Friday, January 6, 2012

Ole2 dari Bonda Aya....Tq Tq Aya..... :D



Assalamualaikum....Salam Kesejahteraan....

Semenjak dua menjak ni tekak kita suka sgt nak makan kuih2 lama2 ni...tak kisahlah ...talam ke...kuih bingka ke...pelikkan...Agaknya bila dah meningkat usia...selera pun berbeza....Bestnya....hari tu...sebelum Mimi balik semula ke kolej lepas cuti seminggu semester break....Aya kawan Mimi singgah kerumah dulu sebelum balik kolej....siap ada bawak ole2 lagi dari Bonda Aya......nak tahu kuih apa yang dibekalkan...Meh kita tgk gambonya dulu ek.....


Rasanya sume org tau kuih ni kan....cuma selalunya ada pisang kat dalam kuih ni....tapi kali ni ada cendol kat dalamnya....Agak2 nama apa paling sesuai nak dipanggil kuih ni....kalau masak dalam talam...boleh gak kita panggil Talam Cendol....bila masak dibungkus ngan daun pisang ...so kita bagi nama Nagasari Cendol kat kuih ni....sesuai tak....sesuai sgtnya kan kan....

Rasanya...emmmmm....aku makan dari sebiji ke sebiji....Arini pun suka...selalunya bebudak kecik manalah suka kuih2 cam gini kan...Maknanya kuih ni memang sedappppp....lemak2 manis manja gitu...issshhh...memang sedap sungguh...my hubby pun cakap sedap....byk gak dia makan....kena mintak resepi kat Aya ni....Ayaaa...bila nak bagi ibu resepi ni....he he he..ibu tunggguuuuuu.....


Masa memula tgk kuih ni atas meja...aku cuba teka...eh2...ingatkan lepat pisang ke...ubi ke...rupa2nya....emmmmm....Nagasari....tanpa pisang ...tapi cendol ada....terasa2 nak makan lagi...alahai! sape lak nak buatkan tuk kita ya....he he he....nak buat sendiri....cam tak rajin lak bila bab bungkus2 kuih ni...tak nak layan sgtla tekak ni...sumenya rasa nak makan... bahaya...gebuuuu lagi nanti... :D

Pada kengkawan yg tau resepi kuih ni bolehla kongsi2 resepi ya...he he....aku lum penah sekali pun buat kuih ni sendiri...beli pun teramat jarangnya...tapi kali ni aku memang dah jatuh cinta ngan kuih ni....ke nak kena mintak Bonda Ayaaa anto lagi ...he he...tak malunya kita ni....tak pelah...gigit2 jari dulu...pas ni nak mintak jugak2 resepi Bonda Ayaa ....Nagasari Cendol...emmmm ....nyum2...yummyyyyy.....
Terimakasih daun keladi....kalau ada antola lagi....heeeeeeeee....

Happy & Enjoy Cooking @ KitchenIsMyWorld.....

24 comments:

Liza said...

salam kak cek....liza pun baru 1st time tgk kuih ni...pelik tp benar kan....ekekekkeke

hazila said...

Salam kak cek,
ingatkan tadi kuih tepung bungkus aka kuih puteri 2 sebilik. Tekak rasa nak makan kuih tu pulak.

Kak Rose said...

sedapnya... x penah makan lak nagasari cendol cenggini.... sesuatu yg baru.

cek, nnti ada resepi sharekan ya!

cik cek said...

Liza...
Tula kan...memang benar2 belaka...sedap lak kuih ni...kena sgt ngan selera akak...lum dapat resepi lagi ni...hu hu...

cik cek said...

Hazila...
Ya..memula pun akak ingat kuih tu..bila makan..eh2 ada cendol kad dalam..mmm...memang best...teringin nak makan lagi...:)

cik cek said...

Kak Rose...
Cek pun 1st time makan...memang sedapp sgt...Insyaallah ada resepi nanti cek kongsikan....kreatif diorg ni kan...:)

Melly Octaviana said...

melly tau nya nagasari pisang aja.. nagasari cendol..rasanya perlu di coba juga.. ;)

cik cek said...

Melly...
Memang pun ...selalunya nagasari pisang...kali ni cendol pulak...memang sedapppp...cuma kak cek belum dapat resepinya...kalau ada nanti kak cek kongsikan...:)

anymz said...

nampak sedap tu cek.meh kita pakat2 try..sape yg pandai buat cepat2 post resepi dulu kan?..

mala said...

yangni cheq pernah buat tapi moden punya hahaha

http://alamroon.blogspot.com/2010/08/nagasari-cendol.html

rahel said...

Kak Cek..untuk Rahel ada lagi k?

Sonia (Nasi Lemak Lover) said...

nampak sedapnya! Happy 2012 to you.

cik cek said...

Good idea tu Kak Nim....sape2 yg dah try ke baru nak try ke bolehla share2 n post n3 kan....kuih ni memang sedapppp.... :)

cik cek said...

Mala...
Waaa..dah penah buat ke...k kkkk..nanti kak cek nak p semak resepi....tq tq....muahhhh...syg mala...he he..:)

cik cek said...

Rahel...
Alamak! sorry la dik sayang...lama dah abisnya...ni tgh dok mencari resepi ...tekak terasa teringin nak makan lagi...:)

cik cek said...

Sonia...
Memang sedappp...Happy New Year 2010 to u 2...:)

Amie said...

sedapnya! sedap...sedap... sedap! rasa nak cungkil je skrin...hu hu huuu

IZA AKMA said...

Assalam kak cek,
Wahh ada nagasari kat sini..sedap2x..dah lama jugak rasanya tak pekena nagasari cendol ni. Kak cek kalau nak resepi boleh semak kat blog iza ya. Iza dah pernah buat. Kak cek lah gi kat menu indeks cari kat kuih-muih.

JaSSNaNi said...

assalamualaikum kak cek..
sedap nampak nagasari cendol tu.. lom pernah jumpa lagi nagasari cendol ni... kalau yg biasa inti kelapa manis tu selalu lah, tapi nani tak panggil kuih nagasari, nani panggil tepung bungkus.. nyum nyum.. one of my feveret.. :)

inahar ali said...

salam cik cek..wah kuih nagasari mmg feveret tp kalu taruh cendol x pernah jumpa lagi..mesti sedaapkan! nk kenen seketui..ada lg x??

Kakwan (K1) - citarasawan said...

Salam cekk.. kalu x silap kuih ni namanya cantik manis cendol dri Indonesia K1 penah mkn sekali dulu sedapp.. tpi dbungkus dlm plastik rase dgn daun pisang bertambah sedap lagi kuih ni..

Along Maklong said...

salam cek..

maklong yang tak berapa layan kuih.. ikut terliur tengok tau.. sebab nampak lembik je.. maklong memang suka kuih yang lembik2 ni..

nuwairani ismail said...

kite suke kuih yg letak dlm daun pisang mcm ni...tp memang tak pernah jumpa lagi yg guna cendol ni...kreatip betol mak aya tu ye...

Mamasya said...

Slmt berhujung minggu Cik Cek.belum pernah mkn nagasari cendol ni.sypun mcm cik cek suka kuih2 lama....tp tak lah byk mkn kalau yg manis tp suka rasa....cam asli kuih2 lama tanpa pewarna dan perisa...asli gitu rasanya.