Friday, December 23, 2011

Baked Sardine Roll....thanks K1@Citarasawan....



Assalamualaikum...Salam Kesejahteraan....

Bila usia makin meningkat ni...selera pun jadi tak menentu....tetiba hari minggu ari tu teringin lak nak makan sardine roll...tu diaaaa....Makam malam awal hari tu...lepas makan ...dok belek resepi ...tup2 terpandangla menu saridne roll kat dapo K1 kita tu...aik! tekak dah terasa2 ni...hati dah teruja nak buat...Bingkas bgn merajinkan diri...kalau masih dok belek sana belek sini tgk resepi...last2 mesti tak jadi buat...he he...keje kalau tangguh memang tak jadi..aku lah tu....:) 

 
 Beroperasilah aku buat sardine roll malam tu....tak susah pun...Memula buat inti sardinenya dulu....siap dah inti sardine...buat lak kulit pasrtynya pulak....he he...aku guna cara senang punya...masukkan bahan2 dalam food processor...bagi dia kerja malam tu....putar2...sume siap dah...bahan2 yg digunakan tak bykkkk...keje pun cepat....cuma masa memula nak gulung pastry tu memangla tak bape nak cantik...maklum jelah dah lama bebenonya tak buat sardine roll ni...skill pun dah lari...he he...K1 ...timakasih bebyknya share resepi yang ringkas dan sedapppp....nak mintak izin linkkan resepi K1 kat sini ya....Jom2 kita semak2 resepi....

BAKED SARDINE ROLL
Resepi Asal  :  K1@Citarasawan
Salinan/Olahan  : KitchenIsMyWorld

BAHAN-BAHAN

A. Inti Sardine

  • 1 tin sardine saiz sederhana
  • 1 biji cili merah cincang
  • 5 - 7 biji cili api cincang
  • 1/2 batang celery dipotong dadu
  • 1/2 biji bawang besar dipotong dadu
  • 1 sudu kecil lemon jus
  • Garam dan gula secukup rasa..
  • Sedikit serbuk lada hitam
  • Sedikit minyak/butter utk menumis

B. Pastry Doh


  • 300 gm tepung gandum
  • 120 gm margerine/butter sejuk dari fridge
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 3 - 5 sudu besar air sejuk dari fridge....@ secukupnya sehingga dough boleh dibentuk/dikepal


1 biji kuning telur + 1 sudu besar susu segar utk sapuan atas pastry sardine roll..

CARA-CARA PENYEDIAANNYA...

A. Inti Sardine

  • Isi sardine dhancurkan bersama2 dengan sosnya...ketepikan
  • Panaskan minyak/Butter didalam kuali...tumiskan bawang....tumis sekejap je...tak perlu sampai bawang layu...
  • Masukkan sardine....cili merah .. cili api cincang dan juga celery...tambahkan garam..gula dan serbuk lada hitam....kacau sebati...
  • Akhir sekali masukkan jus lemon....siap dah....letakkan inti dalam tapisan...bertujuan utk mengeluarkan lebihan minyak yg ada dalam inti....

B. Pastry Doh

  • Masukkan tepung ...garam ....kedalam food processor ...gaul/kisar sebati....
  • Butter/margerine sejuk...dipotong dadu....kemudian masukkan kedalam adunan tepung...gaul/kisar sebati...
  • Masukkan sedikit demi sedikit air sejuk ais kedalam adunan sambil digaul sebati...bila adunan sudah boleh dikepal @ dibentuk...bermakna pastry doh sudah boleh digunakan....
  • Canai pastry setebal 3mm...dan potong persegi 4 x 4 inci..
  • Isikan setiap potongan pastry dengan inti sardin..
  • Sapukan tepi/hujung pastry dgn putih telur....dan gulung kemas..susun diatas dulang pembakar yang telah disapukan dengan shotening....
  • Sapukan kuning telur diatas permukaan pastry....
  • Cucukkan permukaan dengan garpu @ guntingkan/kelar bahagian atas pastry sebelum dibakar
  • Bakar menggunakan oven 180 darjah celcius utk 10 minit yang pertama...kuarkan dari oven...sapukan kuning telur sekali lagi...(supaya warna kuningnya lebih terang....)
  • Kurangkan suhu 130 darjah celcius dan bakar lagi dalam lingkungan 15 minit @ sehingga masak..

** Doh pastry agak keras tetapi jangan ditambah air...Doh akan rangup selepas dibakar....

Nota :
Jika menggunakan tgn utk menguli....prosesnya...masukkan tepung kedalam mangkuk pengadun...masukkan garam...kemudian masukkan butter/margerine yg telah dipotong kiub tadi...lakukan teknik gaul dan ramas..sehingga adunan menyerupai serbuk roti...masukkan air ais sedikit demi sedikit sehingga adunan boleh dikepal @ dibentuk....siap dah...senang kan....

 
Sardine roll ni memang sedap....pastry dohnya memang rangup...sesuai sgt ngan seleraku...sambil dok mengadap tv...krup..krap aku makan..tak sedo dah bape ketul masuk ke mulut...amboi! tetengah malam dok makan sardine roll lagi...emmmm...makan sedap...bila timbang sakit mata ooooo...sebenonya dah lama tak menimbang bdn...tak berani...rasa cam tak turun2...adoiai!...cam mana nak turun...kalau asyik dok masak...dan asyik dok makan kan...sendiri makan sendiri tanggungla kan..kan...:D

 
Petang2 nanti kalau rasa berhajat ...teringin nak makan sardine roll..bolehla cuba sardine roll versi K1 ni...berbaloi2...memang sedap....
Happy2 dihujung minggu....
Weekend yang busy....Mimi mula dah cuti semester break..Atiq pun balik...Yan & family singgah balik dari Kuching...Wah! dalam kepala ni macam2 menu nak dimasak...he he he...gebu lagi lah kita ni... :)
Happy & Enjoy Cooking @ KitchenIsMyWorld....

22 comments:

mala said...

hat ni sedap ni... cheq pun pernah buat dah sekali bln posa hari tu ... resepi noorsha
http://alamroon.blogspot.com/2011/08/sardine-roll.html

cik cek said...

mala...memang sedapppp...:)

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Cek..ni kalau makan sambil tgk tv ni tak tau berapa ketul yang terjun dalam perut..pastry nya yang rapuh2 ngan intinya yang sedikit pedasss...ohhhh sedapnya....

hazila said...

Nak tumpang makan sardine rolls boleh?

Kak Sam said...

Huyoo cam best je

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

Wahhh buat puff pastri sendiri ye..besnya! Kalau Love, guna readymade je..hehe. Looks delish! ;)

chikadakbiru said...

ade lagi tak nih..dtg sini nak ngendeng2 sikit... :) cantik la gambarr :) terliuq tgk

CT Delima said...

As'salam kak cek

Wah kak cek sedapnya..lama juga ct tak buat ni. sardin ada 2 tin tu. tapi nak buat jer yang tak tahu bila. beli sardin pun dah lama dah nasib baik tak basi.. hehehe

jamu mata lah ni ya, tak kisahlah asal gambar terang hilang kecur nya..hehehe

anymz said...

salam cek,resepi ni masuk list dulu..thn dopan akak buek..hehe

Kakwan (K1) - citarasawan said...

Sama2 Chek,, ni mlm2 K1 bawa brownies kat chekk.. wat makan petang esok hee hee :)

cik cek said...

Sue...he he tau tak pe...memang sedap kan main lagi...krup krap masuk mulut sambil tgk tv...:)

cik cek said...

Hazila...
Boleh...boleh...jom2 kita makan sambil tgk maharaja lawak ni..sedo2 dah abis sepinggan...

cik cek said...

Sam...
Fuyooooo...memang best...:)

cik cek said...

Love...
Tgh rajin sikit je ni...sebab dah teringin sgt nak makan...kena la buat gak...tapi berbaloi...memang sedappp...:)

cik cek said...

chikadakbiru...lenkali akak buat confirm kita makan sesama k...cepat beno abisnya...:)

cik cek said...

Waalaikumsalam CT...
He he...stok sardin kat rumah akak memang byk...sebab sumenya berantu makan sadin...mcm2 menu leh dimasak ngan sardin ni...he he...ni kes teringin sgt la dok buat memalam sardin roll..tetengah malam dok mengunyah sambil tgk tv...memang sedapppp...
Sardin tak basi dah ada tu...kena buat tu CT...he he...

cik cek said...

Kak Nim...Yolah taun dopan bukan lamo laie kan....nanti buek yo kak..sodap ni ..nyosa..kalau tak buek...he he

cik cek said...

Kak 1....bwk brownies ke..tq tq...tak sabo nak makan ni...he he...:)

dZana said...

baru smpt nk mngintai.. cantik tgok pastry roll ni.. akk pernah buat dulu cam rapuh pulak pastry nya.. nnti akk nak cuba jugak la rspi ni..

MULAN said...

feveret jgk ni.. nyesal tal beli frozen pastry aritu.. boleh terus gulung n bakar kan.. siap inti je la..

cik cek said...

dZana...pastry yg ni elok je hasil kejadiannya...cuma jgn terlebih baking...diluar rangup..didalam lembut..memang sedappp...:)

cik cek said...

Mulan...
He he...ya guna pastry segera pun boleh...masa ni dok ada vitamin R...terajinla buat doh pastry ni...tapi berbaloi...penat sikit..tapi rasanya sedappp..:)