Friday, April 15, 2011

NASI GORENG AYAM SPICY McD....


Assalamualaikum....Salam Kesejahteraan...

Pejam celik...pejam celik...kejap je dah hari Jumaat....memang tak terasa cptnya masa berlalu...Esok dah hari Sabtu...cuti time....mana ada cuti...Cuti kerja...kerja kat rumah mana ada cuti....bila lah boleh apply cuti kan....sape  nak mengapprovedkan nya pulak...dah kita yg jadi bos...bos kat dapo...mana leh cuti...keje ..keje...keje...he he...

Oklah....bila start mengetuk keyboard....susahnya nak berghenti membebel...cukup2lah tu...he he...menu jamu mata utk hari ni  Nasi Goreng Ayam Spicy McD....Wah! macam special je bunyi tajuknya....he he tak sepesel mana pun....cuma jangan membazir...kita dah beli tak habis...be kreatif ... jadikan menu lain pulak...
Ayam Spicy Mc.D dok ada seketul lagi...sayang nak buang...kan elok lagi...so gunakanlah jadi bahan tambahan dalam menu nasi goreng kali ni....Jom2 kita tgk menu senang ni.....



Tak teringin ke nak makan....



NASI GORENG AYAM SPICY McD.....

BAHN-BAHANNYA...
  • 2 pot nasi putih...( 2 pot adalah sukatan beras masa masak nasi ni ya....)
  • 1 paket rempah Nasi Ayam jenama Adabi....( memang sedap...cubala....)
  • 1 biji bawang besar  *
  • 2 ulas bwg putih  *
  • 1/2 inci halia  *
  • 2 biji cili hijau  *
  • 7 biji cili api...kalau nak pedas lagi boleh tambah ya...  *
  • 1 genggam mix vegetables...( ni main agak2 je...) dicuci dan ditoskan...
  • 1 ketul Ayam Goreng Spicy McD....( ambil isinya sahaja....dipotong kecil...)
  • Garam dan bahan perisa secukup rasa...
  • Sedikit minyak untuk menumis....
  • Sedikit ikan bilis goreng utk hiasan...( bukan sekadar hiasan...he he..mkn ngan nasi goreng ni..umpph..sedap)

CARA-CARA PENYEDIAANNYA...
  • Nasi digaul rata bersama rempah Adabi nasi Ayam....ketepikan dulu...
  • Kisar sume bahan2 yang bertanda  *
  • Panaskan minyak didalam kuali....tumiskan sume bahan2 kisar sehingga naik baunya....
  • Tambahkan garam dan bahan perisa secukupnya...agak2 ya....jgn terlebih garam lak...
  • Masukkan nasi...gaul sebati ngan bahan2 tumisan tadi...kalau masih kurang masinnya...bolehla ditambah sedikit lagi...
  • Akhir sekali masukkan mix vege. dan ayam goreng spicy McD ...kacau sebati dan gaul rata bersama nasi....biarkan nasi didalam kuali dan dikacau rata lagi...Okay....siap dah
  • Boleh dihidangkan dan dimakan....dan taburkan ikan bilis atas nasi goreng tu...cantik dipandang sedap dimakan....

Jom makan Nasi Goreng Ayam Spicy McD...bukan dari McDonald tapi Vision Home mari...


Kalau dulu2 masak nasi goreng ni...okay dah tak yah tambah menu lain lagi....tapi semenjak menjadi isteri kepada Afandi b.Ayub ni....he he...kena ubah cara....Nasi Goreng kurang memadai....mesti ada Sambal Tumis ke....Sambal Sardin ke...so kenala rajin ..ha ha ha...macam2 selera org ni kan... Masa masak nasi goreng ni nasib baik ada Sambal Daging lagi jadi tak yah la susahkan diri nak masak2 sambal....cukupla tu....
Ada timun ke..ulam2 jering atau petai...settle dah....Goreng ayam drummet utk anak bujangku...

Nasi goreng memang menu rutin yang selalu dimasak....kalau tak utk sarapan pagi....menu makan malam pun ok je....Ringkas kan....Jadi kalau hari ni ada beli ayam goreng ape2jelah...tak habis ...jgn dibuang...masukkan je dalam nasi goreng...sedappppp......cubala nanti ya.....Enjoy Cooking.....





8 comments:

Ayu said...

Assalam kak cek,
wah nasi goreng ada ayam mcD ya..
ini kalau mc D nampak pasti dia kasi royalty ke kak cek sebab promotekan ayam spicy nya..hehe..
rumah kita pun suka nasi goreng tak kira nasi goreng apa..

cik cek said...

Waalaikumsalam Ayu...

He he...McD mana nampak kita...kita je yang selalu kenal dan nampak McD....

Kat rumah kak cek pun sama je...kalau kata nasi goreng memang tak tolak....sumenya suka...

Nieza said...

uishhh sedapnya nasi goreng tu kak...dgr nama pun dh tau sedap ni kan pula kalau dpt mkn ni...hehe

nOOrsha said...

salam kak cek... nasi goreng boh ayam mc d, double speselnye ni ...sedapnye... nyumnyumnyum... terbayang2 je rasenye ni... kalo g mekdi salu beli bigmac, jarang beli ayam sbb ayam dye kecik n mahal..ekeke...tp kadang tu beli gak sbb sedapp..!~

cik cek said...

Nieza...

Jom2 makan nasi goreng....menu lengkap...lauk dan sayur ada sekaligus dalam nasi...3 dalam 1 kan...;-)

cik cek said...

nOOrsha...

Salam kembali....spesel ayam McD...dari terbuang baik masuk dlm nasi goreng kita...nyum2 ...sedap...

ady said...

as-salam
nmpak sangat sedap NASI GORENG AYAM SPICY McD ni....ada ikan bilis lagi..yummy..

cik cek said...

Waalikumsalam...ady...he he memang sedap...bertambah2 lagi makan...