Tuesday, June 14, 2011

KUIH CHANG ....never ending story....:)



Assalamualaikum.....Salam Kesejahteraan....

Sebelum cuti sekolah bermula....Yan dah mention Kuih Chang ni...aku penah dengo tapi tak pernah makan pun...sebab Kuih ni org melayu kita tak penah lagi aku jumpa membuat dan menjualnya....exited bebeno nak mencuba dan merasanya....masalah paling beso...kuih chang ni nak kena bungkus ngan daun buluh....cakap ngan Yan...mana pulak nak cari daun buluh....ha ha ha....kalau dah rezeki tu mudah je jumpa kan....Mungkin satu kebetulan....ada jual kat Family Store belakang rumah aku....aku punya la happy....beli sume bahan2 yang nak guna utk kuih chang ni...pas tu siap tanya nak ikat guna tali ape ek...pun ada jual...aku lupa nama jenis tali yg digunakan....seeloknya jgn guna tali rafia...tapi kalau dah tak de...bolehla guna...WaH! memang rezeki la sume org dapat makan Kuih Chang ni....puas jugak cari resepi dan tgk video You Tube camana nak bungkus kuih ni....Alahai! pening jugak...maklum jelah aku ni bab bungkus2 kuih ...pas tu nak kena ikat lak tu memangla bukan kemahiran dan kepakaran ku....

30 hb May 2011....

Aktiviti petang hari tu...aku ngan Yan beroperasi buat Kuih Chang....misi mencabar diri sendiri lagi ni....hebat2....jangan putus asa...camana rupa Kuih Chang ni....meh2 kita tgk.....







Kuih Chang asalnya adalah masakan orang2 China....tak salah rasanya utk kita mencuba...utk resepi ni aku mintak izin dari yg empunya resepi  skyblue dari myresepi  utk copy paste kat sini....terimakasih byk2 kerana sudi berkongsi2 resepi....memang puas mencari...akhirnya dpt jugak resepi ni....terimakasih sekali lagi ya....cuma aku guna separuh sukatan je dari resepi ni...cubaan pertama  tak berani nak terus buat byk2....takut tak menjadi.....


KUIH CHANG (ZONG ZI....)


BAHAN-BAHANNYA

  • 60 helai daun buluh (biar lebih, takut ada yg pecah)
  • Tali untuk mengikat (8x60cm panjang, diikat kat satu hujung dan dibahagikan 3 setiap satu)
  • 1 kg pulut (direndam 3-4 jam)
  • 1 kg ayam atau daging (dipotong 48 ketul) aku guna daging lembu dipotong kecil...cuci dan toskan...
  • 200gm kacang merah (direndam 1 malam) yg ni aku tak guna...
  • 24 biji buah belangan kering (direndam semalam) aku letak buah berangan...selepas direndam dihiris2....confuse jugak..bila search resepi2 yg lain diorg letak buah berangan...mungkin typing error...maaf ya kalau aku yg silap......
  • ½ cup (60gm) udang kering - aku rendam dan tumbuk kasar2
  • 10+2 (stand by) biji kuning telur masin (dibelah dua setiap satu)
  • 24 biji buah belangan kering (direndam semalam) yg ni pun aku tak guna....
  • 12 kuntum cendawan shiitake kering (direndam dan dipotong dua) aku hiris2 je cendawan ni....
  • Bahan-bahan untuk Daging
  • 1 sudu besar minyak masak
  • *2 ulas bawang putih ( aku titik dan hiris2...)
  • *2 ulas bawang kecil ( aku hiris2...)
  • *1 batang kayu manis
  • 1 sudu kecil gula
  • ½ sudu besar serbuk 5 spices
  • 1 sudu kecil serbuk lada putih
  • 1 sudu kecil sos tiram
  • 2 sudu besar kicap pekat
  • 2½ sudu kecil garam (biar masin, sebab kuah ni diguna utk pulut)
  • ½ cawan air
  • Bahan-bahan untuk Pulut
  • 1 sudu besar minyak masak
  • 2 ulas bawang putih ( aku titik dan hiris2...)
  • 2 ulas bawang kecil ( aku hiris2...)
  • 1 sudu kecil serbuk lada putih
  • ½ sudu kecil serbuk 5 spices


CARA-CARA PENYEDIAANNYA

    Cimg2311
  1.  Daun buluh direndam semalam dan direbus ½ jam bersama tali yg dipotong, supaya daun jadi lembut dan senang dilipat nanti.
  2. Cimg2313
     Bersihkan daun buluh dengan sponge atau kain, potongkan hujung daun yg panjang dan tajam. Rendam dalam air bersih dan diketepikan.
  3. Ayam/Daging: Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bahan-bahan * dan tumis sampai nampak perang sikit. Masukkan daging, cendawan dan buah belangan, dan juga bahan-bahan untuk daging yg lain kecuali air. Goreng sampai dah jadi kering baru tambah air dan masak lagi untuk 15 minit. Padam api dan tapiskan kuah.
  4. Cimg2314
    Pulut: Panaskan minyak dan tumis bawang bersama udang kering sampai nampak perang sikit. Masukkan pulut dan kacang merah, goreng seketika dan masukkan kuah dari (3). Masukkan juga lada putih dan 5 spices, kacau sehingga serbati dan kering.
  5. Cimg2323
    Balut: Ambil 2 helai dau buluh seperti dalam gambar. Sebelah yg licin tu untuk dalam. Kalau buat saiz kecil, guna 1 helai daun yg besar.
  6. Cimg2315
     Lipat daun buluh seperti dalam gambar. Sebelah licin kat dalam.
  7. Cimg2324
     Isikan sedikit nasi pulut, buat lobang ditengah-tengah seperti dalam gambar.
  8. Cimg2317
     Masukkan 2 keping daging, 1 keping cendawan, 1 biji buah belangan dan ½ biji kuning telur masin. Letak secukup pulut untuk tutup isinya.
  9. Cimg2318
     Tutup dgn daun buluh dan tekan sedikit seperti digambar.
  10. Cimg2319
     Terbalikkan dan buatkan/betulkan tanduk seperti dalam gambar.
  11. Cimg2320
     Pegang daun kat tepi, lipatkan hujung daun.
  12. Cimg2321
     Patahkan tulang daun (tapi jagan sampai putus) untuk membentuk tanduk.
  13. Cimg2322
     Ikat melintang. Jagan ikat terlalu ketat sebab pulut akan kembang sikit bila masak.
  14. Cimg2325
     Ulang sampai habis.
  15. Cimg2326
     Panaskan air dan rebus selama 2 jam dgn api kecil. (kena tutup dgn tudung)




Memang rumit proses membuatnya....utk isi inti dalam pulut aku terus je masukkan  tak asing2kan pun...kecuali telur asin je aku asingkan....yg lain proses membuatnya sama je aku ikut seperti diatas....Ada berani mencuba....he he  he...gaya ikatan ku amatlah tidak cantiknya...siap kena gelak lagi ngan abgku....
Aku rebus guna pressure cooker...lebih jimat masa....hasilnya....boleh tahanla utk cubaan kali pertama....yg paling best....diorg cakap sedapppp....memng serupa rasanya mcm Kuih Chang yang diorg pernah makan sebelum ni....Fuhhhhh....menghela nafas lega....licin....habis...tak de yg tinggal pun....Alhamdulillah....sukses jugak cubaan kita ya Yan....Jangan dinilai pada rupanya la ya....he he he...nak banding ngan yang kat atas ngan hasil keje tgnku dan anak buah ku Yan...aduhai! jauh bezanya....nak mengikatnya je dah terkial2...hampir2 putus asa....don't give up.... :D






Berhajat nak merasa....kenalah mencubanya ya....Cooking is Fun....apa2 pun boleh buat jika ada keinginan....
Never Ending Story.....KitchenIsMyWorld....EnjoyCooking....




46 comments:

anymz said...

ciiiiiiiiiiiiiiiiiik,

hah!hambik...panjang tul nama akak panggil..lapppppp uuuuuuuu...1000x..dah lamo akak mencari resepi kueh ni tau..dulu2 akak jumpo di majalah saji tapi diorang tak letak resepi..aduhai terleleh2 air liur akak maso tu.seb baik tak peknen...mmg akan akak cuba buat ni nanti..tapi ambik masa sikit lah sbb bahan2 byk yg tak ado...terima kaseh byk2.....ai likeeeeeeeeeeee :)

Wanieyra said...

Tak pernah dengar nama kuih ni......

Along Maklong said...

maklong selalu tengok kuih ni kat pasar malam selayang mall.. tapi, ca ya nun alif yang jual.. pakat tengok dari jauh jelah.. hehehe..

mala said...

ini kuih cina kak. my mum's aunty dulu selalu buat special utk kita orang. plain saja dan cicah dgn air gula merah..


http://en.wikipedia.org/wiki/Zongzi

nuwairani ismail said...

serius x penah dengar, x penah tengok pon lagi...nmpk mcm kuih melayu..

tun_telani said...

Ooooo......... jakun.. jakun.. xpenah tgk lg nih..

Hafizah Mohamad said...

pas ni kalau rasa nak makan kuih chang ni leh la jenguk kat blog kak cik cek...senang...he he he

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam kak cek..
kat ofis sy selalu benor ofismate bawak kuih chang ni bila tiba musimnya.. kuih ni mmg ada musim baru dorang buat. ikut bulan apa tah.. setahun sekali je ada ni..

saya pun dah lama teringin nak buat kuih ni kak.. yg jd masalah utama memang daun buluh tulah.. lagi satu sy tak pasti apakah rempah 5 spice tu... akak guna rempah apa yer? tengok ofismate dok makan tu terliurlah jugak.. tp tak berani nak mencuba sbb takut tak halal.. even kalau yg vegetarian chang pun tak berani gak nak try sebab takut dorang rebus dlm bekas yg sama ngan chang yg letak pork.. mmg kena buat sendiri ler kalau nak merasa chang ni..

Ayu said...

Assalam kak cek,
waduh pandainya kak cek memebungkus kuih cang ni!!!..macam yang jual2 tu punya..wah ..bolehlah cuba kalau teringin nak makan ..sebab jarang dapat yang halal kat sini kuih cang ni..campak sini bak seketul jadilah buat rasa kak cek!!

Wattie said...

Salam Cek,
WAhhh tabik spring sebab berani mencuba kuih chang makanan masyakarat Cina ni, elok jer kejadiannya. Semenjak kecil lagi saya selalu tengok kuih ni tp tak pernah makan sebab takder yg halal

Citarasa Rinduan said...

wsalam....
cik cek, serius nak habaq ayu tak pernah lihat dan dengar pasal kuih nie...

sure sedapkan.. makanan orang cina nie mmg pelik tapi seni pelbagai..
nampak macam sukar...

namun menyelerakan...
kalau kita dekat dah serbu dah ke rumah cik cek... hehehe

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Cik..
Dulu masa kerja kat PJ staf2 chinese kat situ selalu bawa ni untuk dibahagikan sesama mereka bersempena salah satu perayaan diorang (dah lupa perayaan apa) tapi sempena memperingati pahlawan mereka lah....But now dah tak kira musin ada jeee jual kat pasar2...Cuma yang halal memang susahlah....

Errrrr..kat luar xde jual yg halal, minta yang halal kat sini jelah seketoiiiii....

cik cek said...

Kak Anim...luvvvvv u 2000x...he he...ape lagi resepi ada dah...jom2 buat kuih chang....sedapppp...:)

cik cek said...

Wanieyra..kak cek sebelum ni memang tak penah mkn pun...kira sedap jugaklah....nak beli memang tak de org kita yg jual pun....

cik cek said...

MakLong...kuih ni memang masyarakat cha ya nun alif yg punya...confirmla tak halal...nak mkn kenala jugak buat sendiri....puas hati...habis lak tu...

cik cek said...

Mala...memang pun kuih org china...manala nak cari yg halal kan...dah lama teringin nak buat...akhirnya dpt gak merasanya...

cik cek said...

Nuwairani...

Seakan2 kuih kita...tapi memang berbeza rasa...sedap sebab ada telur asin kuning dlm pulut tu...

cik cek said...

Tun telani...memang tak ramai org tau kuih ni...he he ...resepi ada dah...berhajat merasa...cuba2la buat nanti ya...

cik cek said...

Hafizah...dialu2kan...kongsi2 resepi bersama teman2 dan pembaca kat luar sana....senang2 silalah cuba ya....

cik cek said...

Madiha....betul tu ...kuih ni memang bermusim...sempena bulam menghalau hantu...he he...kak cek buat tak de le nak halau hantu bagai...memang festival ni sekitar bulan 5 dan 6...sebab tu daun buluh byk dijual pada bulan ni...kat Jusco pun ada jual brg keperluan khusus nak buat kuih chang ni....budaya diorg kan...nak merasa takkkan jumpa yg halal...mau tak mau kenala buat sendiri...:)

Chik Mimi said...

ghajennya akak buat bak chang ni

cik cek said...

Waalaikumsalam Ayu....

Ni bungkus yg cantik ....punyala terkial2 kak cek nak membungkus dan mengikatnya....WaH!...menguji kesabaran sungguh...berjaya jugak walaupun rupanya aduhai!...kira bolehla kan Ayu...Memang susah kot nak jumpa yg halal...kalau dekat kak cek dah lama anto kat Ayu...:)

cik cek said...

Upsss...telupa Madiha...5 spices tu ada jual yg dah siap kat kedai @ supermaket...kak cek guna rempah tu je....

cik cek said...

Wattie....semput2 kak cek nak menyiapkan Kuih Chang ni....he he...sukses jugak akhirnya...:)

cik cek said...

Ayu Citarasa Rinduan....

He he...memang bukan kuih masyarakat kita...1 malaysia kan...nak beli susah nak jumpa yg halal..jadi kenela buat sendiri...
Proses buatnya agak rumit...he he...kira oklah utk cubaan kali pertama....Ayu jau sgt..kalau dekat kak cek anto dah kat Ayu....

cik cek said...

Sue...kalau tak silap kak cek..kuih ni dibuat sempena festival menghalau hantu...rasa2 cam tebaca masa dok sibuk cari resepi ni...
He he...kak cek buat sempena tekak terasa nak mkn...puas hati sesgt...kejap je licin...upsss...lenkali kak cek kirim kat Sue ya...:)

cik cek said...

Chik Mimi...sebab teringin sgt nak makan...nak beli susah nak jumpa yg halal...merajinkan dirila jugak membuatnya...walaupun kak cek tak pakar bila bab2 membungkus dan mengikat kuih ni...asal jadi...ada rupa ...ada rasa...alhamdulillah...kira okla kan...:)

Nur Ziani said...

YaHOooooooo.... Mmg sama rasanya, I tell youuuuuuuu..... Kalau jual kat kedai mesti laku.... Bab2 bungkus mmg kene practice lagi sebab xnk ada kuih chang yg terkorban jatuh ke lantai.. Tahniah cik! Ur the best aunty we can ever ask for... For authentic and halal kuih chang, this IS IT!!

aLoY said...

ish.. xpenah dgr kuih nih.. nk sikit kak.. nk rase =)

ady said...

as-salam kak cik cek
adoiii...sedapnye..kak cik cek ,kuih ni favourite ady sekeluarga..ady pun pernah buat kuih chang ni.. kalau dah masak kuih ni tak payah masak apa2.. makan siang malam dah cukup..

cik cek said...

Yan....berjaya jugak kita akhirnya...puas hati sesgtkan...he he bab membungkus...mengikat tu je tak pro lagi....kena practice lagi....anyway happy cik dpt jamu sume org ngan kuih chang hasil air tangan kita kan Yan...

cik cek said...

Aloy...kak cek pun 1st time makan...sedap...he he...kak cek pun dpt mkn sebiji...lain sume licinnnn....alhamdulillah...sume org suka...

cik cek said...

Waalaikumsalam Ady....

Kak Cek pun 1st time buat dan makan...memang mengenyangkan...makan sebiji je pun dah cukup...cuma bab2 membungkus mengikat kurang mahir lagi....

Nieza said...

Kak, saya pun jakun gak tak pernah dengar dan mkn lagi kuih ni...sedap ke?mcm susah jer nk buatnya yer...

CT Delima said...

As'salam Kak cek

wahhh.. teruja ct tengok kak cek membungkus kuih chang. selalunya tengok orang jual jer. namun nak buat tak rajin lak kak. kenapalah akak tak rojer2 ct masa buat tu, bolehlah ct mintak rasa sebungkus kak cek...hihihi

Treat and Trick said...

Kak belum pernah rasa pun kuih ni...rumit juga nak buat ya..terliur tengok cek punya....

http://treatntrick.blogspot.com

cik cek said...

Nieza....he he...kak cek sendiri pun rasa cam org jakun gak...1st time buat 1st time mkn....sedapppp...memang ulit sikit proses nak membuatnya....tapi sebab sume org pun teringin nak mkn kuih chang ....so exited la kak cek membuatnya....yayyyyy....sukses...

cik cek said...

Waalaikumsalam CT...

Kalau CT teruja kak cek apa tah lagi...suspen je...jadi tak kuih chang versi kak cek ni...alhamdulillah sukses...dan yg best sume org kat rumah pun suka....nak roger CT pun tak dan dah...licinnnn terus....he he

cik cek said...

Treat n Trick....

Memang rumit gak proses nak buat kuih ni....sebab kan exited...teruja nak makan...kenalah merumitkan keadaan...alhamdulillah...jadi gak kuih chang ni akhirnya...kak cek pun 1st time mkn kuih ni...sedappp...
Resepi ada dah...kalau berhajat nak mkn...bolehlah mencuba.... :)

MULAN said...

kat vietnam dolu2 banyak jugak kekuih bealot2 camni... mesti sedap kuih chang ni...

cik cek said...

Mulan...rasa kuih chang ni...emmmm....sedapppp....

kaksu said...

cik cek, selalu tgok cina yg buat, sekarang 1 malaysia...semua boleh di try n boleh dirasa kan...mesti sedap rasanya kan...

cik cek said...

Su....ya...skrg ni tak kira bangsa ape...sume pun boleh masak2...kita ubah suai jela kan...dari non-halal kita jadikan halal food...sume leh merasa.... :)Rasanya memang sedappppp...

MRY said...

Sedap...nak lagi..hihihi

CikguMaznah said...

assalamualaikum..ada buat lagi tak kuih ni? sedap tak? terima tempahan tak? :D

nauhdir lim said...

Assalamualaikum...maaf saya mencelah. kuih chang ni mmg makanan kaum cina. Saya enam beradik dibesarkan dengan hasil emak abah saya membuat kuih ni. kuih ni mmg susah jumpe orang islam yg buat. saya bangga sbb emak abah saya adalah antara orang melayu islam yg mengusahakannya sejak 30 tahun yg lalu. Alhamdulillah, skrg boleh dibeli di pasar besar melaka. setiap hari emah abah saya akan hantar di pasar melaka. Klu musim cina semabahyg kuih chang ni, kebanyakkan tempahan terpaksa ditolak.