Thursday, August 11, 2011

Daging Salai Masak Lemak Cili Api + Rebung....


Assalamualaikum....Salam Kesejahteraan....


11hb August 2011...bermakna dah sebelas hari kita berpuasa...cepat kan dah masuk hari yang kesebelas...kalau masa kita kekecik dulu...bila tiba musim bulan posa...rasa lamanya...bila nak raya...bila nak raya....bila dah usia begini...kita pulak yg tak terkejo2 masa yg cukup pantas berlalu....

Bila angin rajin ni masih dok ada....elokla aku terus menulis lagi...kali ni nak kogsi resepi  buka posa yg dah terperap jugak la kiranya ni...menu biasa2 je...bagiku hari biasa ngan bulan posa...rutin aktiviti masak berjalan cam biasa....tak de bezanya...jarang masak menu2 lain...macam laksa ke...mee kari ke...mee rebus ke....sebabnya...my hubby ku tidakla gemo makan sume menu cam tu....jadinya...setiap hari menu wajib hidang mesti nasi....ulam2 mesti ada....so kena la ikut citarasa very the big bos kan...kang kalau kita masak2 yang lain ...tak nak pulak dimakannya...alahai! penat rasanya nanti...he he he....Meh la kita tgk resepi simple ni...Daging Salai Masak Lemak Cili Api + Rebung....menu tradisi ornag N9....




DAGING SALAI MASAK LEMAK CILI API + REBUNG...


BAHAN-BAHANNYA...

  • 300 - 400 grams daging salai direbus sekejap...utk melembutkan daging kemudian dihiris nipis...dicuci bersih...ditoskan..
  • 15 - 20 biji cili api  *
  • 2 biji cili hijau...tak nak letak pun tak pe...  *
  • 1 inci kunyit hidup  *
  • 1/2 inci halia  *
  • 2 batang serai diketuk/dititik
  • 1 helai daun kunyit....disiat2 sahaja....
  • 1 paket jeruk rebung....dihiris nipis...direndam dlm air panas sekejap...cuci dan toskan...
  • 200 ml pati santan Ayam Brand...nak guna jenama lain pun boleh ya...
  • Garam secukup rasa
  • 1 - 2 keping asam keping..
  • Sedikit gula penyedap rasa...
  • Air secukupnya....

CARA-CARA PENYEDIAANNYA...
  • Kisar sume bahan2 yang bertanda  *
  • Masukkan daging salai yang telah dicuci bersih kedlm periuk...campurkan sekali bahan2 kisar dan jugak serai...letakkan diatas dapor...gunakan api kecik je...biarkan daging salai sebati ngan bahan kisar..dan kacau sekali sekala....
  • Masukkan separuh dari santan dan jugak rebung yang telah dihiris tadi....kacau selalu perlahan2...tambahkan air...jgn banyak sgt ya...kena agak2...bolehlah dicampurkan garam....asam keping dan sedikit gula....masukkan jugak baki santan tadi...biarkan kuah mendidih ....bila daging salai dah empuk....akhir sekali masukkan daun kunyit.....siap dah....






Masak lemak cili api...asasnya sama je...ringkas...cepat dan senang...bestnya tak yah letak bawang...he he...
Menu sampingan yg lain hari tu...ku gorengkan sayur kacang panjang + ngan carrot dan cendawan...pas tu gorengkan ikan....ada sambal belacan dan ulam2an...settle dah menu buka posa hari tu...ringkas je kan...asalkan nasi...my hubby kira oraitlah....bila balik...dia mesti jengah lauk kat meja makan...Wah! bila tgk daging salai masak lemak cili api...he he he...senyum je dah dia...

Mana dapat daging salai ni...ku menyalai sendiri ke...he he he...tak de makna nya ....kebetulan ada jual kat pasar malam...senang punya cerita kan...beli je lah...org yg jual tu siap explain lagi camana nak masaknya...tu yg ku tahu kena rebus dulu daging tu sekejap...nak bagi daging tu kembang....oooooo...baru ku tahu...kalau kat rumah mak mertua tgk diorg dah siap masak je...ha ha ha....
Sebelum ni memang tak penah masak daging salai...so tambah la ilmu kan dari penjual kat pasar malam...ok pe...ni kali kedua ku masak....memang sedap....pada sesapa yang suka pedas ...bolehla ditambah cili padinya.....


Ulam2an...Petai..Jering...Kacang Botol...Kobis...sume pun ada.... :D

Kalau tak de daging salai....boleh salai sendiri ....mak mertua ku setiap kali sembelih lembu bila tiba musim perayaan...mesti salai sebahagian daging tu...tahan lama untuk disimpan....Mak selalu salai atas jaring2 yg diletak kat atas bara api...macam panggang ikan ...ayam tu...memang amik masa lama..tapi cantik je ghupa daging yg disalai tu....

Tik..tok...tik...tok...eh2...dah terang ghupanya....stop dululah....nak sambung buat keje ghumah sebelum p opis pulak....apa menu nak masak tuk buka posa hari ni ek...nanti nak singgah jenjalan ghumah kengkawan...nak cari idea...pening2....blank tak tau apa nak masak ptg nanti.... 

...KitchenIsMyWorld...EnjoyCooking...EnjoyEating....



26 comments:

Sheila Shafeareen said...

Salam selamat menjalani ibadah puasa-
menarik suka manu2 mcm ni ada rebung dan dgg salai..ank bujang pun suka mkn lauk rebuh ni..nak pulak ada ulam2 dan sambal belacan pehhhhh x higat hehhehehh
menariknya kuih tu rajin melapis

anymz said...

ini lagi satu menu yg belum sempat akak buat dlm bula posa ni.
akak suka letak bacang muda atau belimbing buloh..huiss..sedapnya cek.:)

quinnie said...

salam kakcek...saya tak pernah makan gulai daging salai ni....teringin nak rasa....:)

Kak Rose said...

ohhhh!!! how kak rose miss gulai daging salai pure n9 ni.... sedapnya... sama cam anim, campur terung telunjuk pun best gak...

Mas said...

akak..tukar ngan keli salai masak lomak mas nak tak..he..he..

azi said...

Salam Kak cik cek..
Akak..saya tak pernah makan Masak lemak daging salai ni...mesti sedapkan...nanti nak cuba buat lah..:)

cik cek said...

Sheila....

Salam Ramadhan tuk Sheila n family...
memang best menu daging salai masak lemak cili api ni...daging salai tu pun lembut je...:)
He he...memang pun...sambal belachan ...ulam2 wajib ada...mkn tak hingat dunia ...:)

cik cek said...

Kak Nym...

Adus! kechur lak bila Kak Nym sebut campur ngan bacang...belimbing buluh...Kak Nym masak lagila confirm sedap...pure N9 mari...daging salai ada lagi tu...lehla cuba campur ngan bacang @ belimbing buluh pas ni...tq kak Nym bagi idea....:)

cik cek said...

Salam Tan...

Kena cuba buat...sedapppp...:)

cik cek said...

kak Rose...memang sedap kan...campur terung telunjuk pun sedap....bila kak nym sebut campur bachang @ belimbing buluh ...kechur dan teringin nak buat lagi...he he ..:)

cik cek said...

Mas...meh2 kita tuko2 lauk...:)Sedap tu ikan keli....kechur lagi...

cik cek said...

Salam Azi...

Nanti try masak k....sedappp...mcm kak Nym ckp...kalau nak campur ngan buah bachan @ belimbing buluh pun boleh...lagila sedapnya....
Selamat mencuba...:)

RynaHakimi said...

Salam kak cek

Akak sihat?? lame tak dgr kaba..hehe...Sedap masak lemak rebung tu..sy tak penah lagi buh daging salai..pasni boleh cuba nih..nak try masakan n9 plak ;)

Umm Mymoonah said...

Ramadhan Mubarak! Couldn't follow the recipe, since the translation in my pc isn't working but it looks very delicious.

Treat and Trick said...

Best lauk ni Cek, kak gantikan ayam sebab takde daging salai.....

http://treatntrick.blogspot.com

nuwairani ismail said...

masa duk seremban 3 bulan dulu, seronoknya makan masak lemak cili api daging salai ni. bila dh pindah, dh tak merasa...kene buat sendiri baru dapat makan kot...kt sabah ni konfem xde..

inahar ali said...

huwaaaa..dh lama x mamam daging salai masak lomak nih..terliur sehh! bak semangkuk nk wat buka pose kt klinik rini..huhu!

Mamasya said...

Sedapnya daging salai dgn rebung Cik Cek masak ni...terliur nengoknya!
belum pernah masak daging salai gini sbb nak menyalai daging tu...rasa cam lama.tp kalau ada org jual daging salai dah siap..senang terus boleh masak.
kuih lapis kacang hijau kat bawah tupun nampak menarik...

Yat Maria said...

Akak

sampai la ni, kita tak reti makan kacang botol!! selalu tgk orang makan berselera buat ulam...tapi kita tak reti plak nak try 1...tak taw lah kenapa..takut pahit agaknya..tak pernah makan so tak taw la rasa dia.. :)

Along Maklong said...

cek..
dah lama maklong teringin nak masak daging salai ni.. tapi tak terrajin lagilah.. kalau ada jumpa yang dah siap salai kan best.. hehe..

HomeKreation said...

Emmmm.... mmg sedap lauk2 cam gini...

Juwita Jamaludin said...

kak sedap tukak.. hari tu it buat tapi tak letak rebung tapi nangka.. best tu kalau makan rebung tambah yang ranggup2 .. sedap je.. lama tak merebung .. rindunya nak makan

Ayu said...

kak cek, sedap daging salai masak lemak padi..tapi kita baru aje nak berjinak2 dengan rebung...
kat tempat kak cek, daging slai ada yang dah siap di jual ya kak..kalu kita pergi n9, kat mana aselalunya ada jual daging ni kak?..

Diana @ Melley Mey said...

yg nie mmg x dapat nak kata apa dah akak... mmg sangat menyelerakan semuanya....masak lemak cili api ngan rebung lagi... memang sedaaap ler akak...kcg botol tu fav diana tu... sedap sesgt..

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said...

yg ini mmg peberet saya..masak lomak! =0).

aeinio said...

sodapp eh lomak daging salai nih....