Monday, January 9, 2012

Best Chocolate Cake in the World....WoW!



Assalamualaikum...Salam Kesejahteraan....

WaH!...biar betul....Best Chocolate Cake in the World...tu diaaaa....bukan aku yang kata tau...kalau aku yg kata...masuk bakul sendiri la tu gayanya...he he....Nazs...." Ibu...Ibuuuuu....nak coklat kek....best coklat kek in the world..." he he...kalau anak2 kecik yang cakap...tu bukan nak jaga hati selalunya kan...jujur tu..he he...kembang rasa hati kejap......best sgt ke coklat kek yang aku buat tuk kali ni....buktinya...lebih separuh dari kek ni Nazs yang makan...setiap malam dtg rumah menagih kek coklat ni....sukanya dia makan...aku lagila suka kalau dia suka makan....happy sesgtnya....



Nilah rupanya coklat kek tu....abaikan frostingnya yg tak bape nak cantik tu...nilah akibatnya kalau memandai ubah teknik dalam resepi...he he....jgn dilihat pada rupa...rasanya memang ummphhh.... :D ...Kek ni bukan setakat sedap ....nak buatnya pulak superb easy....senangla sesgtnya...anak2 pun boleh buat....tak pecaya ke...kena pecaya....jap lagi kita tgk resepinya pulak ya....


CHOCOLATE CAKE..
Resepi Asal  :  Joyofbaking.
Terjemahan/Olahan  :  KitchenIsMyWorld

BAHAN-BAHAN

Chocolate Cake

  • 1 1/2 cawan ( 195 grams ) tepung serba guna...( ku guna tepung superfine blue key..)
  • 1/2 cawan ( 200 grams ) gula castor
  • 1/4 ( 25 grams ) serbuk koko yang diayak..
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1 sudu kecil baking soda
  • 1/4 sudu kecil garam
  • 1/3 cawan ( 75 grams ) butter yang dicairkan...( ku guna minyak canola...)
  • 1 cawan  ( 240 ml ) air suam...( ku guna low fat milk suam....)
  • 1 sudu besar jus lemon @ cuka...( ku guna jus lemon...)
  • 1 sudu kecil vanila extract
Chocolate Frosting

  • 170 grams semi-sweet chocolate yang dicincang ..( coklat masakan..)
  • 180 ml heavy cream...( ku guna dairy whipping cream jenama Anchor...)
  • 1 sudu besar butter..


CARA - CARA PENYEDIAANNYA...

Chocolate Cake...

  • Panaskan oven 177 darjah Celcius....sediakan loyang bersaiz 8" x 8" yang disapukan dengan shortening dan ditaburkan sedikit tepung...buangkan lebihan tepung yg berada didalam loyang...
  • Campurkan sume bahan2 kering ...tepung...gula ...koko..baking powder..baking soda dan garam kedalam mangkuk pengadun...gaul sebati...
  • Campur sebatikan bahan2 cair...butter yang dicairkan @ minyak canola...air/susu suam...jus lemon @cuka dan vanila ektract...
  • Masukkan bahan2 cair kedalam bahan2 kering...gaul sebatikan adunan....masukkan kedalam loyang..
  • Masak dalam lingkungan 25 - 35 minit @ sehingga kek masak..( bila lidi dicucuk kering bermakna kek telah cukup dimasak...)
  • Biarkak kek sejuk sebelum diletakkan frosting diatas kek...
Chocolate Frosting..

  • Masukkan coklat masakan yang dicincang kedalam mangkuk tahan panas...
  • Panaskan heavy cream bersama butter didalam periuk sehingga keluar buih2 keci...matikan api....
  • Tuang bahan cair kedalam mangkuk berisi coklat yang dicincang tadi....kacau sebati sehingga sume coklat cair....
  • Sekiranya gemar pada frosting coklat yang cair..(chocolate ganache..) frosting ini boleh terus digunakan...dan jika mahukan frosting yang lebih kental ..proses yang perlu dibuat adalah ..biarkan coklat yg cair dalam lingkungan 1 jam...kemudian bolehlah dipukul frosting ini sehingga menjadil lembut dan kental...sudah sedia utk digunakan...
  • Menggunakan spatula sapulah permukaan kek dengan coklat frosting ni...emmm...memang sedap..

Nota :
Part utk mendeco kek ni terpulang pada citarasa memasing ya...



Hasil frosting kek yang aku buat ni tak mencapai piawaian sebeno2nya...tulah pandai sanagt mengubah teknik...Memula tu aku ikut jelah arahan yang ada dalam resepi tu...ntah nak jadi citer...cam tak cukup kental je frosting tu...aku pun masukkan kejap dalam fridge...bila kuarkan balik aku beat semula frosting tu...last2  frosting tu jadi tak licin pulak..ayoooo...apa sudah jadi...emmm...tak kisahlah..kusapukan jugaklah kat atas kek tu...sib baik ada penggemar tegar kek coklat...he he he....
Senang dan mudah kan buat kek ni...yang bestnya lagi tak de guna telur ...tapi hasinya...Walllaaaa....best chocolate cake in the world....perasan la kejap....dapat pujian dari anak2 pun jadilah...kan kan....
Tak nak rasa ke kek ni...boleh la buat petang2 nanti...simple je...mudah ...cepat ...dan sedap dimakan...

Happy & Enjoy Cooking @ KitchenIsMyWorld....

56 comments:

hazila said...

Kita datang bawa piring kosong.....

cik cek said...

Hazila...piring kak cek dah isi ngan coklat kek..:)

mala said...

Mengancamnya kek cokelat :-)

ady said...

as-salam cik cek
npk moist kek chocolate tu..mesti sedapkan cik cek..nak sepotong!!!

cik cek said...

Mala...
Memang mengancam....:)

cik cek said...

Ady...
Waalaikumsalam...memang moist cekelat kek ni walaupun tanpa telur...tak de halnya...berpotong2 pun boleh akak antokan...:)

mummyseri said...

kite pon dtg nak rasa sepotong kek ni ;)
mmg nmpk sgt sedap..

Cendana Kasih said...

alooooo.....menggoda sungguh kek cekelat tu...huhuh...meh la sikit, malas nk buat, tp suka nk makan...hehehe

MULAN said...

memang sah best in the world... pos sepotong dua ya sis..!!! yumm yumm..

mokwo® said...

salam cek...ghajin nyeeer meng'kek'..nampak sunggah teruja sedapnya!

izahdaut said...

kak cek..tidak tertahan panahan kek itu. sah masuk list ni . menggeramkan

Melly Octaviana said...

coklat cake memang fav nya anak anak yah.. tertelan air liur mau coba coklat cake nya.. *ambil sepotong

Ummi said...

Kak Cek, mmg fengsan la tengok...apa2 kek coklat..pasti sedap kan... :)

Amie said...

Cik Cek... kalau kek coklat memang syok! Syok buat and syok makan!

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Wah nampaknya kek ni dah ambil crown miss world..akak kena cuba jugalah

Zaliedana said...

Wow kak cek,kek ceklat mmg feberet sungguh,adeiii terliurnya,Mesti sedap sungguh nih,harus di cuba nnti..

Anna Qawina said...

nak masuk list lah..mak aii..pjg nya list saya..hehe..

IZA AKMA said...

waduh2x moistnya kek coklat tu kak cek..moist2 cam ni sure sedap..masuk list dulu..minta sepotong kak cek..

Mas said...

kak cik..
mas dah lama tak buat kek coklat....
nak ngendeng..he3

rahel said...

weee...leleh liur lagi tengok kek coklat tu...kek kegemaran Rahel la pulak...

Liza said...

salam kak cek...kek ni pun eggless jugak yer..bestnya, liza salin resepi dulu yer...thnx kak cek...

Nieza said...

kek cekelat memang kesukaan ramai...saya pun suka bangat!..lagi suka kalau dpt rasa yg akak buat ni...hehe

kkida @ 1001resepi said...

hmmm...nampak pun memang sedap tu...
hantar le ke kkida sikit...:)

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Best choclate kek in the world from best mother in te world kan cik cek????

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

Rasanya love pernah try cake ni dari JOB. Eggless kan. Really moisty.

Sedapnyaaaa tgk ur cake dear! So the yumm ;)

nuwairani ismail said...

yummy! yummy! tummy! alamak! mengidam kek cekelat la pulak...habis program diet kalo mcm ni...

cik cek said...

Baru sempat nak jenguk blog dan balas komen kengkawan...sorry ek lambat...:)

cik cek said...

Mummyseri...bukan nampak sedap je...memang sedappp...yummyy...:)

cik cek said...

CK...rajinkan diri...kek ni superb easy nak buat....senang dimasak cepat dimakan...:)

cik cek said...

Mulan...kak cek dah pas kat Mulan ni...jom makan cekelat kek...:)

cik cek said...

Mokwo...sebab senang tula rajin mengekek ni...kalau yang susah2 tu emmm nanti dulula kan...rasanya pun memang umpphhh...:)

cik cek said...

Izah...dah masuk list...nanti kena buat tau...senang ...cepat dan sedappppp...:)

cik cek said...

Melly...cekelat cake memang sume org suka...nak2 yg senang nak buat ...lagi la suka..jom makan coklat kek..yummyyyy...:)

cik cek said...

Ummmiiii...jgn fengsan dulu....rasa dulu kek cekelat yang sedap ni...:)

cik cek said...

Amie...setuju...setuju..kek coklat yg ni memang syok buat...senang sgt...dan memang syok makan...memang sedapppp...:)

cik cek said...

Kak Paty...cuba jgn tak cuba...senang sesgtnya coklat kek ni...eggless lagi tapi moist sgt rasanya...emmm..yummyyyy...:)

cik cek said...

WoW...CT...memang sedap dan senang nak buat...nanti cuba k...:)

cik cek said...

Iza...confirm sedap ni....no halnya nanti akak anto bukan sepotong....lebih dari sepotong pun boleh...:)

cik cek said...

Mas...sila2la masuk...meh kita makan sesama ...sedapp ni...:)

cik cek said...

Rahel...sume org suka kek coklat kan...senang2 nanti...leh la cuba kek ni...senang dibuat sedap dimakan..:)

cik cek said...

Liza...sesama kita..ya memang eggless...tapi memang sedap...free nanti liza try buat ya...berbaloi2...:)

cik cek said...

Nieza...kalau dok sebelah rumah dah lama akak antokan..:)

cik cek said...

KKida...nanti cek antokan ya....:)

cik cek said...

He he...Kak Ros...asal anak suka makan pun dah rasa besor hati ni...he he....

cik cek said...

Love...ha ah memang dari JOB...sedappp kan...moist je walaupun resepinya simple sesgtnya...:)

cik cek said...

Nani...lupa jap progran diet tu...rugi tau tak makan coklat kek ni...sedapppp...:)

Faiz said...

kak cek, heheh saya dah try buat..thanks ya resepi mudah & cepat nih..cuma saya tak sempat nk buatkan frosting nya..
saya c&p resepi di blog..minta dihalalkan ye kak cek..:) tq

Ucu Faridah said...

ibu..ibu...ucu pun nk jugak coklat kek in the world tu....
sebenarnya mmg betul..kalau anak kecik yg puji dia akan kata yg sejujur n seikhlas2nya..xde double standard punya....

cik cek said...

Faiz...thanks ya dah cuba resepi ...best kan...lagi best kalau ada frostingnya...:)

cik cek said...

Ya...anak ku Ucu ku sayang...meh2 ibu suapkan kek cekelat ni...pas ni kena kata sedap tau...he he...nanti ibu buatkan lagi....:)

sudipVSsenduk said...

Cantik & mengiurkan... Lama tak buat coklat kek, nnti nak cuba pakai resepi ni la. Saya pun suka ubah resepi, lps tu bila kek tak menjadi mulalah frust..

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Cik Cek :)
Kalau dah tajuk Best chocolate cake in the word.... makna nyer terdgt lah sedap :P
Dpt mama bygkan drp melihat gmbr2 disini ... aduh hai!!!

nOOrsha said...

salam kak chek..ade lg x? jom tukar kak ngan kek ceklat kite.. hehehe..:)

Along Maklong said...

salam cek..
maklong tengah bz dengan cucu2 yang bertambah ramai ni..
nak mintak kat cek sepotong je boleh..
ala.. nak rasa je.. hehe..

quinnie said...

kak cek..tengok kepekatan coklat tu dah tau sedap..hehhehe...patut la anak nye suka...:)

Nur-nba said...

Copy resepi dulu.. Bila nak cuba, tak tau lagi.. :)