Tuesday, April 12, 2011

KUIH KOO...ANGKU...macam2 nama ada...


 
Assalamualaikum.....Salam Kesejahteraan.....

 
Warna ungu menarik hati....keledek ungu masih dok tinggal lagi sikit ....dok teringat....teringin bebenola nak buat Kuih Angku....dalam buku resepi yang aku tgk tu namanya Kuih Koo....tak kisahla tu....nama je lain2..tapi kuihnya tetap sama....lama dah ku belek2....ku click2 kat internet cari resepi kuih ni...memang byk dah dok ada dalam simpanan...resepi dalam buku masak yang dah berkurun lamanya kusimpan ni menjadi pilihan....sebab tgk gambonya yang cantik dalam buku tu kot....he he ...warna merah u kuihnya....cantik berkilat2....Jadi sesi melepaskan hajat dihati....jadilah Kuih Koo ni.....cuma tak mencapai piawaian sendiri....

 
Sendiri silap ....sendiri tanggungla....ha ha ha...akibat suka sgt modified resepi hasilnya keras sikit bila sejuk..
nak tau ngape jadinya begitu....aku campur sikit ngan tepung ubi ....sikit?...ye lah tu..ku rasa macam dah terlebih je...
Warna dah cantik...( perasan la pulak.....), rasa dah ok....cuma fizikalnya tula keras....tak pe 1st trial....
Hari ni nak p cari keledek putih  ....aku nak letak color merah pulak....he he he....bersemangat nampak....
Oklah sebelum aku dok membebel yang susah nak berhenti ni...baik aku letakkan resepi asalnya kat sini k.....


 


Kuih Koo...Kuih Angku...my hubby ckp kuih kekura...hu hu...tapi bila tgk balik memang ada bentuk kura2 pun..tak kisahla ...janji sedap dimakan...abis dah pun...

 
 

 
KUIH KOO...ANGKU...

 
BAHAN-BAHANNYA...

  • 100 grams ubi keledek....( kalau guna keledek warna putih baru cantik nak letak color yg kita suka...)
  • 400 grams tepung pulut...
  • 1 cawan pati santan...( kalau guna santan kotak..maknanya yg ni jgn + ngan air k...)
  • 3/4 cawan santan kedua...( yang ni agak2la + ngan air tuk dptkan 3/4 cawan...)
  • 2 sudu besar gula pasir
  • 2 sudu besar minyak...( aku guna minyak jagung....)
  • 1/2 sudu kecil garam...
  • Beberapa titik pewarna....( kalau guna....)
  • Daun pisang secukupnya....digunting ikut saiz acuan....
 
CARA-CARA PENYEDIAANNYA....
  • Keledek dikupas kulit....dipotong kecil....dikukus sehingga masak...
  • Setelah masak ...keluarkan dari kukusan....dilenyek hingga lumat....kalau nak blend pun boleh...lagi mudah keje....
  • Campurkan 280 grams tepung pulut kedalam pes keledek tadi....gaul sebati...ketepikan dulu k....
  • Campurkan 3/4 cawan santan yg kedua ngan gula ...minyak...garam...dan pewarna jika guna...ke dalam periuk...dan masakkan campuran ni sehingga gula larut dan campuran sebati....
  • Campurkan pula campuran santan ni ngan baki 120 grams tepung pulut yang tinggal....gaul sebati....
  • Masukkan pula pes keledek tadi dan jugak 1 cawan pati santan....Uli sebati hingga menjadi dough yang lembut dan tidak melekat ditangan....( 1 cawan santan jgn terus dituang semua....tuang sikit2 ...pas tu diuli sampai kita agak2 tak melekat lagi ditgn...kira dah oklah tu....takut jugak kalau terus masuk sume...lembikla pulak nanti....ok eek....)
  • Bahagikan dough ikut kesesuain saiz acuan.....dan dibulat2kan....leperkan ditangan ...masukkan inti kedalamnya....balutkan inti...dan bulatkan semula....masuk dan tekan perlahan kedalam acuan yg telah disapu ngan sedikit minyak...letakkan keatas daun pisang yg disapu jugak ngan sedikit minyak....buatla proses ni sehingga selesai....
  • Panaskan kukusan....susunkan kuih koo kedalam loyang kukusan....kukuslah lebihkurang 10 - 12 minit dengan api sederhana....
  • Setelah masak...angkat dari kukusan....sapukan sedikit minyak diatas permukaaan Kuih Koo....siap dah...
  • Sejukkan dulu sebelum dihidangkan....amat sesuai utk minum petang atau ole2 ke rumah jiran tetangga atau sanak saudara....
 
INTI KUIH KOO...ANGKU...

BAHAN-BAHANNYA..
  • 500 grams kacang hijau yg dibuang kulitnya...direndam semalaman...( ada jual kat kedai kacang hijau yg dah siap buang kulit ni....)
  • 140 ml air
  • 8 helai daun pandan yg disimpulkan...
  • 2 cawan gula pasir

CARA-CARA PENYEDIAANNYA
  • Kacang hijau yg direndam ditoskan...
  • Kukus kacang hijau lebihkurang 20 min atau sehingga kacang hijau lembut....
  • Angkat dari kukusan....bila dah agak2 suam ....kacang hijau dikisar hancur/lumat ...jadikan pes...
  • Dalam bekas yang sesuai...campurkan air ...gula....dan daun pandan....masak sehingga gula larut....guna api kecik je tau....
  • Pas tu masukkanlah kacang hijau pes tadi...kacau dan gaul sebati....bila inti dah  agak kering/lembab dan tak melekat kat kuali...kira ok dah tu....masak dah....sejukkan...pas tu bolehlah dibulat2kan ....senang utk dimasukkan kedlm dough kuih koo....

 

 

 
Acuan yang aku gunakan...besar gedabak...cari yg comel2 acuan kayu tak adala pulak....

Inti Kuih Koo yg dah siap dikepal bulatkan....

Kuih Koo disusun dalam loyang kukusan sebelum dikukus....

 
Kuih Koo yang dah masak...disapu ngan sedikit minyak atas permukaannya...

 
Comel kan...he he...ada rupa kekura kan...

 
Buku masakan berusia lebih 20 thn dah...asalnya kakak ipar ku punya...camana eek boleh ada dalam simpananku....he he....

 
Cantikkan...resepi asalnya warna merah...comel je...guna acuan kayu...kat mana eek nak cari acuan macan ni lagi....antik dan klasik...

Memang Kuih Koo/Angku antik dan klasik....cantik dipandang sedap dimakan....berseni sungguh orang2 lama ni kan....kreatif pulak tu....gabungan tepung pulut ngan keledek ni cukup serasi....Kalau tak kita yang terus kekalkan masakan klasik dan tradisional ni sape lagi kan....
Resepi ada dah....cubala buat....tak rugi....berbaloi2....aku bwk p opis....kejap ada...kejap tak ada dah....he he....Ape-ape pun...tak ade yang lama ....maka tak adela yang baru....kita kan pewaris hasil kerja org2 terdahulu.....Warisan zaman berzaman.....Enjoy Cooking..... 




18 comments:

Ayu said...

Assalam kak cek,
waduh!!!!! kuih ang ku..dah lama tak buat..dulu baru2 buat pattern kuihnya tak nampak pun kita buat..hahah..sekarang tak tahu lagi ..haha..kak cek, thank you for the wishes untuk kita tu ya..

Kjee said...

my fav, thnx for the recipe.

~Norul Mas Hana ~ said...

Assalmualaikum kak cek,
rajinnyer kak cek kita...tak pernah mkn kuih ni..mai seketul..hehe =)

mala said...

kita sorang saja makan angkoo... beli saja la

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam kak cek..
saya pun suka kuih ni... intinya yg special kan? pernah gak buat aritu... tp dah jadi versi kuih buah peria... hehehe.. gara2 takde acuan angku... so saya buat je bentuk buah peria... yg penting sedapp..

cik cek said...

Lama tak nampak Ayu...mcm dah jumpa je kita kan...rindula pulak....kak cek 1st time buat tapi masih tak puas hati...cuma puas hati dpt mkn hasil tgn sendiri...
Birthday mama Ayu masih cuti masak lagi ke...teruja nak tgk kuih/kek cantik2 Ayu....

cik cek said...

Sukanya kita Kak Jee singgah umah kita...fav kak jee...fav cek jugak ni....:-)

cik cek said...

hana...sian adik kak cek ni...kalau dekat dah lama kak cek anto ke rumah....
Tak pe2 resepi ada dah...nanti hana cuba2 buat k...:-)

cik cek said...

Mala...ahli family yg lain tak suka kuih ni ke...rugi...rugi diorg kan...lenkali kak cek buat boleh anto kat Mala k...

cik cek said...

Madiha...versi buah peria versi org melayu kita...versi kekura...baba nyonya punya....so kretifla org Malaysia ni kan...1 Malaysia yg kaya idea...

Along Maklong said...

maklong tak pernah makan kuih ni..
macam sedap je.. nak kena cuba jugak ni..
tq.. sebab kongsi resepi..

cik cek said...

Maklong cubala buat nanti....sedappp...rasa lemak2 manis....cuma nk cari acuan kuih angku yang kayu susah nak jumpa skrg ni...
Cek baru je beli satu lagi acuan ni...kecik sikit dari sebelum ni...menambah koleksi....acuan plastik lagi...bolehlah....

♥LOVE2COOK♥ said...

Suka kuih ni...but son tak berapa suka, katanya very oily! hehe..;)

Me too having 15-20 yrs old cookbooks, given by mum.Cool na!

cik cek said...

Love2Cook...tq sudi ziarah dapo kak cek...anak2 memang tak suka sgt kuih2 klasik cam ni....ibu dia suka la...

Yap2...memang cool sgt tgk buku resepi yg lama2 dah kita simpan....best....nostalgia...

aien zell said...

cutenye kuih ni..^^
agak2 rasa dia sedap macam rupa dia x??
huhu..>,<

cik cek said...

aien zell...sedappp...secute rupanya....ada resepi silalah cuba...

Tq...sudi jenguk2 dapo kak cek....salam kenal2...

norlie said...

mana beli acu ni...

cik cek said...

Norlie....ada jual kat kedai runcit...kak cek beli kat Family Store dekat ngan rumah je...
Cari kat Jusco ke Tesco...tak jumpa lak...