Wednesday, June 22, 2011

RAINBOW CAKE....happy BirthDay to my hubby.... :)



Assalamualaikum....Salam Kesejahteraan....


17hb June 2011......

Usia meningkat lagi....tak muda lagi tapi kembang2 hidung cik abg kita bila anak dara bagi kad ...dlm kad siap tulis...." for me you are forever 21...." ha ha ha ayat beli jiwa ayah tu dik...he he ...ayah pulak mulala perasan lebih...he he...biasala kan...usik mengusik tu kan bahagia....Tak sambut kat mana2 pun....dirumah je...Home Sweet Home kan....and from me just baking Rainbow Cake....Kek Pelangi....frosting n filling ngan fresh cream je...seputih salju....Wah!....warna warni pelangi...dan sememangnya hidup kita pun ibarat pelangi...warna warni kehidupan...he he....



Maapla ya ...hasil kejadian Rainbow Cake ni tak berapa nak kemas....masak ngan kadar segera dan tergesa2...fuyoooo...semput2 aku nak membakingnya....mula pukul 4 ptg....mana tak tekocoh2nya...nak sejukkan lagi...bakar sebiji2 sampai 6 biji kek warna warni u.....cik abg balik pun aku masih dok sibuk memfrosting kek ....suprise yg dah tak suprise...he he...sebab tula frostingnya tak kemas...patut2 kenala chilled dulu dalam fridge...ni ...siap terus je hidang....pun nasib baik makan nasi dulu...sempat jugakla kek tu sejuk bawah air cond....anak dara ku  pulak asyik tanya ...bila boleh makan kek ni....

So...lepas makan dok lepak depan tv....ayah dinyanyikan happy birthday oleh kami sekeluarga....Atiq....Mimi...Naza....Ayaaa....Mida....dan tentula aku kena join sekali nyanyi...he he...cik abg senyum2 mengulum...potong2 kek...cik abg kita tak suka kek2 ni...tapi hari tu kenala paksa makan....Cuma aku nak bagi tau ....tak rugi baking rainbow cake ni.....rasanya bila digabungkan ngan fresh cream....fuhhhh....lemak2 manis....sedapppp sgt...sampai hari ni aku rasa teringin nak buat lagi...cuma tak cukup masa skrg ni...sgt busy....utk semak resepi ni bolehla jenguk2 ke sini.....dan utk resepi fresh cream yg best tu....boleh click je kat sini....resepi asal fresh cream ni ada koko...aku tak letak ...hasilnya jadilah plain fresh cream...tapi confirm sedap walaupun tanpa koko....tq pada Whisk Kid utk resepi keknya dan Wilton utk resepi fresh creamnya....just nak bagi tau aku guna Non-Dairy whipping cream utk buat fresh cream ni....warnanya kan jadi seputih salji...dan rasanya lemak manis bercream....sedappp....

Utk frostingnya aku ubah...resepi asal guna resepi Swiss Meringue Buttercream..proses buatnya agak rumit sikit...Plan asal nak letak filling fresh cream antara kek tu....buat jugak swiss Meringue Buttercream utk letak frosting bhgn luar kek..anak dara ku request letak sume filling ngan topping guna fresh cream...jadi ubahlah perancangan...kebetulannya pulak swiss meringue buttercream yg ku buat tu pulak tak berapa cantik hasil kejadiannya....
Akhirnya jadilah Rainbow Cake....proposal dari anak dara ku Mimi memang berbaloi2....sume org suka ....confirm sedap ....yg pasti kek ni dah jadi satu lagi menu fav cake selain red velvet.....
Yang bestnya hujung minggu hari tu anak buah ku Ili dan kengkawannya dtg kerumah...memangla rezeki diorg....emmmmm....habis licin kek ni....sepotong yg terakhir kek ni Mimi abiskan ....seronok sgt bila tgk anak dara ku makan kek ni...so skrg ni mimi dah ada list fav cake yg boleh aku buat lepas ni.....









Sorry ek kengkawan....dan juga pembaca kat luar sana....kali ni resepinya tak sempat nak diterjemahkan kat sini....terlalu kesuntukan waktu....kat tempat kerja busy....balik rumah lagilah busy...nasib baik sempat masak2 lagi...ni curi masa kejap nak update blog yg tak berapa nak aktif skrg ni....entry byk sgt yg menunggu....memang betullah Never Ending Story.....dan takkan ada kesudahannya....

Ape2 pun Enjoy Cooking....Enjoy Eating.....from KitchenIsMyWorld.....bersiaran kita lagi nanti  :D




29 comments:

mala said...

sama la birthday dgn cheq!!

Ayu said...

Happy birthday buat Cik Abe Kak Cek!!
semuga dipanjangkan usia murah rezeki dan dikurniakan kesihatan yang baik..dan juga berbahagia disamping keluarga tercinta..
cantik kek kak cek..rainbow cake yang sesungguhnya sedap!!!

Sue said...

HAPPY BESDAY to cik abe cik cek...
hummmmm dah lama rainbow kek ni dok masuk list...asik pending je ntah bila nk try...
**jeles tgk cik cek buat

ady said...

as-salam kak cik cek
amboi cantiknye kek kak cik cek tu..berwarna-warnilah..combination colors pun cantik..gorgeous!!!
btw happy birthday to hubby kak cik cek semoga panjang umur dan murah rezeki.

Aqil said...

cantiknyer rainbow cake akak...warna yg sgt mennarik..ni nk kne wat gk ;D
Happy birthday to hubby Kak Cek mesti seronok dpt kek yg cantik n sedap nih

Mas said...

happy birthday buat hubby kak cik....
hmm..cantiknya kek tu...tinggi....

Antan Bertingkah said...

Happy birthday buat hubby cik cek...cantiknya kek tu...

CT Delima said...

As'salam Kak cek

Happy birthday buat suami tersayang buah hati intan payung kak cek tu ya. Semoga kekal bahagia hidup bersama hingga kesyurga..aminnn

cantik dah kek pelangi tu kak cek, penuh keceriaan memang sesuailah dengan warna warni kehidupan kan. rajin betul kak cek dan anak2 ya :D

Maira Anjami said...

cantiknye kek tu~~dan nampak sedap je..nak try la bile2 rajin..hehe

Puan Ros @ Tadika Sinaran Intelek said...

Salam cik cek,Cantik dan colorful,nanti mood che abang pun kaler maler sempena hari jadi dia kan.

HomeKreation said...

Happy birthday buat cik hubby Cik Cek. Wah, rajin nya nak buat byk2 lapis pelbagai warna. Rasa nya Along tak lah serajin CikCek ni.

cik cek said...

Alamak Mala...kalau tau mala nya birthday sama ngan hubby kak cek ...leh celebrate sesama kan...ape2 pun Happy Belated Birthday utk Mala...semuga bahagia dan ceria selalu bersama keluarga tercinta...:)

cik cek said...

Tq Ayu bagi pihak Cik Abe kita...he he Rainbow Cake dibuat ngan kadar segera...dan tak perlu simpan lelama pun...kejap ada...kejap lagi tak ada dah....:)

cik cek said...

Sue...Tq bagi pihak cik abg kak cek....cpt wat kek ni Sue...confirm nak buat lagi pas tu...ni pun dah ada yg request lagi suruh buat kek ni...memang sedappppp sgt....

cik cek said...

Waalaikumsalam Ady....

Tq...Tq....Rainbow Cake...memang enjoy buatnya....dan rasanya ummmphhhh....berbaloi2....sedappp...

cik cek said...

Tq Aqil bagi pihak cik abe kak cek...he he hubby kak cek senyum tak sudah bila tgk kek pelangi tinggi ni...kena paksa mkn kek lagi...Aqil...nanti senang2 cubalah buat kek ni...tak rugi...sedappp...

cik cek said...

Tq Tq Mas bagi pihak hubby kak cek...ya...kek ni memang tinggi...masalah gak bila nak tutup...he he tak yah risau...kek ni cpt je habisnya....:)

cik cek said...

Bagi pihak hubby kak cek tq tq....seronok dapat buat rainbow cake ni....:)

cik cek said...

tq Antan....

cik cek said...

Waalaikumsalam CT...

Tq Tq atas ucapan utk husband kak cek...senyum menguntum dia dpt kek kaler maler ni....dah lama jugak kak cek tak buat kek2 ni tuk hubby kak cek...seronok bila dpt celebrate sesama keluarga biar pun simple je...warna warni kehidupan....mcm2 ada kan.... :)

cik cek said...

Maira...bila lagi jom2 buat Ranbow Cake....sedappp...sgt....:)

cik cek said...

Salam Kak rose...tq atas ucapan utk hubby cek...harap2nya begitulah....happy dan ceria ....seindah warna pelangi kek tu kan...:)

cik cek said...

Along....tq atas ucapan tuk hubby kak cek...bukan rajin cuma exited bila pertama kali anak dara kak cek tunjuk gambo Rainbow Cake ni dlm Tumbler...cari2 resepi ...terus je buat sempena birthday husband kak cek...happy sgt bila kek ni jadi walaupun frostingnya tak berapa nak kemas....tapi rasanya ..emmmmm.....memang sedappp...:)

nazamohdnizam said...

hurmmm..rainbow cake mmg sedappp..tp next tym kene tulis2 sikit..big bos komplen..hahaha..tp seriusnyaaa bestttt sgtttt..dah rase naza plak yg celebrate birthday..hahahaa

cik cek said...

he he...sempat masak kek tu pun kira dah ok kan..tak dan nak tulis ape2....yg paling best ...mimi suka mkn kek ni....yayyyyy....:)
Naza nak bwk balik kek ke Poli ke...:)

AZLINA said...

Assalamualaikum Cik Cek...cantiknya kek birthday rainbow ni, kagum aiii dibuatnya. dulu pernah terlintas nk buat kek camni tp terbantut bila kenangkan prosesnya tu, Cik Cek mmg rajinnnnn... :)

cik cek said...

Waalaikumsalam Azlina...tq...mencabar dan teruja buat kek ni....tapi berbaloi2 sebab kek ni sedappp sgt dansume org pun suka....:)

Nuridah said...

Assalamualaikum kak cek,

apa khabar,sihat ke? Nur dh tertinggal ketapi nie...hehe...

selamat hari jadi buat suami kak cek, moga diberi kesihatan yg mantap,bertambah keimanan dan berbahgia selalu disamping kak cek dan anak2 yg tersayang.

wah kek tu serupa warna pelagi gitu...cantik...kira2 vogue gitu..

cik cek said...

Waalaikumslam...he he...tak pe...kak cek pun sama ...dah lama tetinggal ketapi...tq atas ucapan....tq..tq....