Wednesday, April 20, 2011

SUP TULANG BEREMPAH.....


Assalamualaikum....Salam Kesejahteraan...


Menu resepi dalam senarai tersimpan....dok menunggu bila nak dipublishkan...hari ni baru sampai turn...Bila masak Sup Tulang ni eek....aku pun tak ingat dah...2 @ 3 minggu dulu kot...tak kisahlah....hari ni cuci2 mata...sambil tengok resepi...biasala tu kan....Sup ni ala-ala soto rasanya...sedappp...selalunya aku masak sup tulang style sikit lebihkurang cam masak Tomyam putih tu...kali ni ubah pulak....nasib baik cik abang sayang kita suka....he he he...semakin berusia ni agak cerewet sikit tekaknya....kalau rasa lain je confirm kena komplen....Wah!....Bos besar...kita bos jugak....bos kat dapo je....Moh kita tqk resepinya....


 
 


SUP TULANG BEREMPAH....

BAHAN-BAHANNYA...

A
  • 1 1/2 kg tulang lembu...( aku guna tulang rusuk...)
  • 2 biji bawang besar ...dibelah empat...
  • 2 inci halia....dititik
  • 2 btg serai....dititik
  • Air secukupnya utk merebus tulang....
B
  • 1 biji bawang besar  *
  • 3 ulas bawang putih  *
  • 1 inci halia  *
  • 2 sudu besar rempah soto....kalau tak ada rempah soto boleh guna rempah kurma.. .*
  • 2 ketul chicken cube...
  • 1 - 2 sudu kecil lada hitam
  • Air secukupnya - ikut kesesuaian memasing k...
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit minyak untuk menumis....
C
  • 7 - 9 biji cili api.... ditumbuk sedikit..kalau nak lebih pedas boleh ditambah lagi..
  • 1 batang celery dipotong serong...
  • 1/2 btg leek...dipotong serong ...
  • 3 helai daun limau purut...


CARA-CARA PENYEDIAANNYA...
  • Rebus tulang sehingga empuk bersama bahan2  A. Kalau guna periuk biasa....sukatan air harus ditambah sehingga tulang empuk...Aku rebus tulang guna Pressure Cooker....pastikan sukatan air mencukupi menutupi tulang....masak lebihkurang 15 - 25 minit sahaja...tulang empuk dah....
  • Setelah empuk....kecikkan api....biarkan mereneh perlahan....
  • Kisar bahan2  B  yang bertanda  *
  • Panaskan minyak didalam kuali ...tumiskan bahan2 kisar sehingga naik baunya...dikacau selalu dan api kecik je k....
  • Tuangkan bahan2 yang telah siap ditumis kedalam periuk yang berisi rebusan tulang tadi....tambahkan lagi sukatan air....yg ni agak2 ya....upps...sorry aku terlupa nak menyukat berapa byk air yg digunakan.......
  • Tambahkan chicken cube...dan garam secukup rasa....biarkan sup mendidih seketika....
  • Akhir sekali sebelum api ditutup....masukkan celery....leek...cili api yang dititik dan daun limau purut....Siap dah...sedap jugak dimakan bersama Sambal Kicap....


SAMBAL KICAP

BAHAN-BAHANNYA...
  • 15 - 19 biji cili api
  • 2 ulas bawang putih
  • Kicap Manis
  • Kicap Masin
  • Kicap Pedas
  • 2 sudu besar brown sugar ( gula perang...)
  • 1/2 sudu kecil Asam Jawa Pes Adabi

CARA-CARA PENYEDIAANNYA...
  • Tambahkan sedikit air masak...dan kisar sume bahan2 di atas .....siap dah....senang je kan....untuk bahan2 kicap sukatannya agak2 la ya....:-)

Kalau masih belum ada idea nak masak apa untuk malam ni...boleh lah cuba masak Sup Tulang Berempah ....Makan ngan sambal kicap pulak...Wow! hirup kuahnya.....emmmmm....tak yah makan nasi pun ok dah ni....Enjoy Cooking.....









22 comments:

Nuridah said...

Assalamualaikum Kak Cek,

Enjoy cooking ya?? Kita enjoy eating...hahah...paling suker sup tulang ni..makan ngan nasi panas2 ngan cili kicap mau kita tambah 2 pinggan nasi...lupakan diet kejap...lepas tu baru kita kayuh basikal....hahaha...kalau tak kurus kan basikal tu kita kerjakan...hehehe.

Wattie said...

Salam Cik Cek,
Sedapnya nampak sup tulang tuuuuuuu......pos mai Penang semangkuk leh

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam kak chek..

sedap pulak nampak sup ni kak.. tak pernah lg wat sup guna rempah soto/kurma.. selalu dok guna serbuk rempah sup adabi tu jer.. mcm tak perasan lak ada rempah soto.. alahaiiii ketinggalan sungguh!!

cik cek said...

Waalaikumsalam...

Tak pe2...enjoy eating...dah enjoy cooking...kenala makan lak...
diet...he he...leh ke berdiet ni...sian basikal tu jadi mangsa...=)

cik cek said...

Waalaikumsalam Watie...

kalau Penang sebelah rumah kak cek...lama dah kak cek anto kan...he he...=)

cik cek said...

Salam Madiha...

Bukan ketinggalan ...tak perasan...byk sgt rempah ratus jual kat kedai tu...
Tapi memang tak byk rempah soto dijual...
kak cek kalau balik Muar...mesti beli rempah soto...senang bila teringin nak masak soto...he he...sumenya nak senang...=)

ziey said...

kak cek hantar ziey semangkuk sedapnya irup sup ni...

cik cek said...

Ziey....meh2 amik sup ni...he he =)

Chik Mimi said...

kak cek sy pun sejak kawen dengan wong jowo baru tau makan sup kena gu dengan sambal kicap heehehh sllnya sy kalau sup tu kuah banjir pastu taruk nasik pergh tak cukup ai tell u

Ayu said...

Assalam kak cek,
betul tu..kalau kita masak tak kena pada tekak mesti kena complain..huhu..hampa rasanya bila dah penat2 masak orang2 yang makan macam tak appreciate gitu..rupanya kita serupa kak cek!!!!

Nieza said...

wahhh kak, sedap sup ni...suka bangat hirup kuah tu...slurrrppp hehe

RynaHakimi said...

Wahh..same plak menu kita hari ni..sama2 penggemar sup la kita..ade chemistry gitu..hehehe ;)

cik cek said...

Mimi....sama kita....kalau mkn sup...buh dalam mangkuk...letak nasi + sambal kicap....settle...lauk lain tak layan dah...he he...=)

cik cek said...

Waalaikumsalam Ayu...

Kita serupa...kita serupa...nak wat camana kan..tekak ngan selera berbeza...
Memang sedih kan Ayu...hu hu....tak pe2...kita masak jugakkan....merajuk tak masak kang lagi susah...he he...

cik cek said...

Ryna....

He he....sup..memang fav kak cek...makan sup ngan nasi je pun dah cukup....slurp...slurp...hirup kuah sup...Wow!

cik cek said...

Nieza...

meh...meh ...hirup sup....

Along Maklong said...

maklong terbekenan mangkuk sup tu cek.. hehe..
semenjak 2 menjak suka tengok yang putih2 pulak..

♥LOVE2COOK♥ said...

My granny used to make something similar guna tulang kambing. ;)

Mamasya said...

bos besar punya taste tu yg pentingkan...masak2 sedap2 bos besar puji...senang hati,hilang penat masak.nengok sup tulang pekat cik cek sedapnya..tambah2 kalau panas..

cik cek said...

Mamasya....betul tu...

Bila dah ada family sendiri...masak kena utamakan bos besar punya taste....selera kita kemudian2..he he....kalau kena puji memang besor hati...kena komplen...pujuk hati sendiri...

Emmmm....sup memang sedap sgt makan panas2...Wow!

cik cek said...

Maklong...kita serupa la mak long...cek pun skrg tak leh tgk pinggan mangkuk kaler2 putih ni...ala2 hotel gitu...he he...mesti nak beli jugak...=)

cik cek said...

Love2Cook...

Ya la kan...kak cek tak pernah masak sup kambing...ingat nak try jugak la nanti...