Friday, August 5, 2011

MuFFiN....MuFFiN...sehari sebelum Ramadhan .....



Assalamualaikum....Salam Kesejahteraan....


Pejam...celik...dah 4 hari kita berposa....Alhamdulilllah...Syukur....4 hari jugakla aku tak mengupdate blog...tak nak bagi alasan apa2 pun...bulan posa punya penangan...mata ni makin kecik2 selalu bila lepas buka posa...he he...last2 lena diulit mimpi...ish2...ishhhhh....Jenjalan rumah kengkawan....waaaaa...sume pun dah tayang menu2 buka posa....aku apa pun  tak buat....ni pun mata kecik2 gak...dipaksa besokan mata ni...ha ha ha...payah2...

Kisah muffin sehari sebelum Ramadhan....saja buat muffin tuk Mimi bawak balik kolej hari tu...ringkas ...mudah...cepat dan sedapppp....Aku buat 2 jenis muffin....Vanila Muffin ngan Marble Maple Chocolate Cream Muffin....Basic resepi muffin yg sama...cuma aku modified sikit yang mana perlu....saja nak tgk apa perbezaan dua jenis muffin yang ku buat ni....ternyata byk bezanya....
Sebelum ni aku buat muffin guna Yogurt....utk resepi yang ini ...Vanila Muffin aku letak buttermilk....Marble Maple Chocolate Cream Muffin aku letak whipping cream....meh kita tgk hasilnya....



Amik resepi muffin ni dari cookbook yg baru ku beli kat Popular Bookstore...dah jadi hobi baru aku skrg ni...kalau singgah ke kedai buku....buku masakan akan jadi tumpuan...dan pasti ada je buku masak yang kubeli tuk buat koleksi kat rumah...he he he...Mimi senyum2 je bila kucapai buku2 masak...memasing ada hobikan....kalau Mimi....Popular...MPH BookStore...adalah kedai wajib singgah dia... :D


Aduh! membebel panjang pulak aku ni....okay utk Maple marble Chocolate Cream Muffin...jom kita semak resepinya.....upsss! pjgnya nama menu muffin ni....he he he...

MAPLE MARBLE CHOCOLATE CREAM MUFFINS...
Sumber rujukan  : CookBook The Muffin Collection Susanna Tee from LoveFood

BAHAN-BAHANNYA....
  • 310 grams tepung kek super fine blue key..( nak guna jenama lain pun boleh....)
  • 1 sudu besar baking powder ( ku guna 1/2 sudu besar Double Action Baking Powder...)
  • 1/8 sudu kecil garam
  • 115 grams gula perang
  • 2 biji telur grade A
  • 250 ml whipping cream UHT jenama Anchor...
  • 1/4 cawan maple syrup
  • 6 sudu besar minyak canola @ 85 grams butter yg dicairkan
  • 1 sudu kecil vanila extract
  • 2 sudu besar serbuk koko yg telah diayak....
  • 2 - 3 sudu besar butterscotch chips...( optional..)


CARA-CARA PENYEDIAANNYA...
  • Campurkan sume bahan2 kering ...tepung...garam...baking powder dan gula perang dalam mangkuk pengadun...gaul sebati sume bahan2...ketepikan....
  • Campurkan telur dan whipping cream...kacau sebati...kemudian campurkan maple syrup.. minyak masak canola @ butter yang telah dicairkan....dan vanila extract...kacau sebati sume bahan2 cair ini....
  • Masukkan bahan cair ke dalam bahan2 kering...campurkan juga butterscotch chips..gaul sekadar tepung bersatu...jgn overmix adunan....
  • Bahagikan adunan kepada 2 bahagian...satu biarkan plain...dan satu lagi bahagian campurkan serbuk koko dan gaul sekadar bersatu...
  • Scoop adunan secara berselang seli..( plain & coklat ) kedlm muffin baking pan @ pun paper cup....
  • Panaskan oven 180 darjah Celcius...bakar  dalam lingkungan 20 - 25 minit....Bakar sehingga muffin berwarna keperangan dan bila lidi dicucuk bersih...bermakna muffin telah masak....


Nota  :
Jika suka muffin tanpa paper cup...hanya bakar menggunakan muffin baking pan...pastikan shortening disapukan ke dlm baking pan dan juga ditaburkan dengan sedikit tepung...untuk lebih mudah memasukkan adunan muffin kedalam baking pan @ paper cup...ice cream scoop boleh digunakan....







Kali ni memang puas hati sesgtnya dengan hasil muffin yang dibuat...rasa yg sangat berbeza bila dicampur dengan whipping cream...rasanya ala2 muffin Kenny Rogers....tak pecaya...cuba buat dan rasa...kalau tak sama rasa...seakan2 rasa kira ok kan...sgt gebu dan moist...Campuran maple syrup...butterscotch chips dan koko...memang sangat serasi...sedapppp....



 




Untuk resepi Vanila Muffin tak byk bezanya....meh kita semak resepinya pulak.....

VANILA MUFFIN....


BAHAN-BAHANNYA....

  • 280 grams tepung kek super fine blue key..( nak guna jenama lain pun boleh....)
  • 1 sudu besar baking powder ( ku guna 1/2 sudu besar Double Action Baking Powder...)
  • 1/8 sudu kecil garam
  • 115 grams gula perang
  • 2 biji telur grade A
  • 250 ml buttermilk
  • 6 sudu besar minyak canola @ 85 grams butter yg dicairkan
  • 2 sudu kecil vanila extract
  • Chocolate chips secukupnya utk taburan atas muffin...( optional..)


CARA-CARA PENYEDIAANNYA...
  • Campurkan sume bahan2 kering ...tepung...garam...baking powder dan gula perang dalam mangkuk pengadun...gaul sebati sume bahan2...ketepikan....
  • Campurkan telur dan buttermilk...kacau sebati...kemudian campurkan maple syrup.. minyak masak canola @ butter yang telah dicairkan....dan vanila extract...kacau sebati sume bahan2 cair ini....
  • Masukkan bahan cair ke dalam bahan2 kering...gaul sekadar tepung bersatu...jgn overmix adunan....
  • Scoop adunan kedlm muffin baking pan @ pun paper cup....taburkan chocolate chips atas permukaan muffin jika mahu...
  • Panaskan oven 180 darjah Celcius...bakar  dalam lingkungan 20 - 25 minit....Bakar sehingga muffin berwarna keperangan dan bila lidi dicucuk bersih...bermakna muffin telah masak....






Kalau ditanya muffin yang mana menghasilkan rasa yang lebih lembut...moist dan gebu...pilihanku...Maple Marbe Chocolate Cream Muffin....sgt sedap...memang beza berbeza...dari segi texture dan rasanya...campuran whipping cream dalam adunan muffin memang telah menghasilkan muffin yg superb gebu...Wah! byk kali dah ckp...gebu...sedap ni...he he he kalau tak sedap tak taula ya...nak rasa perbezaannya...kena cuba ...tak rugi...berbaloi2...dan paling penting...tak penat..tak perlu berlama kat dapo...kacau2....bakar ....siap dah...cepat kan....byk gak dapat untuk satu adunan muffin...berapa byk? he he maaf ya...telupa pulak nak kira....

Mata yang dah sememangnya kecik2 sejak dari tadi dah semakin layu...menaip pun asyik byk silapnya...Wah! Jam sudah pukul 2.01 pagi...sunyi ....sepi...sesekali terdengar suara anjing menyalak kat luar...dan aku ditemani lagu2 dari tv....kekdg sedap...kekdg ntah apa lagu la diorg dok pasang ni...pas tu siap ada iklan lagi....boringnya....sok Mimi balik....yayyyyy...ada kawan...tak la sahur sensorang ....
Selamat Bersahur.....Selamat Berpuasa....dah masuk hari ke 5....cepatnya masa berlalu....

...KitchenIsMyWorld....EnjoyCooking...EnjoyEating....




43 comments:

Torviewtoronto said...

delicious looking muffin have a blessed Ramadan

cik cek said...

Tq...Torviewtoronto...realy tasty n moist muffin I ever made... :)
Salam Ramadhan to you n family..

ijayuji said...

Salam cikcek! kita dtg lepas sahur niii hihihi sib baik baru makan kalau idak mesti perut berbunyi mintak muffin :D cantek yg marble tuuu suke tgk rekahan n gunung tinggi2 gitu :D cikcek sihat? kita ni tanyer sihat2 mcm lah cikcek tak dtg umah kita kan kan :D selamat berpuasa kak! selamat berbuka!! :D

cik cek said...

Salam Ika...

Alhamdulillah kak cek sihat...hope Ika pun sihat gak...he he mapin yg best...basic resepi sama tapi bila diubah dari buttermilk kepada whipping cream...hasilnya dapatlah mapin gunung berapi nak merekah tu...sedappp....:)

Cheq Sue said...

wah...agaknya kalau buat dalam cup kecik buleh hidang masa raya...

Mas said...

perrhhh...mengancamnya mapin tu berposinggg.....

anymz said...

waaaaaaaaah...semakin cantik gambar2 disini..terpesona akak tgk.
ooppss..sebelum tu nak ucap happy belated nday ya cek..semoga di permudahkan segala urusan..

sedap nampak mapin cek tu..buat sebelum posa okay lagi dpt makan berulang2 tapi kalau buat masa bulan ramadhan,alamatnya kena bawak gi masjid lah.elok utk moreh..kan?

cik cek said...

Cheq Sue...dah tentu boleh...kalau nak buat...buat yg guna whipping cream tu...memang gebu...dah 3 hari pun masih dok moist....:)

cik cek said...

Mas...memang mengancam...kak cek happy sgt dengan hasil kejadian mapin kali ni...puas hati...selalu kalau buat tu ada je yg tak bekenan dihati...he he ...

cik cek said...

Kak Anim...timokasih la dok ucap b'day kat Cek...lewat pun tak pe...ok je...

kalau buat bulan posa...kompem tak abih...setuju sgt ngan kak Nim..bwk masjid...moreh2...:)

mala said...

kak cek, mai la seketoi baru boleh caya sedap ke tak.. have a nice weekend

cik cek said...

Mala...nanti kak cek poslah...bukan seketui...beketui2...he he...
tapi betul Mala...sedappp...:)

Happy Ramadhan...dan happy ujung minggu tuk Mala juga...

izahdaut said...

kak cekkkk.. waahhh cantik giler mapin tu kak.. mmg nampak gebussss.. suke la tengok buku tu.. saya tak nah lak terjumpa.. suke suke... dah dapat bayang dah kalau gebu letak whiping cream tu.. fuh...

Wattie said...

Assalamualaikum Cik Cek,
Salam ramadhan dan selamat berpuasa buat Cik Cek sekeluarga ya.
Walllaaaa menarik betul nampak muffin tu, moist gitu....kalau dapat seketul buat berbuka nanti kan ker best....

Wattie said...

Assalamualaikum Cik Cek,
Salam ramadhan dan selamat berpuasa buat Cik Cek sekeluarga ya.
Walllaaaa menarik betul nampak muffin tu, moist gitu....kalau dapat seketul buat berbuka nanti kan ker best....

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam kak cek...

betul kata kak cek.. bulan puasa ni cepat betul mata ngantuk.. maklumlah kan.. kena bangun sahur.. pastu tak tidor dah.. terus tunggu subuh & bersiap gi kerja.. mlm2 tu rasa mcm nak tidor awal jer.. tp apakan daya.. byk lagi tugasan yg perlu dibereskan... memang letih sikitlah.. tak cukup tidor sebenarnya.. hehe..
mmg nampak sedap ler kak cek muffin tu... kalau yg KRR tu mmg saya suka... gebus jer.. cuma tang manis je tak tahan.. hehe..

Liza said...

sedapnya mapin cik cek ni...kalau anak Liza tgk, cnfrm dia suruh wat..hehehe

Sofea said...

singgah dapur cik cek, tergoda tgk muffin2 tu..leh buat raya nanti..:)

nuwairani ismail said...

ala kak cek....sedapnya mapin ni....banyak pulak tu kak cek buat...konfem ada lagi kan??? hehehe

Ayu said...

Assalam kak cek, sedapppppnya namapk muffins tu semua....boleh masuk list nanti kak cek..kita book marked ni..nanti bila2 nak cuba...

Mamasya said...

Salam cik cek.dah tadah piring ni...nunggu kut2 muffin yg posing atas kayu tu jatuh seketul dua...hi..hi..
kalau muffin yg lembut dan moist mmg sedap...

CT Delima said...

As'salam kak cek

Semerdu suara semanis muffin yang kak cek buat ni..hihihi. Macam rindu nak memuffin lak rasanya. Tapi kenangkan bulan pausa ni kang tak ada siapa nak makan malaslah pulak :)

Gambar2 kak cek semakin mantop cantik dah tu, lain kali guna cahaya ori dri luar lagi tambah cantik :D

nak merasa puasa, nak mintak mesti dah habis punya, jadinya tenung jerlah kan...hihihi

cik cek said...

Izahhh...sumber inspirasi mapin kak cek dah dtg...baru sempat reply komen...buku tu kak cek beli kat Popular...ringkas je resepinya...memang best sgt letak whipping cream....gebussss...:)

cik cek said...

Waalaikumsalam Wattie...

Tq...Salam Ramadhan tuk Wattie gak...mapin yg best ...buat pun senang...nanti tryla buat Wattie...:)

cik cek said...

Salam Madiha...

Ya ...sebenonya tak cukup tido...kak cek pun lepas sahur tak tido...tu yg bila mlm mata pun sudah layu...
Mapin ni...manisnya sedang2 je...sedappppp...:)

cik cek said...

Liza...

Buka ni leh la buatkan tuk anak...senang je buat dia...kacau2 je..pas tu dah boleh bakar...:)

cik cek said...

Sofea...

Boleh sgt...buat tuk open house nanti...buat pun tak susah...cepat dan ringkas..confirm sedap..nak2 yg campur ngan whipping cream tu...emmmm...memang gebus...:)

cik cek said...

Nani....

Alaaaa...ciannya dik Nani akak ...dah lama masuk perut...abis dah...lenkali kak cek buat ...kak cek anto kat Nani k...:)

cik cek said...

Waalaikumsalam Ayu....

Bila senang nanti cubala buat Ayu...berbaloi2 sedapnya...kak cek syorkan kalau nak buat yg letak whipping cream tu....memang moist dan gebu...ala2 Kenny Rogers nya mapin...:)

cik cek said...

Salam Mamasya....

He he...dpt tak sambut....yaa...bila buat mapin kali ni...kak cek puas ati...gebu...lembut...manisnya secukup rasa...sedaplah...kak cek suka...dah masuk list fav mapin ...:)

cik cek said...

Waalaikumsalam CT....

Akhirnya sampai gak adik kak cek sorang ni...seronok dpt sembang2 ngan CT aritu...mcm dah kenal lama walhal baru 1st time dengo sora...sora yg lemak2 merdu...he he he...

Betula CT...kak cek pun bulan posa ni kurang nak buat2 kuih ke apa ke...masak2 mcam biasa je...tak de sape yg nak makan...
Raya nanti leh buat CT..tuk open house...kan kan...:)

p/s...thanks ngan saranan CT amik gambo kat luar rumah tu...kak cek memang selalu amik kat dalam rumah je...boleh buat pas ni...tq CT...:) muahhhhh...:)cayang CT Delima...nama cantik secantik orgnya...:)

Adiweyah said...

Assalamualaikum kak cik cek...salam Ramadhan...comel dan bergaya Muffin tu...disusun rapi..fie pernah buat muffin tapi tak comel..ha ha..

azi said...

Salam Kak cik cek..
Akak..nampak sedap sangat muffin yg. akak buat tu..kalau dekat...saya tak malu nak minta 2-3 biji...tok..tokk...boleh masuk.?.he..he..

Lovely Kitchen said...

tu diaaa mapin posing sakan! cantik pulak tu...kelasssss!!! mmg sedap mapin klu buh whipping cream...

Lovely Kitchen said...

tu diaaa mapin posing sakan! cantik pulak tu...kelasssss!!! mmg sedap mapin klu buh whipping cream...

Nur Alkaf said...

Sedapnyer.. Jual komfem laku kak.. ;D Selamat berpuase !!

Ida,Japan said...

rajin cik cek memapin...nmpk sgt sedapp..elok kejadiannya

Juwita Jamaludin said...

salam kak .. cantik2 semua gambar dan muffin tu.. suka tgk boleh la cuba nanti bila kat macam kat kenny rogers tu

nOOrsha said...

wowweee...banyaknye mapin nih..cam nak cekot 1, pastu jampi supaye jd real gitu....klo lah boleh kan.. heheh..:)

Wanieyra said...

Salam Cik cek....

Sedapnya tgk mapin. Teringin nak try juga. Tapi nak tanya...maple syrup tu mcm mana rupanya?

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam CikCek..
wow!! byk nyer mapin... mama rambang mata tak tahu mana 1 nak pilih nih...hehehe

Citarasa Rinduan said...

salam ramadhan ke 9 ciik cek..
aduh!!
rindunya pada cik cek..
agak2 kan.. kalau cek beraya ke rumah ayu..
bawa tak muffin nan gebu itu sekali?
cek, ayu nak address boleh?
nak post kad raya..

MULAN said...

mesti sedap ni...