Friday, January 13, 2012

Mee Bandung Express.....



Assalamualaikum...Salam Kesejahteraan....

Setiap kali balik kg ku kat Muar...tak sah kalau tak  makan Mee Bandung...cuma kedai yg aku selalu singgah tu cepat bebeno Mee Bandungnya habis....sah lah sedap sebab tu laris sesgtnya....Tak yah nak sedih2 kalau tak dapat makan Mee Bandung kat Muar....kat Seremban pun boleh....byk gak kedai yang jual Mee Bandung ni...tapi aku memang tak penah makan Mee Bandung kat Seremban....he he...
Hari tu ke TESCO S2....cam biasala....pegi beli barang2 keperluan dapo....pusing2...ronda2...tup2 tgk ada perencah segera Mee Bandung Muar....Mel cakap..." kita try nak ibu...." aku pun acuh tak acuh jawab...
" bolehlaaa...."dalam hati dok bercakap...." sedapla tu...." ...Lum cuba lum tau kan....


Balik keje hari tu...Mel siap dah masak mee bandung...ku tanya... " Eh2 mana ada mee kuning..." Mel cakap " Mel rebus spaghetti je...." he he...Angel Hair sebenonya...asal boleh je Mel ni kan....tapi nak bagi taula kat sini....Mee Bandung Express Angel Hair yg dimasak Mel....emmmm...walllaaaa....sedapppppp....dicampur lak ngan angel hair...memang serasi bersama sungguh lah....kuah mee bandung tu memang pekat dan memang ngam lah ngan selera ku...lenkali boleh la beli lagi...heeee....

Resepinya senang je....sume pun Mel main masuk je dalam periuk...Masukkan pes perencah Mee Bandung...pas tu tambahkan air...tak perlu byk sgt...cair lak kuahnya nanti...kemudian campurkanlah daging...udang....nak makan baru pecahkan telur dalam kuah...dan Mel masukkan chicken cube....tu je bahan2nya....Sayur sawi dicelur sikit ....cili merah dihiris2 ...sekadar hiasan....kalau suka pedas...bolehlah letak hirisan cili api....Memang senang...aku sukaaaaa.... :D
Cepat dimasak...senang dan sedap dimakan...kenyang perut makan semangkuk Mee Bandung Express...
Next time bila masak Mee Bandung Express ni lagi...nanti ku letakkan resepinya kat sini ya... :D

Happy & Enjoy Cooking @ KitchenIsMyWorld...

42 comments:

mala said...

Kak cek, cheq kurang mkn mee. Kalau gerai mee bandung tu habig cheq sur tak sedihnya. Happy weekend!

Melly Octaviana said...

sedap nya mee bandung,melly belum pernah lagi buat mee bandung sendiri selalu nya beli kat kedai..hehe

intan morsalin said...

kalau balik muar..nak beli pes mee bandung byk...wat stok...hihii

cik cek said...

Ayark Mala...tak suka makan mee ka...boleh geng ngan hubby kak cek la...tak heran dia ngan mee2 ni...pandang sebelah mata pun tak mau tau...:)

cik cek said...

Melly...
Akak pun jarang2 buat mee bandung ni sendiri...kebetulan dah ada pes mee bandung tu yg try nak buat...sedap la pulak...lenkali lehla beli lagi...:)

cik cek said...

Intan morsalin...
Mee Bandung Muar terbaekkk punya...he he....:)
Beli jgn tak beli...buat stok kat rumah...teringin nak makan terus je buat kan kan..:)

Kak Sam said...

Minggu ni pi tesco nak cari jugak le

Cendana Kasih said...

semalam pun saya buat mee bandung, guna perencah mee bandung Adabi ... tak cukup la plak....

rahel said...

Kak Cek..bagi Rahel rasa sepinggan...lapar ni..

tun_telani said...

kalau balik segamat mmg selalu la jumpa mee bandung ni.. hasben tun suka sgt.

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Xpress tak Xpress bagi 1 mangkuk...kow..kow.

sudipVSsenduk said...

Makan mee bandung muar di bandar muar mmg terbaik. Kalau order mi bandung kat kedai makan area KL ni mesti kuah mcm letak sos tomato, cair je.. GAGAL!

Liza said...

bestnya kak cek ada anak dara besau yer...Liza tang ekspres2 ni mmg suka, suka sangattttt.....hihihihi

Amie said...

Selamat petang Kak Cik,
kita suka mee bandung, kalau makan... yang pertama masuk mulut kuahnya, diikuti dengan aksesorinya, dan tinggalkan sawi serta sebahagian besar meenya... apa pun memang mee bandung antara feveret kita!

Ayu said...

alah!!!!! kecurnya kak cek!!!!!!!!!!
rasa nak hirup kuah tu..

sitiezahim said...

salam kak cek, akak beli kat mana ek? teringin la nak makan...

Nieza said...

sedapnya tgk mee ni kak...saya kat sini memang selalu guna spaghetti jer penganti mee kuning.

Nuridah said...

Waduh2 kak cek,dari jauh kita nampak mee bandung terus cepat2 kita lompat kat sini...hehe...bila dh sampai sini nah kau tengok mee yg mengiurkan terasa mcm nk bawak lari aja...boleh gitu???

Mamasya said...

Aslmkum Cik Cek.terliur sungguh nengok mee bandung tu....dgn udang..telur...sedap2...terliur sungguh nengoknya...
puding kat bawahpun nampak menarik...bentuk bunga...

~Norul Mas Hana ~ said...

Salam kak cek,
wahhh...bahaya utk org mengidam ni...leleh air liur... huhu

EmbunRosaliza said...

Assalam cikcek, nampak sedap mee bandung ekspress tu, jeanam apa cik cek guna, saya pernah gak beli jenama peserai mmg sedap mee bandungnya. Terliur pulak tgk versi angle hair ni

MULAN said...

terasa pulak nak cari pes mee bandung muar ni.. berkilat2 kuah tu.. gerraamm je tengok..

JaSSNaNi said...

Assalamualaikum kak cek,
nani hari tu pernah terjadi kes sama cam kak cek, tak cukup bahan tapi nak wat gak.. kakak nani kat kg mintak nani ajarkan wat spaggeti kat dia.. tapi bila dah soh asbenya gi kedai, asben nye beli mee kuning.. so jadi la spagetti tapi guna mee kuning.. hehehehe.. nak wat camne kan.. hehehe ape pun sedap.. itu yg penting...

cik cek said...

Maaf ya kengkawan sume...hari ni baru sempat nak balas komen sume...sorry ya...:-)

cik cek said...

Sam..
Cari jgn tak cari...:)

cik cek said...

CK...
Tak cukup..bermakna sedap la tu...kena la masak lagi kan..:)

cik cek said...

Rahel...ala ciannya...kalau dekat dah lama akak antokan...he he :)

cik cek said...

Tun...
Mee Bandung memang sedap kalau kat area Johor kan...kan...:)

cik cek said...

Kak Paty...
He he...orait2...mee bandung kaw2 mari dah ni...:)

cik cek said...

sudipVsSenduk...
Mee Bandung Muar terbaekkkk punya...:)

cik cek said...

Liza...
Anak dara kak cek memang dah beso...tapi Mel tu pembantu rumah kak cek...he he...anak dara akak kurang gemo masuk dapooo..tu diaaa...heeeee...yg express ni memang best...:)

cik cek said...

Amie...Aikk...lebih suka hirup kuah je ke Amie...he he :)

cik cek said...

Ayu...tang hirup kuahnya la yang paling best...

cik cek said...

Sitizahiem...akak beli kat Tesco...jenama apa ek..yg ditulis kat bahagian luar packet tu Mee Bandung Muar...tu je...memang sedappp...:)

cik cek said...

Nieza...memang sedap guna spaghetti lagi dari mee kuning kan...tak muak...

cik cek said...

Nur...kalau boleh bwk lari dah lama bwk kan Nur...biarpun express...rasanya memang best...:)

cik cek said...

Waalaikumsalam Mamasya...
Memang sedapppp....cepat dimasak sedap lak dimakan..:)

cik cek said...

Salam Norul...aikk! ngidam ke...kalau ngidm kena makan ni...kalau tak meleleh air liur...he he..:)

cik cek said...

Salam Rosa....memang sedap ...jenama ape ek..yg kak cek ingat kat peket tu cuma Mee Bandung Muar...berbaloi membelinya...:)

cik cek said...

Mulan...cari2 jgn tak cari...kat Tesco ada...:) sedapppp...

cik cek said...

Waalaikumsalam Nani...
He he...kalau dah nak masak tu tak kisahlah apa yang ado ...janji hajat dihati nak makan dapat ditunaikan...kan kan Nani...heee...sib baik sedappp..:)

Maz said...

Kt bahagiam mana kak nk ce perencah mee bndung muar ni?