Friday, July 15, 2011

More CupCakes.......



Assalamualaikum...Salam Kesejahteraan....


Cupcake lagi?....he he...jangan jemu tgk ek....kali ni Vegan RedVelvet Cupcake...ngape vegan lak...tak dak telur pun dalam resepi cupcake ni...Resepi superb simple tapi best rasanya....tak amik masa lama pun nak buat...tak perlu hand @ stand mixer pun....ada mangkuk pengadun...whisker ...spatula ...leh buat dah....senang kan...nak tgk camana ghupa Vegan RedVelvet Cupcake tak....moh2 kita tinjau dapo Kitchen Is My World....




Rupanya tak byk beza ngan redvelvet cupcake sebelum ni ...cuma rasanya lebih moist...biasanya kita guna white vinegar dalam adunan redvelvet ...kali ni lain sikit...guna apple cider vinegar....jom kita semak resepinya k....

VEGAN REDVELVET CUPCAKE....

BAHAN-BAHANNYA...
  • 1 cawan soya milk...( aku guna susu kacang soya jenama SEASON...)
  • 1 sudu kecil apple cider vinegar
  • 1 cawan gula castor
  • 1 1/4 cawan tepung kek...( aku guna tepung Super Fine Bluekey...)
  • 2 sudu besar serbuk koko yg diayak...
  • 1/2 sudu kecil baking powder
  • 1/2 sudu kecil baking soda
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1/3 cawan canola oil
  • 2 sudu besar red food colouring (liquid..)
  • 2 sudu kecil vanila esen


CARA-CARA PENYEDIAANNYA...
  • Dalam mangkuk bersesuaian...campurkan soya milk dengan apple cider vinegar...ketepikan...
  • Dalam mangkuk berasingan..campurkan sume bahan2 kering....tepung kek...serbuk koko...gula castor...baking soda...baking powder dan garam...gunakan whisker...gaul sebatikan sume bahan2...ketepikan....
  • Campurkan canola oil...red food colouring kedalam campuran soya milk dan apple cider vinegar tadi...kacau sebati...
  • Akhir sekali campurkan bahan2 kering kedalam bahan2 cair...kacau sebati....
  • Panaskan oven 160 darjah celcius....
  • Masukkan adunan kedalam acuan cupcake yang bersesuaian....bakar dalam lingkungan 18 - 20 minit @ sehingga cupcake masak..( cucuk lidi kedlm cupcake..lidi bersih...ok..masak dah...)
  • Keluarkan dari oven...dan sejukkan dulu sebelum memulakan proses mendeco cupcake...



CREAM CHEESE FROSTING...

BAHAN-BAHANNYA...
  • 227 grams cream cheese..
  • 1/2 sudu kecil vanila esen
  • 60 grams gula icing yg telah diayak
  • 160 ml heavy whipping cream


CARA-CARA PENYEDIAANNYA...
  • Menggunakan hand @ stand mixer....pukul cream cheese sehingga lembut....
  • Masukkan icing sugar & vanila...dan pukul lagi sehingga lembut....
  • Menggunakan whisk attachement...masukkan whipping cream..( pastikan betul2 sejuk...) pukul lagi hingga sebati dan cukup consistency nya...boleh ditambahkan sedikit demi sedikit icing sugar dan whipping cream untuk mendapatkan consistency frosting yg dikehendaki...




 Permukaan dan texture vegan redvelvet cupcake ni agak kasar tapi rasanya...emmmm..moist...





Vegan Red Velvet yang ni dah lain bebeno pulak ghupanya...he he he...asalnya plan nak buat red velvet brownies creamcheese...tapi disebabkan masa tu berlaku sedikit masalah teknikal...hasilnya jadilah redvelvet brownies cupcake...he he he...sesuka ati je aku ni...utk resepi red velvet sama je yg kat atas cuma cream cheesenya berbeza sikit....nak ke resepinya...ok tak de hal...meh kita tgk....

CREAM CHEESE FOR RedVelvet Brownies Cupcake...


BAHAN-BAHANNYA...

  • 227 grams creamcheese
  • 65 grams gula castor
  • 1 sudu kecil vanila esen
  • 1 biji telur


CARA-CARA PENYEDIAANNYA...

  • Menggunakan stand @ hand mixer...pukul cream cheese sehingga lembut....
  • Masukkan gula...vanila esen dan telur...pukul lagi until creamy and smooth....


Nota  :
Proses seterusnya...masukkan adunan red velvet kedalam acuan cupcake...pas tu tuangkan sedikit adunan cream cheese keatasnya...last sekali letakkan sedikit adunan red velvet dan marblekan adunan...dan bakarlah macam biasa....senangkan....





Tak muak ke asyik buat red velvet ni....he he ...selagi ada yang suka makan selagi tulah aku buat...kalau kita masak yg org tak berapa suka nak makan...last2 membazir...sayangnya kalau masak tak habis dimakankan....
Mata ku pun dah kelat...nak rehatkan mata kejaplah...sok2 kita sambung story lagi....Cupcake lagi ke....he he he...
....KitchenIsMyWorld....EnjoyCooking.... :D

Terimakasih pada penyumbang resepi ni...memang best....paling best sangat ringkas dan mudah...nak rujuk resepi asal click2 je kat sini ......nice blog...nice recipe..:D





36 comments:

Ayu said...

Assalam kak cek,
yeh kita sampai dulu pagi2 buta ni..
kita naik kapal selam pulak tau..haha..laut tak jammed so cepat lah sampai ni..cantik piping kak cek for the cupcakes tu ..sedap pun ya namapknya ..aduh kak cek..menggoda betul tau..

cik cek said...

Waalaikumsalam Ayu....

Yayyyy...tepuk tgn...tepuk tgn...Ayu menang...sampai dulu...no.1...leh bagi hadiah ni...he he...kak cek kirim cupcake naik jet nanti k...

Ingat tak de org nak singgah dah waktu2 cam ni...tak tido lagi ghupanya adik kak cek ni...he he mesti dok bz...edit gambo2 ke...tak pun bw...tak pun tgh dok menaip new entry lagi....nite2...sweet dreams...:)

Nieza said...

Assalam kak, wahh best tgk cc akak buat...topping pun menarik tu...sure sedap kan..:)

ijayuji said...

Salam cikcek!!! aaarrrghhhhh! kita kalau bab2 CC niiiii siap ada cream atasnyer mmg tangan keras kejung! hihihi...tak gheti betul nak picit :D cantek2!!!! suke tgk org2 kalau buat CC gini, jeles tauuuu! satu kelebihan yg kita tak ada tp akak ada :-(

nuwairani ismail said...

kak cek...comelnye red velvet cake ni...dah lama tak buat. kek ni memang sedap...deco bunga2 kat ats tu nampak sweet je...

Cheq Sue said...

pheww....kek + deco yang canteeeeek.. ni yang rasa nak menguppies jugak ni

tun_telani said...

wahh.. lambatnyer tido. tun pukol 10 lbh dh selamat dh mlm td.. hehe.. tu byk2 tu nk kasi kt sape? nk hntr kt tun ek? arini bday tun. hihi...

mala said...

oh no! cc again ... ni mesti tertelan vitamin R

ady said...

as-salam kak cik cek
cantik betul cup cake kak cik cek tu..cantik deco bunga cream kat atas tu..marvelous!!!

cik cek said...

Waalaikumsalam Nieza...

Memamng sedap....moist sgt...walaupun texture dia kasar sikit....Nieza cubala...buatnya pun tak susah...tak yah nak beat ke apa ke...masuk sume...kacau sebati...senangkan...:)

cik cek said...

Salam Ika...

Alaaa...kak cek pun tgn kejung gak ni..patut2 roses tu berangan nak wat seketul comel2...arghhhhh...lain yg kak cek nak lain jadinya...belasah je Ika...lama2 ok nanti...he he he...kak cek pun tak ok lagi roses tu..tak kisahlah...janji ada rupa sikit..kira lulusla kan....:)

cik cek said...

Tq Nuwairani....jom bercupcake...enjoy n fun...hilang stress tau...mengasyikkan kalu kak cek dah start mendeco....:)

cik cek said...

Phewwww....Cheq Sue....jom menguppies...seronok...teruja sume ada...jadi ke tak deco tu tolak tepi dululah...kan kan kan...:)

cik cek said...

Tun....

Happy Birthday to u
Happy Bitrhday to u
Happy Birthday to Tunnnnn...
Happy Birthday to you......

Alamak! ngape tak roger2 awal...tak leh kak cek anto cc kat tunnnnn...:)

cik cek said...

mala....saje je nak buat lawak...memang pun agaknya...byk la tertelan vitamin R...sib baik tak tetelan vitamin M...bahaya...he he

cik cek said...

Waalaikumsalam Ady....

Tq..Tq...jom kita bercupcake....enjoyyyy...:)

hemalata said...

Nice cup cakes,looks so delicious.

Wattie said...

Salam CikCek,
Adussss minggu cupcake sedunia ka niii..baru semalam nampak cc hari ni ada cc lagi.....kita nak jugakkkk....BIla tgk hasilan cikcek kita pun bersemangat jer nak buat dan nak makan hehehee

Mamasya said...

Dapur cik cek ada cc lagi tp ni velvet cc pula....yummy tu letak topping cheese ada bunga lagi...
slmt berhujung minggu buat cik cek sekeluarga!

HaSue said...

assalamualaikum kak..
saya tertinggal ketapi nih..nampak cantik n cunn banget cc akak nih..
ada masa nanti leh try resepi akak ni lak..aaa,part (aku guna.....) tu boleh tuka ke nama cik cek x kak?nanti kengkawan nak kopipes sng nak rujuk sapa yg guna cara tu.hehe..tu cadangan je kak..jgn marah ye..
buh dalam list dulu laa...yg munger2 atas tu akak guna adunan creamcheese frosting jugak laa ek? ke ada tertinggal akak ada bgtau tp sy x terbace td?ehee

MULAN said...

adoyai... tak tahan nya tengok cupcakes semua tu... rasa nak ngap je...

Along Maklong said...

salam cek..
maklong tertinggal bas.. lambat sampai hehe.. semalam dah jenguk tapi tak sempat nak tinggal pesan.. org putih kara speechless.. (betul ke..)
sebab tengok cup cake yang mamang sangat cun..

cik cek said...

Mamasya...he he...every week kak cek buat cupcake...sepatah kata Wattie...hari cc sedunia..bukan apa..kalau buat kek leceh nak kena potong2..bila cc..ngap terus je ...tq...tq...:)

cik cek said...

Salam Wattie...

Ya kot...minggu cc sedunia...ha ah kat rumah kak cek ni boleh kita every weekend buat cc...senang nak bawak buah tgn tuk anak kak cek balik kolej...senang dibawak senang dimakan...:)

cik cek said...

Waalaikumsalam Sue....

Ala siannya adik akak tetinggal ketapi ke...kak cek pun tetinggal jugak ni...lambat balas komen kat sini....
Sue ...part "aku guna..." kalau sue nak tukar tak de halnya...boleh je...:)
Munger2 atas cupcake tu kak cek guna creamcheese gak...tapi resepi frosting creamcheese yg kali ni akak buat..akak rasa paling best setakat ni...sebab kurang sikit rasa cheesynya sebab ada whipping cream...nanti sue cuba ek...lemak bercream rasanya..anak kak cek yg kurang gemo cream cheese pun dok ngap2 berapa ketul dah...:)

cik cek said...

Mulan...

He he...cupcake...memang senang nak makan kan...ngap2 je..sedo2 habis dah...:)

cik cek said...

Salam maklong...

Sampai jugak maklong..walaupun tertinggal bas...kalau cepat leh jugak cek kirimkan cupcake comel ni...he he...:)

izahdaut said...

cantik la kak cek buat bunga tu.. saya duk menengok video cara membuatnya aje tak habis2. tak berani nak main paip2 buat bunge. hehee

Ida,Japan said...

comei la cup cake tu kak cek..munga2 tu cantik..ida pernah gak deco munga2 ni nk tergeliat rasanya tgn ida...nk kena practice byk lagi

ida @ 1001resepi said...

salam,
ada award untuk cik cek...sila jengah ke blog saya ye...thanks..

Citarasa Rinduan said...

cik cek.......
mana menghilang...
4 hari tak nampak..
sibuk ker??

mujur ada cup cake yang cun gini..
ayu tapau 3 biji cukuplah..
1 untuk ayu
1 untuk ayu
dan
1 untuk ayu.
hhahha

cik cek said...

He he...tak hilang ...dok ada ni...weekend yg busy...mcm selalu..minggu ni anak dara cuti mid-sem...anak buah dtg....busy bercupcake lagi kak cek ni...
Wah! Ayu kira ek berapa hari kak cek hilang...ingat jugak Ayu kat kak cek...terharu..sob..sob...nanti kak cek kiirim cupcake..bukan 3 tapi banyakkkkk....:)

HomeKreation said...

Walaaa, walaaaah... (dua kali walaaa ni mmg terlalu hebat ler tu)...! CAntik nya hasil deco...

cik cek said...

Wah!....he he he tq tq...deco seadanya ....:)

Juwita Jamaludin said...

cantiknya nya topping kek tu.. menarik pandai deco... boleh cuba nanti

Rabiatun Adawyah said...

assalamualaikum kak...terguda tengok kek ni...mesti yummyyyyy...