Sunday, July 24, 2011

Malam Tanpa Bicara...Wah!



Assalamualaikum....Salam Kesejahteraan....


Mimi habis dah cuti Mid-Sem...seminggu dia kat rumah...ada jugak kawan nak sembang2 sambil tgk tv...Malam ni ....kembali sepi dan sendiri...nak makan pun tak de selera bila dah sensorang ni...Apa menu nak makan malam ni ek...siang tadi asyik pulun Nasi Goreng Daging...tak larat dah nak makan nasi....apa menu malam ni...he he he...menu org malas yg sangat ringkas.....



Lempeng kosong cecah sambal tumis....kenyang ke....he he he...cukupla....mkn pun sekadar alas perut je...boring bila makan sensorang ni....nak resepi ke....he he...rasanya kenkawan dan pembaca kat luar sana sume tau nak masak lempeng kosong cam gini....tapi boleh jugaklah letak kat sini....resipi yg sgt senang....





LEMPENG KOSONG....

BAHAN-BAHANNYA...
  • 3/4 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1/2 sudu besar gula
  • 2 sudu besar minyak masak canola ( nak guna minyak jagung atau butter dicairkan pun boleh...)
  • 1 cawan susu segar
  • 1 biji telur
  • Planta Margarine utk menggoreng....


CARA-CARA PENYEDIAANNYA...
  • Campurkan sume bahan2 kering....tepung...baking powder...garam dan gula....kacau sebati...
  • Campurkan sume bahan2 cair...telur...minyak dan susu segar...kacau sebati kemudian tuangkan sedikit demi sedikit kedalam campuran bahan2 kering tadi dan kacau hingga sume bahan2 sebati....
  • Panaskan kuali....letakkan planta margarine...tuangkan sesenduk adunan lempeng kedlm kuali...adunan diratakan membulat atau pun goyangkan kuali .....terbalikkan adunan bila dah mula keperangan...boleh ditambahkan margarine atas permukaan lempeng tadi....bila lempeng dah masak bolehla diangkat...pastikan gunakan api kecik masa memasak ya....
  • Siap dah...boleh dimakan cecah sambal tumis ke....atau kuah kari ke...ikut citarasa memasing ya...

Nota  :
Aku guna non-stick pan utk masak lempeng ni....lebih senang...tapi kalau tak ada non-stick pan guna kuali biasa pun boleh....mak2 kita dulu guna kuali biasa je masak2 lempeng ni...he he...skrg ni mcm2 jenis kuali ada...bila dah ada kita guna je la kan....:)


 Kenyang jugak makan lempeng malam ni....he he....


Kat luar hujan renyai2....angin kuat jugak tadi....tg tv sensorang...selalu tu ada gak anak kucingku Debab jadi peneman...hanya dengar riuh suara tv....sunyi tanpa bicara.....

....KitchenIsMyWorld....EnjoyCooking.....


25 comments:

Citarasa Rinduan said...

choppppppp

Citarasa Rinduan said...

yes,.
roket ayu sampai dulu..
cik cek....
ayu temankan malam nie ya...
heheheh

Citarasa Rinduan said...

aduh!!
tayang lempeng pulak..
lihat resepi byk gak bahan2nya..
maklumlah..
lempeng versi ayu hanya
tepung
garam
air
oat

(maklumlah lempeng utk en zalie tersayang.. ehheh)
diet2

Citarasa Rinduan said...

cik cek....
agak2 ada lagi tak lempeng nya??
boleh minta sikit..
rasanya cik cek tak habiskan tu..

Citarasa Rinduan said...

yes!!!!
tanpa gangguan..
komen ke 5................

sayang cik cek..


selamat malam kakakku...
hehehe

Citarasa Rinduan said...

oh...
puasnya daku dapat temankan cik cek!!!
hehehhe

Lari!!!!!

Mas said...

nakkk lempenggg....

mala said...

cikcek, sembang kosong tapi berisi ni ;-)

cik cek said...

Ayu....

Wah! naik jet lagi....tq dtg temankan kak cek sepjg malam tadi...he he...lempeng pun ada lagi ni...
Untung en.Zalie ada wife perihatin...kak cek pun beruntung gak dapat kawan dan adik yg sgt perihatin...tq dok hari2 'kejutkan' kak cek ek....Sayangggg Ayu....nanti kita jumpa lagi....he he :)

cik cek said...

Mas...meh..meh...kak cek pun tak berteman makan...sensorang je ni...:)

cik cek said...

Mala...ha ah...sembang kosong beisi...kenyang dah makan lempeng..he he...:)

Mamasya said...

Dtg teman cik cek makan lempeng boleh..dah lama tak mkn ni...hi..hi.

nazamohdnizam said...

sedapppnyaa lempeng..nak balikkkkk

Ayu said...

Assalam kak cek, wah!!! gamabr makin cung ahh..very the crystal clear itu lempeng..kasi wa mau ambik 2 keping makan dgn sambal tumis juga lah..meh kita tukar2 lah ya..hehe

cik cek said...

Mamasya...meh..meh mkn lempeng sesama...sedap ni cecah ngan sambal tumis...

p/s...jgn lupa bwk Nasi Dagang...teringin nya kak cek nak makan...he he ..:)

cik cek said...

Naza...cpt balikkkk...zuppp...bedesup...aik! Naza sampai dah...Time Travellar...he he...meh2 mkn lempeng ngan ibu...sedapppp....:)

cik cek said...

Waalaikumsalam Ayu S...(S for Spore...ada 2 org Ayu singgah sini...:) )

Ayu...mata sego 'tido' lama dah...jadi gambo pun nampak sego2 je..he he...ni kak cek dah siap bungkuskan lempeng ngan sambal tumis....haaa...ada ole2 dari spura...Cucur Tauhu & Cendawan...boleh mkn menu ptg ni...tq tq....cedapnya....:)

Yatie said...

sedapnya tngk lempeng cik cek ni..laporlah..tetiba rasa nak melempenglah pulak....

Nieza said...

kak, lama dh tak mkn lempeng ni..sedapnya:)

Citarasa Rinduan said...

cik cek...........
ayu datang lepas maghrib nie..


jom singgah blog ayu..
hehehehhe

cik cek said...

Yatie...memang best makan lempeng cecah sambal tumis...minum lak air kopi barang secawan...Wah! emmmm relaxnya.....jom buat lempeng lagi....:)

cik cek said...

nieza....ala siannya...meh2 teman kak cek mkn lempeng ni...sedap ...cecah lak ngan sambal tumis...emmm...memang bestlah...:)

cik cek said...

Ayu CR....

kak cek dah singgah lepas magrib tadi gak....he he he tq...ek dok jwb soalan yg kak cek tanya....he he good info...pas ni nak minum ECPI....nak banyakkkkk energy macam Ayu....sentiasa aktif....kan Ayu...:)

Nuridah said...

Selamat mlm kak Cek

lambat pulak nur tiba...mesti dh berebut2 kawan2 bedal lempeng tu...kita gigit jari aje ni...dh lama tk mkn lempeng...sedap makan ngan sambal...aduh tradisional sarapan lempeng...dulu arwah ayah Nur suker buat lempeng...ni anak dier dah bertahun2 tk makan lempeng!

cik cek said...

Selamat malam Nur...ala ciannya adik kak cek sorang ni tertinggal la pulak...
memang best mkn lempeng ni...lagi best la ayah Nur boleh masak lempeng...mesti lagi sedap...kan Nur...:)