Monday, January 16, 2012

Nasi Dagang Tanak Kukus.....vision homes mari.... :D



Assalamualaikum...Salam Kesejahteraan...

Bila teringin nak makan nasi dagang ...selalunya aku beli je kat pasar malam...maklum jelah...kat rumah ni yg suka makan nasi dagang ni cuma aku ngan Mel je....kalau nak masak cam buat penat je...masak sikit pun confirm nanti tak abis....tapi minggu lepas....hari apa tak ingat dah....ntah angin apa yang melanda....aku terajin la pulak masak nasi dagang ni....memang jarang2 masak nasi ni pun...rasanya ni 2nd time aku masak kot....Macam biasalah...aku ni kalau masak sumenya nak guna cara mudah dan cepat je....bab2 mengukus ni aku memang tak pakar sgt jadi nak senang aku tanak dulu ....kemudian bila dah kering nasi dagang ni baru aku masukkan ke dalam kukusan...selain cepat...nasi yang ku kukus...confirm masak nya....he he he....mungkin rasanya tak sesedap nasi dagang original yang penah aku makan kat Kelantan tempohari masa kenduri khawin anak buahku...tapi bolehla....walaupun memang tak mencapai piawaian nasi dagang sebeno2nya....Masak main ikut suka aku je...he he he....

Memang byk gak aku jumpa resepi nasi dagang ni....sikit lebih kurang sama je....cuma berbeza pun dari segi sukatan dan teknik ....akhirnya aku buat jelah ikut my cara sendirilah....dah puas dah tgk resepi...dari internet hinggalah ke buku masakan....he he he...nak masak ...guna cara senang jugak....Jom kita semak2 resepi dulu....

NASI DAGANG TANAK KUKUS....
Sumber/Olahan  :  KitcheIsMyWorld

BAHAN-BAHAN
  • 2 1/2 cawan/pot beras wangi
  • 1/2 cawan/pot beras merah
  • 1/2 biji bawang besar...dihiris halus
  • 1 inci halia...dihiris halus
  • 2 ulas bawang putih...dihiris halus
  • 1 sudu kecil halba
  • 200 ml santan pekat ( 1 kotak santan Ayam Brand...) 
  • Air secukupnya dicampurkan bersama santan pekat utk mendapatkan anggaran 5 cawan/pot campuran santan dan air...
  • Sedikit gula dan garam secukup rasa


CARA-CARA PENYEDIAANNYA
  • Panaskan periuk kukusan...sementara nasi dimasak/tanak...
  • Beras wangi dan beras merah dicampurkan...dicuci bersih kemudian ditoskan airnya....
  • Masukkan sume bahan2 hirisan dan juga halba kedalam campuran santan dan air...tambahkan gula dan garam secukup rasa..masak campuran ini hingga mendidih....kemudian masukkan beras yang telah ditoskan tadi....( gunakan api kecil ketika memasak santan dan dikacau selalu...)
  • Matikan api...angkat periuk nasi...dan masak/tanak lah nasi didalam periuk nasi elektrik....bila lampu "cook " telah padam....masukkan nasi yg telah dimasak/tanak kedalam kukusan ( kulapikkan dalam kukusan dengan kain kasa...masukkan nasi kedalam kain kasa dan disimpulkan diatasnya..)....Kukus lagi nasi sehingga cukup masak/tanak....

Nota  :
Sekadar catatan disini...lenkali rasanya sukatan utk santan pekat boleh dikurangkan...kerana rasa lemak sgt nasi ni...tak leh makan byk...cepat muak...jadi pada sesape yg ingin mencuba teknik tanak/kukus ni anggaran santan pekat bolehla dikurangkan.....
Berexperimentasi lagi.....diolah...dipraktikkan...dicatat sebagai ingatan dan panduan ....Insyaallah boleh diperbaiki lagi dimasa akan dtg....



Nilah beras2 yang aku gunakan tuk buat nasi dagang ni...nak guna beras nasi dagang memangla tak de kan...jadi aku gunakan beras wangi dan sedikit beras merah....dari segi rupa memang adalah rupa nasi dagang...cuma rasanya ada sedikit kurang....mungkin sebab beras yang digunakan @ juga teknik dan kaedah yg kuguna pakai utk buat nasi dagang ni...tak pe lah...lenkali aku berexperimentasi lagi....pastinya nak guna cara yg cepat ..mudah tapi tetap sedap dimakan....Idea guna beras merah ni ku amik dari adik kita yg kreatif ni....Ita @ MasamManis ....nak tgk Nasi Dagang Terengganu versi Ita bolehlah jengah ...singgah kedapo adik kita ni....memang cantik penampilan nasi dagangnya... :D




Nasi Dagang diberi nama
Datangnya dari Kelantan ..Terengganu
Jika rasa ingin mencuba
Sila2 lah ya...jangan malu-malu..

Happy & Enjoy Cooking @ KitchenIsMyWorld

17 comments:

ady said...

as-salam cik cek
sedapnye nasi dagang..kat kota singa tak ada org jual nasi dagang..nasi padang ada..huhuhu...

Melly Octaviana said...

Met Siang kak Cik Cek.. bagi lah sepiring nasi dagang nya, melly belum pernah coba makan nasi ini.

Kak Rose said...

terliur tengok nasik dagang....

kak rose x pernah pandai masak nasik dagang ni... beras merah bli sekilo pun terperap je... entah bila nak buatnya!

makan kat sini je la... ada lagi kan untuk kak rose ni?

cik cek said...

Waalaikumsalam Ady...
Alamak! memang tak de jual ke kat S'pore Ady...tak pe2 resepi adah dah...rasa2 teringin leh la buat kan...:)

cik cek said...

Selamat siang Melly....
Tak penah makan ke...ala ciannya...kalau dekat dah lama akak anto kat Melly... :)

cik cek said...

Kak Rose...
Cek pun bukan expert sgt masak nasi dagang ni...main hentam je ikut style sendiri...he he...ada rupa dan rasa sikit2 cam nasi dagang kira ok lah kak rose...jom2 makan nasi dagang kita...:)

Cheq Sue said...

kalau saya lak, tak reti yang tanak ni...selalu dok kukus aje...

Asmara said...

kak cek! mmg nampk sedap nih! kita baru 2x cuba buat, tp versi perantauan. hehe..

mala said...

Tak malu aih! Cheq ambik sepinggan naa.....

CT Delima said...

As'salam Kak Cek cayanggg

peminat nasi dagang dah sampai..hahaha. kak cek, rajinnya buat nasi dagang ni. ct ni suka sangat2 makan. Tapi nak buat tulah part paling tak suka nak buat..hehehe

kalau balik Kg kat JB tu, mesti suruh adik ipar tolong buat kan sebab kakak ipar dia ni suka makan..orang ganu memang power buat nasi dagang kan kak :)

cik cek said...

Cheq Sue...he he...yg mana senag ikut kita la kan Cheq sue...kak cek lak memang tak reti bab kukus2 ni...heee

cik cek said...

Asmara...
Akak pun baru 2nd time buat ni...sume pun versi senang2 je...cepat dimasak sedap dimakan...:)

cik cek said...

Mala...
Sila2kan...tak kisah eh....lagi org makan lagila kita suka...:)

cik cek said...

Waalaikumsalam CT sayang...
Oooo...peminat nasi dagang ke...memangla CT ...mana leh lawan org ganu kita masak nasi dagang....ni pun akak tak puas hati ngan hasil rasanya...tapi bolehla kan...he he...

Liza said...

fuhhhh...siap berpantun2 lagi lepas mkn nasi dagang yer...
akakkkk...peberet Liza ni kak oooiii....terliur dah ni....hihihhihi

cik cek said...

Liza...
He he...pantun pun asal boleh je...masak pun cam tu gak...org lain masak nasi dagang terus je kukus2...akak...tanak dulu baru kukus...kira okla kan...:D

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum kak cek..
Mai aiii..Pic yg sungguh menarik. Membuka selera tgk gambar2 ni..