Thursday, June 23, 2011

CakE PoPs....never ending story.....



Assalamualaikum...Salam Kesejahteraan....


Entah bila nak selesainya cerita musim cuti sekolah hari tu....hari ni kita sambung balik story....byk enrty yg menunggu....dan yang pasti takkan ada kesudahannya....:)

Cake Pops....resepi mudah je ni...kalau ada kek yg lebih tak habis dimakan dan nak ubah penampilan dan sedikit rasanya....buat je Cake Pops ni....cantik dan menarik...sedap tak...mesti sedappppp....kek yg tak habis tentunya dah berubah wajah....dari pada org dah tak mengapek nak makan...bila berubah penampilan...sure abis nya...he he he...kanak2 paling suka makan Cake Pops ni...org2 seusia kita pun tak de salahnya pun nak makan...boleh je....

Cake Pops ni pun terhasil dari lebihan kek coklat yg dok ada dalam fridge tu...sian Ayish....Wan tak buat2 kek coklat tuk dia kali ni....jadi aku luangkan masa sikit buat Cake Pops ni...sukala dia....apa saja yang bernama coklat memang fav Ayish....ok ya Ayish....next time Ayish dtg....Wan buatkan coklat kek pulak ya....Insyaallah....







Nak resepinya ke....jom kita tgk apa yang ada ek....


CAKE POPS....

BAHAN-BAHANNYA....
  • 1 adunan @ 1 biji kek coklat....dihancurkan....
  • Cream Cheese Frosting....( sukatan yg diguna utk buat cream cheese frosting ni...125 grams cream cheese, 1/4 cwn icing sugar dan 1 sudu kecil vanila esen....cream cheese dipukul lembut...masukkan gula icing dan vanila...pukul lagi hingga kembang....siap...ketepikan....)
  • Cooking coklat secukupnya....
  • Lolipop stick secukupnya....
  • Polysterine....( tempat utk mencucuk cake pops yg telah dicelup coklat......)


CARA-CARA PENYEDIAANNYA....
  • Gaul sebati kek yg telah dihancurkan ngan frosting cream cheese....
  • Bulat2kan adunan kek yg telah digaul bersama cream cheese tadi...masukkan kedalam fridge dalam lingkungan 10 - 20 minit....
  • Cairkan coklat menggunakan kaedah double boil.....
  • Keluarkan cake yg telah dibentuk bulat tadi.....celupkan lolipop stick kedalam coklat masakan kemudian cucukan ke atas kek....buatlah sehingga kek habis....masukkan semula kedlm fridge...utk tempoh 10 - 20 minit....keluarkan semula...mulakanlah proses mencelup kek....ketuk2kan sedikit lolipop stick..bertujuan mengurangkan jumlah coklat cair yg ada di permukaan cake pops....
  • Kemudian cucukkanlah cake pops tadi keatas polysterine....coklat akan mengeras nanti....
  • Utk decoration selebihnya terpulang pada idea dan kreativiti memasing k....ketika coklat belum mengeras...boleh kita taburkan ngan coklat rice ke....sugar beads yg kaler tu ke...macam2 bolehlah....pas tu ikatkanlah reben kat lolipop stick tu....taraaaa....jadi dah kan....


Selepas ni kot2 ada kek yg rasa2 mcm dah tak ada yang nak makan....bolehla dibuat cake pops ni....apa saje jenis cake boleh digunakan....tapi kalau tak ada lebihan kek...kenalah membaking kek....proses selanjutnya boleh ikut resepi kat atas tu.....ada jugak yang menggunakan frosting buttercream icing....ikut selera memasingla ya...aku lebih suka guna cream cheese frosting sebab kurang kemanisannya....bila dah dicelup ngan coklat...sedang elok je rasanya....
Ada masa....nak merasa...cuba2lah buat Cake PoPs ni....cantik kalau rajin mendekorasikannya...he he he...masa ni aku memang tak cukup byk masa....dah dicelup ngan coklat tu pun kira oklah tu.... :)

KitchenIsMyWorld.....EnjoyCooking....EnjoyEating......

Timakasih sesgtnya pada sume teman2 dan pembaca yg masih berkunjung kesini....dan minta maaf kat kengkawan ...aku belum berkesempatan nak berziarah ke "rumah" kengkawan sume.....Insyaallah...akan berkunjung nanti.....See you....jumpa lagi..... :D




33 comments:

azi said...

Salam akak cikcek..
Akak.. bukan setakat budak2..tua macam saya pun suka..he.he..

ady said...

as-salam cik cek
amboi..cutenye cake pops tu..betul kata azi tu..bukan setakat budak2 suka tapi mak bapa pun suka..so kreatif!!!

mala said...

assalamualaikum - ala cutenya cake pop. ni pun antara yg mungkin tak dpt di buat sebab kek tak pernah tak habis apatah lagi kek coklat :)

Chik Mimi said...

alahai kak bukan saja bebudak suka ni mak budak pun teruja ni

Mas said...

comel je cake pops tu :) boleh cuba ni :)

aLoY said...

salam kak..
comel nyer cake pops tu.. xpayah smpai ke budak.. mak budak bole abeskan..

cik cek said...

Salam azi....sibuknya kak cek ni...nak balas komen pun lewat skrg ni...sorry ek...

Anak2 suka...mak ayah suka....jom2 kita buat cake pops... :)

cik cek said...

Waalaikumsalam Ady...

Elok bebeno kalau anak...mak dan ayah sekali suka...leh buat selalu...dari dibiorkan kek tak habis dimakan elok jugaklah dibuat cake pops kan..:)

cik cek said...

Waalaikumsalam mala...he he kalau kek coklat dah habis...kenala buat lagi...pas tu buatla cake pops pulak...confirm anak2 sukakan...:)

cik cek said...

Chik Mimi...teruja kita kan...meh2 buat cake pops...:)

cik cek said...

Mas...cuba nanti ya....berbaloi2....

cik cek said...

Salam aloy....kalau anak2 jumpa dulu...confirm diorg yang abiskan...
:)

Puan Ros @ Tadika Sinaran Intelek said...

Salam cik cek,kek pop ni nostalgia bagi kita.Pernah buat project masakan hujung tahun lepas bersama murid2 kat tadika.Ibu2 mula tel tanya resepi,maka dgn itu lahir lah blog sinaranmenu.blogspot.So kita akan ikan kek ni selalu.

MulutPayau said...

confrm kalau dapat kek pops ni..mak budak yang terlebih makan....mmng teruja sngat....

cik cek said...

Waalaikumsalam Kak Ros...ada cerita disebalik cake pops ni ek Kak Ros...share2 pulak resepi cake pops kak ros....:)

cik cek said...

MP....he he teruja mak budak lebih dari anak2 ek....:)....tak kisah la kan....bila sume suka makan tak la membazir....:)

MULAN said...

wuiihh.... ni mesti kena buat ni.. sbb saya hantu cekelats... gerenti sedap ni.. tq tq..

Treat and Trick said...

Memang sedap cake pop, lebih2 lagi salut coklat, sekejap aje lesap...


http://treatntrick.blogspot.com

Gee® said...

ops tumpang lau yer tuan rumah.... beh..beh..beh...memang best kalau coklat kan...

nuwairani ismail said...

tak membazir kek coklat yg tak habis kalau buat mcm ni...masalahnya tak sempat nk simpan, mmg dh habis dlu. heheh

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam kak chek..

teringat dulu masa buat tempahan brownis utk sepupu.. anak bujang sy masa tu umur dlm 4 tahun kot.. dia gi bawak kotak brownis yg saya letak dlm plastik dengan cara pegang tangkai plastik tu.. sah2 ler kotaknya dah jd menyenggeng.. bermakna brownis kat dlm pun dah tonggang langgang.. hehehe.. mujur ler sepupu order utk mkn2 jer. terpaksalah buat brownis yg baru.. brownis yg rosak tu sy buat bebola mcm yg akak buat ni... tp takdelah letak tangkainya tu.. tp best jugakla sbb brownis tu mmg dah ada cheese..

Deliah's Deli said...

comeynyer cek..nk 4,4 tu blh kan :)))

Umm Mymoonah said...

So cute, fun to make, delicious to eat.

cik cek said...

Mulan....jom2 buat cake pops....:)

cik cek said...

Treat & Trick....memang pun...tak sempat simpan lama pun...baru celup ngan coklat je dah ada yg ngap2...he he...:)

cik cek said...

Gee....sila2kan lalu...senang2 dtg lagi ya....:)

cik cek said...

NUwairani...kat rumah kak cek...kalau tak de org yg dtg...buat kek coklat...memang tak de sape yg nak makan...he he tu yg jadi cake pops...terus lesap....:)
Tak de kek coklat...ape2 kek pun boleh je...

cik cek said...

Salam Madiha...senyum2 sensorang baca kisah Madiha ngan brownies....he he nasib baik kreatif masa tu kan...jadilah brownies pops lak...mesti sedapkan....brownies bertukar wajah....:)

cik cek said...

Deliah Deli...he he boleh2 ...tak de hal nya...:)

cik cek said...

Umm Mymoonah....tq singgah ke sini....memang sedap dimakan....cake pops..cake pops....:)

Ayu said...

Assalam kak cek,
tak perasan kan entry kak cek yang ni ler..
waduh dah berapa hari, maklum ler kita pun baru update blog semalam..heheh ..sorry kak cek kita datang lamabt ya..ni dah tidur ke ni..cake pops masuk list lagi ni..kalau kek2 yg tak habis tu boleh lah buat macam nikan..thanks kak cek for the recipe ya..

cik cek said...

Waalaikumsalam Ayu....
He he...kak cek pun byk dah tertinggal entry blog Ayu...memang sibuk skrg ni...dpt bukak pun kejap2...nak up date pun asyik bertangguh...

Cake Pops...resepi yg sgt senang...pas ni leh la buat cake pops kan Ayu....budak2 mesti sukanya...berubah wajah dari cake biasa jadi cake pops...:)

Mak Peah Bini Sood said...

mak nak coba cake pop nih lah...comeh sungguh...nanti mak ambil resipi ya Cik cek...