Thursday, April 14, 2011

CANDY PELANGI....


Assalamualaikum....SalamKesejahterraan....


Agak lama jugak dah tak buat candy ni....tak taula ngape....tetiba anak buahku mention pasal candy dalam fb...lama dah tak makan candy...keinginan membuatnya pun dtgla....ha ha ha...memang candy ni rasanya emmmmmm....manissssss....pada pengidap kencing manis dilarang sgt memakannya...zupppp...naik kadar gula dalam bdn nanti....Dulu sebelum abg ku disahkan mengidap kencing manis...nilah antara fav.nya....kalau aku buat...bab2 potong kecik2...pas tu dibungkus ngan pembalut warna memang kesukaannya....
 
Tak buat banyak pun...sekadar melepaskan hajat je...macam2 hajat aku ni...he he...Cik abang kita kurang ghemola dia...emmm...takkan nak paksa dia makan lak....Aku ngan Mel jela yg ngap..ngap....satu...satu masuk dalam mulut....fuhhh...tak leh makan byk2 jugak....kena minum air masak byk2.....puas hati dpt makan candy....

Kaedah memasaknya aku ubah....dari masak cara biasa aku guna microwave je....malasnya....bukan malas....byk idea sgt dalam kepala...so kreatifla namanya tu...he he...angkat bakul sendiri lagi....
Jom kita tgk resepi dan cara masak guna microwave....







CANDY PELANGI...

BAHAN-BAHANNYA...
  • 2 1/2 cawan kelapa parut putihnya sahaja...( sukatan kelapa dalam cawan dimampatkan/ditekan....)
  • 370 grams susu pekat...
  • 1 cawan gula...
  • 1/2 sudu kecil esen vanila..
  • 30 grams butter..
  • 3 helai daun pandan disimpulkan....
  • Pewarna pink, hijau dan biru...( Warna ni ikut citarasa masing2 k...)
  • Pembalut warna transparent...

CARA-CARA PENYEDIAANNYA...kaedah microwave...
  • Letakkan kelapa parut dan daun pandan dalam bekas bertutup tahan panas utk digunakan dalam microwave...
Step 1 : 
  •  Tekan High - Tempoh memasak 11 minit ...melalui 3 peringkat memasak...5 minit pertama...kacau kelapa...3 minit kedua...kacau lagi...akhir sekali 3 minit ketiga....
Step 2  : 
  •  Masukkan gula..susu pekat dan esen vanila  kedalam kelapa...kacau sebati... Tekan Medium - Tempoh memasak 21 minit....14 kali peringkat memasaknya....Prosesnya sama spt diatas...Setiap satu peringkat harus dikeluarkan dan dikacau sebati...buatlah sehingga proses ini selesai...Peringkat 1 - 7...masa memasak 2 minit setiap satu peringkat...Peringkat 8 - 14 ...masa memasak 1 minit sahaja setiap satu peringkat....
Step 3  :
  • Utk memastikan candy kelapa ni dah cukup masak ....bulatkan sedikit adunan candy dan masukkan  kedalam air sejuk ( air dari dalam fridge...) Jika bentuk candy tetap bulat...tidak pecah dan berderai...dan iannya lembut bila ditekan...maknanya candy dah cukup dimasak...
  • Masukkan butter...kacau sebati...proses kena dilakukan ketika candy panas lagi...
  • Bahagikan kepada 3 bahagian...letakkan pewarna pada setiap satu bahagian...kacau sebati ....
  • Sediakan loyang empatsegi bersaiz 6" x 6"...lapikkan loyang ngan aluminium foil...melebihi ketinggian loyang...sapu ngan butter sedikit...letakkanlah lapisan pertama...ditekan mampatkan dengan kuat....Ulangilah proses yang sama utk lapisan kedua dan ketiga....
  • Biarkan sejuk...tutupkan loyang candy ngan lebihan aluminium foil...masukkan kedalam fridge...semalaman pun tak pe...
  • Pas tu potonglah candy dan balutkanlah candy dengan pembalut warna transparent....ada jual kat kedai...macam2 color ada....Siaplah sudah Candy Pelangi....

Nota  :
Untuk memasak kaedah biasa tak guna microwave....masukkan je kelapa dalam kuali atau bekas yang sesuai ...masak kejap kelapa biar kering sedikit...jgn kering mcm kerisik pulak...he he dah tak jadi candyla pulak....Kemudian masukkanlah bahan2 lain...masaklah dan kacau selalu...sampai adunan candy dah tak lekat kat kuali...ataupun guna kaedah diatas utk tau candy ni dah masak ke belum....Bila dah masak proses selebihnya sama seperti diatas....Terpulang nak guna kaedah yang mana satu k....


Candy dah siap dipotong cube....

Bungkus Candy lak...macam nak jual gula-gula ...he he


Jom...jom...anak2 makan candy....nyum...nyum....


Mana lebih senang eek...masak cara lama atau guna microwave....Kalau cara lama kena berdiri...dok kacau..cam kacau dodol tu....Waaaaa....memang letih....he he...cuma lebih klasik nampaknya....sebabkan aku ni tak larat nak berdiri lelama kat dapo....aku gunala kemudahan yang ada....main tekan2 je...kuar masuk...tekan lagi...lama jugak tu....tapi kira oklah...guna microwave ni....Resepi ada dah....bolehla dicuba...nak guna mana satu cara....tepuk dada tanya selera.....Enjoy Cooking....




22 comments:

Kak Sam said...

Assalamualaikum..rajinnya cik cek

RynaHakimi said...

Menariknya candy tu..jual pon mesti laku ;)

izahdaut said...

waw...
warne warni..rajin tul kak cek ni..
boleh try nanti ni

~Norul Mas Hana ~ said...

kak cek,
cantik candy kalerful...anak2 mesti suka.. =)

cik cek said...

Waalaikumsalam Sam....bukan rajin ...tapi dah lama teringin....nak beli tak jumpa...lagi pun tak best...last2 kenala buat sendiri....

cik cek said...

Ryna...ha...ah kalau jual anak2 kecik mesti suka... mak anak2 pun suka ...:-)

cik cek said...

Hana...bukan anak2 je suka...mak ayah pun suka...Jom2 makan candy....:-)

cik cek said...

Izah...sakit mata tak tgk kalernya tu....cuba jangan tak cuba....he he..

mala said...

dulu-dulu suke beli ni kat mamak roti )

estee_8980 said...

salam...
cantiknya sweet ni...

salam perkenalan

http://estee8980.blogspot.com/

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam kak cek..

teringat masa sy anak dara dulu rajin jugak buat candy kelapa ni.. tp buat 1 warna jelah.. hehe.. sy suka candy yg basah2 & melekit2 tu.. so selalu kalau buat gula saya tak letak byk.. ishh.. kak cek ni buat sy terliur la pulak..

MULAN said...

sedaaappp nya....!!! lama sunggoh tak makan candy ni...

ady said...

as-salam
wow!nice combinations of colour cik cek..

cik cek said...

Mala...ha..ah...cuma skrg ni susahnya nak jumpa mamak jual roti lagi...
Kalau dulu2...ptg2 dok tunggu mamak jual roti lalu depan rumah....he he...nostalgia ....

cik cek said...

Estee...rasanya pun sweettttt....

Salam kenal kembali...tq sudi ziarah umah kak cek ni....sila2 dtg lagi...nanti kak cek singgah blog estee k....:-)

cik cek said...

Salam Madiha....

Kechur ke...jom2 buat candy....dulu zaman anak dara...skrg dah jadi bonda...buat tuk anak2 pulak....mesti anak2 suka...

cik cek said...

Mulan...meh umah kak cek makan candy...

cik cek said...

Ady...

Waalaikumsalam...he he...plan awal nak letak kaler kuning...tgk2 dah abis stok...jadila kaler biru ganti kaler kuning tu...ok jelah kan...
Ady kata cantik tu...kak cek kata tq tq tq..:-)

Nuridah said...

Assalamualaikum Kak cek,

cantik nyer, warna yg menarik...budak2 tengok mesti suker sekali.

cik cek said...

Waalaikumsalam....

Confirm anak2 suka...candy...mana ada yg tak sukakan...he he...

inaku79 said...

menariknyerrr kaler candy ni. dh nama pun pelangi kan...hehehe...

cik cek said...

Ina...

betul...betul...betul...namanya candy pelangi...maka berwarna warnila candy tu...jom jemput makan candy....ada lagi ni...