Thursday, January 26, 2012

Macarons' Week ..... Day 2



Assalamualaikum....Salam Kesejahteraan....


Macarons' Week....Day 2 ...Sunday Jan 15.. 2012

Tsunami Macaron kat Vision Homes....he he he...teruja...exited....tak terkata apa2 bila macaron menjadi....Masih lagi bermacaron dihujung minggu....jgn jemu ya kengkawan sume.... :D just nak share rasa happy yang sesgtnya....

Blueberry Macaron with Blueberry CreamCheese Filling....yummyyyyy....



Resepinya masih menggunakan basic resepi yang sama...dan masih tetap menggunakan Swiss Meringue Method....nak jugak resepinya ke...bolehhhhh...tak de halnya...jom2 kita semak2 resepi.... :)

BLUEBERRY MACARONS with BLUEBERRY CREAMCHEESE FILLING
Basic Resepi Macaron  :  Yat@easybakes
Terjemahan/Olahan  :  KitchenIsMyWorld

BAHAN-BAHAN

Swiss Meringue

  • 80g putih telur ( seeloknya putih telur yang telah disimpan didalam fridge dalam lingkungan 3 - 4 hari kemudian dikuarkan dari fridge sekurang2nya 2 jam sebelum digunakan...)
  • 65g gula kastor ( seeloknya yang halus..)

  • 80g ground almond
  • 140g icing sugar ( aku guna 130g....)
  • 1 sudu kecil blueberry paste
  • Pewarna serbuk @ gel color pilihan masing2


CARA-CARA PENYEDIAANNYA

Swiss Meringue Macarons

  •  Lapikkan baking tray dengan baking sheets ( aku guna pelapik baking sheets yang boleh diguna pakai semula....)
  •  Menggunakan round template...lukiskan bentuk bulatan dibahagian bawah pelapik baking sheets...(bertujuan utk mendapatkan saiz bentuk macaron yang hampir sama...)...ketepikan
  • Ayak ground almond dan icing sugar ( Aku campurkan serbuk pewarna purple kedalam campuran ground almond dan icing sugar dan digaul sebati....) ketepikan...
  • Menggunakan kaedah double boil....masukkan gula dan putih telur kedalam mangkuk tahan panas...
  • Kacau sebati putih telur dan gula sehingga suam ( anggaran 50 - 55 darjah Celcius...ku gunakan thermometer utk menyukat tahap kepanasan....)
  • Bila campuran putih telur dan gula telah mencapai kepanasan 50 - 55 darjah Celcius....tuangkan campuran ini kedalam mangkuk pengadun....pukul dengan kelajuan sederhana laju....campurkan juga blueberry paste....( jika menggunakan gel color...bolehla dimasukkan kedalam adunan....pukul/kacau sebati...sehingga soft peaks....)
  • Pukul lagi hingga adunan putih telur mula sejuk ....medium peak....berkilat dan bertanduk...( jika terbalikkan mangkuk pengadun adunan putih telur tak jatuh...)
  • Masukkan campuran ground almond & gula icing berwarna kedalam adunan putih telur....menggunakan spatula...kacau sebati adunan ini...tapi jgn over mix ...bimbang kalau ter over mix adunan akan menjadi cair...cukup kacau sebati dan adunan agak pekat ....
  • Masukkan kedalam piping bag...dan pipekan adunan keatas pelapik baking sheets yg telah dilukis bentuk2 bulatan tadi.....
  • Biarkan macaron lebihkurang 30 minit hingga 1 jam....( untuk proses lebih cepat kuletakkan macaron dalam tempat yang berair cond.....) bila macaron tidak lagi melekit bila disentuh....bermakna macaron dah boleh dibakar.....
  • Panaskan oven 150 darjah celcius....bakar dalam lingkungan 20 - 25 minit....( aku menggunakan microwave....130 darjah Celcius...Conventional....10 - 13 minit tempoh membakar...)
  • Bila masak kuarkan dari oven...biarkan betul2 sejuk sebelum diletakkan fillingnya....


BLUEBERRY CREAMCHEESE Filling....

BAHAN-BAHAN

  • 156g cream cheese....room tempreature
  • 50g icing sugar
  • 4 sudu besar Blueberry filling/jem
  • 3/4 cawan Dairy Whipping Cream ( sejuk dari fridge...)


CARA-CARA PENYEDIAANNYA

  • Menggunakan stand @ hand mixer...pukul cream cheese hingga lembut...
  • Masukkan icing sugar sedikit demi sedikit sambil dipukul sebati ....campurkan blueberry filling/jem...pukul lagi...
  • Akhir sekali masukkan whipping cream sejuk kedalam cream cheese....pukul sebati dan sehingga adunan kental....siap utk digunakan....boleh juga disimpan didalam chiller/fridge sebelum digunakan....
  • Masukkan filling kedalam piping bag dan pipekan diatas macaron kemudian dikapitkan...tarraaa...siap dah blueberry macaron with blueberry cream cheese....

Nota :
Utk satu adunan macaron ni...sukatan blueberry cream cheese filling bolehla dikurangkan...sebab satu adunan bluberry cream cheese ni memang dapat byk....boleh buat berkali2 macaron... :-)
Sekadar catatan...masa buat blueberry macaron shell...serbuk pewarna kat rumah tak de perisa blueberry...so aku beranikan diri campurkan serbuk pewarna purple perasa lemon grass...what! lemon grass...he he ...tapi hasilnya...macaron shell tu rasa sedapppp....tak terasa pun lemon grassnya...memang best bila digabungkan ngan bluberry paste...serasi sgt....



Blueberry cream cheese filling....memang best.....tak terasa sgt cheesynya bila dicampurkan ngan whipping cream....memang sedapppp....bwk pi opis....sekejapan abis....happy sakan aku dibuatnya....I'm happy.. baking macaron...super enjoy....

Lepas ni  macaron apa pulak ek....tungguuuuu...jgn tak tungguuu....

Happy & Enjoy Cooking @ KitchenIsMyWorld....


49 comments:

HomeKreation said...

Wow.... cute2 nya macaron.... tingin nya nak buat juga....

umieaisyah said...

cantik sungguh macaroon awak..sy but ngape x jd cantik camtu? huk..huk

cik cek said...

Along....jom bermacaron...happy sgt bila menjadi...:)

cik cek said...

umieaisyah....
jgn putus asa...kak cek pun bepuluh kali buat sebelum ni...byk yg tak jadi dari yang jadi...cuma bila akak guna Swiss Meringue Method ni barula ok...cuba la buat guna teknik yang ni...Insyaallah jadi....

MULAN said...

mulut terngangaaaa ni... nak ngap tapi tak dapat...!!

cik cek said...

Mulan...jgn ternganga...nanti masuk lalat pulak...siannya..ni...kak cek dah tapaukan...bwk balik nanti k..:)

dZana said...

waaaa.. demam macaron la ni.. akk dah fobia nk buat.. buat kali pertama jer yg mjadi.. lepas tu gagal..

izahdaut said...

kak ceekkk...eeeekkkk.. break kejap tengok mac kak cek. fuyoo lawoo nyer. geram jek tengok skirt nya tu. tepuk tepuk tepuk tangan.. kak cek bisnes ye? bagus bagus

Cheq Sue said...

setakat ni x berpatah arang lagi nak cuba macaroon kalau dibandingkan dengan apam polkadot. nanti nak cuba jugak macs ni tgk jadi ke tak... sabo aje kak cek ni... jeles gegile dah ni

Zaliedana said...

Kak Cek,nih mmg dah blh jual sgt dah ni.Mmg lawa sgt2 kak,ya Allah kalo lah sy yg wat,adekah leh cantik gini kejadiannya..Tinginnya nak wattttt..Uiss kalo berjiran ngan kak cek,mmg best ni,hehe..

mala said...

amboi kaler purple la pulak. mala bawak nasi lemak tumis ni .. have a nice weekend :-)

Ucu Faridah said...

tumpang seronok ye c.cik...
ucu blm pernah lagi meng'macaron'..nanti nak cuba lah..

nazamohdnizam said...

ibuuu,nk yg ni lagiiii..sgt sedapppp!

Yat Maria said...

Kak Chek

aduhaiii kak... mac with that blueberry cheese filling..tak leh tahan arr!! Congratz kak, yr macs nice indeed!

nOOrsha said...

salam kak chek/.sedapnye nampak macs ni..napela sy ni buat asyik x jadi..kene mintak kursus ni..hehe

Mori Said said...

cantik nya ... macs cik cek...

Sue @ Nenie said...

Salam KakCek...Cantik betul rupa paras Macarons Kak Cek itewwww..Teringin nak buat tapi bila fikirkan kemanisannya, selalu teragak2...

Ayu said...

assalam kak cek,
wah..memang tsunami dgn macaroons lah ya..aduh sukanya tengok..kita ni bilalah ya macaroons ni nak sampai kedapur curlybabe ni...marilah kak cek, mintak sekotak kat bawah tu ada lagi tak ni..kalau sukatan gula tu dikurangkan will it effect the macaroons tak kak cek?..

CT Delima said...

As'salam kak Cek

tak nak nganga nanti lalat masuk. tapi kalau nganga mac tu masuk mulut okey juga..hihi. Kak cekkkk..tersangat suka, happy jer tengok orang buat mac ni cun2 semunya. bilalah ct nak pandai dan berani menyahut cabaran ni kan. Emm..kena cuba jugalah untuk memuaskan hati kannnn. Tapi bila tu yang tak pasti..huhuhu

dalam bungkus kat bawah tu ct punya eh..hihihi

quinnie said...

wah macaron lagik...:)

rahel said...

wow...rajinnya akak sorang ni..boleh buat bisnis macaron dah..

mokwo® said...

cek...menjadi sungguh mac mu itew...hihi...chome3x.....oooh method swiss meringue yek...hemm nak try gak lah( tah brapa ribu kali kata nak try nih,...tapi tak ter'terai'2x gak!:))

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Cik cek..kak ros datang ni bawa crita sedih..huk..huk..hukkNanti cik cek gi tengok ya..buat macaron tetap tak jadi,so kak ros tukar buat choc fudge whoopie pie..sedap juga.

Mamasya said...

Aslmkum Cik Cek.wah tsunami macaron melanda...2 entry berturut ada makaron.tp mmg cantik jadinya macaron cik cek ni....suka tengok.tak boleh tenung lama2....rasa nak kutip satu2 masuk mulut..terutama yg kuning kat bawah tu...hi...hi..

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum kak Cek..
Wahhhh!!! Tergodanya tgk macaron akak ni... Sungguh cantik kejadiannya... Kak, kalau dekat rumah kita, Naz dtg bawak satu tupperware...hehehe...

cik cek said...

Salam pagi Isnin pada sume teman2 yang menyinggah kesini...baru berkesempatan nak membalas komen....hujung minggu yang busy....:D

cik cek said...

Along...
happy sakan bila mac menjadi macam org jakun pun ada ni...:)

cik cek said...

umieaisyah...
Jgn sedih2...akak pun dah buat berpuluh kali...kekdg jadi ...kekdg tak...jgn putus asa...teruskan mencuba ya...:)

cik cek said...

dZana..
He..he..kira2nya begitulah ni...macaron fever...bila asyik menjadi...seronok lah nak buat mac ni...kak cek pun cam tu dulu...sekali buat jadi pas tu bila buat lagi...hu hu hu...langsung tak kuar kaki dia..teruskan mencuba...:)

cik cek said...

Izahhh...business? tak berani uuu...kang kalau ada org order..time tu asyik tak menjadi macaron kita..haaa...tutup kedai jawabnya...buat tuk suka2 je ni...ada yg mintak order dari akak...tapi memang belum sampai seru agaknya nak buat business...:)

cik cek said...

CT Zaliedana....he he...tak berani lagi nak buat business...sat2 lagi tak jadi lak macaron tu...he he...kalau berjiran dah lama akak anto kat CT...:)

cik cek said...

Mala....purple pulak ek...tungguuu...pas ni ada macam2 kaler lagi...:)

cik cek said...

Ucu...
Selamat bermacaron...kak cek dah seru kat Ucu...mesti jadi nya pas ni...:)

cik cek said...

Naza...jom dtg rumah ibuuuu...tlg ibu buat macaron lagi...:)

cik cek said...

Yat...
Tq...Tq....bluebery cream cheese filling memang yummyyyy...and thanks again for sharing the recipe....:)

cik cek said...

Sha...jgn putus asa...cuba dan cuba lagi....semalam kak cek buat mac..pun meragam jugak..but at last menjadi...:)

cik cek said...

Mori...tq ..tq...nanti try baut lak ek...:)

cik cek said...

Salam Sue....memang manis...tapi kalau kita gabungkan ngan filling yg berasaskan buah2an nya perisa..emmmm...memang tak nak behenti mkn la pulak...senang2 nanti cuba buat ya...:)

cik cek said...

Waalaikumsalam Ayu....
He he macaron fever...enjoy n teruja...happy sesgtnya...lenkali kak cek buat ...akak anto kat Ayu k...bab kurangkan manisannya kak cek tak sure effect tak kat macaron ni...apa2 pun nanti kak cek try n error lagi...:)cuba la buat Ayu....

cik cek said...

CT Delima...
Cepat nganga...kak cek nak suapkan macaron ni...nyum2...sedap kan...berani..jgn tak berani...akak berpuluhg kali buat byk yang tak jadi dari yang jadi....semalam buat pun meragam lagi...tapi akhirnya menjadi jugak...memang enjoy and addicted buat mac ni....
AAAa...ni ada sebungkus tuk CT ni...jgn lupa bwk balik ek..:)

cik cek said...

Q..macaron addict...:)

cik cek said...

Rahel...suka buat...kurang makan..business lum berani lagi...:)

cik cek said...

Mokwo...ha ah...kali ni guna swiss meringue method lak...cuba jgn tak cuba...jadi tak jadi belakang kira...he he..:)

cik cek said...

Alaaa...Kak Rose sayang...jgn sedih2...kira akak keratif dari mac jadi whoopie pie..yg penting mencuba...jgn putus asa...nanti try buat lagi guna teknik swiss meringue method...:)

cik cek said...

Waalaikumsalam Mamasya...he he...demam macaron dah kat rumah kak cek ni...semalam buat lagi...byk gak ragamnya..ape2 pun memang happy...exited dan teruja buat macaron ni...cuba la buat nanti Mamasya...:)

cik cek said...

Nadz....jom dtg rumak akak..kta buat macaron sesama...pas tu makan sesama...:) fun n enjoyyyy...tak jadi belakang kira...yg penting mencuba...:)

Nur-nba said...

Menganga jap.. melihat macaron yang cantik.. Nice colour.. :) Ngecek satu.. satu je.. pleaseeeee...

E-na Lovely Kitchen said...

cun macaron cik cek! E-na juga yg lum try buat lagi...:P

Noorulaz said...

Assalamualaikum,
Saya ada menjual Macarons Silicone Sheet dari Germany. Lawati page saya untuk senarai barang dan harga. Terima kasih.
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.216893275114103.54014.197644460372318&type=1