Wednesday, July 13, 2011

Pelangi Indah...Seindah namanya...Wah!



Assalamualaikum....Salam Kesejahteraan...


Pelangi indah...pelangi petang....sampai waktu kau kan pergi jua....he he he...apala yg dijiwangkan sangat ni....tak de apa pun sesaje...nak intro story....Memang pelangi indah pun kan...tapi singgah sekejap je....pas tu hilang....tapi ....bila masuk bab2 menu masak2 ni...warna2 pelangi akan kekal cantik dan menarik...dan yg best sekali sedap dan enak dimakan....tak pecaya ke....Untuk entry kali nak share lak ngan kengkawan dan pembaca sume.....Kek Cawan Pelangi...atau dalam bahasa org putihnya Rainbow Cupcake....resepi sama ngan Rainbow Cake yg aku buat hari tu...cuma diubah penampilan je...dari cake jadi cupcake pulak....comel2  dan senang nak dimakan....


Sila2lah sessi menjamu mata..... :D





Buat cupcake ni 3 minggu lepas rasanya kot...he he he...punyala lama nak tunggu bersiaran...biasalakan...kalau mood ok...hari tu masak ...hari tu jugak post entry....kalau mood sikit kurang...lewat lah sikit siarannnya....kalau mood tak de langsung...dok terperam lamala jawabnya...he he...
Saja buat ....ole2 tuk Naza dah nak bali Poli JB...sume pun dah habis cuti..time tuk study balik....kebetulan lak Ili pun dtg singgah hujung minggu tu....Sebenonya buat dua jenis cupcake....Red Velvet ngan Rainbow Cupcake nilah....Ili balik malam tu jugak..dapatla bwk buah tgn Rainbow Cupcake ni....Macam tu la aku...masak2...pas tu suruh org makan ataupun bwk balik...he he he...sib baikla diorg ni sume penggemar tega cupcake....suka masak tuk diorg sume...hilang penat bila sume suka makan kan.....




Lewat tengah malam baru siap buat cupcake ni....pas tu Naza la dok jadi photographer tetengah malam...he he...kejap berdiri...kejap naik atas kerusi...macam2 angle nak diamiknya....tapi hasilnya...WoW!....kalau aku memang tak de byk masa ooooo....amik gambo seadanya....he he he...TQ Naza...snap picture cantik2 tuk ibu.... :D...hasilnya ibu letakkan kat sini...he he...



 Jomlah kita semak resepinya pulak...

RAINBOW CUPCAKE...CAKE....


BAHAN-BAHANNYA...

  • 226 grams butter
  • 466 grams gula castor
  • 5 biji putih telur grade A
  • 2 sudu kecil vanila extract/essen
  • 375 grams tepung...aku guna tepung kek super fine Blue Key
  • 4 sudu kecil baking powder
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1 1/2 cawan fresh milk...low fat milk...pun boleh ...
  • Pewarna hijau...biru...merah...kuning...oren...purple...


CARA-CARA PENYEDIAANNYA....

  • Panaskan oven 180 darjah Celcius....sediakan acuan cupcake yang bersesuaian....
  • Campurkan sume bahan2 kering...tepung...baking  powder dan garam kedalam mangkuk...gaul sebatikan dan ketepikan....
  • Menggunakan hand @ stand mixer...pukul butter dan gula sehingga sebati dan agak kembang....
  • Masukkan putih telur sebiji demi sebiji...dan pukul lagi hingga sebati ...dan kembang....masukkan vanila
  • Masukkan susu berselang seli dengan adunan tepung tadi...bermula ngan tepung dan akhir ngan susu...pukul sebati adunan ni....
  • Bahagikan adunan kepada 6 bahagian...dan campurkan pewarna pada setiap satu bahagian...
  • Masukkan adunan selapis demi selapis warna yg ada...jgn dicampur sebatikan lapisannya ya....biarkan cam tu je...kena agak2 ya..sukatan lebihkurang 3/4 acuan cupcake....bakar dalam lingkungan....15 minit - 20 minit  @ sehingga cupcake masak...bila dicucuk ngan lidi ...lidi bersih...maknanya cupcake masak dah...
  • Keluarkan dari oven dan biarkan sejuk sebelum memulakan proses mendeconya.....



FRESH CREAM FROSTING....


BAHAN-BAHANNYA....

  • 2 cawan Non-Dairy Whip Topping...pastikan betul2 sejuk ya....aku guna Non-Dairy Whip Topping Rich's
  • 1/2 cawan gula icing yg telah diayak....
  • 1 sudu kecil clear vanila esen


CARA-CARA PENYEDIAANNYA...

  • Menggunakan Stand @ hand mixer....whisker....pukul whip topping sehingga agak kental...
  • Masukkan gula icing ...vanila esen dan pukul lagi hingga frosting fresh cream betul2 'stiff '.....siap dah ...boleh gunakan utk deco cupcake tadi...
  • Decoration ikut citarasa memasing ya...

Kalau nak rujuk resepi asal boleh semak kat sini... k.....Untuk frosting ni ikut citarasa memasing la ya...mungkin ada yang suka buttercream frosting ...tak pun chocolate ganache....tak de salahnya kita ubah frostingnya....




Nilah ghupa cupcake sebelum letak frosting...comelkan...:)







Rainbow Cupcake ni dah masuk list my favourite cake...kena sangat ngan selera...sedapppp...bila anak dara ku Mimi suka ...aku lagilah lega...akhirnya...ada jugak fav cake dia...he he he...susah sikit selera anak dara sorang ni...sentiasa berubah2....Sekali pun dah jadi fav...tapi bila sampai bab makan...aku kurang makan...dapat makan seketul dua..kira ok dah...he he ...pelikkan...aku lagi gemo masak2...dan part mendeconya paling aku suka....walaupun tak secantik mana tapi aku puas sangat...dan enjoy ...memang fun sangat....




Pada sesapa yang belum pernah rasa Rainbow Cupcake or cake ni sila2 lah mencuba ya...berbaloi sgt...anak2 lagilah mesti suka..bukan setakat warna pelanginya yang ceria...rasanya....ummphhhhh....Thumbs Up pada penyumbang resepi ni....sedappppp...sgt....Banyak kali dah aku buat...sebab apa...sebab sedapppp....he he he....




 Rainbow cake n cupcake lagi...masa ni buat tuk Atiq ...nak bwk p tempat dia praktikal hari tu...he he...dah rupa cam wedding cake la pulak...he he...sorry la ya teman2 dan pembaca sume....jgn muak lak asyik tgk gambo Rainbow cake n cupcake ni.....Ape2 pun....
....KitchenIsMyWorld....EnjoyCooking....EnjoyEating..... :D







50 comments:

Nuridah said...

Assalamualaikum Kak Cek

mengancam sungguh...juling mata nur tengok hasil kerjatangan kak cek ni...ngetop gitu!!

Gee® said...

cantek kek nya....good job!!

cik cek said...

Waalaikumsalam Nur...

he he.....jeling2 la kan ....sangat enjoy buat cupcake ni....:)

cik cek said...

Gee....

Tq...Tq....:)...senyum sampai telinga...berbaloi2 buat cupcake/cake ni...sedapppp...:)

mala said...

awat kat rmh kami tak nmpk pelangi? oh! sbb pelangi siggah rmh cc ... cantik!

anymz said...

cup tu mesti boli kek ikea kan cek?..
akak pun ado cup tu jugak..
meh sini nak raso cup cake cek nih..

tun_telani said...

wahh.. cantik! kek cantik, gambar pun cantik!

Zaliedana said...

Assalam kak,uii cup nih mcm kenai kak,baru jer duk usha kat ikea,tapi 1 pe pon xbeli,nak beli meatball,q punya lah pnjng,las skali tgn kosong jer blk..Cantik sgt cup cake akak nih,kretip..

cik cek said...

Mala...kat rumah kak cek memang selalu ada pelangi....pelangi leh makan punya....:)

Juwita Jamaludin said...

Cantik gambar dan cc tu.. Nsk buat rainbaw ni tp pewarna takde untuk buat rainbow2.. Huhuhu.. Tula nampak paper cake tu dari ikea kan

cik cek said...

Kak Nim....

markah penuh tuk kak Nim....boto tu...pandai kak NIm toko...apo laii...acuan cantik dah ado...moh kito bercupcake pas ni....:)

cik cek said...

Tun....tq ...tq...senyum malu2 kak cek...jom jamu2 mata lagi ngan rainbow cc....:)

cik cek said...

Waalaikumsalam Zaliedana...

Pandainya...tepat...acuan cupcake from IKEA...cantikkan acuannya....pun dah tinggal sikit stoknya kat rumah kak cek...every weekend dok buat cupcake...he he...tq...tq...:)

cik cek said...

Ita....

Tq..tq...pandai sume org teka...confirm dari IKEA...bekenan ngan design coraknya...cantik..tu yg beli sampai 2 peket...Ita beli pewarna serbuk pun boleh..janji ada kaler2...bebudak mesti suka...nanti cubala ya...:)

chikadakbiru said...

cantiknya...ambik resepi yer.dh lama cari resepi cup cake pelangi..huhu

Amie said...

assalamualaikum cik cek,
terima kasih sudi singgah dapur amie,
banyaknya cup cake ....cantik2 memang betul macam warna pelangi! kalau dah makan tent rasa bagai naik pelangi... he he heheh

cik cek said...

chikadakbiru....

Tq...boleh je....nanti cuba buat k...berbaloi2...sedap rasanya...:)
n tq singgah dapo kak cek ni...

cik cek said...

Waalaikumsalam Amie...

Tq jugak sudi jenjalan dapo kak cek...pelangi indah...bila makan je...nyum2 ...yummmy...terasa diawangan bersama pelangi ...he he...:)

Ucu Faridah said...

salam c/cek...
tangan ucu pun dah gatai nak mendeco cc almaklumlah dah 2 minggu tak buat c/cake...
ucu nak tanyak c/cek guna nozel no berapa utk bunga yg mcm matahari tu..cantik banget...please yek bagitau..

cik cek said...

Salam Ucu...dah gatai kena pi cepat2 start baking cupcake...nozzle yg kak cek guna No.8B(Bakery Crafts-korea)..ni kak cek tgk dari cop yg tertera kat nozzle tu..tak de lak cop Wilton...saiz nozzle ni besar ek...
Kak Cek tungguuu cc Ucu lak..:)

Ayu said...

Assalam kak cek,
waduh..kita ingat nak buat rainbow cake juga buat marsya nya birthday semalam, tapi dah tak sempat..huhu..buat ajelah mana yang sempat..thanks kak cek for the wishes untuk marsya tu ya..mudah2han doa2 kak cek dimakbulkan ya..
cantik gamabr2 yang naza ambik ..

cik cek said...

upsss...sorry ucu typing error...gatai...gatai tgn...jgn marah Ucu...laju menaip sampai tersilap...maap ya...maap ya...

cik cek said...

Waalaikumsalam Ayu....

Tak sabo kak cek nak tgk kek tuk Marsya yang Ayu buat... Rainbow Cake ni emmmm...memang sedaplah...kak cek dah buat bekali2 ...tak muak makan kek ni...he he...Okla kan...Marsya tentu happy dapat kek mummy yang buat...mesti senyum panjang dia....Insyaallah...semuga doa2 kita diperkenankan...

He he...kalau Naza baca ni...mesti senyum lagi sampai telinga...pas ni kak cek la dok tehegeh2 snap gambo..org tak pro ni...he he...:)

quinnie said...

a'kum kak cek...saya suka sgt dgn rupa kek pelangi ni..tapi tak buat2 lagi...ingat raya nak cuba buat...kalau buat sekarang tak dek sape nak makan...hehhehe...

azi said...

Salam kak cek..
akak, saya suka tengok kek yg akak buat..nampak comel sangat...akak..bagi saya sikit boleh?..nak buat tak pandai :D

Citarasa Rinduan said...

tu dia...
mata ayu dah naik juling tau cik cek..
agak2 kalau dekat..
ayu dah tempah utk ayu dan pekerja ngap

MakNgah said...

Cik Cek
Sila ambil award dari Mak Ngah.. :)

AZLINA said...

Assalamualaikum Kak Cek...Wah, mcm ni punya cantik dah boleh ambil tempahan ni..Ada berani? Kak Cek pasti boleh punya..teringin la nk buat yg rainbow2 cam ni... :)

nuwairani ismail said...

kak cek...nak seketul!!! meriah betol cuppies tu...siap deco2 lagi... memang seronok masak kalau ada orang rajin nk makan...saya ni masak time hujung minggu je kalau nk meriah2 mcm ni. masalahnya hujung minggu taktau nk bagi sape makan..

Treat and Trick said...

Cutenya cc ni Cek, kak tak pandai lagi bab deo cc ni.....

http://treatntrick.blogspot.com

cik cek said...

Quinnie/Tan...:)

Tq singgah dapo kak cek lagi....tq tq...haa...raya pun tak lama lagi ni...nanti try buat tau...confirm tetamu dtg tanya resepi ngan Tan...sedapppp...:)

cik cek said...

Salam Azi...tq...:)...meh2 jemput makan...sedap sgt...:)

cik cek said...

He he AYU....kalau dok sebelah rumah boleh tukar2 menu...kak cek bagi cc Ayu bagi lauk pauk yg best2 tu...seronoknya....:)

cik cek said...

Mak Ngah...

Timakasih singgah dapo cek ni...dan timakasih sekali lagi bagi cek award...Insyaallah nanti cek amik k...:)

cik cek said...

Waalaikumsalam Azlina....

Tempahan...ayoooo...tak ada berani lagi...buat utk makan2 sendiri ok le...nak tunggu lesen beso dpt dulu...he he...
Azlina lagila pakar buat2 kek ni...lagila cantik dari kak cek punya...kalau Azlina teringin nak buat kek pelangi...kak cek teringin nak deco roses seketul2 atas kek tu...kak cek bekenan ngan roses yg azlina deco atas kek aritu...cantik dan nampak real roses....

cik cek said...

Tq...Tq...Treat & Trick....tak susah sgt pun bab mendeco ni...buat je ikut kita...he he...bila dah mula...seronok sgt...cubala try nanti...:)

Mamasya said...

cc pelangi...cantik! tentu anak Cik Cek suka dpt bawa cc ke asrama hasil tangan ibu.

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam kak cek..
rajinnyer akak ni.. dahlah kena letak adunan berlapis2.. pastu siap deko2 bagai... mmg ralit buat kerja kalau dah minat kan kak..

Asmara said...

kak cek!! cantiknya!! jeles la ngan org pandai deco cam ni. hehe..

cik cek said...

Salam Ratna....

Betul tu...memang leka kak cek buat benda2 cam ni...hilang penat rasanya...bila kita suka tak terasa pun letihnya...suka..suka sgt...kak cek dah berangan2 bestnya kalau kak cek ada kedai sendiri jual cupcake...Wah! tak habis2 kak cek ni berangan...he he...:)

cik cek said...

Mamasya...

memang cam tula selalunya...sebelum diorg balik hujung minggu dah pesan nak bawak balik apa ke kolej...kak cek macam org mengantuk disorongkan bantal...bila ada org suka ...kak cek lagila teruja nak masak2nya...:)

cik cek said...

Asmara...

kak cek rasa lum cukup pakar pun..saje sesuka mengisi masa2 senggang...bila anak2 suka..kak cek lagi suka...
Asmara pun leh buat juga...mulakanla...cuba2...nanti mesti boleh nya....:)

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Segak betul pelangi cikcek..marvelous!!!!Kak dah beli dua set acuan apam yang cikcek tanya tu. Kak dah serah pada anak saudara Kak di Ampangan Seremban. Hari ni dia balik. Nanti Kak berikan no tel dia cikcek taliponlah dia ya ambil acuan tu kak dia- Compliment dari PATYSKITCHEN kerana cikcek banyak menyokong Kak

Wattie said...

Assalamualaikum CikCek,
Sya ni dah lama mengidam nak buat rainbow cake cam ni tp tak tau bila mood tu nak sampai.

Cantik cantik kek tu, untung ada photograper kat rumah, leh tepek gambar yg cun buat kenangan. Baca gak n3 kat bwah, tak sangka Cik Cek penah dok kat Penang,

cik cek said...

Kak patys....

Tq...Tq...sesuka buat deco2 cupcake ni...fun n enjoy....
Terharunya cek...kak patys belikan acuan apam tu...happy tak terkata kak patys ingat nak belikan tuk cek...timakasih byk2...cek tak buat apa pun kak..memang setiap hari cek selalu dok tengok kak masak ape hari ni...mesti nak singgah bebel2 kat dapo akak...

cik cek said...

Waalaikumsalam Wattie....

Alaaa...siannya adik akak sorang ni...mengidam la pulak...kalau dok sebelah rumah dah lama kak cek anto kan tau....mulakan buat confirm sampai dan mood happy je nanti...macam pelangi tu...colourful...:)

Ha ah...kak cek penah dok kat Taman Markisah...Bukit Mertajam...masa tu anak2 kak cek kecik2 lagi ...lama jugak kat Penang...adala dalam 5 tahun cam tu....skrg ni dah dok N9...settle down kat sini dah....Wattie org Penang ke...

Ida,Japan said...

slm kak cik cek..dtg nk tgk kek yg cun melecun itu...comei!

nazamohdnizam said...

saya msih amatur dalam dunia fotografi..asyik bergelumang debgan besi2 je..hahahahah

cik cek said...

Salam Ida....tq..tq...sila2kan tgk...he he...:)kalau dekat leh jugak kak cek bagi rasa...:)

cik cek said...

Aloooo....Naza....tq tq byk2 shoot nice photo tuk ibu...heh..heh..pas ni ibu lak kena panjat kusi..meja..mau cari angle baik punya...jgn jatuh kedebob udahla ya...he he he..thanks again naza...
Bergelumang ngan besi ke...he he yelah tu sangat...:)