Friday, July 1, 2011

Little CuppieS.....never ending story...:D



Assalamualaikum....Salam Kesejahteraan....

Terimakasih daun keladi pada sume teman2 dan pembaca yg terus berkunjung dan berziarah kesini....kedatangan sume menjadi peniup semangat sebenarnya utk aku terus mencatat dan berkongsi cerita di sini...Terimaksih ya....:D

Masih lagi kisah musim cuti sekolah yang lalu....alkisahnya....masing2 masih dok teringin nak makan Red Velvet Cupcake.....aku memangla lagi teruja nak membuatnya...tak puas hati ngan hasil kejadian Red Velvet Cupcake utk majlis bertunang Ayin aritu...orait kali ni sukses....yayyyyy....puas hati.....:D

RED VELVET CUPCAKE....



 Little Cuppies Red Velvet...sume org pun suka....

Utk kali ni red velvet cupcake cantik je hasil kejadiannya....yg paling best sume org pun suka...dan sekejap je sume pun dah beres dimakan....seronokkan...bila kita masak...org exited dan teruja menunggu utk makan...tuan yang memasaknya lagila happy bila sume yg dimasak habis dimakan....berbaloi2 rasanya....penat pun hilang....nak tengok resepinya boleh semak kat sini ek http://simplyrecipes.com/recipes/red_velvet_cupcakes_with_cream_cheese_frosting/

Sebelum ni aku byk dah try resepi red velvet cupcake ni....saja suka2 nak tgk apa perbezaannya...dan aku jugak pernah guna apple cider menggantikan white vinegar....hasilnya cake lebih moist cuma tak bestnya rupa cupcake tak berapa cantik ....masih perlu diperbetulkan lagi rasanya...sememangnya kalau guna apple cider rasa red velvet cupcake lebih sedap....terpulang memasing nak guna cara yang mana ya....Aku suka guna resepi dari simplyrecipes ni...hasil kejadian cupcake gebu je naiknya....rupanya pun cantik je....:)



**********************************



MOIST CHOCOLATE CUPCAKE.....

Waktu ni cuti sekolah habis dah...sume org dah balik...kat rumah cuma ada aku ...Ili & Atiq.....tak de sebarang aktiviti selain masak2 dan bermalas2 depan tv....Bermacaron sudah...sampai tak larat nak makan dah...Ili memang penggemar cupcake....menu seterusnya....Moist Chocolate Cupcake....WoW! memang best cupcake ni....resepinya superb simple....semak resepinya kat sini ya....http://thefarmchicks.typepad.com/farmchicks/2009/01/moist-chocolate-cupcakes-with-vanilla-buttercream.html


Moist Chocolate Cupcake with fresh cream topping....yummy...


 Moist Chocolate Cupcake with Chocolate Ganache Topping....

Resepi asal cupcake ni guna buttercream icing for topping....aku ubah lagi..upsss....kali ni aku guna dua jenis topping....atas permintaan diorg....Fresh Cream.....resepinya boleh click kat sini....cuma aku tak letak koko...plain fresh cream....memang sedap....Chocolate Ganache resepi boleh click kat sini....
Memang moist sgt cupcake ni....resepi mudah....rasa yang hebat....frosting yang umpph....sedappplahh...




**************************************



BANANA CHOCOLATE CUPCAKE....

Masih bercupcake....kali ni Banana Chocolate Cupcake....resepi simple jugak tapi sedap sgt....amik resepi dari .joyofbaking. Resepi yang cukup mudah....tak perlu ada hand @ stand mixer...ada spatula....ada whisker ok dah...dan yg penting kenala ada oven...kalau tak camana pulak nak membakarnya ya...he he he...kalau tak leh bakar ...kita kukus pun boleh kan....Dunia masakan ....penuh ngan idea dan kreativiti.....yg penting minat....ape pun boleh dibuat....



Banana Chocolate Cupcake with Chocolate Ganache Topping....


Tik...tok...tik...tok...dah pukul 2 pagi....mata ku pun dah kecik2 selalu....cukuplah dulu cerita kisah Little Cuppies ni.....sok2 kita sambung lagi.....never ending storyla....panjang umur ....diizinkan tuhan pasti aku bercerita lagi....tak kisahlah cerita apa pun....KitchenIsMyWorld....EnjoyCooking....

Anyway tq tq sesgt pada sume empunya resepi cupcake2 ni....berbaloi2....rasanya ....umppphhhh...sedapppppp....nyum2....yummyyyy....




27 comments:

nazamohdnizam said...

sume pun sedapppp..yeayyy..nz pun suke cupcake..tp tak leh nak challenge kak ili la..hahahahha..

ijayuji said...

Salam kak! suke tgk cuppies akak yg cream atasnyer mcm marble tuuu mesti sedap! kita suke mkn kek2 gini kalau ada cream paling suke BC hihihi mcm budak2 jer kan :D

mala said...

assalamualaikum kak cek... tu dia iah koleksi cc! mai secawan!!

nuwairani ismail said...

akak! sy suke sgt red velvet. bila buat pastu org makan beria, mmg rasa berbaloi berpenat lelah di dapor..

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak...
wah rajin sungguh akak ku nsorg nie tau... cantik plak kejadiannya tu... sukanya tengok... sedaaap tu..

cik cek said...

Naza...kak Ili penggemar no 1 cupcake...mana leh lawan....kan ...kan...kan...:)

cik cek said...

Ika...tu coklat ganache dah bercampur ngan fresh cream...fresh cream fav topping kak cek....besttt...:)

cik cek said...

Mala...mehla amik cupcake kat sini...pilih je mana satu...macam2 ada....:)

cik cek said...

Nuwairani...red velvet memang fav sume org...nak beli sebiji pun harganya dah mahal...puas hati kalau buat sendiri kan....jimat belanja..dan org suka...:)

cik cek said...

Waalaikumsalam....tgh musim bercupcake je ni....adalagi enrty pas ni...he he...suka buat deconya...enjoyyy sangat...
Rasanya...emmmm....sedappp....:)

Along Maklong said...

cek..
rindu kat cek.. yang dah jarang2 bersiaran..
sekali bawak keluar cupcake.. amek ko.. punyalah banyak dan cantik2 belaka.. rasa sayang nak makan.. maklong belum pernah cuba buat.. tengok anak buat adalah.. hehehe..

tun_telani said...

cikcek.. amboi. byk nyer cupcake dia.. menitik airliur ni tgk...

Ayu said...

Assaloam kak cek,
wah sekali kak cek mengudate..tak tentu arah kita nak tengok yang mana..hahah..macam excited gitu..semuanya sedap2nya dan mnggiurkan ..macam2 cupcake frosting kak cek buat..slurpss..

Mas said...

aduhai... terliur sungguh tgk cupcake dalam rumah ni :) sungguh menyelerakan!

Wattie said...

Assalamualaikum,
Wahhh banyaknya cuppiessss.....saya nak jugakkkkkk.....nampak sungguh moist dn sedapla.......

AZLITA AZIZ said...

kak cekkkkk.....
rajinnya... suka lah ita tengok.. cantik menarik dan tertarik semuanya...

Aqil said...

salam kak, rajinnya..semuanya nmpk sedap..cantik plak tu..

Aqil said...

salam kak, rajinnya..semuanya nmpk sedap..cantik plak tu..

Citarasa Rinduan said...

Assalamualaikum cik cek
lama tak singgah sini..
maaf dipinta..
tempohari mood berblog dah turun ke laut..
nie naik semula,.. hehehe

bagi ayu..
semuanya terbaik.
lagilah coklat tu..
peeh....
ayu peminat coklat tau

kalaulah kita dekat. sure ayu dah tempah if ada majlis keramaian..

cik cek said...

Maklong...

kita pun rindu kat maklong...he he memang kurang bersiaran lately ni...
dan skrg ni asyik mendeco2 cupcake pulak...suka sgt maklong...hilang stress...he he...:)

cik cek said...

Ita pun ape kurangnya...kak cek ni masih dok tehegeh2 mendeco tapi memang fun sgt....tq ya singgah ke sini....:)

cik cek said...

Tun...macm2 cupcake ada...yg mana satu pilihan hati...he he :)

cik cek said...

Salam Ayu....

He he kak cek pun tak tentu arah nak mengupdate blog skrg ni....byk sgt dalam simpanan menunggu...orait nak cupcake yg mana satu Ayu...:)sume pun bestttt....:)

cik cek said...

Mas....memang sedapppp....:)

cik cek said...

Waalaikumsalam Wattie....

Macam2 ado cupcake...nak yg mana satu ek....sume pun besttttt....yummmy....

cik cek said...

Aqil....memang musim cupcake kat rumah kak cek skrg ni...kebetulannya anak buah kak cek memang suka sgt makan cupcake...jadi enjoy sgt mendeco2 cupcake ni....fun....sedappppp....:)

cik cek said...

Waalaikumsalam Ayu...

Tq ya ziarah "rumah" kak cek...paham sgt bila mood menurun ni...kak cek pun cam tu jugak....kekadang otak jadi blank je ...bahan nak tulis byk tapi mood sgtla kurangnya....he he

Kalau rumah Ayu dekat...takut tak larat pulak asyik kena makan cupcake...he he...