Saturday, May 7, 2011

CREME BRULEE....1st trial.....



Assalamualaikum....Salam Kesejahteraan....



Tertarik nak buat dessert ni lama dah....siap beli blow torch lagi.....he he nasib baik dapat beli kat
Amore e - bake....thanks Adriana....Punyala lama dah beli baru sekarang dapat buat....Amik resepi kat .bisousatoi. tq tq Rima for sharing the recipe...minta izin letak resepi kat sini ya....cuma bab membakingnya aku amik kat sini...
Satu resepi ....satu cara memasak aku gabungkan....bolehlah dikongsikan bersama...Maklum jelah...aku pun belum pernah cuba buat dessert ni....1st trial...Kita tgklah hasil cubaan pertama ni.....





CREME BRULEE.....
sumber resepi/rujukan Bisousatoi dan Tartelette

BAHAN-BAHANNYA....
  • 1 1/4 cawan whipping cream
  • 1/2 cawan whole milk ( aku guna full cream milk...)
  • 3 biji kuning telur grade A
  • 1/3 cawan gula pasir
  • 2 sudu kecil vanila extract....
  • 6 sudu besar gula pasir utk ditaburkan atas permukaan creme brulee sebagai topping....


CARA-CARA PENYEDIAANNYA...
  • Campurkan susu , heavy cream  dan vanila extract kedalam bekas yang sesuai....
  • Didihkan perlahan2 dgn menggunakan api kecil sehingga campuran ini  mula berbuih...api ditutupkan...ketepikan sekejap
  • Pukul gula dan kuning telur cukup untuk sebati je...tidak perlu dipukul sampai kembang...
  • Masukkan sedikit campuran yg didihkan tadi kedalam adunan telur...kacau pantas dan sebati...sambil terus mengacau masukkanlah perlahan2 baki campuran yang dididihkan tadi sehingga habis....kacau sebati...
  • Adunan hendaklah ditapis dahulu sebelum dituang kedalam acuan...
  • Sediakan acuan yang sesuai dan mengikut citarasa memasing...proses membaking menggunakan kaedah "steambath"....
  • Tuangkan adunan creme brulee kedalam acuan....susun acuan kedalam bekas lain ....tuangkan air panas kedalam bekas hingga ke paras separuh ketinggian bekas....
  • Panaskan oven 150 darjah Celcius....bakarlah dalam lingkungan 30 - 35 minit ( tempoh memasak ikut oven masing2 ya....)
  • Bila bahagian tepi creme brulee sudah mula mengeras dan bahagian ditengahnya masih bergoyang2 sedikit bila kita ketuk2 bahagian tepi acuan.....maknanya creme brulee sudah cukup dimasak....
  • Keluarkan dari oven dan sejukkan dahulu sebelum disimpan didalam fridge paling kurang 3 jam dan sebaiknya semalaman....( tutup bekas ngan cling wrap semasa menyimpan....)
  • Setelah disimpan didalam fridge....kuarkan dan taburkan gula diatas permukaan creme brulee....
  • Menggunakan Blow Torch cairkan gula yang berada diatas creme brulee tadi sehingga berwarna keperangan...ok...siap dah utk dimakan
  • Creme Brulee tanpa taburan gula diatasnya boleh disimpan dalam fridge sehingga 2 hari...tapi yg dah ditaburkan dan dicairkan gula diatasnya sebaiknya terus dimakan....


Taburan gula dicairkan sehingga keperangan....siap utk dimakan....




Jom kita rasa Creme Brulee.....emmmm.....



Emmm...lapisan atas seperti gula kristal...bila diketuk akan retak....dalamnya lembut...nyaman masuk kedalam mulut.....Wah!....

 nyum...nyum..yummy...

licin dah....


Macamana rasa Creme Brulee.....emmmm....jawapannya....tak leh nak jwb dengan tepat...sebab aku tak pernah buat dan makan pun sebelum ni....jadi apa yang boleh aku jelaskan kat sini adalah hasil dari try n error yang dah ku buat.....rasanya....keras diatas bercampur ngan custard lembut didalamnya...bila dikunyah bersama...Wow! sedappppp....lembut je rasa bila menelannya....senang cakap....sedaplah....boleh cuba lagi lenkali....

Terimakasih pada yang empunya resepi...minta maaf ya kalau ada pengubahsuaian sedikit.....sekadar berexperimentasi lagi....tak dicuba  kita tak tau macamana rasanya... :)


Atiq lagi ke yang masak....he he....Creme Brulee ni anak bujang ku yang buat....aku cuma tolong search resepi....dan dia jadi tukang masaknya.....apa2 pun Good Job Atiq....:D
 
 
 
 

Berhajat untuk mencuba...sila2kanlah....walaupun bukan menu org kita...tapi menarik utk dicuba....

Upss! jgn tesilap ekkk...bukan niat membangga diri bila bercerita aktiviti memasak anak bujangku kat sini....he he cuma sekadar ingin berkongsi rasa gembira hati seorg ibu......perasaan yang bercampur baur.....tentunya para2 ibu faham apa yang aku rasa.... :-)
Sentiasa rasa gembira menjadi seorg IBU kepada anak2 ku....dan juga pada sume anak-anak yang dah ku anggap seperti anak sendiri sekali pun bukan aku yang melahirkannya.....Selamat Hari Ibu utk semua....

KitchenIsMyWorld...Enjoy Cooking....Enjoy Eating...






34 comments:

♥ nur ♥ said...

sedapnyerrr :)

Kak Rose said...

rajinnya anak bujang tu kedapur... bertuah ibunya! Selamat hari ibu untuk cik cek dan semua ibu2 diluar sana....

Naz said...

assallamualaikum kak cek..
Musim panas2 ni mmmg sedap makan dessert macam ni..silap2 sampai 2 3 hidangan pun tak perasan...

K.Nor said...

mata terpukau kat ramekin! hehe

ady said...

as-salam kak cik cek
nampak sedap Creme Brulee tu...slurrrpp...:)

nazamohdnizam said...

cikcek: ibuibu..cam best je..cream brulee ni..nak jugak bolehhh?tak buat..nak makan je..huhu

Mas said...

rajinnya anak bujang kak cik tu...
anak bujang mas kecik lagi...he..he..

tun_telani said...

fuhhh... semangat! siap beli blow torch! tun biasa duk tgk dlm tv org wat ni. terliur je laa. xtau nk cari kt mana blow torch tu. hehe

cik cek said...

Salam Nur....

Memang sedappppp....:)
Tq jenjalan ke sini ya....salam kenal2....:)

cik cek said...

Salam Kak Rose...

Betuahla hendaknya :)Happy Mother's Day utk kak Rose juga....

cik cek said...

Salam Naz....

Creme Brulee ni memang sedap...rasa lembut pastu bercampur ngan gula kristal tu...serasi sgt....:)

cik cek said...

Salam Nor...

He he ramekin tu ..puas kak cek cari sekitar seremban ni...kat Jusco pun tak de...last2 dapat kat Parkson Terminal....apa lagi terus je beli...harga pun ok....he he....teringin kak cek nak beli yg byk2 kaler tu...kat mana ek ada jual...:)

cik cek said...

Waalaikumsalam Ady...

Memang sedap...:)tak rugi mencubanya....

cik cek said...

Naza....bukan cam best je....memang best sgt....naza dtg sinila dulu ...nanti kita suruh assistant ibu Chef Atiq masak k...he he kita tukang makan dan tukang komen...he he :)

cik cek said...

Mas...berapa umo anak mas...tak pe2...kecik2 ni ajak2 join ngan aktiviti dapo kita...lelama nanti timbulla minat nak masak...:)

cik cek said...

Salam Tun....

Punyalah teringin nak makan dan teruja nak buat merata kak cek survey mana nak beli blow torch tu...sib baik kak cek ada kawan bakery owner kat sini...order ngan dia...lama baru dapat...

Akhirnya berjaya jugak Creme Brulee..biarpun anak bujang yang buat....tapi puas hati....exited nak guna blow torch tu...he he :)

nazamohdnizam said...

ibuibu..tak sabar sangat nak jadi tukang rse n tukang makan ni n tukang komen sekaligus..hohoho..exciteddd!!

cik cek said...

naza...he he...apa lagi jom aaaa kesini...bukan kena masak...cuma makan dan komen...menarik pe....he he :)

anymz said...

salam cek
aduuuuh..terliur ee pulak akak tengok mondo alah ni..lenkali akak singgah rumah cek tlg suruh anak bujang buek ni yo..huhu..terleleh2 air liur dah ni..

Citarasa Rinduan said...

aduh..
cik cek, mmg atiq yang masak ker? dah terbukti bakatnya..

kiranya ini utk hari ibu lah kan??

selamat hari ibu jua utk cik cek

Kak Rosaliza said...

Assalam cik cek..rajin anak bujang tu menolong ibunya masak2... selamat hari ibu ya

cik cek said...

Salam kak anim....

Dah doi beriyo2 nak masak...cek bia jolah dio yang masak....tak do masaalah...kak anim dtg kito suruh dio buek...kito jadi tukang makan cukupla kan kak anim....:)

cik cek said...

Salam Ayu...

Ya....memang Atiq yang masak ni...exited dia nak buat...kak cek biokan je lah....bolehla kita relax2la kan....hari ibu ...ada yang membantu kat dapo pun dah kira oklah....

Selamat Hari Ibu utk Ayu juga....apa aktiviti hari ni...:)

cik cek said...

Waalaikumsalam Rosaliza....

Dah hobi dia...kak cek layan jelah...best jugak ada teman kat dapo....:)
Happy Mother's to You.....happy2 selalu ya...:)

norlie said...

selamat hari ibu.....

cik cek said...

Happy Mother's Day Norlie....happy2 selalu...:)

Mehjabeen Arif said...

thats an inviting dessert !

New to ur space and Happy to follow u..
Do visit me as time permits
http://comeletseat.blogspot.com

Deliah's Deli said...

bagus ey anak bujnag tu nak ke dapur..masak best2 plak tu..leh jd chef :)

*slmt hr ibu cikcek!!

cik cek said...

Deliah's Deli....

Sekadar mengisi masa2 senggang dia...memang dari kecik suka sibuk kat dapo....:)

Selamat Hari Ibu juga utk Deliah's Deli....happy2 selalu ya....

cik cek said...

Mehjabeen Arif...

Thanks for dropping by here...
Kak Cek will visit you soon...
Happy Mother's Day...and have a nice day with all your beloved once....:)

kzai said...

slmt hari ibu cik cek...semoga ceria sll..

hana said...

salam kak.cek....
kiter kabar baik.. akak skluarga sihat? slamat ari ibu jugak wat akak yer.. dah ada anak bujang ensem rupernyer.. pandai masak lak tuh.. hihihi....

cik cek said...

Salam Hana...

Alhamdulillah kak cek sekeluarga sihat...
Tq dtg singgah kat umah kak cek...he he dah tu minat dia kak cek layan jelah...tgh mood rajin tu Hana...he he :)

cik cek said...

Salam kzai...

TQ Tq...atas ucapan Selamat Hari IBU....
utk Kzai juga...Selamat Hari Ibu...:)