Monday, April 4, 2011

ASAM PEDAS IKAN PARI....asam pedas lagi....

Assalamualaikum....Salam Kesejahteraan...

Salam keceriaan pagi Isnin....rutin biasa....ketempat kerja....pagi tadi Mel buat Nasi Goreng Udang untuk sarapan....sedap je aku makan....alhamdulillah....perut dah berisi....kenyang dah....

Asam Pedas Ikan Pari ni termasuk dalam senarai menunggu untuk dipublishkan....akhirnya hari ni baru ada kesempatan....asam pedas lagi....he he....orang Johor kannnn....tekak tu asyik2 nak makan asam pedas....tak kirala asam pedas ape pun....janji asam pedas.....he he....Jom kita tgk resepi mudah ni....rasanya ramai org tau dah camana nak buatnya....tapi ok jela kan.....



ASAM PEDAS IKAN PARI.....

BAHAN-BAHANNYA
  • 600 grams ikan pari...dicuci dan direndam sekejap ngan asam jawa dan sedikit garam...
  • 1 1/2 biji bawang besar   *
  • 2 ulas bawang putih   *
  • 1 inci halia   *
  • 1/2 inci kunyit hidup  *
  • 4 sudu besar cili kering paste  *
  • 8 - 10 biji cili api (...kalau nak pedas boleh tambah lagi....)  *
  • 1 sudu kecil belacan serbuk maggie  *
  • 1 sudu kecil serbuk lada hitam
  • 2 batang serai dititik
  • 1 ikat kecil daum kesum...dicuci besih.... 
  • 8 - 10 batang kacang bendi
  • 7 - 9 biji tomato cherry
  • 1 - 2 keping asam keping
  • Garam dan gula secukup rasa
  • 2 kiub ikan bilis maggie
  • Sedikit minyak untuk menumis
  • Air secukupnya untuk kuahnya...

CARA-CARA PEYEDIAANNYA...
  • Ikan pari yang direndam bersama asam jawa dan garam dibilas/cuci bersih....toskan...
  • Kisar sebati sume bahan2 yang bertanda  *
  • Panaskan minyak di dalam periuk....tumiskan serai dan bahan2 yang telah dikisar sehingga naik bau dan pecah minyak...kacau selalu k...api kecik...takut hangus pulak nanti...
  • Tambahkan air secukupnya....yang ni kena agak2 ya....jangan banyak sangat...sedang2 je airnya...so kuahnya taklah pekat dan taklah cair....
  • Bila kuah dah mendidih bolehlah masukkan ikan ....ikan bilis kiub....lada hitam...tambahkanlah sedikit garam dan gula secukup rasa....( gula sikit je tau....buat penyedap rasa je....)
  • Masukkan kacang bendi yang telah dicuci dan daun kesum.....akhir sekali masukkan asam keping....biarkan mendidih sekejap....sebelum api ditutup masukkan tomato cherry....
  • Siap untuk dihidangkan....
 
Jom...Jom...makan asam pedas......

Kalau2 ada yang masih dok tepikir2 nak masak ape hari ni....cubala masak Asam Pedas Ikan Pari ni....tak de ikan pari boleh je guna ikan lain...kembong ke....ikan parang ke....ikan tengiri ke....sume pun boleh....settle dah satu menu....senang je kan..... Enjoy Cooking.....




No comments: