Saturday, December 24, 2011

Creme Brulee....from Atiq with love....:)



Assalamualaikum...Salam Kesejahteraan...


Cooking with love from Atiq...Wah!....memenuhi hajat adiknya Mimi nak makan Creme Brulee....byk kali dah buat dessert fav Mimi ni...setiap kali buat memang Atiq la jadi MasterChefnya....Memang pelik selera anak dara ku yang sorang ni...suka sgt makan creme brulee...tak jemu2 lagi setakat ni...sib baik tak susah nak buat...sib baik ada abg yang rajin dok layan permintaannya...he he he...


Masih guna resepi sebelum ni ....dari Rima@Bisousatoi ....resepi yang simple dan sedap....thanks Rima share resepi dessert yang memenuhi selera anak dara ku yang sorang ni....nak resepinya...ku copy je ya dari resepi yg pernah dibuat Atiq sebelum ni....

CREME BRULEE.....
Sumber resepi/rujukan : Bisousatoi dan Tartelette
Terjemahan/Olahan  : KitchenIsMyWorld

BAHAN-BAHANNYA....
  • 1 1/4 cawan dairy whipping cream
  • 1/2 cawan whole milk ( aku guna full cream milk...)
  • 3 biji kuning telur grade A
  • 1/3 cawan gula pasir
  • 2 sudu kecil vanila extract....
  • 6 sudu besar gula pasir utk ditaburkan atas permukaan creme brulee sebagai topping....

CARA-CARA PENYEDIAANNYA...
  • Campurkan susu , heavy cream  dan vanila extract kedalam bekas yang sesuai....
  • Didihkan perlahan2 dgn menggunakan api kecil sehingga campuran ini  mula berbuih...api ditutupkan...ketepikan sekejap
  • Pukul gula dan kuning telur cukup untuk sebati je...tidak perlu dipukul sampai kembang...
  • Masukkan sedikit campuran yg dididihkan tadi kedalam adunan telur...kacau pantas dan sebati...sambil terus mengacau masukkanlah perlahan2 baki campuran yang dididihkan tadi sehingga habis....kacau sebati...
  • Adunan hendaklah ditapis dahulu sebelum dituang kedalam acuan...
  • Sediakan acuan yang sesuai dan mengikut citarasa memasing...proses membaking menggunakan kaedah "steambath"....
  • Tuangkan adunan creme brulee kedalam acuan....susun acuan kedalam bekas lain ....tuangkan air panas kedalam bekas hingga ke paras separuh ketinggian bekas....
  • Panaskan oven 150 darjah Celcius....bakarlah dalam lingkungan 30 - 35 minit (tempoh memasak ikut oven masing2 ya....)
  • Bila bahagian tepi creme brulee sudah mula mengeras dan bahagian ditengahnya masih bergoyang2 sedikit bila kita ketuk2 bahagian tepi acuan.....maknanya creme brulee sudah cukup dimasak....
  • Keluarkan dari oven dan sejukkan dahulu sebelum disimpan didalam fridge paling kurang 3 jam dan sebaiknya semalaman....( tutup bekas ngan cling wrap semasa menyimpan....)
  • Setelah disimpan didalam fridge....kuarkan dan taburkan gula diatas permukaan creme brulee....
  • Menggunakan Blow Torch cairkan gula yang berada diatas creme brulee tadi sehingga berwarna keperangan...ok...siap dah utk dimakan..kalau tak ada blow torch boleh grill sekejap dalam oven...
  • Creme Brulee tanpa taburan gula diatasnya boleh disimpan dalam fridge sehingga 2 hari...tapi yg dah ditaburkan dan dicairkan gula diatasnya sebaiknya terus dimakan....


 
 
Banyak versi dan teknik untuk buat/masak creme brulee ni...cuma belum berkesempatan nak berexperimentasi lagi...Setakat ni aku cuma jadi tukang makan je...he he...Timaksih bebyk kat anak bujang ku Atiq....sukanya masak creme brulee....

 
 
Bila makan creme brulee....emmmm....tak leh nak kata...nak tau camana sedapnya rasa dessert ni kena tanya kat Mimi....kan adik kan.....:D

Bahan2nya tak banyak...kalau rasa2 berhajat nak merasa...sila2lah mencuba...so creamy....nyum2...yummyyyy.....
Happy & Enjoy Cooking @ KitchenIsMyWorld...

20 comments:

EmbunRosaliza said...

Assalam cik cek nampak sangat sedap tu, rasa mcm sejuk je kat tekak ni, sungguh tergoda

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Cik cek..sedapnya.kalau ada masterchef ke 2 boleh lan suruh anak teruna cik cek masuk ya.

Cheq Sue said...

aishhh...nampak cam sedap aje tuh... pernah tgk kat tb, rasa nak cuba. satu adunan tu dapat banyak ke kak cek?

Cendana Kasih said...

salam cik cek..kita nk menda tu skali ngan mangkuk dia skali yer...lawa mangkuk tu...hehehe

Hasni Bin Hashim said...
This comment has been removed by the author.
mala said...

Lemak berkrim eeerrrmmm yummy!

Citarasa Rinduan said...

memang untung dan sejuk perut cik cek ada anak bujang macam si atiq nie..
sure mimi dok senyum manjang bila abgnya masakkan khas buat mimi

aduh...
anty ayu nak juga atiq

zarin said...

bagusnya anak bujang kak cek tuuu...nk pinjam jap buleh ahahaha saya ni suuuka sgt creme brulee tp asyik mkn kat kedai ajek sbb m.a.l.a.s nk membuatnya hikhik

Zaliedana said...

Assalam kak cek,sy nih jakun sungguh,nila 1st time dengarnama n nengok rupa,tapi bila baca resepi,cam ala2 puding karamel versi omputih cikit eks,hihi memandai jerk..Tapi bila tengok tuh mmg nmpk sedap lemak berkrim tuh..Bertuahnya akak,da atiq yg rajin mmbantu kat dapo,sy nih.lmbt bebenor nak kerahkan tenaga dak berdua yg kcik2 lagi nih,hihi..

Asmara said...

Kak cek! malu nk tulis tp tulis gak la. hehe.. act. ni first time tengok yg real cream brulee ni. haha.. sblm ni tengok kat game cafe world je. ekeke.. camni rupanya ye. nmpk senang dan rasa pun mesti sedap sangat! :D

cik cek said...

TQ ya kengkawan....baru sempat nak balas komen...hujung minggu yg sedikit busy....

Rosa>>
Waalaikumsalam...memang nyaman dan sejuk bila menelannya...:)

Kak Ros>>
Aduh! nak masuk MasterChef...fuyooo...byk lagi yang nak kena belajar...he he...:)

CK>>
Meh2 makan creme brulee...bwk balik sekali ngan mangkuk ya..he he..:)

Cheq Sue>>
Satu adunan dapat byk gak ...puasla makan...dah ada resepi..sesenang nanti tryla buat ya...

Mala>>
Memang lemak berkirim...nyum2..yummyyyy...:)

Ayu>>
Memang senyum manjang Mimi...nak tunggu dia yg buat ntah bila la kan...he he..aunty Ayu kena dtg rumah...nanti Atiq buatkan...:)

Zarin>>
Kak cek lak tak penah pun makan kat kedai...nak makan order je ngan Atiq...he he...

Zaliedana>>
Waalaikumsalam....kak cek pun dulu tak penah makan pun...anak buah akan la dok sibuk citer pasal dessert ni...cari2 kat internet...tup2 anak bujang kak cek yg sibuk nak buat...pas tu sampai skrg kalau nak makan creme brulee...order je ngan Atiq...senang kan...
Kejap je beso budak2 tu CT...dah beso nanti leh la ajak join aktiviti dapo...:)

Asmara>>
Dah nampak yg real punya creme bruleekann...pas ni leh buat pulak...memang sedappp...lemak berkrimmm...nyum2...yummyyy..:)

nOOrsha said...

awwww..suke pic disebalik daun2 tu..menggetar jiwa..hihi..nice shot kak..rasa nak grab satu bawak blik :)

rahel said...

Kak Cek...nampak yummy sangat hidangan ni,tapi resepi ni memang maseh terlalu asing bagi Rahel..hihihi..jakun tull...

Ucu Faridah said...

huk..huk...tertinggal bas kali ni...tolong buatkan yg baru utk ucu ye abang Atiq..
bertuahnya mak...

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Cek..nampak lemak dan bercreme jeeee....mesti sedap ni

Nieza said...

sedapnya kak...gambar cun..acuan pun cun..suka tgk..tapaula skit..hehe

Mamasya said...

Aslmkum Cik Cek.
baru tengok resepi cream brulee ni di majalah....dtg umah Cik cek dah siap hidangpun...nampak yummy.untung Mimi ada abg suka layan masak...

Treat and Trick said...

Sungguh mengancam dan lemak berkrim! Selamat Tahun Baru ya...

http://treatntrick.blogspot.com

haizoop said...

Dimana nak beli torch tu?

haizoop said...

Dimana nak beli torch tu?