Wednesday, August 10, 2011

PeManis Mulut....emmmm...ternyata sedapppp.....




Assalamualaikum....Salam Kesejahteraan....

Yang sebenarnya...sebelum ni aku bukan penggemor dessert atau pun pemanis mulut....tapi semenjak bulan posa ni...kalau boleh setiap hari nak buat dessert tuk makan lepas buka posa...macam best sgt dapat makan menu yang manissss bila dah lepas makan nasi...kat rumah ni masa berbuka memang terus makan nasi...kalau nak makan kuih selepas tu baru lah kita org sume makan....Masalahnya memang tak leh la nak buat hari2...sebab tak de sape yang nak makan kecuali aku ngan my hubby....ha ha ha...last2 nanti aku yang makan byk... :D

Maaf la ya ....nilah menu pertama yang aku publish sepanjang dah hari ke 10 kita berpuasa...he he he...menu tak de yang specialnya pun...masak2 macam hari biasa je...ada tak de tambahlah minat baru suka buat dessert...sendiri buat ....sendiri makan....he he...Seronok tgk kengkawan sume dok publish masak2 menu buka posa setiap hari.....macam2 menu ada....kalau sesape pembaca kat luar sana dok pening nak masak ape...pegi je kat blog mereka ni...boleh pilih mana satu....best2 sumenya...dijamin sedapppp.... :)

Aku sendiri pun cam tulah jugak...bila ada kesempatan singgah ke blog kengkawan...mesti bykkkk sgt yg tergoda nak buat....he he he....cuma tak tau ntah bila nak buat sumenya....dan akhirnya semalam merajinnkan diri buat dessert ...pemanis mulut yg sgt sedapppp....Kuih Tako.....Sejak terbaca kat blog Ita @ MasamManis dah berhajat nak mencuba....carilah bahan2nya...sume dah ada kecuali sengkuang cina...Semalam dok cari lagi kat S2 ni....akhirnya memang rezeki aku nak makan kuih ni...jumpa jugak kat salah satu kedai berhampiran rumahku....punyala happy....TQ Ita kongsi resepi kuih ni...berbaloi2 membuatnya...hilang dimulut bila makan kuih ni....nak mintak izin Ita letak resepi Ita kat sini ya....TQ..TQ...TQ...Jika nak tengok resepi asal siap ngan tutorial camana nak buat kotak guna daun pandan boleh click je ke Ita @ MasamManis.... 

Meh lak kita tengok Kuih Tako versi express punya....:D




KUIH TAKO
Sumber Resepi 
Ita @ MasamManis...

BAHAN-BAHANNYA..
Lapisan Bawah
  • 25 gm tepung hoen kwe - hijau  
  • 1 1/2 cawan air
  • 1/2 cawan gula
  • 2  biji sengkuang cina - di potong dadu (kalau tak de boleh guna buah pear) 
Lapisan Atas 

  • 25 gm tepung hoen kwe - putih
  • 2 cawan sartan - 1/2 cawan santan Kara + 1 1/2 cawan air
  • secubit garam 


CARA-CARA PENYEDIAANNYA...

  • Susun kotak pandan atas tray. 
  • Aturkan potongan sengkuang Cina dalan kotak pandan tadi.
  • Campurkan semua bahan Lapisan Bawah  dalam periuk dan masak atas api sederhana sambil mengacau hinga dia meletup - letup dan pekat terus tutup api dan masukkan dalam kotak pandan tadi.
  • Kemudian kita ketepikan, dan buat pula Lapisan Atas.
  • Satukan semua lapisan atas dam periuk dan masak atas api sederhana sambil dikacau. Sama seperti proses memasak lapisan bawah. Bila ia meletup2 kecil tu terus tutup api.
  • Pastikan lapisan yg bawah tadi dah mengeras baru tuang lapisan putih.
  • Tuang dari bahagian tepi dulu supaya dia tak bolos ke lapisan bawah. Tuang perlahan.
  • Tunggu sejuk dan kemudian boleh di simpan dalam peti ais. Makan sejuk2 sedap!

Nota :
Untuk sengkuang china tu aku tambah  4 biji lagi...he he...lapisan bawah pun ku letak ..kat lapisan atas pun ku letak...sesuka ati je aku ni...saja nak rasa sengkuang china tu lebih..... :D




Resepi yang mudah ringkas dan sedap....he he he...Kuih Tako yang ku buat ni versi express punya....tak sempat dah nak buat kotak2 daun pandan tu...masuk terus dalam bekas cawan kekecik ni...dapat dalam 12 cawan sumenya...tapi cawan comel2 belaka...aku sekali makan boleh habis 3 cawan...tu nak bagi tau betapa bestnya kuih tako ni...yg best sengkuang cina tu rangup2 je bila digigit...memang sedaplah....



Cuba tengok hasil Kuih Tako Ita ngan hasil air tgn ku...he he jauh bezanya...Ita punya punyala comel dok dlm kotak daun pandan...he he...aku punya masuk terus je dlm cawan...tgn keras kalau bab2 nak buat dalam daun2 ni...takut tak jadi lak kuih tako ni nanti kalau dok cuba buat kotak daun pandan tu...Insyaalah lenkali kot boleh dicuba....semalam memang tak sempat pun...siap masak..terus je sambung buat kuih tako ni....cun2 je siap...waktu bebuka posa pun sampai dah....






Kalau masih dok terpikir nak buat juadah apa utk pemanis mulut selepas buka posa nanti...jgn tunggu lagi...buatla kuih tako ni....memang sesuai sgt....sejuk...nyaman je masuk dalam tekak kita...pas tu kerangupan sengkuang cina tu menambahkan lagi keenakkan kuih tako ni....memang sedappppp.....

....KitchenIsMyWorld....EnjoyCooking....EnjoyEating....





34 comments:

Citarasa Rinduan said...

cik cek!!!!!!

cik cek said...

Ayuuuuu CR...

Tersalah click...baru nak tulis entry dah terpublish la pulak...ni tengah dok menulis ni...hu uu hu

Ayu said...

Kak cek cantik gamabr kak ni..suka kita tengok..lagi sedap kalau dapat merasa ni kan kak..lama lagi ni kak cek..hehe

AZLITA AZIZ said...

waaaaaa....... kak cunnnnyaaaa... kuih tako tu dok posing dalam gelas... cantik kan nampak sengkuang cina dia kat bawah tu ...
cantik kak... gambar akak punyalah mengancammm....

terima kasih kak kerana sudi mencuba... alhamdulillah kerana akak sukakan rasanya... :D

♥LOVE2COOK♥ said...

Cantik sekali! Rasa nak grab gelas tu :)

cik cek said...

Tq Ayu S...

Memang sedap Ayu...nyaman je masuk kat tekak kita...dapat 12 biji...bykkan...mlm ni mkn kuih tako lagila nampaknya...he he he...:)

cik cek said...

Ita...tq tq...hasil resepi dari Ita gak...banding ngan Ita punya...aduhai!...lagila cun melecun...memang dah jatuh cinta kak cek ngan kuih ni...memang best...:)

Tq Ita share resepi best ni...:)

cik cek said...

Love2Cook....tq tq...

Nanti kak cek anto...ngan cawan2 tu sekali...:)yummyyyy...:)

Fiza Nordin said...

wahhhh suke3!!!
dah beli tepong hon kwee
hajat2 ati tu mmg nak buat ni tp belum tau bile datang serunye hihihiii
layan mata dulu kat sini :D

tun_telani said...

best! best!! dtg nk tapau 2-3 gelas.. tun bln2 puasa nk mmg kalau blh tiap2 hari nk wat kuih.. hihi.. senang kn skrg, kalau kekeringan idea, gi je BW iA pasti ada yg berkenan utk di buat =)

Sofea said...

Amboi nampak sedapnya kuih2 yg dok possing kat atas tuuu..

Ummi said...

Salam Cik Cek...ok apa kuih tako tuh...cuuuunnn gilosss dah akak tengok...akak pun x terbuat2 lgk...bila ntah..nak pakai daun pun harus tidak...hehhee

nuwairani ismail said...

ala....sedapnya tako....dh lama tak makan ni....

Mamasya said...

Salam Cik Cek...dtg bawa apam dgn semangkuk laksam ni...meh kita buka sama2...hi..hi..
cantik kuih tako cik cek posing...dah lama tak buat kuih tako...puasa ni sedap mkn kuih manis yg lembik2 gini...

Naz said...

Mak datokkkk kak cekkkk..Gamboooo sungguh menggoda... Tergoda ai.. Cantik dan pasti sedap..

Deliah's Deli said...

blh nmpak sengkung dlm cawan2 tu...sedapnya bl tergigit, n gambar pun cun!!:)

cik cek said...

Fiza...alhamdulillah kenyang dah...baru leh mengadap lappy balik...he he...

Haa...tpg hoen kwe ada dah...boleh buat tuk buka posa sok kan...sedappp...:)

cik cek said...

Tun....meh2 kak cek tapau dah tuk tun bwk balik...kan kan..bulan posa ni memang best bila mkn kuih2 lembut manis cam ni...nyaman je masuk kat tekak kita...:)

cik cek said...

Sofea...memang sedapppp...:)

cik cek said...

Ummi....kuih tako versi express...tak sempat dah nak buat kotak daun pandan tu...lagila tgn keras ni..tak tau apa jadi pulak kuih tako nanti...he he...

p/s...tq ummmi singgah n follow kak cek...kak cek memang lama dah lepak kat blog ummmi ...dari belum jadi blogger lagi...

cik cek said...

nani...memang sedap...nanti nani try buat k...:)

cik cek said...

mamasya..jom2 kita buka sesama..tak sabo nak rasa laksam mamasya...mesti sedap ni...

Ya...bulan posa ni kak cek suka lak mkn kuih lembik manis cam ni...sejuk je menelannya...best...:)

cik cek said...

Nazzz....sudah tergoda ke...bejaya gak kuih tako ni menggoda ek...nanti try buat...memang sedappp...:)

cik cek said...

Deli...

memang pun...bila tergigit sengkuang china tu...emmm...bestnya ...rangup2 gitu...tu yg kak cek letak lebih sengkuang china tu...yuymmyyy..:)

Juwita Jamaludin said...

cantik gambar2 tukak. suka tgk..:) lawa je tersusun gitu buat dlam cawan pun ok menarik je

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Cik Cek...

sama jer ngan Ita punyer... cun melecun & terggoda tgk gmbr cik cek nih...

Lovely Kitchen said...

comeeiiii tu kuih tako kak cek!!!

cik cek said...

Ita...tq...nak wat dalam kotak daun pandan..tgn keras...last2 buh jelah dalam cawan...ok kan..:)

cik cek said...

Mamahawa...he he tq...tq...anak murid tak leh lawan cikgu punya...kena belajo jugak buat dlm kotak daun pandan tapi lenkali lah...tak cukup masa semlm nak buat...he he :)

cik cek said...

Ena...puas ati dpt gak makan kuih tako biar pun kuih tako versi express...he he :)

AZLINA said...

Assalamualaikum kak Cek...wah terlambat sampai la, mesti dh abis ni kan. Cantik menawan sungguh kuih tako ni..rasa mcm nak cekup je segelas tu!

Oh ya..Selamat menjalani ibadah puasa buat kak Cek sekeluarga.. :)

Diana @ Melley Mey said...

akak cek... cunnya kuih tako tu akak... sedaaap jer mata memandang... sedap lagi kalau dpt merasakan... memang menarik... cantik sungguh... suka tgk

nazamohdnizam said...

the gorgoeus click..congrats ibu..surely,there must be an awesome taste..nak balikkkkk...

mala said...

I like this one very much you know :)