Thursday, January 5, 2012

Biru Mata Hitamku...tq tq...Alya..Mimi...Aya & Zulik.... :D



Assalamualaikum....Salam Kesejahteraan.....


Masih lagi aktiviti dapo tahun lepas.... :) Mimi n the gang.....Alya ...Master Chefnya....yg lain2nya....Mimi...Ayaa...dan Zulik....memasing dah diberi tugasan....beriya memasing menjalankan tugas...hari tu aku gantung apron....relaxxxxx....nak rasa air tangan anak dara masak....apa menunya....Biru mata hitam ku....

Beef Lasagna....WoW! macam tetau je aku nak makan...memang aku teringin nak buat dan tentunya la nak makan...masa p cari bahan2 sumenya ada kecuali lasagna je yg tak ada...ke aku yang tak perasan...maklumlah tak penah pun buat lasagna sendiri...selalunya kalau nak makan...p je la kat Pizza Hut tu...tapi tak kena ngan selerala pulak...soooo...hari ni tercapailah hajat dihati...anak dara lagi yang masak...mesti sedapkan....sedappppp....sehingga menjilat jari....



 Nilah rupanya Beef Lasagna ...hasil sentuhan simanis Alya n the gangnya....good..good..good....rasanya memang klas n superbbbb....Thumbs Up utk diorg sume....memang sedapppp....Hari tu dari siang sampai ke malam dok makan lasagna...kebetulan Atiq pun balik hari tu...dapatla merasa...kebetulan jugak Yan n family singgah esok harinya...rezeki diorg jugak dapat makan lasagna...Aisy makan sampai 2 potong...Aisy memang penggemar lasagna tegar...jadi taklah membazir...habis...licin...Mimi pun dok mengulang2 makan...Best kan bila masak sume habis....Thanks Alya....nanti dtg rumah ibu ...leh masak lagi k....pandainyaaaa .....


Kalau dah sianak dara kat dapo...macam2la yg dibuatnya...tgk tu siap ada bentuk love kat atas lasagna ni...sape yg dilamun cinta ni...Aippp! jgn dok asyik becinta...belajo2....pas tu leh cintan cintun...he he...kat bahagian atas ni agak terover cook...tu yg berubah kaler...ada hitam2 kan....tapi tak mengubah rasa...tetap sedappppp.....


Resepinya...he he...ni yang payah ...masa diorg dok masak tu...adalah yg tukang pencatat resepi...tu diaaaa...bila ku belek balik ...Adoiai! tak paham sayang oiiii....ada tulisan senget..ada beso ada kecik sampai aku tak nampak...he he he...macam2 rupa tulisan ada kt dalam buku tu...tak pelah...Nampak gayannya aku kena mintak ngan tuanpunya resepinya Alya....lenkali leh tulis resepi untuk ibu ek....

 Ni antaran bahan2 yang digunakan tuk buat Beef Lasagna aritu...macam2 ada.....

jeng...jeng...jeng....nilah hasil catatan resepi yang ditulis simanis2 kat dapo aritu....macam2 ada jugak kan...he he....Ape2pun memang enjoy....enjoy masak2 dan paling best...enjoy makan....
Insyaallah pas ni bila dah dapat resepi lasagna ni...akan ku kongsikan nanti ya...terasa2 lagi kesedapan lasagna ni....mewah segalanya....emmmmm...nyum2 ..yummmyyyyyy.....gebuuu lagiii....:D

Happy & Enjoy Cooking @ KitchenIsMyWorld....

34 comments:

Cheq Sue said...

wah...western kak cek ni, kalau nak try ni boleh jugak, semua bahan ada aje kat rumah tu...

Along Maklong said...

maklong belum mencuba buat lasagna.. tapi teringin nak rasa.. harap2 ada lah kerajinan lepas ni.. sebab terliur tengok cek punya lasagna ni.. anak dara pulak yg buat.. lagilah sedap kan.. hehehe..

mala said...

ai mkn lasagne sampai hijau anak mata hahahaha

ady said...

as-salam cik cek

wahhh!!! sedap ni..beef lasagna sungguh menyelerakan yummy..

rahel said...

dengkinya tengok lasagna punya lapisan tu...menggiurkan banget...

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Betul....betullbukan aje biru mata hitam ku..biru tukar ijo mata hitam ku sodap ni..kalau dekat akak dah terjah

Rima said...

Adoi buta mata beta hahaha.. so sedap and mengigatkan daku .. dah lama betul tak buat lasagna huhu

Happy belated bloggersary to u.. moga sukses!

Ayu said...

Assalam kak cek,
kita dah sampai ni..aduh baru nak tanya beef lasagna ada lagi tak..menu tahun lepas rupanya ya..hehe..alolo, anak dara kak cek yang buat ya..pasti lagi sedap ni kak cek, sebab anak dara buat dengan penuh kasih sayang..ini bukan biru lagi kak cek, kita tengok terus mata tak payah pakai glasses..hehe

cik cek said...

Cheq sue...masak jgn tak masak...bahan2 ada dah tu...ptg ni leh masak2...:)

cik cek said...

Maklong...
Memang sedap hasil air tgn anak2 dara manis ni...bukan selalu kan maklong...sesekali gantung apron best jugak kan..:)

cik cek said...

Mala...
Sib baik hijau mata je...kalau hijau bdn haaaa...lagi bahaya....he he..:)

cik cek said...

Waalaikumsalam Ady...
Memang yummyyy...cuma tak dapat nak share resepi lagi..next time kena mintak anak dara manis tulis betul2 resepinya...:)

cik cek said...

Rahel...
Jgn jelezzzz....anak dara masak tuk ibu lagi tau...he he..:)

cik cek said...

Rima...
Adoiai!.jgn..jgn butakan mata mu...nanti kukirimkan lasagna utkmu..he he..Rima masak lagila sedapnya kann...
Tq ya Rima...

cik cek said...

Waalaikumsalam Ayu...
Tula pasal...bukan senang nak dapat mkn hasil air tgn anak dara kan...bila sesekali ke dapo...yummmyyyy...sedappppp...lenkali lehla masak2 lagi kan ayu...:)

Amie said...

Assalam Cik Cek,
happy belated anniversary utk blog Cek ye... he he hehh dari kelmarin lagi teringin nak makan lasagna... petang ni dapat makan disini, tapau ye!

izahdaut said...

bertuah kak cek. anak dara dah beso.. nak tumpang jugak. tak de anak dara lagi ni. naakk.. hahaha.. saya tak pernah buat juga lagsana.mcm tak pernah jumpa je kat supermarket.kena cari ni..ecech semangat la kunun.. hehe..last2 ke SC jugak order lagsana.

MULAN said...

fevereettt...!!! tapi tak buat lasagna sbb malas nak melapis.. selalu guna pasta je.. hehe..

cik cek said...

Amie....
Tq..tq...ni tapau dah ni....:)

cik cek said...

Izahhh....
Betuah sgt ni...sesekali anak dara masok ke dapo best jugak leh rehattt....he he...ya akak pun dok cari lasagna tak jumpa...rupa2nya nak rasa air tgn simanis2 masak...sedapppp....
Tak de anak dara..anak bujang pun boleh Izah....:)

cik cek said...

Mulan...
Boleh je guna pasta..yg penting sedappppp kan kan..:)

Melly Octaviana said...

sedap nya lasagna, ngeces liat nya.. nyam..nyam

quinnie said...

tengok rupa dah tau sedap....bestnya..rajin sungguh anak dara akak...untuk ibu dia..:)

Nieza said...

Assalam kak, lasagna memang sedap..my fav ni.untung akak ada junior chef kat umah tu..saya kat sini selalu husband saya la yg rajin msk lasagna ni.:)

Zaliedana said...

Assalam kak cek cayang,mewah sungguh lasagna wat sendri kan,bertuah da ank2 yg rajin ke dapo nih kak,sy pon xpernh lagi wat lasagna sendri kak,duk order yg domino n pizza jer,wat sendri mkn lagi berpuas hati sbb leh letak bhn2 byk2 kan..Nmpk tersangat2 sedp kak..

cik cek said...

Melly....
Memang sedapppp...puas makan bila buat sendiri...:)

cik cek said...

Q...
Bukan senang nak rasa air tgn anak2 dara ni masak ..sesekali bila diorg rajin nak meninjau dapo ni seronok gak..leh la kita rehat kan...apa2 pun lasagna ni memang sedap...akak pun lum penah lagi buat sendiri...:)

cik cek said...

Nieza....
Waalaikumsalam...akak sendiri pun tak penah buat sendiri...lenkali kalau nak makan leh suruh anak2 dara ni masak lagi kan...he he...wah! Nieza lagila untung...husband yang masak...lagila sedap tu kan..:)

cik cek said...

Waalaikumsalam CT...
Memang mewah lasagna ni...sumenya terasa...sedapppp....betuah sgt ni...he he..lenkali kalau nak makan lasagna lagi order je ngan anak2 dara ni..he he...kita tinggal makan je kan..:)

sudipVSsenduk said...

wah! tak lokek dgn inti, sedapnyeeee!

Ros said...

salam cik cek,

Meleleh air liur Kak Ros...

cik cek said...

Kak paty...
Kalau dekattt mesti bestla..kita tuko suka sama suka...macam2 menu dapat rasa kan..:)

cik cek said...

sudipVssenduk...
Buat sendiri boleh letak bebyk inti kan...puas makan...:)

cik cek said...

Salam Ros...
Alaaa...ciannya...kalau dekat leh makan sesama kan kan..:)