senang2 nanti bolehla try buat eek...;-)

cik cek said...

Waalaikumsalam mamasya...

Sedap rasa kuih ni...ala-ala kuih kochi pun ada gak walaupun tak sama...nanti tryla buat ya..
:-)

cik cek said...

Salam Kak Anim....

Yo...org Johor....tapi dah jadi org nogori la...husband org Kg Kubang ..Nilai...dokek yo...
Tak do hal nyo...dtg rumah pun buleh...
Buleh sembang2 kan kak Anim...he he...:-)

Sari Yusa Ibrahim said...

baru taw nama kuih ni ang koo

bobhandburry said...

Salam kunjungan.. singgah la ke blog saya ;)

http://www.zuwairiaiman.com

giena said...

haa..Giena org swk..tp dok kat kuantan..hubby org sini(semenanjung)ye..mmg akan slalu singgah sbb byk resepi best2 je..

Iza Akma said...

assalam kak cek,
cantik berkilat kuih ang koo kak cek nih..tergoda nengok..
tak pernah rasa lg kuih ang koo..nampak mcm sedap..tp kuih2 lain yg ada tepung pulut mmg sy suka..

cik cek said...

Sari Yusa Ibrahim...Assalamualaikum...

Ada jugak org panggil kuih ni kueh Koo...sikit lebih kurang la kan...ngape nama Kuih ni kuih Ang Koo eek...nak tau jugak kan....he he ...kena tanya org2 lama ni....

Tq sudi jenjalan kat umah kak cek...Salam kenal2 ya....

cik cek said...

bobhanburry....Assalamualaikum...

Tq Tq sudi jenjalan kat umah kak cek...kak cek selalu jugak jenjalan ke blog bobhanburry....nanti kak cek dtg lagi k...;-)

cik cek said...

Giena....

Jauh merantau....kak cek org Johor...
pernah tinggal kat Kuching Swk dulu...lama dah...
Family abg kak cek ada kat sana....

Tq...dtg lagi...:-)

cik cek said...

Waalaikumsalam...Iza Akma...

Kuih Ni memang sedap....cubala buat...tak rugi...berbaloi2 rasanya....:-)

LugieAmir said...

Allahuakbar!! Kuih ni mmg berantu utk lugie time pregnant dulu dulu :-)... tiap kali ngandong mesti nak mkn kuih ni jeer...tak muak muak!! muskil & heran betol! Bila tngok Cikcek nye ni...alamak tringin smula la!!

cik cek said...

Salam lugieAmir@Rozy...

Sian adik kak cek ni...kalau dekat boleh jugak kak cek antokan...resepi ada dah tu...cuba2la buat nanti k...=)