Monday, December 19, 2011

WilToN MuffiN....thanks Rima@Bisous A Toi....



Assalamualaikum....Salam Kesejahteraan....


Masih berkisar menu 2...3 minggu dulu....he he....buat muffin ni ...ole2 tuk Naza bawak balik Nilai....Tertarik ngan resepi Wilton Muffin ni....kaedah penyediaannya lain dari biasa....selalunya kita guna cara....bahan2 cair...dimasukkan kedalam bahan2 kering...kacau seadanya...kemudian siap dah utk dibakar...tapi kali ni kaedahnya berbeza...Rima maklumkan kaedah ni...dikenali dgn nama Ruri's Method....nanti aku kongsikan kat sini macamana kaedah ini dibuat....tak susah....senang je....



Muffin yang gebu..menggebu...moist kat dalamnya...enak dimakan ketika suam2....Mintak izin kat Rima nak linkkan resepinya kat sini...and thanks again...kongsi resepi muffin yang senang dimasak sedap dimakan ni...Meh kita semak resepi....:)

WILTON MUFFIN...
Resepi Asal  :  Rima@bisousatoi 
Terjemahan/Olahan  :  KitchenIsMyWorld

BAHAN-BAHAN

  • 350 gm tepung ...( ku guna super fine flour Bluekey...)
  • 25 gm susu tepung....
  • 230 gm butter..( Resepi asal guna unsalted butter dan ditambah 2gm garam....jika menggunakan salted butter...tak perlu ditambah garam...)
  • 110 ml air...( ku guna Dairy Whipping Cream....)
  • 4 biji telur 
  • 300 gm gula kastor ( kalau nak buat savoury muffin kandungan gula boleh dikurangkan kpd 200 gm...)
  • 1 sudu besar vanila extract
  • 8 gm baking powder...( ku guna Double Acting Baking Powder...)
  • 50 gm filling kegemaran memasing...( ku campurkan ngan chocolate chips hershey...)

CARA-CARA PENYEDIAANNYA...

  • Masak butter...air @ dairy whipping cream dan gula sehingga gula larut...
  • Menggunakan hand @ stand mixer....gaul sebati tepung dan susu tepung....menggunakan kelajuan rendah...perlahan2 masukkan campuran panas butter...air@ dairy whipping cream dan gula tadi....naikkan kelajuan mixer kepada sederhana laju...pukul lagi sehingga adunan suam....
  • Tambahkan vanila ketika adunan masih suam lagi...
  • Masukkan telur sebiji demi sebiji...pukul lagi..masukkan baking powder...pukul sebati adunan ni...
  • Step terakhir masukkan choclate chips kedalam adunan...kacau menggunakan spatula ....
  • Menggunakan ice cream scoop/piping bag...scoop/pipekan adunan kedalam muffin baking pan @ paper cup yang bersesuaian anggaran hampir penuh sukatan baking pan @ paper cup...
  • Taburkan juga chocolate chips diatas permukaan adunan muffin...
  • Panaskan oven 180 darjah Celcius....bakar/masak muffin anggaran 20 minit..@ sehingga muffin cukup masak..( bila lidi yang dicucuk kering bersih...bermakna muffin telah cukup dimasak...)

Nota  :
Jika menggunakan muffin baking pan ...pastikan shortening disapukan dan ditaburkan dgn sedikit tepung sebelum adunan dimasukkan ya....




Aku sememangnya bukan penggemar muffin...tapi aku suka sangat baking muffin...ringkas...mudah dan cepat...paling penting enak dimakan...asalkan org lain suka makan...aku lagila suka masak2nya....
Wilton Muffin memang berbeza....nak rasa ...kenala cuba ya.... :D
Happy & Enjoy Cooking @ KitchenIsMyWorld....

37 comments:

izahdaut said...

kak cek.. bunga berbuahkan muffin nampaknya. saya pun ada simpan resepi dari blog kak rima ni. tunggu seru nak membuatnya. banyak dapatkan muffin ni kak. sedap rasanya bila melihatkan muffin ituww.. oohh sukeee

cik cek said...

Izah....ya...bunga berbuahkan muffin...anak akak yg dok amik posing2 muffin ni...asal boleh nampak cantik...ok la kan...dan yang bestnya muffin ni memang sedap...bila pegang diluar macam keras...tapi bila makan fuhhhh...memang moist n gebu...:)

Cendana Kasih said...

salam....meh mapin dua tiga ketui...nampak best jer...

cik cek said...

CK...meh sini...akak dah siap tapaukan bawak balik ni...:)

Sue @ Nenie said...

Salam Kak..gebussss nya mapin ni..geram saya tgk chip yang tertaburan kat atasnya..

Liza said...

salam kak cek...perggghhh menggoda bau mapin tu...nak sikit blh utk minum ptg nnt...hihihhi

tun_telani said...

sedapnyer mapin cik cek.. wat mapin kecik2 ke, choc chip tu beso2? meriah betul nmpk choc chip tu, terliur betul tun nengoknyer.

cik cek said...

Salam Sue...memang gebu menggebu..jom makan mapin..:)

cik cek said...

Liza...
Meh2 jemput masuk..leh minum petang sesama...:)

cik cek said...

Tun...
Mapin saiz biasa je tu ...bila amik gambo nampakla choklat chip tu beso...menggoda u...ada bwk cheese cake ke...:)

Yana Shaiful said...

Geramnyaa tgk mapin tuu..rs nk amek jer 2 3 ketui bt minum ptg nii..xtahan tgk choc chip yg byk tuu ^_^

mala said...

Amboi! Muffin tengek ataih bunga? Hati tgh berbunga2 ka :-)

cik cek said...

Yana...jom makan mapin...:)

cik cek said...

Mala....hati tgh bebunga2...amboi!...bahagianya...
kalau dok tgh bebunga....:)

Rima said...

KCek
Waduh buk.. bau muffin nye harum sampai ke concorde hotel hahaha.. ty for trying.. glad u liked it!

cik cek said...

Wah!harum semerbak bau mapin sampai concorde hotel ke...tu dia...harum mapin sesedap rasanya...memang bestttt....masuk list fav family akak ni...:)

Nieza said...

waduhh kak cik cek ada muffin dlm kelopok bunga lagi tu..special tu.sedapnya kalau leh rasa ni:)

Nuridah said...

Assalamualaikum Kak Cek,

waduh cantiknya mufin tu dok diam2 atas munge yg mekar....hehe..dh lama nur tak mengafin....haha..nk ambik seketul bawak balik aah!!!

Juwita Jamaludin said...

Salam kak.. Gebu muffinnya.. Sedap nampak.. Tambah ada coklat chip boleh jumpa nati

CT Delima said...

As'salam kak cek cayangg

ct singgah ni tapi dah malam lah baru sampai. siang tadi kesibukkan e]melipat kain baju yang 2 hari tak sempat dilipat..hehehe. maklumlah membasuh suka , nak melipat ni ada lemau sikit kak..hehehe

Ni datang ni memang tak ada harapan nak mengendeng muffin tu ya kak cek..alahhh selalu juga sampai kelambatan akhirnya dah habisss... hihihi

Amie said...

hamboi...punyalah menggoda pose mufin duduk atas kelopak bunga...mmmm dah banyak orang memaffinkan diri, kita rasa teringinlah pulak!

cik cek said...

Nieza...posing punya pasal..siap dok dalam bunge lagi ..he he..:)

cik cek said...

Waalaikumsalam Nur...
Mapin betenggek molek atas munge...siapa gerangan nak memetik mapin ini...haaa...Nur petik bwk balik k...he he..:)

cik cek said...

Ita...memang gebu...memang sedapppp..:)

cik cek said...

Waalaikumsalam CT...
He he...rajinnya melipat kain...alangkah bestnya kalau ada mesin lipat kain kan...hu hu...malas sungguh kita ni...lipat kain ..gosok baju..antara keje yg tak bape nak gemo ...he he..tapi kena buat jugak kan...
Alamak! lenkali akak buat akak pos kat CT lah..:)

cik cek said...

Amie...jom memapinkan diri...senang dimasak cepat dimakan..:)

nazamohdnizam said...

seindah rupa sesedap rasa..amcam tagline die ibu,cun tak?HAHA..simple but awesomeee!kawankawan ibu saya,marimari try muffin yg marvelluous nih.. :)

*pandai tak naza mempromosikan muffin ibu nih?haha

cik cek said...

He he...bukak bisnes...laris mapin ibu ni Naza...tagline cantik punya...mapin dok atas bunga...sape berhajat nak makan leh petik saje...he he...

Zaliedana said...

Kak Cek cayang,adeiii nmpk sedaplah mapin ngan coklat chip yg mewah tu..Pic akak makin cunlah skang kak..Siyes nih mapin tuh nmpak bertambah sedap ngan pic yg menawan nih kak..

rahel said...

Ayoyoooo....bunga dah berbuah mufin...menarik ni...nak kena try dulu cam mane rasa buah mufin ni..

Naz / Nadz COSK said...

Asalamualaikum kak Cek.
Wah.. Ada muffin dalam kelopak bunga.. Kreatif akak!

chikadakbiru said...

salam kak cek..walaweh..lawa la gambar muffin tuh tergoda i...

Melly Octaviana said...

hmmm..nice lokking muffin nih kak, photonya pun cantik, serasa mau ambil dia.. nyam..nyam

Nur-nba said...

Salam. Waduh2..cantik benar muffin Kak Cek ni.. Bilalah Nur nak mencubanya. Kak Cek sihat?
Nur copy resepi dulu ye.. :)

Mamasya said...

Aslmkum cik cek. kuntuman bunga muffin jadinya....nak angkut sekali dg btg bunga boleh..hi..hi..
betul tu cik cek...baking muffin paling mudah dan cepat...
lauk daging kambing kat bawahpun nampak sedap...

sitiezahim said...

menariknya...saya pon suka buat mufin sbb senang je kan..insyaAllah akan dicuba..thanks kak :D

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam cicek...kak mai nak belajar wilton muffin ni nampak anggun.